Puppypleeggezin voor een toekomstige blindengeleidehond

Puppypleeggezin voor een toekomstige blindengeleidehond Een blindengeleidehond wordt niet "zomaar" als geleidehond geboren. De start van een blindengeleidehond in spé begint meteen bij de geboorte met een goede socialisatie in het nest. Nadat de pup zeven à acht weken oud is en uitverkoren is door een instructeur van de geleidehondenschool om blindengeleidehond te worden, verhuist de pup naar een puppypleeggezin, ook wel puppycoach of puppywalker genoemd. Daar start de eerste fase van de opleiding tot blindengeleidehond. Puppypleeggezinnen zijn van onschatbare waarde; zij leggen namelijk de basis voor een sociale, gehoorzame en stabiele blindengeleidehond voor een baas met een visuele handicap.
Een puppypleeggezin krijgt een puppy in handen wanneer hij rond de zeven à acht weken oud is. Het gezin krijgt de taak om de pup zo goed mogelijk vertrouwd te maken met allerlei situaties uit het dagelijkse leven, zodat een blinde persoon later overal op een veilige manier naartoe gaat met een hond die nergens van opkijkt, Op de leeftijd van één à anderhalf jaar test de dierenarts (in de dierenkliniek) de honden medisch, omdat een perfect gezonde hond vereist is om de taak van blindengeleidehond op zich te nemen. Wanneer de hond zowel medisch als gedragsmatig in orde is, begint de tweede fase van de geleidehond in de geleidehondenschool zelf. Dan zit de taak van het pleeggezin er op en gaat de hond terug naar de geleidehondenschool.

Voorwaarden pleeggezin

In een pup kruipt veel tijd, zeker als hij later blindengeleidehond wordt. Daarom hebben alle geleidehondenscholen in België en Nederland voorwaarden bij de selectie van pleeggezinnen. Deze zijn wisselend per school.

De pup:
  • Mag niet te vaak en niet te veel uren achter elkaar alleen zitten; dit is wisselend per school maar is meestal tussen de 2 à 4u per keer.
  • Mag terecht komen in een gezin waar andere (huis)dieren vertoeven; deze moeten dan wel goed opgevoed zijn.
  • Moet gesocialiseerd worden: hij moet wennen aan diverse situaties, locaties, dieren, mensen, ondergronden, ... Wanneer de hond buitenkomt, draagt hij daarom een herkenbaar jasje, hesje of dekje met daarop meestal de naam, de logo en de website van de geleidehondenschool. Het pleeggezin krijgt een pasje mee zodat de hond herkenbaar is als aspirant-blindengeleidehond waardoor de hond (in principe) overal binnen mag
  • Moet netjes, met liefde en vooral met veel geduld opgevoed worden: gehoorzaamheids- en zindelijkheidstraining hoort daar zeker bij.
  • Wordt best niet geplaatst in een gezin waarvan de kinderen nog erg jong zijn (2 à 4 jaar; dit is afhankelijk van de school).
  • Wordt na circa een jaar terug naar school gebracht.
  • Wordt soms enkel in bepaalde regio's geplaatst; dit is makkelijker voor de groepstrainingen en/of huisbezoeken van de instructeur.
  • Wordt steeds vergezeld door een volwassen persoon uit het gezin.

Ook een huishond

Uiteraard bouwt het pleeggezin voldoende rustmomenten in voor de pup. De pup mag natuurlijk genoeg spelen wanneer hij in het pleeggezin zit en geen jasje draagt, want dan is hij een gewone huishond. Het puppypleeggezin laat de pup daarom indien mogelijk dagelijks los.

Vergoeding

Het pleeggezin krijgt verder geen vergoeding, maar elke geleidehondenschool in België en Nederland zorgt voor de vergoeding van dierenartskosten, voer en soms wat spulletjes (bench, speeltjes, kleedjes, ...).

Regels van de school

Voorts houden de pleeggezinnen zich aan de regels en procedures van de school. Veelal stelt de school een contract op dat alle partijen ondertekenen. Daarnaast verwacht de geleidehondenschool van de pleeggezinnen dat ze geregeld een rapport invullen met de vorderingen van de pup.

Op de wachtlijst

Bij een goedkeuring van de geleidehondenschool, komt het pleeggezin meestal op een wachtlijst te staan. Deze is afhankelijk van het aanbod van pups van de school op dat moment.

Socialiseren van de pup

De belangrijkste socialisatiefase van een pup duurt tot een leeftijd van ongeveer 16 weken. Dat betekent dat een puppypleeggezin zeker de eerste weken een grote verantwoordelijkheid heeft om de hond zo goed mogelijk te socialiseren en dat steeds op een zo prettig mogelijke manier voor de pup zodat hij er fijne herinneringen aan overhoudt. Uiteraard dient het gastgezin gedurende 1 à 1,5 jaar lang de pup overal mee naartoe te nemen. Sommige zaken zoals traplopen bijvoorbeeld mag de pup nog niet direct doen. Het pleeggezin krijgt vanuit de school dan meestal ook een handleiding met "do's" en "don'ts" vooraf aan de puppyperiode, en daarenboven zijn vragen bij de school steeds welkom.

Verschillende mensen

Hierbij valt te denken aan mensen met een handicap, mensen met een andere huidskleur, baby's, kinderen, mensen met hoeden en petten op, mensen met een baard of snor, mensen op fietsen en skateboards, dierenartspraktijkpersoneel, de postbode, ...

Verschillende plaatsen

Een geleidehond in spé kent best zoveel mogelijk plaatsen zodat hij er niet meer van opkijkt om elders naartoe te gaan: huizen van anderen, een kerk, straten met en zonder stoep, plattelands- en zandwegen, de drukke stad, terrasjes, cafés, bejaardentehuis, school, werk, carnaval, Sinterklaas en Zwarte Piet, een supermarkt, een optreden, de rommelmarkt, een kinderboerderij, het theater, ... (Glazen) liften, (open) (ijzeren) trappen en draai- en automatische deuren vormen eveneens een goede oefenmogelijkheid. Ook niet te vergeten zijn plaatsen waar een "vreemde" geur hangt, zoals een ziekenhuis, een tandarts, een verfwinkel, of wellicht interessanter voor de hond, een slager of een dierenwinkel. Voorts is het openbaar vervoer voor de blindengeleidehond in opleiding een must. In de auto neemt hij plaats op het voetenmatje of in een afgesloten koffer, maar niet op de achterbank.

Soortgenoten

Soortgenoten zijn en blijven natuurlijk steeds interessant voor honden, maar een geleidehond mag niet naar andere honden gaan. Daarom leert een pup al in het pleeggezin om niet naar soortgenoten toe te gaan wanneer hij een dekje / jasje aan heeft. Bovendien reageert hij natuurlijk uit tuig netjes op andere dieren en mag hij aangelijnd niet direct zijn eigen zin doen.

Verschillende objecten en geluiden

Uiteraard zijn er nog tal van objecten en situaties waar(van) een "gewone" huishond soms kan schrikken. Denken we maar een vuurwerk, zwaar vrachtverkeer, motors, een stofzuiger of een standbeeld. Het pleeggezin krijgt de taak toebedeeld om dit te oefenen met de pup. Uiteraard komt een pup in alle weersomstandigheden buiten want een blinde of slechtziende baas zal dat later eveneens doen. Tot slot oefent het pleeggezin diverse soorten ondergronden.

Handigheden voor een blinde / slechtziende baas

  • Het pleeggezin leert de hond om naar de mand of bench te gaan wanneer de bel gaat of het bezoek er is, en zelfs wanneer ze eten klaarmaken en/of eten. Dit voorkomt dat een hond te druk is bij het bezoek en ook dat hij eten gaat stelen (en mogelijk gaat bedelen)
  • Het is ook handig dat een geleidehond in spé in staat is enkele uurtjes alleen te zijn; dit gebeurt later ook wanneer de baas ergens heen gaat waar een geleidehond niet mee naartoe kan of mag.
  • Verder is het mooi meegenomen dat een hond overal te betasten is, alsook dat hij zich goed laat verzorgen en baden.
  • Wanneer een hond binnenkomt, is het handig dat hij automatisch blijft staan aan de deur zodat de baas in staat is zijn pootjes proper te maken.
  • Bij het loslopen tikt de puppy best de hand aan van de baas wanneer hij hem roept, zodat de baas met visuele handicap steeds weet waar de pup zich bevindt (voor het belonen of weer aanlijnen).
  • Uiteraard is het prettig dat een toekomstige blindengeleidehond objecten op commando apporteert.

Mogelijkerwijs biedt de geleidehondenschool nog oefeningen aan die een gastgezin gedurende het eerste jaar best inoefent.

Begeleiding en training

Een pleeggezin staat er nooit alleen voor; ze zijn steeds welkom bij de instructeur of dierenarts van de geleidehondenschool. De meeste geleidehondenscholen werken met "consulenten" of "instructeurs" die om de zoveel weken of maanden een kijkje komen nemen bij het gezin thuis. Sommige scholen organiseren eveneens maandelijks trainingsdagen voor pleeggezinnen met hun pups. Op deze trainingsdagen zijn ervaringen uit te wisselen en beoordeelt de instructeur de voortgang van de puppy's. Hierbij oefenen ze steeds op andere locaties: station, supermarkt, dierentuin, kermis, het bos, ... Gezamenlijke trainingen op een hondenschool onder leiding van de geleidehondeninstructeur zijn mogelijk. Bovendien volgen sommige puppypleeggezinnen op vraag van de school of uit eigen beweging wekelijks of meermaals per week hondenschool met de pup. Dit gebeurt steeds in nauw overleg met de school omdat de aspirant-blindengeleidehonden niet alle oefeningen mogen aanleren (zoals bijvoorbeeld over een horde springen).

Afgekeurd

Soms krijgt het puppypleeggezin de verdrietige boodschap dat de pup het toch niet zal halen als blindengeleidehond. Dit gebeurt reeds bij het pleeggezin, maar soms ook al in de opleiding. Elke geleidehondenschool gaat hier anders mee om. Sommige scholen hertrainen de hond tot bijvoorbeeld autismehond, buddyhond of hulphond, terwijl andere scholen de hond dan schenken aan een ander sociaal doel zoals een palliatieve eenheid in een ziekenhuis, een woonzorgcentrum, ... Ook bekijkt de school in vele gevallen of het puppypleeggezin de pup terug wil opnemen in het gezin. Af en toe zoekt de school een ander gouden mandje voor een afgekeurde blindengeleidehond. De procedure is per school verschillend en valt individueel per hond te bekijken.

Afgestudeerd

Wanneer een hond naar school gaat als hij één à anderhalf jaar oud is, neemt het pleeggezin afscheid van de hond. Als de hond klaar is met de opleiding op school en is afgestudeerd, zoekt de geleidehondenschool een passend baasje door de matching. De meeste scholen verwittigen het pleeggezin bij een geslaagde match. Dan is het afhankelijk van school tot school wat er nadien gebeurt. Bij sommige scholen mag de nieuwe baas pas na een half jaar contact opnemen met het pleeggezin. Andere scholen laten de nieuwe baas tijdens de instructieperiode of bij een andere gelegenheid live kennismaken met het pleeggezin. Sommige bazen kiezen er ook voor om de hond naar het pleeggezin te brengen wanneer zij zelf op vakantie gaan. Het contact met het pleeggezin is dus steeds afhankelijk van de nieuwe baas van de hond.

Ook pleeggezin worden?

Regelmatig verschijnen (pers)berichten van geleidehondenscholen die op zoek zijn naar een puppypleeggezin. De Nederlandse oogvereniging maakt op zijn site een oplijsting van Nederlandse geleidehondenscholen. Een lijst met Belgische geleidehondenscholen staat op de lijst van de Belgian Assistance Dog Federation (BADF).

Puppypleeggezinnen hebben een gewichtige taak; zij zorgen ervoor dat een blinde of slechtziende baas met een evenwichtige en sociale hond op stap gaat later.

Lees verder

© 2014 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nazorg baas met blindengeleidehond door instructeurNazorg baas met blindengeleidehond door instructeurDe geleidehond zorgt dagelijks voor de visueel gehandicapte persoon door het ontwijken van obstakels in de breedte en ho…
Hoe gedraagt een blindengeleidehond zich?Hoe gedraagt een blindengeleidehond zich?Een blindengeleidehond heeft een stevige opleiding van twee jaar achter de rug vooraleer hij zijn blinde of slechtziende…
Criteria geleidehondgebruikers: Wanneer krijg je zo'n hond?Criteria geleidehondgebruikers: Wanneer krijg je zo'n hond?Vaak stellen blinden en slechtzienden alsook hun omgeving zich de vraag of ze in aanmerking komen voor een blindengeleid…
mijn kijk opSnuffelen aan blindengeleidehond"Als je een jonge hond hebt, dan moet je 'twaalf jaar' wachten tot je een nieuwe pup kunt kopen. Dat probleem hebben wij…
Dopjesactie voor Belgisch Centrum voor Geleidehonden (BCG)Dopjesactie voor Belgisch Centrum voor Geleidehonden (BCG)Waarschijnlijk hebben velen reeds gehoord van of gelezen over de dopjesactie ten voordele van blindengeleidehonden. In B…
Bronnen en referenties
  • Pleeggezinnen: http://geleidehond.be/index.php?option=com_content&view=article&id=31&Itemid=77
  • Pup zoekt pleeggezin: https://www.geleidehond.nl/steun-ons/acties/puppypleeggezin-informatie/
  • Puppypleeggezin worden: http://www.blindengeleidehondenschoolgenk.be/node/12
Reactie

Thomas, 08-08-2017
Beste,

Als grote hondenvrienden en wonend aan een prachtig natuurdomein wensen wij een geleide hond op rust een aangename en vooral gelukkige oude dag te bezorgen.

Mvg

Thomas en Ariane Reactie infoteur, 09-08-2017
Geweldig Thomas en Ariane dat jullie dit willen doen. Staan jullie op de wachtlijst voor een gepensioneerde blindengeleidehond?

Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 30-08-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.