Een blindengeleidehond op de werkvloer
Het integreren van arbeidsgehandicapten, zoals blinden en slechtzienden, op de werkvloer blijft een uitdaging, ondanks hun capaciteiten en beschikbare hulpmiddelen. Voor werkgevers kan het aannemen van een werknemer met een visuele beperking en een geleidehond vragen en onzekerheden oproepen. Toch zijn er blinden en slechtzienden die succesvol een baan hebben, soms met hun geleidehond als trouwe metgezel. Deze honden dragen niet alleen bij aan het welzijn van hun baas, maar ook aan een positief werkklimaat.
Belang
Blinden en slechtzienden beschikken vaak over de juiste vaardigheden om een job perfect uit te voeren. Toch vinden ze moeilijk werk vanwege angst en onwetendheid bij werkgevers. Het idee om iemand met een beperking en een geleidehond aan te nemen, kan extra drempels opwerpen. Daarom is een cultuuromslag nodig, niet alleen bij werkgevers, maar ook bij werknemers en de doelgroep zelf. Het is belangrijk dat blinden en slechtzienden de kans krijgen om zich te integreren in een inclusieve arbeidsmarkt, waar ze als volwaardige collega’s worden beschouwd.
Voordelen
Het meenemen van een geleidehond naar de werkvloer heeft meerdere voordelen:
- Bestemming: De geleidehond helpt zijn baas om veilig op de werkplek te komen.
- Meer energie: De baas kan meer energie in zijn werk steken omdat het gebruik van een geleidehond minder vermoeiend is dan lopen met een taststok.
- Meer productiviteit: De aanwezigheid van een hond op de werkvloer verhoogt de arbeidsproductiviteit. De hond zorgt voor rust, en mensen vinden het leuk om even contact te maken.
- Sfeer: Een hond op de werkvloer zorgt voor een vrolijkere en meer ontspannen sfeer. Collega’s worden er blijer van, wat de werkomgeving ten goede komt.
Richtlijnen voor collega's
Voor een soepele integratie van een geleidehond op de werkvloer zijn er enkele richtlijnen:
- Niet voeren: Alleen de baas geeft de hond te eten om te voorkomen dat de hond ziek wordt of te gehecht raakt aan anderen.
- Niet ongevraagd aaien/lokken/spelen: De hond mag alleen met toestemming van de baas worden geaaid of ermee worden gespeeld. Dit voorkomt dat de hond ongepaste aandacht gaat vragen.
Praktisch
Wanneer een geleidehondgebruiker ergens begint te werken, informeert hij zijn omgeving over hoe om te gaan met de hond. De hond is meestal snel ingeburgerd en rust op een matje of in een mandje dichtbij de baas. Hij gaat mee naar vergaderingen en seminars, en tijdens de middagpauze wordt hij uitgelaten en krijgt hij de kans om even te spelen. Er wordt rekening gehouden met collega’s die bijvoorbeeld allergisch zijn; in dergelijke gevallen blijft de hond even weg.
Conclusie: Blinde of slechtziende werknemers, al dan niet met een geleidehond, hebben dezelfde capaciteiten als werknemers zonder beperking. Een geleidehond vormt geen enkel probleem op de werkvloer en draagt zelfs bij aan een positieve werksfeer.
Lees verder
Reactie
Mollu François, 30-11-2020
Hallo,
ik krijg als preventieadviseur volgende vraag van een collega nl.
mijn collega is geselecteerd voor het ontvangen van een puppy tot opleiding van blinde geleide hond.
Mijn collega werkt nog maw deze puppy komt naar het werk en zal daar ook tijdens de dag verblijven.
Vraag :
- kan ik dit toestaan en zo ja, onder welke voorwaarden (collega's mogen geen hinder ontvangen)
Dank om uw antwoord in deze
Hoogachtend,
François Mollu
preventieadviseur van Kind en Gezin in Brussel
Reactie infoteur, 01-12-2020
Voorafgaand aan het meenemen van een pup is het natuurlijk belangrijk dat een toekomstig gastgezin dit goed bespreekt met de werkgever en collega’s om te verifiëren of er niemand tegen het project is. Is dit OK, dan zijn er wel een paar zaken waar aan gedacht moet worden:
* Werkt de persoon in een individueel bureau of een bureau met een beperkt aantal personen (de pup heeft de nodige rust nodig)?
* Is er een rustige plek waar de persoon een bench/mandje neer kan zetten?
* Zijn de collega’s bereid de richtlijnen van de school te volgen?
* Heeft de persoon de tijd om de pup regelmatig uit te laten (zeker in de eerste maanden moet dit vaker dan alleen tussen de middag)
En verder is het aan het gastgezin om aan te tonen dat het meenemen van een pup naar zijn/haar werk niet voor onnodige overlast zal zorgen.
Dit is ook een zaak die je niet kunt afdwingen van je werkgever. Een goede duidelijke uitleg over de redenen waarom je dit wilt doen en hoe je het gaat aanpakken, kan helpen.