Criteria geleidehondgebruikers: Wanneer krijg je zo'n hond?

Criteria geleidehondgebruikers: Wanneer krijg je zo'n hond? Een blindengeleidehond kan het leven van iemand met een visuele beperking aanzienlijk verbeteren door meer zelfstandigheid, mobiliteit, zelfvertrouwen, en sociale interacties mogelijk te maken. Echter, de beslissing om in aanmerking te komen voor een geleidehond is niet zomaar gemaakt; het gaat om een levend wezen dat zorg en aandacht nodig heeft. Hier volgen enkele belangrijke aspecten die in overweging worden genomen bij de beoordeling van een aanvraag voor een blindengeleidehond.

Vooraf

Niet iedereen met een visuele beperking komt automatisch in aanmerking voor een blindengeleidehond. De criteria verschillen per geleidehondenschool, evenals de intakeprocedure, de wachttijd, en de bijbehorende opleiding en nazorg.

Blind of zwaar slechtziend zijn

Voordat een aanvraag voor een geleidehond kan worden ingediend, moet de visuele beperking meestal worden bevestigd door een gespecialiseerd revalidatie- of low vision-centrum. Dit centrum beoordeelt of de persoon medisch gezien recht heeft op een geleidehond en helpt bij het indienen van de aanvraag bij de zorgverzekeraar of een andere instantie die de kosten (ongeveer 25.000 EUR per hond) grotendeels dekt. Functionele blindheid is vaak een vereiste, wat betekent dat de persoon volledig moet vertrouwen op de hond voor begeleiding.

Volwassen zijn

De minimumleeftijd voor het aanvragen van een geleidehond varieert per school, maar ligt meestal tussen de 14 en 18 jaar. De aanvrager moet mentaal volwassen genoeg zijn om de verantwoordelijkheid voor de hond op zich te nemen, zodat de hond werkelijk de begeleider van de persoon wordt en niet van een ouder of gezinslid.

Een goede oriëntatie

Een veelvoorkomende misvatting is dat een geleidehond zelfstandig overal naartoe kan gaan. De geleidehondgebruiker moet echter zelf een goed oriëntatievermogen en routekennis hebben om de hond de juiste commando's te geven. De hond zorgt ervoor dat hij nergens tegenaan loopt, maar de geleidehondgebruiker moet weten hoe hij van punt A naar punt B komt.

Graag honden zien

Het is essentieel dat de aspirant-geleidehondgebruiker van honden houdt en bereid is om de nodige liefde, zorg en aandacht aan de hond te geven. De voordelen van een geleidehond zijn talrijk, maar de persoon moet ook rekening houden met de nadelen en verantwoordelijkheden.

Hond opnemen in het gezin

De geleidehond wordt een volwaardig lid van het gezin en mag niet worden buitengesloten. De hond moet in huis leven en voldoende liefde krijgen van alle huisgenoten. Het is belangrijk dat iedereen in het huishouden hiermee akkoord gaat.

Fysieke ruimte bezitten

De aanvrager moet voldoende fysieke ruimte hebben om de hond te huisvesten. Dit betekent dat de hond binnen moet kunnen verblijven en dat er buiten een plek moet zijn waar hij zijn behoeften kan doen. Sommige scholen hechten ook waarde aan de mogelijkheid voor de hond om dagelijks los te kunnen lopen.

Opleiding volgen

Voordat de geleidehond zijn werk kan doen, moet de nieuwe eigenaar leren omgaan met de hond. Dit gebeurt meestal via een interne opleiding op de school, gevolgd door thuisinstructie. De duur van deze opleiding varieert, afhankelijk van of de persoon voor het eerst een hond krijgt of dat het een opvolger is.

Mobiliteitshulpmiddel

Een geleidehond is in de eerste plaats een mobiliteitshulpmiddel, en de gebruiker moet bereid zijn om regelmatig met de hond op stap te gaan om zijn vaardigheden te onderhouden.

De hond is overal welkom

Het is belangrijk dat de geleidehond overal mee naartoe kan. De gebruiker moet dus vooraf nagaan of de hond welkom is in de school-, werk- of vrijetijdsomgeving.

Door deze factoren in overweging te nemen, kan worden bepaald of iemand in aanmerking komt voor een blindengeleidehond en of hij of zij de verantwoordelijkheid aankan die bij het bezit van een geleidehond komt kijken.

Lees verder

© 2015 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Witte stok: Redenen voor gebruik voor visueel gehandicaptenWitte stok: Redenen voor gebruik voor visueel gehandicaptenBlind of slechtziend zijn of worden kan voor veel mensen een grote uitdaging zijn. Vroeg of laat krijgen blinden of slec…
Visueel gehandicapt, blind of slechtziendVisueel gehandicapt, blind of slechtziendIemand met een visuele handicap heeft een functiestoornis met betrekking tot het zicht. De persoon is blind of zeer slec…
Blind of slechtziend: Hulpmiddelen bij de mobiliteitBlind of slechtziend: Hulpmiddelen bij de mobiliteitVoor mensen met een visuele beperking zijn tal van hulpmiddelen en aanpassingen beschikbaar om hun mobiliteit te verbete…
Kostenplaatje blindengeleidehonden in VlaanderenKostenplaatje blindengeleidehonden in VlaanderenEen blindengeleidehond is zowel figuurlijk als letterlijk kostbaar. Hij biedt niet alleen veiligheid, zelfstandigheid en…

Geleidehond: Contact met groep gebruikers assistentiehondenGeleidehond: Contact met groep gebruikers assistentiehondenHeel wat mensen zijn betrokken bij de aflevering van een blindengeleidehond. De hond komt ter wereld in een fokgastgezin…
Advies om in dichtbegroeide gebieden te kunnen overlevenAdvies om in dichtbegroeide gebieden te kunnen overlevenOm in een bosachtig landschap te kunnen overleven, moet je op diverse dingen letten. Het is namelijk eenvoudig om er ver…
Bronnen en referenties
  • Belangrijkste criteria waaraan een kandidaat-geleidehondgebruiker moet voldoen voor het Belgisch Centrum voor Geleidehonden, Belgisch Centrum voor Geleidehonden, 2001
Reactie

Saskia Smit, 20-11-2017
Goedemiddag,

Heb een vraag. Ben slechtziend (5%). Daarnaast ben ik ook slechthorend.
Het is een nogal zeldzame aandoening. Namelijk een mitochondrieele aandoening.
Dit is een energie stofwisseling ziekte. Heb hier weer een vorm van die eigenlijk voor zover men weet bijna niet voorkomt in Nederland. Nou zou ik heel graag weer wat willen gaan doen met betrekking tot vrijwilligerswerk. Helaas is de doelgroep waar ik wil werken niet dichtbij huis. Zou dus afhankelijk zijn van openbaar vervoer. Omdat ik vaak ook niet goed kan verstaan wat men antwoord als ik ze vraag waar ik moet zijn of de juiste bus of trein heb. is dit een heel groot obstakel. Mijn vraag is zou een geleidehond hierbij kunnen helpen?

Vriendelijke groet,

Saskia Smit Reactie infoteur, 20-11-2017
Hallo lieve Saskia

Bedankt voor je berichtje en ik zou zeggen: pols eens bij een geleidehondenschool. Ik denk dat de kans best groot is dat je een blindengeleidehond zou kunnen krijgen. Maar pin me er zeker niet op vast, want elke school heeft aparte voorwaarden. Hier vind je een lijst met geleidehondenscholen:
https://www.kimbols.be/geleidehond/organisaties-geleidehond/nederlandse-blindengeleidehondenscholen.html

Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 23-08-2024
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.