Dopjesactie voor Belgisch Centrum voor Geleidehonden (BCG)

Dopjesactie voor Belgisch Centrum voor Geleidehonden (BCG) Waarschijnlijk hebben velen reeds gehoord van of gelezen over de dopjesactie ten voordele van blindengeleidehonden. In België zette het Belgisch Centrum voor Geleidehonden vzw (BCG) in Tongeren als eerste blindengeleidehondenschool de actie op touw. Op de speciaal daarvoor opgerichte dopjesactiewebsite staat een recente lijst van inzamelpunten en kan je informatie vinden over goede en slechte dopjes, ophalingen, recyclage, … De huidige dopjesstand kan ook steeds op de dopjessite gecontroleerd worden. Intussen is de dopjesactie uitgegroeid tot een ware succesformule. Vele geleidehondgebruikers en/of puppypleeggezinnen zorgen het ganse jaar door voor lezingen en presentaties om zoveel mogelijk mensen te informeren en sensibiliseren rond het inzamelen van plastic dopjes.

Geschiedenis

Initieel is de actie ontstaan In Frankrijk. Handisport spaarde dopjes en zamelde hiermee geld in voor de aankoop van rolstoelen. Ook een aantal Belgische inzamelaars sprongen mee op de kar. Zij brachten vervolgens het idee tot bij het BCG te Tongeren. In maart 2005 is de geleidehondenschool van start gegaan met de Dopjesactie die tot op heden een groot succes blijkt te zijn.

Inzameling en ophaling

Soorten plastic dopjes en deksels

De dopjesactie biedt structurele steun aan het Belgisch Centrum voor Geleidehonden (BCG). Deze actie, die geen einddatum kent, bestaat uit het lokaal inzamelen van zuivere plastic dopjes, klepjes en deksels van choco, honing, koffie, kruiden, .... Ook dopjes van bussen en flessen zoals frisdrank, fruitsap, melk, sportdrank (het doorzichtige kapje mag erop blijven) en water zijn goed. Verder zijn plastic doppen van medicatie en sauzen toegestaan, evenals doppen van (af)wasproducten, detergenten, deodoranten, shampoos, spuitbussen .. Meer informatie over de juiste en foute dopjes staat in het artikel van foute berichten over de dopjesactie.

Ophaling dopjes

Zodra er minstens tien grote dopjeszakken verzameld zijn, neemt het inzamelpunt contact op met de geleidehondenschool. Vervolgens komt een vrijwilliger van de school deze zo snel mogelijk ophalen. De dopjesactie zoekt steeds vrijwilligers zoals chauffeurs, mensen die een inzamelpunt willen opzetten en uiteraard ook mensen die gaarne dopjes willen inzamelen en/of sorteren.

Sortering dopjes

Eerst worden de opgehaalde dopjes manueel gesorteerd door vele vrijwilligers. Het BCG beschikt over een lijst met sorteerlocaties en -data). Daarna brengt een vrijwilliger van het BCG de dopjes naar een recyclagebedrijf waar ze verwerkt worden tot duurzame plastic paletten. Het verwerkende bedrijf betaalt het BCG per kilogram verzamelde plastic dopjes gemiddeld 0,30 EUR.

Meer achtergrondinformatie over de dopjesactie vind je op de site Dopjesactie voor blindengeleidehonden.

Wat brengt deze dopjesactie op?

De opbrengst van de dopjes wordt uitgedrukt in kilogram. De ingezamelde en gesorteerde dopjes worden letterlijk ‘aan de deur’ verkocht bij het bedrijf voor gemiddeld 0,30 EUR/per kilogram. Dit verklaart ook meteen waarom de dopjesactie geen commerciële actie is: het inzamelen is zeer arbeidsintensief en kan eigenlijk alleen rendabel zijn als ieder individu in het proces zijn eigen steentje belangeloos bijdraagt tot die arbeid.

Waarom de plastic doppen en deksels, en niet de flessen?

Plastic afval is moeilijk afbreekbaar; plastic dopjes en deksels van flessen kunnen hierbij voor problemen zorgen. Als aparte plastic dopjes zich in het sorteerproces bevinden, kan dit voor verstoring zorgen. Daarom is het belangrijk dat je ofwel de dopjes terug op de fles draait ofwel ze apart sorteert bij het restafval. De dop is perfect recycleerbaar, behalve wanneer de plastic dop apart gerecycleerd wordt. Dan is hij te klein om manueel uit te sorteren.

De flessen zijn dus prima recycleerbaar, ook als de dopjes er opgeschroefd zitten. Maar niet iedereen doet dit en vaak belanden dopjes bij het restafval. Als de dopjes bij het restafval zitten, vergroot de afvalberg alleen maar. Bovendien is restafval niet recycleerbaar. Precies daar doet de dopjesactie iets aan. De dopjes worden er bij de bron afgeschroefd en ondergaan meerdere kwaliteitscontroles om zo uiteindelijk bij het recyclagebedrijf te belanden.

Voordelen van de dopjesactie t.v.v. blindengeleidehonden

De dopjesactie combineert op een zeer natuurlijke manier duurzaam ondernemen, sociale verantwoordelijkheid en milieubewustzijn. Bovendien kan iedereen dopjes sparen zonder onderscheid van leeftijd, ras, geslacht, handicap, opleiding, beroep, woonplaats, …

Voorts zijn plastic dopjes klein, hygiënisch, licht, gemakkelijk te stockeren, niet gevaarlijk (niet ontvlambaar), hebben ze weinig waarde en zijn ze onbeperkt houdbaar waardoor er een grote flexibiliteit ontstaat in de actie. De dopjes zijn gratis, dus niemand moet een "startinvestering" maken.

Doelstellingen van de dopjesactie

De doelstelling van de dopjesactie is tweeledig:
  • Enerzijds het binnenhalen van structurele sponsoring.
  • Anderzijds is het een manier om de mobiliteit, vrijheid en zelfstandigheid van personen met een visuele handicap en hun geleidehond onder de aandacht te brengen.

Blindengeleidehonden veranderen het leven van hun gebruikers zeer ingrijpend. Ze geven blinden en slechtzienden een belangrijk deel van hun mobiliteit en hun leven terug. Maar het gebruik van een geleidehond zelf is niet zonder problemen. Ten eerste kan een geleidehond zeer veel, maar zeker niet alles. Daardoor blijft de hulp van ziende personen op bepaalde momenten nog altijd zeer welkom. Ten tweede levert een geleidehond als hij vrolijk naast zijn baasje loopt, ontzettend veel inspanningen. De hond moet voortdurend alert zijn voor alle hindernissen in de omgeving en moet deze hindernissen zien aankomen, ook als ze onverwacht zijn. Ziende mensen onderschatten dit meestal. De hond ziet er lief, goed verzorgd en enthousiast uit en de neiging om de hond te aaien is dan bijna niet te onderdrukken. Maar elk onschuldig gebaar haalt het dier uit zijn concentratie en dat zorgt voor een gevaar voor de gebruiker. En dit is maar een van de vele dingen die mensen uit de omgeving in alle onschuld en met de beste bedoelingen fout doen. Daarom is het belangrijk om ook de omgeving van de geleidehond te informeren en sensibiliseren. Daar dienen o.a. de voordrachten voor die gegeven worden naar aanleiding van de dopjesactie.

Lezing door het BCG

Omdat veel rusthuizen, scholen, bedrijven, jeugdverenigingen enzovoort dopjes inzamelen, is er ook de mogelijkheid om een lezing aan te vragen bij het Belgisch Centrum voor Geleidehonden (BCG). De geleidehondenschool zoekt dan een geleidehondgebruiker die meer komt vertellen over zijn leven met een visuele handicap, het samenwerken met een geleidehond alsook de dopjesactie. Leerlingen leren zo omgaan met mensen met een visuele handicap; ze krijgen inzicht in het dagelijkse leven en vooral in de mobiliteit van deze personen. Soms komt er ook een puppypleeggezin mee. Ook een troef is dat leerlingen de kans krijgen om meer te leren over recyclage, het milieu en duurzaam ondernemen. Vaak krijgen leerlingen ook de kans om vele vragen te stellen aan de geleidehondgebruiker.

Vele leerlingen komen wellicht voor het eerst in aanraking met een persoon met een visuele handicap. Ervaring heeft reeds aangetoond dat dit zeer positief is voor beide partijen. Het zal de leerlingen een andere kijk geven op personen met een visuele handicap, maar het zal hen ook zekerder maken als ze in situaties terechtkomen met een geleidehond. Daarentegen is het voor personen die blind zijn positief dat ze anderen meer zekerheid geven in hun omgang met geleidehonden. Dat maakt het voor hen ook weer gemakkelijker wanneer ze kinderen tegenkomen; zij weten meestal beter dan de ouders dat een geleidehond met tuig of jasje aan niet geaaid of afgeleid mag worden en hoe zo’n hond geleidehond is geworden.

Tips voor alle inzamelaars

Om alle potentiële inzamelaars te helpen, staat hieronder een handig overzicht van verschillende tips.
  • Als je een erkend inzamelpunt bent, dan kan je via het BCG, de geleidehondenschool, lege zakken verkrijgen om de dopjes in te verzamelen. Eventueel zijn standaard grijze vuilzakken in hoge kartonnen dozen (gratis te verkrijgen bij de meeste productie-eenheden) ook mogelijk.
  • Op de website Dopjesactie is het mogelijk om flyers te downloaden en ook kan je promomateriaal opvragen via het BCG
  • Hoe kunnen mensen hun lege flessen zonder dop plaatsbesparend in hun blauwe (vuilzak) krijgen? Dit is gemakkelijk op te lossen door de dop er op te draaien, deze er even op te laten zitten en daarna er terug af te doen. En de fles blijft plat.
  • Welke dopjes wel? Het is heel simpel: De exacte beschrijving van goede en slechte doppen vind je mét foto op de website van de dopjesactie.
  • Het is verder aan te raden om bij de opstart, maar ook tijdens de inzameling maximaal te werken met visuele voorstellingen van goede en slechte doppen om inzamelaars blijvend te herinneren aan welke ze nu moeten bewaren en welke niet.

Verder is het Belgisch Centrum voor Geleidehonden vzw ook actief op Facebook. Op deze pagina verschijnen geregeld recente berichtjes en foto's over de dopjesactie.

Lees verder

© 2014 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dopjesactie voor blindengeleidehondenDopjesactie voor blindengeleidehondenGroene dopjes, blauwe dopjes, rode dopjes, gele dopjes. Van flessen melk of frisdrank. Gooi ze niet weg! Immers, met het…
Brillen, dopjes, mobieltjes, ... inzamelen voor blindenBrillen, dopjes, mobieltjes, ... inzamelen voor blindenStichtingen en organisaties rond blinden en slechtzienden trachten zich te handhaven in de hedendaagse maatschappij waar…
Kostenplaatje blindengeleidehonden in VlaanderenKostenplaatje blindengeleidehonden in VlaanderenDat een geleidehond figuurlijk kostbaar is, is door iedereen wel geweten. Hij zorgt namelijk voor de veiligheid, zelfsta…
Misverstanden rond blindengeleidehondenMisverstanden rond blindengeleidehondenBlindengeleidehonden bieden aan blinde en slechtziende personen een enorme meerwaarde. Deze honden ontwijken obstakels (…

Matching: de juiste blindengeleidehond voor de juiste baasMatching: de juiste blindengeleidehond voor de juiste baasIn het straatbeeld zie je wel eens een blindengeleidehond met diens blinde of slechtziende baasje rondlopen. Deze honden…
De dierenprint is weer terugDe dierenprint is weer terugDe dierenprint en dan met name de tijgerprint en varianten daarop, worden het ene moment als ordinair en “not done” erva…
Bronnen en referenties
  • Belgisch Centrum voor Geleidehonden vzw: http://www.geleidehond.be
  • Flash maart 2014, driemaandelijks tijdschrift Belgisch Centrum voor Geleidehonden: http://www.geleidehond.be
  • Dopjesactie: http://www.dopjesactie.be/index.php/nl/
  • Dopjesactie voor blindengeleidehonden: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/52872-dopjesactie-voor-blindengeleidehonden.html
  • BCG Tongeren Blindengeleidehonden Dopjesactie: https://www.facebook.com/bcgdopjesactie
  • Het Nieuwsblad, 27 januari 2015, Chris Snick
Reactie

Jo van de Haterd, 01-10-2014
Ik ben bestuurder bij een wijkcentrum in Oss/ Nederland. We willen gaan deelnemen aan de inzamelingsactie maar zijn nog op zoek naar een verzamelpunt in de omgeving waar we kunnen inleveren. Hebt u daarover informatie en kan ik die van u krijgen?
met vriendelijke groet Reactie infoteur, 03-10-2014
Dank je wel dat jullie mee willen sparen voor onze dopjesactie. Het is zo een aantal mensen uit Nederland ook dopjes spaart voor het Belgisch Centrum voor Geleidehonden (BCG). Zij moeten echter zelf zorgen voor vervoer van de dopjes naar één van de erkende inzamelpunten in België (deze kan je terugvinden op www.dopjesactie.be).
In jouw regio zijn er echter wel enkele spaarders die steeds de dopjes tot in België kunnen brengen of ze zelf laten verwerken. Misschien kan je met hen contact opnemen?

Dhr. Osseweyer Johan – Dordrecht – 0031/ 786 31 01 56
Dhr. Dycke – Scherpenisse – 0031/ 166 66 26 59
Dhr. Den Hollander – Werkendam – 0031/ 183 50 13 18

Hartelijk dank voor het meesparen.

Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 01-07-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.