Insecten en ongedierte

De zwarte wegmier – een verschrikking in huis en tuin
Een mier loopt kriskras en nerveus zoekend over de vloer van de woonkamer. Of langs de plint van de keuken. Of door het keukenkastje. Grote kans dat het de zwarte wegmier is. Een verkenner, op zoek na…
Zwarte weduwe – giftige spin met ijzersterk web
De zwarte weduwe (Latrodectus mactans) is een webspin, waarvan de naam het ergste doet vermoeden voor het mannetje. In veel gevallen verorbert ze hem na de paring. Deze kogelspin heeft een zeer slecht…
De oorworm – nuttig insect met een slecht imago
Het tangvomig aanhangsel aan het achterlijf van de oorworm ziet eruit of hij er venijnig hard mee kan knijpen. Volgens een oud volksgeloof kruipt de oorworm in het oor, knipt het trommelvlies door en…
Blinde bij: zweefvlieg met het uiterlijk van de honingbij
De blinde bij is een zweefvlieg en is niet blind. De blinde bij heeft de naam te danken aan het feit dat de zweefvlieg zoveel lijkt op een honingbij en aan het feit dat de zweefvlieg blind lijkt door…
Doodskopzweefvlieg: zweefvlieg met een bijzondere tekening
De doodskopzweefvlieg is een zweefvlieg met veel geel en zwarte kleuren en lijkt daardoor wel op een angeldrager, zoals een bij of een wesp. Ze hebben echter geen angel. Op het ronde borststuk, achter…
Buffelvlieg: een wereldwijd gevaarlijke bijtvlieg
De buffelvlieg is een wereldwijd gevaarlijke bijtvlieg. Het insect dankt die roem aan haar hongerige bijtgedrag. Buffelvliegen voeren met regelmaat aanvallen op mensen uit. Dat doen zij in een zwerm m…
Twee soorten penseelkevers die veel op elkaar lijken
De penseelkever is een kever met veel oranje/gele en witte beharing, gele dekvleugels met zwarte stippen en banden. De penseelkever lijkt met deze kleuren op een hommel of wesp, om de vijand op het ve…
De amazonemier: slavenhoudende miersoort
Amazonemieren kwamen lange tijd voor op verschillende plekken in Nederland. Vanaf het jaar 2000 was de amazonemier nog maar op één plek in Nederland te vinden en in 2005 is de mier voor het laatst g…
Dennenprocessierups: grotere variant van de eikenrups
In Nederland is er in 2020 en de jaren daarvoor veel overlast geweest van de eikenprocessierups die met zijn brandharen kan zorgen voor jeuk, uitslag, rode ogen en soms zwellingen. De eikenprocessieru…
De hoornaar – kenmerken, leefgebied en voortplanting
De hoornaar heeft een slechte reputatie. In het Engels wordt hij ‘killer wasp’ genoemd. Toch is hij minder agressief dan de naam doet vermoeden. En minder hinderlijk dan de gewone wesp die 's zome…
De buldogmier (Myrmecia) – agressief en dodelijk
De buldogmier komt alleen in Australië en op de naburige eilanden voor. Menigeen die elders op de wereld woont, zal blij zijn dat dit 'monstertje' niet op zijn continent voorkomt. Deze uit de kluiten…
Steekmuggen – soorten, kenmerken en voortplanting
De steekmug is ongetwijfeld een van de meest hinderlijke insecten. In de zomer zijn er maar weinig mensen die er 's avonds of ’s nachts geen last van hebben. Niettemin lijken steekmuggen kieskeurig…
Trekmieren (Eciton burchellii) – rovers uit de Amazone
Voor de meeste kruipende en springende insecten, spinnen en kleine dieren in de tropische oerwouden zijn trekmieren de schrik van elke dag. In de Zuid-Amerikaanse Amazone, en de grote gebieden eromhee…
De langpootmug – kenmerken, voortplanting en larven
De koollangpootmug (Tipula oleracea) is een relatief groot insect met lange, sprieterige en zeer fragiele poten. Lopen kan hij niet of nauwelijks, wel zich ergens aan vastklampen. Deze uit de kluiten…
De bloedzuigende bedwants (wandluis)
De bedwants, ook wel wandluis genoemd, kruipt overal rond waar de mens huist en is dus in zekere zin een cultuurvolger. De beet is te herkennen aan de rode bultjes of vlekken op de huid, na een tijdje…
De hoornaar is de grootste wesp van ons land
De hoornaar wordt ook wel paardenwesp of moordenaarwesp genoemd. Het verhaal ging dat een steek van de hoornaar een paard kon doden. Moeten mensen dan bang zijn voor een steek van de hoornaar? Neen, w…
De limonadewespen komen af op zoetigheid in de zomer
In de familie van de papierwespen zijn een aantal stekende soorten. Bijvoorbeeld de Duitse wesp en de gewone wesp, ook wel de limonadewespen genoemd. De vrouwtjeswespen hebben een angel die ze gebruik…
Eikenprocessierups: Klachten voorkomen en behandelen
De eikenprocessierups in een insect dat onder meer bekend staat vanwege de vele klachten die het kan veroorzaken. Het zijn de kleine haartjes die deze insecten hebben die onder andere voor geïrriteer…
Kun je bladluizen op planten met cola bestrijden?
Bladluizen kunnen veel schade aanrichten aan je planten. Vooral in het voorjaar en in de zomer kunnen de kleine beestjes een enorme plaag vormen. Hoewel bladluizen vaak goed te bestrijden zijn, is het…