Kun je bladluizen op planten met cola bestrijden?

Kun je bladluizen op planten met cola bestrijden? Bladluizen kunnen veel schade aanrichten aan je planten. Vooral in het voorjaar en in de zomer kunnen de kleine beestjes een enorme plaag vormen. Hoewel bladluizen vaak goed te bestrijden zijn, is het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen vaak ongewenst. Gelukkig zijn er ook manieren om de bladluizen te bestrijden met natuurlijke middelen. Veel gebruikte methoden zijn de inzet van natuurlijke vijanden als lieveheersbeestjes, bananenschillen, luciferstokjes, uien of knoflook en het minder natuurlijke zeepwaterspiritus. Maar ook cola wordt genoemd als bestrijdingsmiddel tegen bladluis. De zoete, bruine drank zou de natuurlijke vijand aantrekken, waardoor de bladluizen uit de planten verdwijnen.

Bladluizen

Bladluis / Bron: Ekamelev, PixabayBladluis / Bron: Ekamelev, Pixabay
Bladluizen zijn hele kleine insecten die leven van plantensappen. Met hun stekende zuigsnuit zuigen ze het sap uit de plant op. Deze suikerrijke sappen bevatten echter meer suiker dan de bladluizen kunnen verteren, waardoor ze het teveel aan suiker via de anus weer uitscheiden. De sappen die de luizen uitscheiden wordt honingdauw genoemd.

Hoe kun je bladluizen herkennen?

Bladluizen zijn heel kleine insecten van ongeveer een halve millimeter groot. Omdat ze zo klein zijn, zijn uiterlijke kenmerken vaak moeilijk te zien. Van een afstandje zien ze eruit als witte, gele, groene, zwarte, rode of paarse bolletjes op een blad of stengel. Als je heel goed kijkt met een vergrootglas zijn de twee attennes en de zuigsnuit te herkennen.

Bladluizen in een top / Bron: Congerdesign, PixabayBladluizen in een top / Bron: Congerdesign, Pixabay

Waar zitten ze in de plant?

Bladluizen kunnen op de hele plant voorkomen. Er zijn zelfs soorten die op de wortels van de plant leven. Toch zul je de meeste bladluizen tegen komen op de stengels bij de toppen van een plant. Vooral jonge toppen met groeiende bladeren bevatten vaak veel bladluizen. Dit komt omdat deze bloemen en bladeren veel voedingsstoffen nodig hebben, waardoor de sapstroom in de jonge toppen van een plant veel voedingsstoffen bevat.

Voortplanting

Bladluizen kunnen zich snel voortplanten. In een jaar kunnen er soms wel 15 tot 20 generaties ontstaan. Vooral in de zomer gaat de voortplanting snel doordat er niet eerst eitjes gelegd worden, maar de jonge bladluizen levend gebaard worden. Door de snelle voortplanting in de zomer worden bladluizen vooral in deze periode aangetroffen op planten. Als er een warm voorjaar is, kunnen bladluizen veel schade aanrichten aan planten. De nog jong planten zullen namelijk snel afsterven door grote aantallen bladluizen.

Schade aan planten door bladluis

Via de zuigsnuit worden niet alleen plantensappen opgenomen, maar ook gelerend speeksel van de luizen in de plant geïnjecteerd. Hierdoor vindt er overdracht van virussen plaats. Deze virussen die in de plant terechtkomen, kunnen ervoor zorgen dat de plant minder goed gaat groeien. Bladeren en toppen kunnen geel worden of verdrogen, de plant kan groeistoornissen vertonen en de plant kan zelfs afsterven door het toedoen van bladluizen. Ook kunnen planten afsterven door schimmelvorming op de suikerrijke honingdauw op de plant. Tenslotte komen er vaak veel mieren af op de honingdauw, omdat mieren gek zijn op de zoete vloeistof. Deze mieren beschermen op hun beurt de bladluizen weer tegen de natuurlijke vijanden om zo de honingdauw veilig te stellen. Hierdoor kan er naast een luizenplaag ook een mierenplaag ontstaan.

Bestrijding

Omdat bladluizen veel schade aan planten kunnen aanrichten, worden ze vaak bestreden. Er zijn veel manieren om bladluizen te bestrijden. Er zijn bestrijdingsmiddelen te koop speciaal voor bladluis, maar er zijn ook natuurlijke methodes om bladluis te bestrijden. Deze natuurlijke bestrijding gebeurt bijvoorbeeld door de inzet van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen. Deze insecten eten of parasiteren de bladluizen en zullen zolang ze op de plant blijven zitten dus effectief zijn. Ook wordt vaak het besproeien van de plant met zeepwaterspiritus aangeraden. Ook worden natuurlijke middelen zoals knoflook, luciferstokjes, bananenschillen of lavendel tussen de planten gebruikt om bladluizen te verjagen. Tenslotte wordt er wel eens aangeraden om de planten te besproeien met water met ui, water met tabak of cola. Niet van alle natuurlijke bestrijdingsmethodes is anno 2018 aangetoond dat ze werken, en het is dan ook de vraag of de bladluizen echt weg zullen gaan. Daar waar de inzet van natuurlijke vijanden en zeepwaterspiritus daadwerkelijk kunnen werken, zijn de inzet van knoflook, luciferstokjes, bananenschillen, lavendel, water met ui of tabak en cola twijfelachtig.

Cola als natuurlijk bestrijdingsmiddel

Voor planten met eetbare vruchten of groente kunnen sommige methodes ongewenst zijn. Frambozen en aardbeien zijn bijvoorbeeld moeilijk te wassen waardoor je liever geen zeepwaterspiritus of bestrijdingsmiddelen op de vruchten wil hebben. In India worden bladluizen bestreden met cola. De suiker trekt de natuurlijke vijanden van de bladluis aan zoals sluipwespen, galmuggen, zweefvliegen en gaasvliegen. Sluipwespen parasiteren de bladluis en galmuggen, zweefvliegen en gaasvliegen eten de bladluizen zelf ofwel de larve van de insecten eten de bladluis, waardoor de luizen uit de plant verdwijnen. Het is in 2018 nog niet wetenschappelijk bewezen dat cola ook daadwerkelijk een effect heeft.

Hoe kun je bladluis bestrijden met cola?

Als cola wordt ingezet als bestrijdingsmiddel kan dit het beste met een plantenspuit over de plant verneveld worden. Vooral de plekken waar veel bladluizen zitten moeten goed ingespoten worden. Dit zijn de stengels bij de bloemtoppen en de onderkant van de bladeren. De behandeling kan het beste dagelijks of om de dag herhaald worden, totdat de luizen verdwenen zijn.

Voordelen van cola als bestrijdingsmiddel

Het bestrijden van bladluizen met cola heeft een aantal voordelen. Zo is cola niet schadelijk voor de gezondheid net als spiritus of sommige bestrijdingsmiddelen. Hierdoor is het niet erg als er cola op de vruchten komt. Een ander voordeel is dat cola veel goedkoper is dan bestrijdingsmiddelen. Tenslotte kunnen de suikers uit de drank dienen als extra voedingsstoffen voor de planten. Dit kan er weer toe leiden dat de planten gezonder en sterker worden, waardoor ze beter bestand worden tegen bladluis en de bladluizen minder snel terug zullen komen.

Nadelen van cola als bestrijdingsmiddel

Cola trekt niet alleen de natuurlijke vijanden aan, het zoete drankje kan ook mieren aantrekken. Mieren werken samen met bladluizen en zullen juist de natuurlijke vijanden van de bladluis verjagen. In dit geval kan cola dus een negatief effect hebben. Daarnaast kan cola zorgen voor plakkerige planten. Tenslotte zal cola minder goed werken bij planten die binnen staan.

Welke cola werkt het beste tegen bladluizen?

Voor de bestrijding tegen bladluizen worden in India alle colamerken gebruikt. Ook Pepsi en huismerken zijn goed voor de bestrijding. Cola light of cola zero zou echter volgens de theorie niet moeten werken. De light-varianten bevatten namelijk geen suiker waardoor de natuurlijke vijanden van de bladluis niet aangetrokken worden.

Hoe effectief is cola tegen bladluizen?

Omdat bladluizen niet dood zullen gaan van de cola zelf, zullen ze opgegeten moeten worden door de natuurlijke vijanden, of weggespoeld moeten worden door het vele sprayen van de vloeistof. Er zijn positieve ervaringen over het gebruik van cola tegen bladluis, maar de kans dat het alle bladluizen zal doden is klein. Daarbij geven de bedrijven Coca Cola en Pepsi zelf aan dat er geen enkele wetenschappelijke achtergrond is die de werking tegen insecten onderbouwt en de drank niet bedoeld is als pesticide. Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen tegen bladluis of zeepwaterspiritus zullen daarom waarschijnlijk meer kans op succes hebben.
© 2018 - 2024 Mrst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bestrijd bladluizen met zeepwater-spiritusBestrijd bladluizen met zeepwater-spiritusLast van bladluizen? Er zijn een aantal mogelijkheden om dit ongedierte te bestrijden. In de handel is gif te krijgen wa…
Bladluis bestrijden of verwijderen. Tips!Bladluis bestrijden of verwijderen. Tips!Bladluis is slecht voor uw planten. Bladluizen bestaan er in vele soorten. Meer dan duizend verschillende soorten bladlu…
Hoe kan ik effectief bladluis bestrijden?Hoe kan ik effectief bladluis bestrijden?Wanneer planten last hebben van bladluis kunnen zij ernstig beschadigd raken. Bladluizen zijn grotendeels aan het uitein…
Bestrijding van de Bladluis, Witte vlieg, Spint en TripsPlantenplagen oftewel plantenziektes zijn een bedreiging voor de planten rondom uw huis. Ze kunnen uw tuin erg aantasten…

Eikenprocessierups: Klachten voorkomen en behandelenEikenprocessierups: Klachten voorkomen en behandelenDe eikenprocessierups in een insect dat onder meer bekend staat vanwege de vele klachten die het kan veroorzaken. Het zi…
Bedwantsen: Risicofactoren, symptomen & behandeling van beetBedwantsen: Risicofactoren, symptomen & behandeling van beetBedwantsen (wandluizen, bedbugs) zijn kleine bloedzuigende parasieten die zich vaak verschuilen in spleten en kieren ron…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Adege, Pixabay
  • https://www.nieuwsblad.be/cnt/gjq9uvm7
  • http://hoaxes.org/weblog/comments/coke_insecticide
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Bladluizen
  • https://deboomdokter.be/blog/gazon-en-tuin/tips-om-bladluis-te-bestrijden/
  • https://www.duurzaamthuis.nl/bladluis-bestrijden-op-planten
  • https://www.moestuinforum.nl/framboos-zit-onder-de-luis-t9631.html
  • https://simplecapacity.com/2016/12/coca-cola-and-pepsi-used-as-a-pesticide-in-india/
  • http://news.bbc.co.uk/2/hi/south_asia/3977351.stm
  • Afbeelding bron 1: Ekamelev, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Congerdesign, Pixabay
Mrst (283 artikelen)
Laatste update: 19-06-2018
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Insecten en ongedierte
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.