Een blindengeleidehond op pensioen

Een blindengeleidehond op pensioen Een blindengeleidehond wordt bij de blinde of slechtziende baas afgeleverd wanneer hij tussen de 1,5 à 2,5 jaar oud is. Op fysiek en vooral mentaal vlak wordt er van de hond veel verwacht; hij dient immers steeds te zorgen voor de veiligheid van z'n baas. De hond werkt na aflevering gemiddeld 7-9 jaar alvorens hij op pensioen kan. Een aantal scenario's zijn dan mogelijk. Dit gebeurt steeds in onderling overleg met geleidehondgebruiker en geleidehondenschool.

Nazorg

Een geleidehondgebruiker krijgt bij de meeste geleidehondenscholen minstens één keer per jaar een nazorgbezoek. Bij problemen of vragen komt een instructeur van het geleidehondencentrum mogelijk meermaals langs. De instructeur van de geleidehondenschool kijkt steeds zeer kritisch naar de werkende combinatie. Hierbij kijkt hij ook voortdurend of de hond nog perfect mee kan in de leefsituatie van de persoon met een visuele handicap. Zo maakt de instructeur van de geleidehondenschool een inschatting wanneer vervanging nodig is, al zijn er natuurlijk steeds situaties waarbij dit onmogelijk vooraf in te plannen valt.

Tijd voor pensioen

De leeftijd waarop een geleidehond op pensioen moet, is moeilijk tot niet vooraf te voorspellen. Elke hond is anders en er zijn diverse situaties mogelijk waarom een blindengeleidehond niet meer in staat is om te werken. Zo is het mogelijk dat de hond er geen zin meer in heeft, en daardoor trager loopt, minder geconcentreerd is, niet meer graag of direct uit de mand wil komen enz. Daarnaast spelen fysieke redenen een rol: epilepsie, heup- of elleboogdysplasie, rugproblemen, kanker, cataract, diabetes mellitus, Soms gebeuren er ook andere ernstige, onverwachte situaties waardoor een hond niet meer met de baas op stap kan; de hond schrikt ergens heel erg van, wordt aangevallen door een andere hond, mensen gooien vuurwerk naar de hond of steken dit vlakbij de geleidehond af, De geleidehondenschool probeert een combinatie werkende te houden door het hertrainen en ondersteunen van hond en/of baas, maar jammer genoeg komt dit niet altijd weer in orde. Meestal echter wordt een geleidehond afgekeurd voor het werk en dus op pensioen gesteld wanneer hij te oud wordt voor het mentaal en fysiek zware werk dat gevraagd wordt van een geleidehond. De leeftijd van de hond schommelt dan rond de 8-11 jaar.

Plaats van pensioen

Wanneer duidelijk wordt dat een geleidehond op pensioen mag, bekijken geleidehondenschool en gebruiker samen wat de beste oplossing is. Dit is ook volledig afhankelijk van de gezins- en werksituatie van de persoon met visuele handicap. Sommige personen wonen samen met een partner en/of kinderen, en dan kan de oude hond in het gezin blijven als de partner en/of kinderen veel thuis zijn en de hond niet te lang alleen moet blijven (liefst max. 4u). Soms is de situatie echter zo dat iedereen in het gezin of een alleenstaande persoon veel uithuizig is en de oude hond niet mee kan. De oude hond mag namelijk geen harnas meer dragen en is een gewone huishond. Hij kan dan in principe niet meer mee naar de winkel, het ziekenhuis, naar een theatervoorstelling of het werk. De gepensioneerde geleidehond zou in sommige situaties veel te lang alleen zijn.

Bij de pensioneringsplaats wordt steeds gekeken naar en gehandeld in het belang van de hond. Waar kan hij nog genieten van een heerlijk pensioen vol rust, aandacht, liefde en losloopplezier? Sommige geleidehonden blijven bij de baas / in het gezin, anderen gaan naar het pleeggezin waar hij is opgevoed, sommigen gaan naar de kinderen/ouders of vrienden, en voor nog andere gepensioneerde geleidehonden wordt een gouden mandje gezocht. Op een aantal websites van blindengeleidehondenscholen kan je je op een wachtlijst aanmelden voor het adopteren van een geleidehond-op-pensioen. Af en toe wordt ook een topplekje voor een gepensioneerde geleidehond gezocht via social media.

Het belangrijkste is dat de gepensioneerde geleidehond een prachtig leven krijgt, vol liefde, aandacht en volledig aangepast aan zijn behoeften.

Lees verder

© 2014 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Criteria geleidehondgebruikers: Wanneer krijg je zo'n hond?Criteria geleidehondgebruikers: Wanneer krijg je zo'n hond?Vaak stellen blinden en slechtzienden alsook hun omgeving zich de vraag of ze in aanmerking komen voor een blindengeleid…
Visueel gehandicapt, blind of slechtziendVisueel gehandicapt, blind of slechtziendIemand met een visuele handicap heeft een functiestoornis met betrekking tot het zicht. De persoon is blind of zeer slec…
Matching: de juiste blindengeleidehond voor de juiste baasMatching: de juiste blindengeleidehond voor de juiste baasIn het straatbeeld zie je wel eens een blindengeleidehond met diens blinde of slechtziende baasje rondlopen. Deze honden…
Hoe gedraagt een blindengeleidehond zich?Hoe gedraagt een blindengeleidehond zich?Een blindengeleidehond heeft een stevige opleiding van twee jaar achter de rug vooraleer hij zijn blinde of slechtziende…

Edelherten burlen om een vrouwtje te versierenEdelherten burlen om een vrouwtje te versierenWandelen op de Hoge Veluwe in augustus kan tot 21.00 uur. Lekker rustig en genietend van de stilte en rust, is het plots…
Galago: een klein Afrikaans zoogdierGalago: een klein Afrikaans zoogdierEen galago is een kleine boombewoner en is vooral s nachts actief. Dit zoogdier leeft voornamelijk in bomen en struiken…
Bronnen en referenties
  • Belgisch Centrum voor Geleidehonden, http://www.geleidehond.be
  • KNGF Geleidehonden, http://www.geleidehond.nl
Reacties

Van den Berg, 21-11-2019
Hallo,

graag willen wij wat meer informatie over een blindegeleide hond die met pensioen mag.

wij beide zijn 50+, niet langer dan 4 uur van huis, geen inwonende kinderen en wonen in omgeving waar de hond vrij mag los lopen.
op dit moment hebben wij een hond in de laatste levensfase.

graag willen wij wat meer informatie over een blindegeleide hond die met pensioen mag.

mvrgr. fam siedsma/van den berg Reactie infoteur, 21-11-2019
Dag

Ik weet niet goed of jullie in Nederland of België wonen. Je kan het best contact opnemen met een geleidehondenschool om een gepensioneerde blindengeleidehond een mooi gouden mandje te geven.

Succes!
Groeten
Kim
***
BE
Antwerpse Hulphonden: agnesdogs@skynet.be, www.antwerpsehulphonden.be
Belgisch Centrum voor Geleidehonden: bcg@geleidehond.be, http://www.geleidehond.be
Blindengeleidehondenschool Genk: blindengeleidehondenschoolgenk@telenet.be, www.blindengeleidehondenschoolgenk.be
Brailleliga: annick.van.den.heuvel@braille.be
Dogs4Blind: info@dogs4blind.be, www.dogs4blind.be
Scale Dogs: info@scaledogs.be, www.scaledogs.be
Vrienden der Blinden: info@vriendenderblinden.be, www.vriendenderblinden.be

NL
Ans l'Abee: info@geleidehondenopleiding.nl, www.geleidehondenopleiding.nl
Herman Jansen: info@hondentrainer.nl, www.geleidehondentrainer.nl
KNGF Geleidehonden: info@geleidehond.nl, www.geleidehond.nl
Gaus: info@gaus.nl, gausgeleidehond.nl
DCN: info@guidedog.nl, guidedog.nl

Ad Hendrikx, 25-11-2014
Hoi,

Onze trouwe hond is de laatste tijd flink aan het verslijten, graag zouden we hierna weer een hond willen die 100 % betrouwbaar is voor. Wij hebben een zorgboerderij voor autistische kinderen en heel veel plek waar hij 7 dagen in de week de hele dag vrij kan rondlopen.
Kunnen wij ons hier voor inschrijven? Reactie infoteur, 25-11-2014
Hallo Ad

Bedankt voor je reactie. Ik weet niet goed of je in België of Nederland woont, maar het is denk ik een goed idee om je op de wachtlijst te laten zetten bij een blindengeleidehondenschool, of evt. ook een hulphondenschool:

Hier vind je de adresgegevens van blindengeleidehondenscholen:
http://kimbols.be/geleidehond/organisaties-geleidehond

Super trouwens dat je dit wil doen!

Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 29-10-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.