Foute berichten over plastic dopjesactie voor geleidehonden

Foute berichten over plastic dopjesactie voor geleidehonden De dopjesactie, opgezet door het Belgisch Centrum voor Geleidehonden (BCG) in 2005, ondersteunt de werking van de school door het inzamelen en recycleren van plastic dopjes. Deze actie is sindsdien uitgebreid naar andere geleide- en hulphondenscholen, ook in Nederland. Ondanks verwarrende berichten in de media, blijft de dopjesactie onverminderd doorgaan zonder einddatum, zolang er mensen zijn die willen inzamelen en ondersteunen.

Dopjesactie voor blindengeleidehonden kent geen einddatum

Er heerst soms de misvatting dat de dopjesactie slechts tijdelijk loopt, vooral wanneer specifieke inzamelpunten sluiten. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals ruimtegebrek of ziekte. De actie zelf blijft echter bestaan en heeft geen vaste einddatum. Andere inzamelpunten blijven beschikbaar, en bij grote hoeveelheden dopjes (vanaf tien vuilniszakken) kunnen vrijwilligers zelfs langskomen om de dopjes op te halen.

Doppen voor de werking van de school

Een veelvoorkomende misvatting is dat mensen dopjes moeten verzamelen om een blindengeleidehond te kunnen "kopen". Dit klopt niet. De kosten van een geleidehond worden gedeeltelijk vergoed door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH), en de rest wordt door de school zelf gedekt. De opbrengst van de dopjesactie gaat volledig naar de werking van de school en niet rechtstreeks naar individuen die een hond nodig hebben. Het spaarden van dopjes beïnvloedt dus niet de snelheid waarmee iemand een hond krijgt.

Dopjes brengen wel degelijk iets op

Sommige mensen twijfelen aan de waarde van het inzamelen van plastic dopjes, aangezien ze zo licht zijn. Echter, de opbrengst van 0,30 EUR per kilo dopjes kan met genoeg spaarders flink oplopen. Bovendien helpt de actie om meer mensen bewust te maken van het werk van de geleidehondenschool en de uitdagingen waarmee blinden en slechtzienden worden geconfronteerd.

Goede en foute plastic dopjes

Er zijn specifieke richtlijnen voor welke dopjes geschikt zijn voor de actie. Goede dopjes zijn zuivere plastic deksels en klepjes van producten zoals kruiden, choco, frisdrank, en shampoos. Foute dopjes zijn doppen die vies zijn, of groter dan 25 cm in doorsnede. Het is belangrijk om stickers en andere materialen zoals karton of rubberen ringen te verwijderen voordat de dopjes worden ingeleverd.

Contactgegevens BCG Tongeren

Voor meer informatie of om dopjes in te zamelen, kunt u contact opnemen met het Belgisch Centrum voor Geleidehonden:

Adres: Sint-Truidersteenweg 309, 3700 Tongeren
Telefoon: 012/23 43 19
Fax: 012/39 41 24
Email: bcg@geleidehond.be
Website: www.geleidehond.be
Dopjesactie Website: www.dopjesactie.be
Facebookpagina: BCG Dopjesactie

Lees verder

© 2015 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dopjesactie voor blindengeleidehondenDopjesactie voor blindengeleidehondenGroene dopjes, blauwe dopjes, rode dopjes, gele dopjes. Van flessen melk of frisdrank. Gooi ze niet weg! Immers, met het…
Brillen, dopjes, mobieltjes, ... inzamelen voor blindenBrillen, dopjes, mobieltjes, ... inzamelen voor blindenStichtingen en organisaties die zich richten op blinden en slechtzienden staan voor de uitdaging om zich te handhaven in…
Misverstanden rond blindengeleidehondenMisverstanden rond blindengeleidehondenBlindengeleidehonden bieden blinde en slechtziende personen een enorme meerwaarde. Deze honden helpen bij het ontwijken…
Wat kan een geleidehond voor blinden en wat kan hij niet?Wat kan een geleidehond voor blinden en wat kan hij niet?De mobiliteit, zelfstandigheid en zelfvertrouwen van blinde of slechtziende personen kunnen aanzienlijk toenemen wanneer…

Opleiding van blindengeleidehond met baasOpleiding van blindengeleidehond met baasEen instructeur selecteert een aspirant-blindengeleidehond al op de leeftijd van zeven weken. Een puppypleeggezin zorgt…
Water, leven kan niet zonderWater, leven kan niet zonderWater is voor ieder leven onmisbaar en ogenschijnlijk hebben we genoeg met al die oceanen en zeeën, maar de praktijk is…
Bronnen en referenties
  • Belgisch Centrum voor Geleidehonden, e-mail van ma 16/05/2011, 15:30u
  • Belgisch Centrum voor Geleidehonden, e-mail van dinsdag 15 maart 2016
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 23-08-2024
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.