Blindengeleidehond: Laten loslopen

Blindengeleidehond: Laten loslopen Blindengeleidehonden hebben een grote verantwoordelijkheid. Wanneer ze hun tuig of harnas dragen, omzeilen ze geconcentreerd alle obstakels, zelfs in de hoogte, volgen ze commando's op en geven ze automatisch herkenningspunten aan. Ook een blindengeleidehond verdient ontspanning zodat ze hun batterijtjes weer kunnen opladen. Daarom gaat de blinde of slechtziende baas indien mogelijk dagelijks met zijn of haar viervoeter naar het park, het bos of een andere groene omgeving waar zijn makker helemaal vrij mag zijn.

Belang loslopen van een blindengeleidehond

Een blindengeleidehond zonder tuig is een gewone huishond, die net als alle andere viervoeters wil exploreren. Hij wil met andere woorden de leefomgeving verkennen en onderzoeken. Hij heeft veel behoefte aan nieuwe prikkels, afwisseling en beweging. Het lopen van een nieuwe route bijvoorbeeld, geeft de geleidehond afwisseling en nieuwe prikkels. Als mens is het ook niet altijd fijn om altijd maar weer hetzelfde rondje te maken. Dit geldt eveneens voor een (geleide)hond. De meeste Nederlandse scholen die assistentiehonden opleiden, stellen als norm dat de hond minstens een half uur per dag moet loslopen. Dit is in de praktijk niet altijd haalbaar. Veelal compenseert de baas dit door (heel) lange wandelingen op dagen dat dit wel lukt, of compenseert hij dit met andere activiteiten, zoals spel. In België laat de wetgeving het loslopen van (geleide)honden bijna nergens toe. Het laten loslopen gebeurt daar minder frequent maar vele baasjes laten hun hond toch regelmatig in een bos loslopen.

Opvoeding en opleiding geleidehond voor blinden en slechtzienden

Pleeggezin

Een geleidehond heeft reeds in het puppypleeggezin een stevige basis meegekregen. Hij is gehoorzaam, kent een boel commando's en heeft ook tijdens zijn puppytijd geleerd om in het bos te lopen. Dat houdt in dat de pup altijd dicht bij de baas blijft, niet opspringt tegen of loopt achter andere wandelaars of fietsers, andere dieren zoals paarden, eenden, konijnen niet opjaagt, niets eet van de grond, niet zomaar in het water of een modderplas springt, vriendelijk is ten opzichte van andere honden, ... Daarnaast leert een puppy ook terugkomen en voor of langs de baas zitten of staan, en tikt hij eventueel zelfs de hand aan van de baas. Al deze zaken komen later eveneens van pas bij een geleidehondgebruiker.

Training op school door een instructeur

De instructeurs onderhouden deze vaardigheden tijdens de schooltraining wanneer een pup één jaar oud is en naar de geleidehondenschool gaat. De instructeurs observeren nauwkeurig het gedrag van een geleidehond in een groene omgeving: wanneer hij alleen is en ook wanneer hij met zijn soortgenoten speelt. Zij hebben een beeld van hoe de geleidehond is als vrije hond. Wil hij steeds voorop lopen of niet, snuffelt hij veel of niet, sleept hij met boomstammen of niet, probeert hij steeds ver weg te rennen of niet, ... Dit is belangrijk om later een goede match te maken met een toekomstige baas.

Opleiding met de blinde of slechtziende baas

Nadat de blinde of slechtziende baas bekend is, krijgt hij een instructieperiode om te oefenen met de hond. Tijdens de interne instructie en/of thuistraining oefent de instructeur samen met de geleidehondgebruiker het loslopen. Hier gaan veelal veel appèloefeningen aan vooraf. De hond mag daarnaast niet blaffen of ander ongewenst gedrag vertonen en mag pas los wanneer het veilig is. De instructeur vertelt de persoon met een visuele handicap wat de hond precies doet, hij geeft tips inzake het stemgebruik om de hond los te laten en terug te roepen, hij geeft informatie over wat de hond leuk vindt tijdens het lopen (interactie met de baas of niet, spelen met andere honden, ...), ... De geleidehondgebruiker verneemt eveneens wat hij best doet indien de hond te lang wegblijft, te ver wegloopt enzovoort. De geleidehond draagt bij het loslopen meestal een belletje, wat de baas goed hoort wanneer de hond rent. Wanneer hij het belletje nog hoort, kan hij de hond terugroepen als dit nodig is. Hoort hij het belletje niet of klinkt het erg ver weg, dan kan de baas besluiten om de hond terug te fluiten met een speciaal hondenfluitje. Ook dit leert de instructeur aan. En wanneer een hond terugkomt, ook al is het na lange tijd, krijgt hij veelal een beloning in de vorm van een snoepje en/of een knuffel en/of een lief woordje en/of een kort spelletje met een leuk speeltje, ... Sommige geleidehonden durven als vrije hond wel in een modderplas te duiken, achter een dier te jagen (het instinct van een hond valt er moeilijk uit te krijgen, ook bij een geleidehond), iets van de grond te snoepen, ... Een blindengeleidehond blijft in de eerste plaats een hond; het is geen robot!

Los laten lopen

Met ziende persoon

Daarenboven is een verantwoorde en veilige losloopplaats niet altijd te voet of met het openbaar vervoer bereikbaar en is een auto dus wel nodig. Sommige mensen gaan ook gewoon graag met hun partner, ouder(s) of vrienden wandelen, zitten in een wandelclub of spreken af met collega's of vrienden voor een fijne bostrip met de geleidehond. Veel geleidehondgebruikers vinden het namelijk zeker in het begin van de samenwerking erg eng om hun blindengeleidehond alleen los te laten; zij willen een ziende persoon ter controle meenemen die dan kijkt wat de hond doet, maar ook zorgt dat de blinde of slechtziende persoon nergens struikelt. De hond laten exploreren is voor geleidehondgebruikers soms moeilijk. Zeker mensen die voltijds werken, in de stad wonen, een druk gezin runnen of weinig groen in de buurt hebben, moeten vaak creatief omgaan met het zoeken naar goede losloopplaatsen- en tijden voor hun trouwe viervoeter. Vaak is een ziende persoon dan wel handig.

Alleen

Andere geleidehondgebruikers laten de hond alleen los. Het betekent een grote stap om een geleidehond als vrije hond te vertrouwen. Wanneer de geleidehond losloopt, moet de visueel beperkte persoon weer zijn witte stok gebruiken om te navigeren door de groene omgeving. Een goed oriëntatievermogen is dan wel wenselijk. Soms gebruikt hij een gps in combinatie met de witte stok, of zijn andere herkenningspunten waarop hij zich baseert om op het juiste pad te blijven, bijvoorbeeld paaltjes langs de kant, een bocht, een bank aan de kant van de weg, een vuilnisbak, boomwortels, ... Veelal opteren blinden en slechtzienden voor makkelijk te volgen paden, zonder al te veel zijpaden, zeker als het echte boswegen zijn die niet in de gps staan of waar een wandel-gps zich toch in zou kunnen vergissen. Een vierkant, driehoek of cirkel lopen is wel goed te doen, en ook andere routes zijn mogelijk wanneer deze al meermaals gelopen zijn met ziende personen. Ter herkenning waar de hond zich bevindt, draagt de hond een belletje, soms in combinatie met een fluogeel vestje zodat hij deze nog kan waarnemen of andere wandelaars de hond kunnen lokaliseren.

Lees verder

© 2015 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een blindengeleidehond op de werkvloerEen blindengeleidehond op de werkvloerJammer genoeg blijkt dat verhoudingsgewijs arbeidsgehandicapten veel minder vaak een baan krijgen dan 'gewone' werknemer…
Aai een geleidehond niet of leid hem niet af!Aai een geleidehond niet of leid hem niet af!Sommige mensen doen de gekste dingen om een blindengeleidehond (in opleiding) af te leiden: de hond aaien, er op fluiten…
Blindengeleidehond: Voordelen en nadelen bij het geleidewerkBlindengeleidehond: Voordelen en nadelen bij het geleidewerkBlindengeleidehonden, vaak ook gekend als 'geleidehonden', zijn speciaal opgevoede en opgeleide honden die er voor zorge…
Blind of slechtziend: Hulpmiddelen bij de mobiliteitBlind of slechtziend: Hulpmiddelen bij de mobiliteitVoor een blinde of slechtziende persoon zijn tal van mobiliteitshulpmiddelen en aanpassingen in de mobiliteit beschikbaa…
Blindengeleidehond: Welke commando's kent hij?Blindengeleidehond: Welke commando's kent hij?Blindengeleidehonden zijn erg intelligente honden die er voor zorgen dat blinde en zwaar slechtziende personen altijd en…
Bronnen en referenties
  • Eigen ervaring
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 25-09-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.