Nazorg baas met blindengeleidehond door instructeur

Nazorg baas met blindengeleidehond door instructeur De geleidehond zorgt dagelijks voor de visueel gehandicapte persoon door het ontwijken van obstakels in de breedte en hoogte, het automatisch of op commando zoeken en aangeven van bepaalde zaken, het nemen van initiatief en het intelligent ongehoorzaam zijn bij een commando dat gevaar oplevert voor baas en/of geleidehond. Deze opleiding duurt twee jaar, is erg duur, gebeurt door professionals en vraagt veel energie van het fokgastgezin, het puppypleeggezin en de instructeurs van de blindengeleidenschool. Een blinde of slechtziende persoon mag na enkele weken interne opleiding en/of thuistraining op stap met zijn trouwe viervoeter. Hij krijgt vanuit de geleidehondenschool nog geregeld nazorg (after-care) om de kwaliteit van het team hoogstaand te houden. Nazorg vanuit de geleidehondenschool is contractueel vastgelegd en minstens één keer per jaar nodig.

Gewone en dringende nazorg bij blinde of slechtziende baas

Standaard nazorg

Veelal krijgt een geleidehondgebruiker het eerste jaar met een nieuwe geleidehond twee of meer nazorgbezoeken (afhankelijk van de geleidehondenschool). Daarna vindt nazorg elk jaar plaats, maar ook hierbij geldt dat dit soms nog vaker is, afhankelijk van de geleidehondenschool. Deze nazorgbezoeken vinden plaats na de thuistraining en hebben als doel om de kwaliteit van het team hoogstaand te houden en eventuele puntjes op de spreekwoordelijke i te zetten. Soms maakt de geleidehondgebruiker immers onbewust foutjes of interpreteert hij zaken fout waardoor het geleidewerk of de mentale of fysieke gezondheid van de geleidehond of baas na verloop van tijd mogelijk in gedrang komen. De geleidehondgebruiker krijgt veelal enkele weken voor een nazorgbezoek een telefoontje of e-mail waarbij de komst van de instructeur is aangekondigd.

Dringende nazorg

Uiteraard zijn er ook omstandigheden waarbij de instructeur dringend of snel moet langskomen bijvoorbeeld omdat de geleidehond iets niet meer (goed) kan, doet of wil, omdat de blinde of slechtziende baas een nieuwe route wil aanleren, de geleidehond een trauma heeft opgelopen door bijvoorbeeld vuurwerk, de baas onzeker is in bepaalde situaties, ... De geleidehondgebruiker meldt dit aan de geleidehondenschool en de instructeur tracht steeds zo snel mogelijk langs te komen indien dit probleem niet telefonisch of via e-mail te verhelpen valt.

Voorafgaand gesprek geleidehondgebruiker met instructeur van geleidehondenschool

De instructeur van de geleidehondenschool heeft een gesprek met de geleidehondgebruiker over het dagelijkse leven van de blinde of slechtziende baas met de geleidehond. Daarnaast controleert hij de mentale en fysieke gezondheid van de geleidehond.

Tevredenheid blindengeleidehond

De geleidehondgebruiker krijgt de instructeur op bezoek op de afgesproken datum en uur. Hij heeft eerst een gesprek met de geleidehondinstructeur over zijn tevredenheid met de geleidehond. Ook stelt de instructeur allerlei vragen over het geleidewerk, de hond als huishond, het loslopen met de geleidehond, het omgaan met familieleden en vrienden, ...

Gewicht geleidehond

Een geleidehond moet goed op gewicht zijn zodat zijn spieren en gewrichten soepel blijven en de geleidehond in topconditie is. Dit is belangrijk omdat de blindengeleidehond in het geleidewerk met de blinde en slechtziende baas vaak lange afstanden loopt, trappen neemt, in de trein springt enzovoort. De geleidehond heeft bijgevolg voldoende energie nodig om topprestaties te blijven leveren in het geleidewerk. Dit betekent dat een geleidehond niet te zwaar mag zijn, maar ook niet te mager. Zwaarlijvigheid komt bij gewone huishonden regelmatig voor, maar bij blindengeleidehond is dit ook niet onbekend. Een snoepje geven bij het belonen is immers snel gebeurd. Daarnaast ontwikkelen een aantal geleidehonden zelfbelonend gedrag door allerlei dingen van de grond te eten als huishond maar ook in het geleidewerk. Tijdens de instructieperiode heeft de geleidehondgebruiker geleerd hoeveel eten en beloning hij aan de geleidehond mag geven en ook hoe hij moet omgaan met het geven van beloningen. Een blinde of slechtziende persoon gaat best enkele keren per jaar naar de dierenarts om zijn geleidehond te laten wegen. Hij heeft immers het gewicht van de afgeleverde geleidehond meegekregen en daardoor weet hij ook hoeveel kilogram de hond mag wegen. Soms zwaart een geleidehond nog wel wat uit waardoor de geleidehond in overleg met de geleidehondenschool iets meer mag wegen. Is de geleidehond toch te dik of te mager, dan krijgt de geleidehondgebruiker hierover een waarschuwing met bijhorende adviezen en tips om de geleidehond weer goed op gewicht te krijgen. Blijft de geleidehond bij een volgend nazorgbezoek te dik of te mager, dan kan de geleidehondenschool de geleidehond tijdelijk of permanent terugnemen om hem weer op het ideale gewicht te brengen. De geleidehondenschool blijft immers de eigenaar van de geleidehond.

Mentale gezondheid

Ook de mentale gezondheid van de geleidehond is belangrijk. Hij moet immers graag bij de baas zijn, houden van zijn omgeving en graag werken voor de baas. De instructeur krijgt hierop een goed zicht tijdens het thuisbezoek. Hij kijkt bijvoorbeeld naar de houding van de hond, het contact met de geleidehondgebruiker, ... Een blindengeleidehond die wegloopt wanneer een blinde of slechtziende baas hem intuigt of een geleidehond die in de mand blijft liggen wanneer de baas hem roept, is vaak een alarmerend teken.

Wandeling met geleidehondeninstructeur

Ook is de mentale gezondheid van de blindengeleidehond van groot belang tijdens het geleidewerk. Daarom maakt de baas samen met zijn geleidehond een wandeling, waarbij de geleidehondenstructeur discreet volgt zonder de geleidehond of baas hierbij te storen. De geleidehondgebruiker mag tijdens deze wandeling een activiteit ondernemen bijvoorbeeld even met de bus naar de winkel of naar het fitnesscentrum wandelen. Zo bekijkt de instructeur onder andere hoe de visueel gehandicapte persoon de geleidehond intuigt en later weer uittuigt, hoe hij tijdens het geleiderwerk de beugel vastneemt, hoe ver hij naast de geleidehond loopt, hoe hij zijn arm of hand vasthoudt met de geleidehond, of het looptempo nog op elkaar is ingespeeld, hoe de geleidehond zich binnen gedraagt, ... Uiteraard noteert de instructeur eveneens nauwkeurig hoe de geleidehond voor de baas werkt en wat eventuele knelpunten of aandachtspunten zijn. De lichaamstaal van zowel geleidehond als geleidehondgebruiker zijn belangrijk om mee te nemen. De geleidehond moet het immers leuk vinden om te (blijven) werken voor de blinde of slechtziende baas en de baas moet op zijn geleidehond kunnen, durven en willen vertrouwen. Een besluiteloze geleidehond, een geleidehondgebruiker die niet de hond verder duwt of een slechtziende baas die de hond zelf gaat "sturen", doen bij de instructeur vaak alarmbellen rinkelen. Het vertrouwen tussen beide partijen moet zeer goed zijn opdat het geleidewerk hoogstaand is en blijft.

Afsluitend gesprek met instructeur van blindengeleidehond

Tijdens een afsluitend gesprek met de instructeur van de geleidehondenschool leggen instructeur en geleidehondgebruiker alle gedachten van de wandeling bij elkaar. Is het geleidewerk nog goed genoeg, wat zijn de positieve punten en waaraan moet de geleidehondgebruiker nog werken? Zijn er zaken waarbij de blindengeleidehond bijschaving nodig heeft? Is een hertraining van baas en/of geleidehond nodig of krijgt het team uitstekende resultaten? Bij sommige geleidehondenscholen vullen zowel instructeur als geleidehondgebruiker een puntenlijst in van de combinatie.
© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kostenplaatje blindengeleidehonden in VlaanderenKostenplaatje blindengeleidehonden in VlaanderenDat een geleidehond figuurlijk kostbaar is, is door iedereen wel geweten. Hij zorgt namelijk voor de veiligheid, zelfsta…
Een blindengeleidehond op pensioenEen blindengeleidehond op pensioenEen blindengeleidehond wordt bij de blinde of slechtziende baas afgeleverd wanneer hij tussen de 1,5 à 2,5 jaar oud is.…
Matching: de juiste blindengeleidehond voor de juiste baasMatching: de juiste blindengeleidehond voor de juiste baasIn het straatbeeld zie je wel eens een blindengeleidehond met diens blinde of slechtziende baasje rondlopen. Deze honden…
Criteria geleidehondgebruikers: Wanneer krijg je zo'n hond?Criteria geleidehondgebruikers: Wanneer krijg je zo'n hond?Vaak stellen blinden en slechtzienden alsook hun omgeving zich de vraag of ze in aanmerking komen voor een blindengeleid…
Zelf vuur maken met en zonder hulpmiddelenZelf vuur maken met en zonder hulpmiddelenZelf vuur maken. Drie woorden die zo gemakkelijk zijn uit te spreken. Echter valt de praktijk tegen. Althans, op de mani…
Bronnen en referenties
  • Eigen ervaring
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 25-09-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.