Nazorg baas met blindengeleidehond door instructeur

Nazorg baas met blindengeleidehond door instructeur De geleidehond biedt dagelijks cruciale ondersteuning aan mensen met visuele beperkingen door obstakels te vermijden, zowel op breedte als hoogte, door automatisch of op commando specifieke zaken te vinden en aan te geven, en door zelfstandig te handelen en zelfs om te weigeren als een commando gevaarlijk is voor de eigenaar of de hond. De opleiding van een geleidehond duurt doorgaans twee jaar en is kostbaar. Het proces omvat zowel de fok- en puppypleeggezinnen als de professionele instructeurs van de blindengeleidenscholen. Na enkele weken interne opleiding en/of thuistraining kan de blinde of slechtziende persoon met zijn geleidehond op pad. Gedurende deze periode ontvangt hij regelmatig nazorg (after-care) van de geleidehondenschool om de kwaliteit van het team te waarborgen. Deze nazorg is contractueel vastgelegd en moet minstens eenmaal per jaar plaatsvinden.

Gewone en dringende nazorg bij blinde of slechtziende eigenaar

Standaard nazorg

In het eerste jaar met een nieuwe geleidehond ontvangt de gebruiker doorgaans twee of meer nazorgbezoeken, afhankelijk van de geleidehondenschool. Daarna worden deze bezoeken jaarlijks herhaald, hoewel sommige scholen vaker nazorg bieden indien nodig. Tijdens deze bezoeken, die doorgaans plaatsvinden na de thuistraining, wordt het geleidewerk geëvalueerd en worden eventuele kleine tekortkomingen aangepakt. Onbewuste fouten van de gebruiker of een verkeerde interpretatie van situaties kunnen namelijk de effectiviteit van het geleidewerk of de fysieke en mentale gezondheid van zowel de gebruiker als de geleidehond beïnvloeden. De gebruiker wordt vaak enkele weken voorafgaand aan een nazorgbezoek gebeld of gemaild door de instructeur om de komst aan te kondigen.

Dringende nazorg

Er zijn situaties waarin een instructeur snel moet ingrijpen, bijvoorbeeld als de geleidehond niet meer naar behoren functioneert, een nieuwe route moet worden aangeleerd, de hond een trauma heeft opgelopen door bijvoorbeeld vuurwerk, of als de eigenaar onzeker is in bepaalde situaties. In dergelijke gevallen meldt de geleidehondgebruiker het probleem bij de geleidehondenschool, en de instructeur probeert zo snel mogelijk ter plaatse te komen indien het probleem niet telefonisch of via e-mail kan worden opgelost.

Voorafgaand gesprek tussen geleidehondgebruiker en instructeur van de geleidehondenschool

Tijdens een voorafgaand gesprek bespreekt de instructeur met de geleidehondgebruiker het dagelijks leven met de geleidehond. De instructeur evalueert ook de mentale en fysieke gezondheid van de geleidehond.

Tevredenheid met de geleidehond

Op de afgesproken datum en tijd heeft de instructeur een gesprek met de geleidehondgebruiker over de tevredenheid met de geleidehond. De instructeur stelt vragen over het geleidewerk, de hond als huishond, het loslopen met de geleidehond, en het omgaan met familieleden en vrienden, onder andere.

Gewicht van de geleidehond

Het gewicht van een geleidehond is cruciaal voor zijn gezondheid en prestaties. De hond moet op een gezond gewicht zijn om zijn spieren en gewrichten soepel te houden, wat essentieel is voor de lange afstanden en fysieke taken die bij het geleidewerk komen kijken, zoals trappen nemen en in de trein springen. Een geleidehond moet niet te zwaar, maar ook niet te mager zijn. Zwaarlijvigheid komt bij geleidehonden voor, net zoals bij gewone huishonden, vaak door overmatige beloningen of zelfbelonend gedrag. Tijdens de instructieperiode leert de gebruiker hoe hij de hond moet belonen en hoeveel voedsel de hond nodig heeft. Het is aanbevolen om de geleidehond regelmatig te wegen bij de dierenarts om het gewicht in de gaten te houden. Indien nodig, ontvangt de gebruiker adviezen en tips om de hond weer op een gezond gewicht te krijgen. Als het gewicht niet verbetert, kan de geleidehondenschool besluiten de hond tijdelijk of permanent terug te nemen om hem opnieuw in optimale conditie te brengen, aangezien de school de eigenaar blijft.

Mentale gezondheid van de geleidehond

De mentale gezondheid van de geleidehond is even belangrijk als de fysieke gezondheid. De hond moet plezier hebben in zijn werk en zich comfortabel voelen bij zijn eigenaar en in zijn omgeving. Tijdens het thuisbezoek observeert de instructeur de houding van de hond, het contact met de eigenaar, en andere gedragsaspecten. Een geleidehond die wegloopt of niet reageert op commando's kan wijzen op een probleem en moet worden aangepakt.

Wandeling met de geleidehondeninstructeur

Een belangrijke component van de nazorg is een wandeling waarbij de instructeur discreet de interactie tussen de eigenaar en de geleidehond observeert. De gebruiker mag activiteiten ondernemen, zoals met de bus naar de winkel of wandelen naar het fitnesscentrum. De instructeur let op hoe de visueel gehandicapte persoon de hond intuigt en weer uittuigt, hoe hij de beugel vasthoudt, het looptempo, en de algehele interactie tussen hond en eigenaar. De lichaamstaal van beide partijen is cruciaal; de hond moet enthousiast blijven over zijn werk en de eigenaar moet vertrouwen hebben in de geleidehond. Onzekerheden of problemen in deze interactie kunnen de instructeur doen besluiten om aanvullende training of aanpassingen te adviseren.

Afsluitend gesprek met de instructeur van de blindengeleidehond

Tijdens een afsluitend gesprek evalueren de instructeur en de geleidehondgebruiker de bevindingen van de wandeling. Ze bespreken of het geleidewerk nog voldoet aan de verwachtingen, de sterke punten en verbeterpunten, en of er behoefte is aan bijscholing of hertraining van de eigenaar en/of de geleidehond. Sommige scholen gebruiken een beoordelingsformulier om de voortgang te documenteren en om te bepalen of verdere actie nodig is.
© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kostenplaatje blindengeleidehonden in VlaanderenKostenplaatje blindengeleidehonden in VlaanderenEen blindengeleidehond is zowel figuurlijk als letterlijk kostbaar. Hij biedt niet alleen veiligheid, zelfstandigheid en…
Matching: de juiste blindengeleidehond voor de juiste baasMatching: de juiste blindengeleidehond voor de juiste baasIn het straatbeeld zie je vaak een blindengeleidehond met zijn blinde of slechtziende baasje rondwandelen. Deze honden w…
Criteria geleidehondgebruikers: Wanneer krijg je zo'n hond?Criteria geleidehondgebruikers: Wanneer krijg je zo'n hond?Een blindengeleidehond kan het leven van iemand met een visuele beperking aanzienlijk verbeteren door meer zelfstandighe…
Een blindengeleidehond op pensioenEen blindengeleidehond op pensioenEen blindengeleidehond wordt bij de blinde of slechtziende gebruiker geplaatst wanneer hij tussen de 1,5 en 2,5 jaar oud…

Abalone – de schelp met parelmoer en pauaAbalone – de schelp met parelmoer en pauaAbalone is een zeeslak met een schelp. Hij is er in veel soorten en wordt ook wel zeeoor genoemd, een zeeslak die in all…
Zelf vuur maken met en zonder hulpmiddelenZelf vuur maken met en zonder hulpmiddelenZelf vuur maken. Drie woorden die zo gemakkelijk zijn uit te spreken. Echter valt de praktijk tegen. Althans, op de mani…
Bronnen en referenties
  • Eigen ervaring
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 23-08-2024
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.