Bloed bij ontlasting hond en puppy: symptomen en oorzaken

Bloed bij ontlasting hond en puppy: symptomen en oorzaken Bloed bij ontlasting hond en pup of puppy. Voor de eigenaar van een hond kan het zien van bloed bij de ontlasting van zijn of haar hond een heel verontrustende gebeurtenis zijn, vooral omdat het vaak geassocieerd wordt met kanker. Gelukkig gaat het bij bloed in de poep van de hond meestal om minder erge oorzaken. Wanneer in de uitwerpselen van een hond regelmatig bloed wordt aangetroffen, verdient het aanbeveling om de dierenarts van het probleem op de hoogte te stellen.

Bloed bij ontlasting hond en pup

Helderrood tot zwart

Aan de kleur van het bloed is te zien of het bloed afkomstig is uit het eerste of latere deel van de darmen. Wanneer de ontlasting (helder)rood gekleurd is, dan komt het uit lagere delen van het darmkanaal. Oude bloed uit de hogere delen van het maag-darmkanaal is daarentegen bijna zwart van kleur. Soms is er bloed op of rond de ontlasting al dan niet met slijm, of door de ontlasting heen.

Verschillende oorzaken

Bloedverlies uit de anus kan verschillende oorzaken hebben. Hieronder staan enkele veel voorkomende oorzaken van bloed bij de ontlasting bij een hond.

Parvo (parvovirus diarree)

Parvo is een zeer besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door het Parvovirus en ondanks vaccinatie nog vrij veel voorkomt, vooral bij pups. Het virus wordt in grote hoeveelheden met de ontlasting van besmette honden verspreid. Bepaalde rassen, zoals Rottweilers en Dobermanns, lijken extra gevoelig te zijn voor deze ziekte. Een jonge hond die met het virus is besmet, vertoont meestal klachten als braken, diarree, lusteloosheid, verlies van eetlust en bloed in de ontlasting. Omdat dit virus de hartcellen kan aantasten en dodelijk kan zijn, moeten puppies - waarvan men vermoedt dat ze besmet zijn met het virus - onverwijld door een dierenarts worden onderzocht.

Coronavirusinfectie

Een coronavirusinfectie lijkt vrij veel op een parvovirus-infectie. Ook bij deze infectie kan de hond braken en diarree hebben. De diarree kan oranjeachtig gekleurd zijn of zelfs vers bloed bevatten. De besmette hond is vaak lusteloos. Bij pups kan dit virus fataal zijn.

Parasieten

Meest voorkomende oorzaak

De aanwezigheid van parasieten is de meest voorkomende oorzaak van bloed in de ontlasting bij een hond. Bij honden kunnen verschillende darmparasieten voorkomen:
  • wormen; en
  • eencellige darmparasieten (protozoa).

De meest voorkomende parasieten die bloed bij de ontlasting veroorzaken, zijn haakwormen, zweepwormen en spoelwormen. Protozoa, zoals coccidia, kunnen ook aanleiding geven tot bloederige ontlasting. Diarree als gevolg van de eencellige darmparasiet giardia, is vaak brijig en kan vermengd zijn met slijm of bloed.

Besmetting met wormen

Bijna elke hond wordt regelmatig met wormen besmet. Een ontwormingskuur kan uitkomst bieden. Het is van belang om een hond meerdere keren per jaar te ontwormen. Een dierenarts heeft ook medicijnen waarmee de coccidia en giardia gedood kunnen worden.

Colitis (dikkedarmontsteking)

Een ontsteking van de dikke darm (colitis) kan gepaard gaan met wat bloed of slijm op de (papperige) ontlasting. Colitis komt vooral bij honden vaak voor. De hond heeft vaak veel aandrang om te poepen en kan de ontlasting vaak niet goed ophouden. Het dier is meestal niet ernstig ziek. Koorts, braken of verminderde eetlust komen bijna nooit voor bij deze aandoening. Een colitis is goed te behandelen met medicijnen.

Verwondingen in het spijsverteringskanaal

Honden die delen van speeltjes, stokken of botten (van varkens en pluimvee), of iets anders dat scherp is of versplinterd, inslikken, kunnen last krijgen van verwondingen aan het spijsverteringskanaal. Zorg ervoor dat de viervoeter niet in aanraking komt met scherpe voorwerpen die hij kan inslikken. Vermijd botten van varkens en pluimvee. Deze zijn te zwak waardoor ze kunnen versplinteren, met als mogelijk gevolg ernstige verwondingen aan het spijsverteringskanaal.

Tumor

Een tumor in de darm kan ook bloed bij de ontlasting veroorzaken. De aanwezigheid van helderrood bloed, kan wijzen op een tumor in het laatste gedeelte van de darm. De tumor kan ook aanleiding geven tot afgeplatte ontlasting. Het ontlasten kan bij de hond aanleiding geven tot pijn, hetgeen goed zichtbaar kan zijn voor zijn/haar baasje.

Anaalklierproblemen

Ontstekingen, fistels of abcessen van de anaalklieren of anaalzakjes - twee kleine orgaantjes aan weerszijden van de anus - kunnen een bloederige afscheiding veroorzaken, dat op de ontlasting terecht kan komen. De hond zal frequent aan de anus likken of bijten en mogelijk ook pijn vertonen bij het poepen. Ook kan de viervoeter, zittend op de grond, naar voren of achteren schuiven, om de jeuk te verlichten. Dit fenomeen wordt ook wel 'sleetje rijden' genoemd.

Lees verder

© 2011 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bloed in poep van de hondBloed in poep van de hondHet is niet smakelijk, maar het is als baas wel goed om te weten hoe de ontlasting van uw hond er uit ziet. Dan valt blo…
Aspergillose: een schimmelinfectie bij de hondAspergillose: een schimmelinfectie bij de hondDe schimmel aspergillus is een draadvormige schimmel die doorgaans woont in hooi, stro en compost. De aspergillus kan kw…
Waarom eet mijn hond poep en hoe leer ik het hem af?Waarom eet mijn hond poep en hoe leer ik het hem af?Er zijn honden die poep eten. Soms hun eigen ontlasting, soms kattenpoep, konijnenpoep, paardenpoep of poep van soortgen…
Overmatig drinken bij hondenOvermatig drinken bij hondenHoewel op het eerste gezicht tamelijk onschuldig, is er met een hond die plotseling veel meer drinkt dat normaal iets aa…

Bloed bij ontlasting kat en kitten: symptomen en oorzakenBloed bij ontlasting kat en kitten: symptomen en oorzakenBloed bij de ontlasting kan voor de eigenaar van een kat verontrustend zijn. Bloed bij de ontlasting bij katten hoeft ec…
Maagzweren bij het paard: veelal niet onderkend!Maagzweren bij het paard: veelal niet onderkend!Maagzweren kunnen ontstaan doordat het evenwicht tussen de productie van maagzuur en de bescherming van het maagslijmvli…
Bronnen en referenties
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 16-05-2023
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.