Huidproblemen hond: overmatige jeuk aan de huid, oorzaken

Huidproblemen hond: overmatige jeuk aan de huid, oorzaken Huidproblemen hond: overmatige jeuk aan de huid bij de hond, wat zijn de meest voorkomende oorzaken? Niets is erger voor een hond dan overmatige jeuk gedurende een langere periode. Jeuk aan de huid kan allerlei oorzaken hebben. Men kan hierbij denken aan schurft of scabiës; vlooien; een allergische reactie; gebrekkige of eenzijdige voeding; psychologische oorzaken. Schurft is één van de meest jeukende huidaandoeningen bij honden. Deze aandoening kan hevige jeuk bij de hond veroorzaken.

Hond: overmatige jeuk aan de huid


Wat zijn de mogelijke oorzaken van overmatige jeuk aan de huid bij een hond?

Niets is erger voor een hond dan overmatige jeuk gedurende een langere periode. Een hond met jeuk zal proberen verlichting van de klachten te krijgen door te bijten, te likken en te krabben. Dit kan tot gevolg hebben dat de huid geïrriteerd raakt en gaat bloeden, waardoor een infectie kan ontstaan. Het is allereerst belangrijk dat de oorzaak van het probleem opgespoord wordt. Daarna kan bekeken worden hope het probleem het beste aangepakt kan worden. Het is niet altijd even eenvoudig om de oorzaak van de jeuk te achterhalen. Hieronder vindt u enkele veel voorkomende oorzaken van een jeukende huid bij een hond:
 • Schurft of scabiës;
 • Vlooien;
 • Allergische reactie;
 • Gebrekkige of eenzijdige voeding;
 • Psychologische oorzaken.

Schurft of scabiës bij een hond

Schurftmijt

Schurft is één van de meest jeukende huidaandoeningen bij honden. Schurft is een huidaandoening die wordt veroorzaakt door infectie met de microscopisch kleine schurftmijten (Sarcoptes scabei). Vooral de volwassen vrouwelijke mijten graven uitgebreid gangetjes in de huid van de hond en dit veroorzaakt hevige jeuk. De tunneltjes zijn zichtbaar als dunne, schilferende lijnen op de huid. De voorkeurslocaties van de mijt zijn de buik, borst, poten en oren van de hond, maar ze kunnen overal voorkomen.

Dierenarts inschakelen

Ga bij vermoeden van schurft naar de dierenarts. De dierenarts zal op basis van de symptomen en microscopisch onderzoek van een oppervlakkig huidmonster de diagnose stellen.

Vlooien bij de hond

De symptomen van vlooien bij een hond zijn soms overduidelijk, bijvoorbeeld als vlooien te zien zijn op de hond. In sommige gevallen is het echter niet zo duidelijk vast te stellen en zien hondeneigenaren een vlooienbesmetting (aanvankelijk) over het hoofd.

Cyclus

Een vrouwtjesvlo legt na een bloedmaaltijd enkele tientallen eitjes in de vacht. Deze vallen uit de vacht van de hond en komen onder meer in huis terecht. Na twee tot vier dagen komen uit de eitjes larven, die een millimeter lang en zo dun als een haar zijn. Deze larfjes verschuilen zich op donkere plekjes en voeden zich onder meer met de uitwerpselen van de volwassen vlooien. Na een aantal weken verpoppen de larven zich en uit de pop komt een volgroeide vlo en de cyclus is rond. Het is dus zo dat alleen de volwassen vlooien terug te vinden zijn op het huisdier (hond of kat). De eitjes, larven en poppen bevinden zich in het huis en houden zich schuil in het tapijt en tussen plintjes. Er kunnen duizenden eitjes en larven aanwezig zijn.

Symptomen van vlooien

Symptomen van vlooien bij honden zijn onder andere:
 • De aanwezigheid van vlooien op de hond;
 • Ernstige jeuk en constant krabben en bijten. De beten kunnen pijnlijk zijn. De hond kan bij een beet plotseling opspringen.
 • Kleine rode zweertjes over het hele lichaam van de hond;
 • Zweertjes op de basis van de staart, de genitaliën en het halsgebied;
 • Allergische reacties op de vlooienbeten, hetgeen haarverlies kan veroorzaken. Het huisdier kan zichzelf tot bloedens toe bijten en krabben.
 • De aanwezigheid van lintwormen is ook een symptoom van vlooien bij honden. Lintwormen worden meestal opgemerkt door kleine witte bewegende lintwormsegmentjes in het anale gebied. Daarnaast treft men vaak segmenten als rijstkorrels aan in de ontlasting (poep) van de hond.

Bestrijden van vlooien

Het bestrijden van hondenvlooien is relatief eenvoudig, maar het kan wel een tijdje duren. De hele omgeving moet bij de bestrijding worden betrokken, anders heeft het geen zin.

Huidproblemen hond: allergische reactie bij de hond

Allergie

Bij een allergie reageert het immuniteitsstelsel van de hond in overdreven mate op bepaalde stoffen, allergenen genaamd,die normaal gesproken onschuldig zijn en geen reactie uitlokken. Het gaat in veel gevallen om eiwitten die overal vandaan kunnen komen. Men kan hierbij denken aan voedsel, huisstof, pollen van planten, enz.

Acute allergische reactie

Er kan bij een hond een acute allergische reactie (urticaria c.q. netelroos en zwelling van het gezicht, angio-oedeem genoemd) optreden als gevolg van bepaalde medicijnen, voedingsbestanddelen, vaccinaties, planten, of insecten. Acute allergie treedt doorgaans snel op. De verschijnselen zijn gezwollen bultjes tot volledig opgezwollen lichaamsdelen, hetgeen doorgaans gepaard gaat met hevige jeuk. Als deze reactie optreedt in de neus of keel, kan dit leiden tot benauwdheid. Slechts sporadisch treedt een shock op.

Contactallergie

Er is sprake van contactallergie als een hond ergens mee in contact komt waar hij niet tegen kan, zoals schoonmaakmiddelen, gras, bepaalde speeltjes, een halsband, enz. Klachten die kunnen optreden zijn jeuk, roodheid, kaalheid en bultjes. De oorzaak van de allergische reactie is vaak eenvoudig vast te stellen aan de hand van de locatie van de allergie. Bij een allergie voor het plastic van een speeltje, zullen vooral de lippen en de bek van de hond zijn aangedaan. Bij een allergie voor bepaalde stoffen in de vloerbedekking, zullen de klachten vooral voorkomen op de buik en poten. Behandeling van contactallergie bestaat uit het wegnemen van de veroorzaker.

Vlooienallergie

Een vlooienallergie geeft meestal de volgende symptomen: roodheid, korsten en kaalheid. Bij een voedselallergie reageert de viervoeter tegen één of meerdere soorten stoffen in het voedsel. Vaak betreft het een dierlijk eiwit. Een voedselallergie is te herkennen door jeuk en de huid van de hond ziet er rood, kaal en/of korstig uit. Allergieën die ontstaan ten gevolge van omgevingsallergenen komen bij honden vrij vaak voor. Het is te vergelijken met hooikoorts bij mensen. Een omgevingsallergie wordt opgewekt door stoffen die in de lucht rondhangen, waarbij mensen gaan niezen maar bij honden geeft het meestal huidproblemen. Als de hond gevoelig is voor bepaalde gras- of boomsoorten die in bloei staan, zal dit type allergie in bepaalde jaargetijden meer last geven dan in andere. Bij overgevoeligheid voor huisstofmijt bestaat deze seizoensgebondenheid uiteraard niet.

Droge huid bij de hond

Ook dieren kunnen last krijgen van een droge huid. Een droge huid bij de hond kan veroorzaakt worden door gebrekkige of eenzijdige voeding. Het uitproberen van diverse soorten hondenvoer en/of het verstrekken van supplementen kan dit euvel verhelpen. Goede voeding zorgt er voor dat het haar en de huid van de hond in goede staat blijft.

Huidproblemen hond als gevolg van psychische problemen bij de hond

Stress, nervositeit en angst, kunnen bij een hond leiden tot jeuk en huidirritatie. Er is een uitgebreid assortiment producten die angst, stress en nervositeit bij honden tijdelijk of blijvend kunnen verhelpen of verminderen.

Lees verder

© 2010 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezondheidsproblemen bij de hond: AllergieënGezondheidsproblemen bij de hond: AllergieënNiemand is er blij mee maar toch komt het jammer genoeg vrij regelmatig voor, naar schatting heeft 3-15% van de honden l…
Hoe de hond in bad te doen?Hoe de hond in bad te doen?Af toe de hond in bad doen helpt om hem gezond en schoon te houden. Baden helpt als afweermiddel tegen vlooien en beperk…
Jeukende huid: oorzaken & behandelingEen jeukende huid is een van de meest voorkomende huidklachten. Vaak is er sprake van een branderig gevoel aan de huid.…
Aandoeningen hond: jeuk en krabbenAandoeningen hond: jeuk en krabbenElke hond krabt zich wel eens, maar wanneer hij steeds maar aan het krabben is heeft hij duidelijk last van jeuk. De oor…

Artrose bij het paardArtrose bij het paardArtrose is een aandoening die vooral bij oudere paarden voorkomt, maar er zijn ook uitzonderingen. Een paard met artrose…
Gezondheidsproblemen bij honden: LeishmanioseEen ziekte die nare gevolgen kan hebben voor honden die naar het Middellandse Zeegebied of zuidelijker. reizen: Leishman…
Bronnen en referenties
Reacties

Vinck, 13-09-2016
De laatste tijd enorme jeuk aan de pootjes en soms enorme jeuk over gans haar lichaam.
BeaPhar shampoo voor jeuk gekocht. Wat raadt u mij aan om die vervelende jeuk voor mijn hondje (maltezerke) te doen stoppen? Geef haar maandelijks ook een pipet tegen vlooien, teken ect. Ik hoop op een spoedige oplossing! Dank bij voorbaat. Reactie infoteur, 14-11-2016
Jeuk bij de hond komt vaak voor parasieten, atopie, voedselallergie, schimmels en gisten of endocrinologische (hormonale) aandoeningen. De dierenarts kan uw hond onderzoeken en uitzoeken wat er aan de hand is.

Sijben, 22-06-2016
Onze boxer is ziek v.d jeuk. We hebben al alles gedaan. We zijn ten einde raad, heeft u nog een optie? Reactie infoteur, 14-08-2016
Jeuk is een frequent voorkomend probleem bij honden. Jeuk is voor een dier heel vervelend. Jeuk kan veel oorzaken hebben. Hierdoor is het soms lastig om snel een oorzaak te vinden. Toch is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen, zodat een goede behandeling ingezet kan worden. Lees hier verder: http://goo.gl/3pURsY.

Annette Rockx, 19-07-2012
Mijn mexicaanse naakthond heeft erg last van jeuk.Hij heeft rode plekken/kleine korstjes op rug, oksels en poten.Normaal smeer ik zijn huid elke dag in met parfumvrije bodylotion, maar het lijkt nu of hij daar extra jeuk van krijgt.Toch moet zijn huid ingesmeerd worden, anders wordt zijn huid te droog.Wat moet ik doen? Reactie infoteur, 23-07-2012
Wellicht kunt u overwegen om vaseline te gebruiken. Vraag uw dierenarts om advies.

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 19-05-2023
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.