Een blindengeleidehond op pensioen
Een blindengeleidehond wordt bij de blinde of slechtziende gebruiker geplaatst wanneer hij tussen de 1,5 en 2,5 jaar oud is. Deze leeftijd wordt gekozen omdat de hond op dat moment zowel fysiek als mentaal klaar is om de verantwoordelijkheid op zich te nemen die gepaard gaat met het begeleiden van zijn eigenaar. De hond wordt zorgvuldig geselecteerd en opgeleid om te voldoen aan de hoge eisen van veiligheid en assistentie. Na plaatsing blijft de hond doorgaans 7 tot 9 jaar actief in zijn rol voordat hij met pensioen gaat. De beslissing over het pensioen van de hond wordt in overleg genomen tussen de gebruiker en de geleidehondenschool.
Nazorg
Bij de meeste geleidehondenscholen krijgt de gebruiker jaarlijks minstens één
nazorgbezoek. Indien er problemen of vragen zijn, kan een instructeur van het geleidehondencentrum meerdere keren langskomen. Tijdens deze bezoeken beoordeelt de instructeur kritisch de samenwerking tussen de hond en de gebruiker. De instructeur controleert of de hond nog steeds goed functioneert binnen de levensomstandigheden van de persoon met een
visuele beperking. Dit omvat een beoordeling van de noodzaak voor eventuele vervangingen, hoewel er situaties zijn waarbij dit niet vooraf te plannen valt.
Pensioenleeftijd
De leeftijd waarop een geleidehond met pensioen gaat, is moeilijk precies te voorspellen. Elke hond is uniek, en er zijn verschillende redenen waarom een blindengeleidehond mogelijk niet langer geschikt is om te werken. Mogelijke oorzaken zijn een verminderde motivatie, trager lopen, minder concentratie, of een afkeer om uit de mand te komen. Fysieke problemen kunnen ook een rol spelen, zoals
epilepsie, heup- of elleboogdysplasie, rugproblemen, kanker, cataract,
diabetes mellitus, en andere aandoeningen. Soms kunnen ook onverwachte en ernstige gebeurtenissen, zoals een traumatische ervaring of een aanval door een andere hond, ertoe leiden dat de hond niet meer in staat is om te functioneren. De geleidehondenschool probeert het team werkend te houden door middel van hertraining en ondersteuning, maar helaas lukt dit niet altijd. Meestal wordt een geleidehond
afgekeurd voor het werk en met pensioen gesteld als hij te oud wordt voor de mentaal en fysiek zware taken. De gemiddelde pensioenleeftijd ligt doorgaans tussen de 8 en 11 jaar.
Pensioenplek
Wanneer het duidelijk is dat een geleidehond met pensioen gaat, overleggen de geleidehondenschool en de gebruiker om de beste oplossing te vinden. Dit is afhankelijk van de gezins- en werksituatie van de persoon met visuele beperking. In sommige gevallen kan de oude hond bij de gebruiker blijven, vooral als de gezinsleden veel thuis zijn en de hond niet te lang alleen hoeft te blijven (bij voorkeur maximaal 4 uur). In andere gevallen, waarin de gebruiker veel buitenshuis is of de situatie anders is, kan het noodzakelijk zijn om een andere oplossing te vinden. Een gepensioneerde geleidehond mag geen harnas meer dragen en functioneert niet langer als werkhond. Hij kan dan niet meer mee naar de winkel, het ziekenhuis, theater of werk, en zou in sommige gevallen te lang alleen gelaten worden.
Bij het vinden van een pensioenplek wordt altijd gekeken naar het welzijn van de hond. Waar kan hij genieten van een comfortabel pensioen vol rust, aandacht, liefde en speelplezier? Sommige gepensioneerde geleidehonden blijven bij hun voormalige baas of gezin, terwijl anderen worden geplaatst bij het
pleeggezin waar ze zijn opgegroeid, of bij familieleden, vrienden, of via adoptie. Websites van blindengeleidehondenscholen bieden vaak de mogelijkheid om je aan te melden voor een wachtlijst voor het adopteren van een gepensioneerde geleidehond. Ook op social media worden soms oproepen geplaatst voor een gouden mandje voor gepensioneerde geleidehonden.
Het belangrijkste is dat de gepensioneerde geleidehond een zorgeloos leven krijgt, vol liefde en aandacht, en volledig afgestemd op zijn behoeften.
Lees verder
Reacties
Van den Berg, 21-11-2019
Hallo,
graag willen wij wat meer informatie over een blindegeleide hond die met pensioen mag.
wij beide zijn 50+, niet langer dan 4 uur van huis, geen inwonende kinderen en wonen in omgeving waar de hond vrij mag los lopen.
op dit moment hebben wij een hond in de laatste levensfase.
graag willen wij wat meer informatie over een blindegeleide hond die met pensioen mag.
mvrgr. fam siedsma/van den berg
Reactie infoteur, 21-11-2019
Dag
Ik weet niet goed of jullie in Nederland of België wonen. Je kan het best contact opnemen met een geleidehondenschool om een gepensioneerde blindengeleidehond een mooi gouden mandje te geven.
Succes!
Groeten
Kim
***
BE
Antwerpse Hulphonden: agnesdogs@skynet.be, www.antwerpsehulphonden.be
Belgisch Centrum voor Geleidehonden: bcg@geleidehond.be, http://www.geleidehond.be
Blindengeleidehondenschool Genk: blindengeleidehondenschoolgenk@telenet.be, www.blindengeleidehondenschoolgenk.be
Brailleliga: annick.van.den.heuvel@braille.be
Dogs4Blind: info@dogs4blind.be, www.dogs4blind.be
Scale Dogs: info@scaledogs.be, www.scaledogs.be
Vrienden der Blinden: info@vriendenderblinden.be, www.vriendenderblinden.be
NL
Ans l'Abee: info@geleidehondenopleiding.nl, www.geleidehondenopleiding.nl
Herman Jansen: info@hondentrainer.nl, www.geleidehondentrainer.nl
KNGF Geleidehonden: info@geleidehond.nl, www.geleidehond.nl
Gaus: info@gaus.nl, gausgeleidehond.nl
DCN: info@guidedog.nl, guidedog.nl
Ad Hendrikx, 25-11-2014
Hoi,
Onze trouwe hond is de laatste tijd flink aan het verslijten, graag zouden we hierna weer een hond willen die 100 % betrouwbaar is voor. Wij hebben een zorgboerderij voor autistische kinderen en heel veel plek waar hij 7 dagen in de week de hele dag vrij kan rondlopen.
Kunnen wij ons hier voor inschrijven?
Reactie infoteur, 25-11-2014
Hallo Ad
Bedankt voor je reactie. Ik weet niet goed of je in België of Nederland woont, maar het is denk ik een goed idee om je op de wachtlijst te laten zetten bij een blindengeleidehondenschool, of evt. ook een hulphondenschool:
Hier vind je de adresgegevens van blindengeleidehondenscholen:
http://kimbols.be/geleidehond/organisaties-geleidehond
Super trouwens dat je dit wil doen!