Criteria geleidehondgebruikers: Wanneer krijg je zo'n hond?
Een blindengeleidehond kan het leven van iemand met een visuele beperking aanzienlijk verbeteren door meer zelfstandigheid, mobiliteit, zelfvertrouwen, en sociale interacties mogelijk te maken. Echter, de beslissing om in aanmerking te komen voor een geleidehond is niet zomaar gemaakt; het gaat om een levend wezen dat zorg en aandacht nodig heeft. Hier volgen enkele belangrijke aspecten die in overweging worden genomen bij de beoordeling van een aanvraag voor een blindengeleidehond.
Vooraf
Niet iedereen met een visuele beperking komt automatisch in aanmerking voor een blindengeleidehond. De criteria verschillen per geleidehondenschool, evenals de intakeprocedure, de wachttijd, en de bijbehorende opleiding en nazorg.
Blind of zwaar slechtziend zijn
Voordat een aanvraag voor een geleidehond kan worden ingediend, moet de visuele beperking meestal worden bevestigd door een gespecialiseerd revalidatie- of low vision-centrum. Dit centrum beoordeelt of de persoon medisch gezien recht heeft op een geleidehond en helpt bij het indienen van de aanvraag bij de zorgverzekeraar of een andere instantie die de kosten (ongeveer 25.000 EUR per hond) grotendeels dekt. Functionele blindheid is vaak een vereiste, wat betekent dat de persoon volledig moet vertrouwen op de hond voor begeleiding.
Volwassen zijn
De minimumleeftijd voor het aanvragen van een geleidehond varieert per school, maar ligt meestal tussen de 14 en 18 jaar. De aanvrager moet mentaal volwassen genoeg zijn om de verantwoordelijkheid voor de hond op zich te nemen, zodat de hond werkelijk de begeleider van de persoon wordt en niet van een ouder of gezinslid.
Een goede oriëntatie
Een veelvoorkomende misvatting is dat een geleidehond zelfstandig overal naartoe kan gaan. De geleidehondgebruiker moet echter zelf een goed oriëntatievermogen en routekennis hebben om de hond de juiste commando's te geven. De hond zorgt ervoor dat hij nergens tegenaan loopt, maar de geleidehondgebruiker moet weten hoe hij van punt A naar punt B komt.
Graag honden zien
Het is essentieel dat de aspirant-geleidehondgebruiker van honden houdt en bereid is om de nodige liefde, zorg en aandacht aan de hond te geven. De voordelen van een geleidehond zijn talrijk, maar de persoon moet ook rekening houden met de nadelen en verantwoordelijkheden.
Hond opnemen in het gezin
De geleidehond wordt een volwaardig lid van het gezin en mag niet worden buitengesloten. De hond moet in huis leven en voldoende liefde krijgen van alle huisgenoten. Het is belangrijk dat iedereen in het huishouden hiermee akkoord gaat.
Fysieke ruimte bezitten
De aanvrager moet voldoende fysieke ruimte hebben om de hond te huisvesten. Dit betekent dat de hond binnen moet kunnen verblijven en dat er buiten een plek moet zijn waar hij zijn behoeften kan doen. Sommige scholen hechten ook waarde aan de mogelijkheid voor de hond om dagelijks los te kunnen lopen.
Opleiding volgen
Voordat de geleidehond zijn werk kan doen, moet de nieuwe eigenaar leren omgaan met de hond. Dit gebeurt meestal via een interne opleiding op de school, gevolgd door thuisinstructie. De duur van deze opleiding varieert, afhankelijk van of de persoon voor het eerst een hond krijgt of dat het een opvolger is.
Mobiliteitshulpmiddel
Een geleidehond is in de eerste plaats een mobiliteitshulpmiddel, en de gebruiker moet bereid zijn om regelmatig met de hond op stap te gaan om zijn vaardigheden te onderhouden.
De hond is overal welkom
Het is belangrijk dat de geleidehond overal mee naartoe kan. De gebruiker moet dus vooraf nagaan of de hond welkom is in de school-, werk- of vrijetijdsomgeving.
Door deze factoren in overweging te nemen, kan worden bepaald of iemand in aanmerking komt voor een blindengeleidehond en of hij of zij de verantwoordelijkheid aankan die bij het bezit van een geleidehond komt kijken.
Lees verder