Kostenplaatje blindengeleidehonden in Vlaanderen

Kostenplaatje blindengeleidehonden in Vlaanderen Een blindengeleidehond is zowel figuurlijk als letterlijk kostbaar. Hij biedt niet alleen veiligheid, zelfstandigheid en mobiliteit aan de blinde of slechtziende eigenaar, maar ook de kosten van de hond zelf zijn aanzienlijk. Veel mensen denken ten onrechte dat blinden of slechtzienden de kosten van hun geleidehond zelf moeten dragen. Dit is echter niet altijd het geval.
Een afgestudeerde blindengeleidehond kost anno oktober 2024 gemiddeld 45.000 EUR. Dit bedrag kan variëren afhankelijk van de vereniging en van hond tot hond. Het exacte bedrag kan variëren vanwege de verschillende trainingsduur, de gezondheid van de hond tijdens de opleiding en andere factoren.

Wat zit er onder andere in deze prijs?

  • afbetaling of huur van gebouw(en)
  • de spulletjes die de geleidehondgebruiker in spé meekrijgt bij de gezamenlijke opleiding
  • kweek/aankoop van pups
  • levenslange nazorg van de geleidehondgebruiker
  • lonen van werknemers
  • medische keuringen, castratie/sterilisatie en andere dierenartskosten
  • onderhoud van kennels
  • pleeggezinnen
  • rollend materieel
  • verplaatsingskosten
  • voeding en verzorging

Nazorg

Nazorg omvat jaarlijkse bezoeken van de instructeur aan de geleidehondgebruiker. Tijdens deze bezoeken worden de voortgang van de hond en de omgang tussen hond en eigenaar geëvalueerd. De instructeur controleert of de hond nog goed functioneert en biedt ondersteuning bij nieuwe routes of gewoonten. Indien nodig kan de school extra ondersteuning bieden bij ingrijpende veranderingen in de woon- of werkomstandigheden van de gebruiker. Alle bezoeken en bijkomende ondersteuning zijn inbegrepen in de nazorgkosten. Instructeurs besteden gemiddeld minstens een halve dag per geleidehondgebruiker, afhankelijk van de situatie.

Personeelskosten

Personeelskosten spelen een belangrijke rol in de prijsbepaling. De meeste instructeurs werken op salarissbasis en hebben een uitgebreide opleiding gevolgd, vaak in het buitenland, om geleidehonden op te leiden. Geleidehondenscholen hebben daarnaast personeel voor de schoonmaak van kennels, administratie, en het geven van mobiliteitslessen aan toekomstige geleidehondgebruikers.

Betaling door geleidehondgebruiker

Voorwaarden tegemoetkoming van VAPH

Blinden en slechtzienden hoeven doorgaans niets of slechts een klein symbolisch bedrag te betalen (bijvoorbeeld 1 EUR) voor hun geleidehond, als deze wordt verstrekt door een erkende geattesteerde geleidehondenschool. De Cel Machtiging Assistentiehonden, een overheidsorganisatie, verleent een titel en certificaat aan een geleidehondenschool die is erkend op basis van verschillende kwaliteitscriteria. Het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) keurt de aanvraag voor een blindengeleidehond goed, maar alleen als deze is opgeleid door een erkende school. Het VAPH keert anno oktober 2024 13.169,49 EUR uit aan de geleidehondenschool voor:

  • een blindengeleidehond opgeleid door een erkende school
  • een goedgekeurde aanvraag door het VAPH
  • een geleidehond die de opleiding succesvol heeft afgerond

Geen tegemoetkoming van VAPH

Het VAPH verstrekt geen tegemoetkoming voor:

  • mensen die na hun 65e blind of slechtziend zijn geworden; zij kunnen nog steeds een geleidehond krijgen, maar de school ontvangt geen vergoeding van het VAPH.
  • honden die tijdens hun opleiding worden afgekeurd; dit kan betekenen dat er al bijna twee jaar werk, energie en kosten in de hond zijn gestoken.

Het VAPH verstrekt ook geen vergoeding voor blindengeleidehonden die zijn opgeleid door niet-gemachtigde scholen. Het is dus raadzaam om bij de aanvraag van een blindengeleidehond te controleren of de school erkend is. Indien niet, kan de visueel gehandicapte persoon mogelijk worden geweigerd in bepaalde openbare gelegenheden, en moet hij vaak zelf (een groot gedeelte van) de opleiding betalen.

Hoe zamelt een Vlaamse geleidehondenschool geld in?

Een erkende geleidehondenschool verwacht niet dat blinde of slechtziende personen zelf geld inzamelen voor hun geleidehond. Dit is de verantwoordelijkheid van de school zelf. De Vlaamse geleidehondenschool kan op verschillende manieren fondsen werven, zoals door:

  • verkoops- en infostanden op beurzen en evenementen
  • eetfestijnen en wandelingen
  • de bekende dopjesactie, gestart door het Belgisch Centrum voor Geleidehonden vzw in 2005 ([URL1]) en inmiddels ook door Vrienden der Blinden ([URL2])
  • legaten en giften van particulieren en bedrijven

Deze acties helpen om de kosten van opleiding, verzorging en nazorg van de geleidehonden te dekken.

Lees verder

© 2014 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Foute berichten over plastic dopjesactie voor geleidehondenFoute berichten over plastic dopjesactie voor geleidehondenDe dopjesactie, opgezet door het Belgisch Centrum voor Geleidehonden (BCG) in 2005, ondersteunt de werking van de school…
Dopjesactie voor blindengeleidehondenDopjesactie voor blindengeleidehondenGroene dopjes, blauwe dopjes, rode dopjes, gele dopjes. Van flessen melk of frisdrank. Gooi ze niet weg! Immers, met het…
Misverstanden rond blindengeleidehondenMisverstanden rond blindengeleidehondenBlindengeleidehonden bieden blinde en slechtziende personen een enorme meerwaarde. Deze honden helpen bij het ontwijken…
Blindengeleidehonden: Trauma's van vuurwerk voor baas & hondBlindengeleidehonden: Trauma's van vuurwerk voor baas & hondVuurwerkknallen en onverwachte harde geluiden vormen steeds vaker een probleem voor blindengeleidehonden en hun baasjes.…

Edelherten burlen om een vrouwtje te versierenEdelherten burlen om een vrouwtje te versierenWandelen op de Hoge Veluwe in augustus kan tot 21.00 uur. Lekker rustig en genietend van de stilte en rust, is het plots…
Galago: een klein Afrikaans zoogdierGalago: een klein Afrikaans zoogdierEen galago is een kleine boombewoner en is vooral ’s nachts actief. Dit zoogdier leeft voornamelijk in bomen en struiken…
Bronnen en referenties
  • Geleidehond voor blinden, https://www.hulpmiddeleninfo.be/refertelijst/RefLijst.jsp, geraadpleegd op 30 juli 2020
  • Belgisch Centrum voor Geleidehonden: http://www.geleidehond.be
  • Dopjesactie BCG: http://www.dopjesactie.be
  • Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap, http://www.hulpmiddeleninfo.be/40b3b9a17b37495bae54a60e01da08e0/RefLijst.jsp?LEVEL=10&AFKORTING=VZM
  • BADF - Belgian Assistance Dog Federation - http://www.badf.be
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 10-09-2024
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.