Aai een geleidehond niet of leid hem niet af!

Aai een geleidehond niet of leid hem niet af! Sommige mensen doen de gekste dingen om een blindengeleidehond (in opleiding) af te leiden: de hond aaien, er op fluiten, lokken met geluid, voedsel of een gekke houding aannemen, … Ook durven sommige hondenbezitters bewust naar een geleidehond toegaan zodat de honden kennis kunnen maken met elkaar. De meeste blindengeleidehondgebruikers zijn helaas goed bekend met deze fenomenen. Dat deze situaties behoorlijk nefast kunnen zijn voor zowel hond als gebruiker, is minder bekend. Het advies luidt dan ook om blindengeleidehonden nooit af te leiden. Dit advies is overigens geldig voor alle soorten assistentiehonden die personen met een handicap of beperking helpen in het dagelijks leven.

Hoe herken je een blindengeleidehond?

Een geleidehond herken je doordat hij een tuig/harnas aan heeft. Dat bestaat meestal uit een jasje en een beugel (handvat). De meeste geleidehondenscholen hebben het logo, de naam en/of contactgegevens van hun school op het tuig/jasje staan. Het pleeggezin en de gebruiker hebben steeds een pasje bij en zijn dus herkenbaar als gastgezin of gebruiker.

Hoe zie je dat een geleidehond werkt?

Als deze hond een tuig of jasje aan heeft, is hij altijd aan het werk en dus een (blinden)geleidehond. Het maakt dan niet uit of een hond tijdens een toneelstuk stilligt, in de trein onder de zetel ligt, of aan de bushalte wacht; de hond is geconcentreerd en alert voor z'n baasje alles in de gaten aan het houden, en staat meteen paraat om weer te mogen werken.

Maar waarom mag een geleidehond dan niet door anderen gestoord worden?

100% concentratie vereist

Als je een geleidehond aait, naar hem fluit, deze roept, lokt of eten probeert te geven, dan leid je de hond af van z'n geleidewerk, en de volle concentratie die hij voor z'n baasje heeft. De hond krijgt nl. van iemand anders aandacht, zonder dat hij/zij daarvoor iets heeft moeten doen.

Een knuffel, een lief woordje, … of een andere aandachtsprikkel van iemand bekend of onbekend, is voor elke hond, dus ook een geleidehond, zeer aantrekkelijk, en betekent zelfs een beloning voor de hond. En een beloning waar de hond NIETS voor heeft moeten doen … De hond zal dan naar nog meer aandacht snakken. Zeker labrador en golden retrievers zijn erg vatbaar voor beloningen.

Een geleidehond is en blijft een levend wezen en is geen robot. De hond zal in z'n honger naar meer aandacht, dus ook sneller naar deze voor hem zeer interessante persoon trekken. Want: wat is er leuker dan "zomaar" beloond te worden?!

Beloning enkel door de baas

Echter: elke geleidehond wordt genoeg beloond maar dit enkel en alleen door het baasje. Op die manier blijft de geleidehond trouw aan z'n baas en komt het geleidewerk niet in het gedrang. Voorts mag de geleidehond ook loslopen, met andere honden spelen en massa's knuffels krijgen van anderen, want de hond mag dagelijks ook loslopen en is in huis een gewone goed opgevoede huishond.

Ook voor het baasje kan het vervelend zijn dat de blindengeleidehond ongevraagd aandacht krijgt van anderen. Het baasje moet bijvoorbeeld een traject ongeveer uit z'n hoofd kennen om commando's aan de geleidehond te geven. Wanneer de hond dan plots gestoord wordt, kan ook het baasje even de kluts en dus ook de route kwijt zijn. Daardoor kan het baasje onzeker overkomen op de geleidehond die dit gevoel dan kan overnemen en aldus fouten in het geleidewerk kan maken.

Wat gebeurt er dan als een geleidehond aandacht krijgt van iemand anders?

De hond wordt dan afgeleid van z'n geleidewerk. Dit kan een groot risico vormen en gevaar betekenen voor het baasje. Een geleidehond zijn de ogen van een blinde/slechtziende persoon.

Stel je voor dat er voor de persoon met een visuele handicap een paal staat en men begint de geleidehond te aaien … Tegen de paal aan lopen is snel gebeurd omdat de geleidehond even wordt afgeleid.

Een geleidehond in de trein mag ook niet gestoord worden / Bron: Kim BolsEen geleidehond in de trein mag ook niet gestoord worden / Bron: Kim Bols

Waarom de hond niet aaien als de hond rustig in de trein zit?

Op dat moment krijgt de geleidehond aandacht en daardoor kan de hond plots wegspringen. In het ergste geval wil de hond met de gekregen knuffels niet eens meer uitstappen of er al uit als "die leuke persoon" op z'n bestemming aankomt.

En wat gebeurt er als de hond toch in z'n werk gestoord wordt?

Als iemand een geleidehond aanhaalt en deze reageert hierop dan … moet eerst en vooral de geleidehond gecorrigeerd en/of terug onder appèl geplaatst worden. Want: ongevraagd enthousiast worden, beginnen trekken, iets opsmullen of snuffelen bij iets/iemand, is ontoelaatbaar in tuig. De hond is dan immers met iets heel anders bezig dan met z'n geleidewerk. Nochtans is dit gedrag dat door anderen uitgelokt wordt!

Conclusie: Door het feit dat een geleidehond aandacht krijgt van anderen, moet het baasje zijn hond corrigeren en/of terug onder appèl plaatsen!

Wat is op lange termijn het gevolg van de vele aandacht die een geleidehond van anderen krijgt?

Een groot probleem kan ontstaan wanneer de hond na verloop van tijd iedereen leuk gaat vinden en uit zichzelf al gaat proberen om aandacht te krijgen van anderen … Waardoor het baasje na een tijdje geen vat meer heeft op de hond omdat die hond honderden leuke(re) baasjes heeft. De geleidehond kan dan niet of niet goed meer werken, zal fouten beginnen maken en dit kan tot grote catastrofes leiden. De geleidehondenschool moet de hond en/of het baasje hertrainen of de hond zelfs afkeuren, en dit kost handenvol tijd, energie en vooral geld.

Maar ik vind een geleidehond zo schattig en lief … Mag ik dan echt geen knuffel geven?

Neen, een geleidehond mag absoluut niet gestoord worden in z'n geleidewerk. Onze ogen zijn zeer kostbaar en uniek!
Vind je een geleidehond echt heel lief, en wil je iets met je gevoelens aanvangen?
  • Voor kinderen: In stilte een kusje toewerpen mag steeds.
  • Spreek het baasje en niet de hond aan, en dit best op een gewone en niet al te enthousiaste manier. Als iemand "overdreven opgewekt" het baasje aanspreekt, zullen sommige geleidehonden ook afgeleid worden.
  • Als blindengeleidehonden uitgetuigd zijn, zijn het gewone huishonden. Je kunt het baasje vragen of je de hond toch mag aanhalen en dan kan het baasje alsnog beslissen om de hond uit te tuigen. Na de toestemming van het baasje, mag de hond pas aandacht krijgen van anderen. Begin de hond dus niet direct te aaien als deze geen tuig of jasje aan heeft.
  • Opgelet: Eten geven aan de hond mag nooit door anderen gebeuren, ook niet als de hond los is! Het is immers niet de bedoeling dat de (geleide)hond steeds op strooptocht gaat, begint te bedelen, maag/darmproblemen krijgt, te dik wordt enz. en … vele Sinterklaas-baasjes krijgt!!!

Lees verder

© 2014 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een blindengeleidehond op de werkvloerEen blindengeleidehond op de werkvloerJammer genoeg blijkt dat verhoudingsgewijs arbeidsgehandicapten veel minder vaak een baan krijgen dan 'gewone' werknemer…
Criteria geleidehondgebruikers: Wanneer krijg je zo'n hond?Criteria geleidehondgebruikers: Wanneer krijg je zo'n hond?Vaak stellen blinden en slechtzienden alsook hun omgeving zich de vraag of ze in aanmerking komen voor een blindengeleid…
Hoe gedraagt een blindengeleidehond zich?Hoe gedraagt een blindengeleidehond zich?Een blindengeleidehond heeft een stevige opleiding van twee jaar achter de rug vooraleer hij zijn blinde of slechtziende…
Misverstanden rond blindengeleidehondenMisverstanden rond blindengeleidehondenBlindengeleidehonden bieden aan blinde en slechtziende personen een enorme meerwaarde. Deze honden ontwijken obstakels (…

Dopjesactie voor Belgisch Centrum voor Geleidehonden (BCG)Dopjesactie voor Belgisch Centrum voor Geleidehonden (BCG)Waarschijnlijk hebben velen reeds gehoord van of gelezen over de dopjesactie ten voordele van blindengeleidehonden. In B…
De dierenprint is weer terugDe dierenprint is weer terugDe dierenprint en dan met name de tijgerprint en varianten daarop, worden het ene moment als ordinair en “not done” erva…
Bronnen en referenties
  • Eigen ervaring
  • Afbeelding bron 1: Kim Bols
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 30-08-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.