Bloed in poep van de hond

Bloed in poep van de hond Het is niet smakelijk, maar het is als baas wel goed om te weten hoe de ontlasting van uw hond er uit ziet. Dan valt bloed in de uitwerpselen vaak meteen op. Het is belangrijk om hier op te letten, want bloed in hondenpoep kan duiden op vervelende aandoeningen. Het is niet altijd zichtbaar wanneer bloed in hondenpoep zit. Zo kan ook zwarte onlasting op bloed duiden. U kunt het beste naar de dierenarts gaan wanneer uw hond regelmatig bloed in de uitwerpselen heeft zitten. Wanneer het slechts een keer is voorgekomen en wanneer de ontlasting er verder normaal uitziet is een gang naar de dierenarts nog niet direct nodig. Blijf vanzelfsprekend wel alert.

Scherpe en grote objecten in spijsvesteringstelsel

Honden knauwen graag op speeltjes, botten en takken. Veel viervoeters slikken dan ook wel eens iets door. Het maag- en darmstelsel van een hond is tegen veel bestand, maar scherpe objecten kunnen wel eens voor een bloeding zorgen wanneer ze door de darm gaan. Wanneer een hond een te groot object inslikt is de situatie ernstiger. Een groot voorwerp kan er voor zorgen dat de darmen zich gaan verlengen waardoor de hond bloederige dunne ontlasting krijgt. De enige remedie is dan vaak een operatie.

Infectie

Infecties in de darmen en maag kunnen ook zorgen voor bloed in de ontlasting. Dit kan onder meer komen door het eten van rauw vlees of bedorven brokken. Een infectie kan ook zorgen voor bloederige diarree. Een bacteriële infectie kan worden verholpen met een antibioticakuur. Een virusinfectie zal vanzelf over moeten gaan. Veel voorkomende infecties zijn parvo, corona en giardia.

Wormen en parasieten

Een veelvoorkomende oorzaak van bloed in de ontlasting is de aanwezigheid van wormen of parasieten. Omdat veel honden gek zijn op het eten van poep van andere dieren is het belangrijk om uw viervoeter altijd tijdig te ontwormen. De aanwezigheid van rood bloed duidt op de aanwezigheid van zweepwormen die in de dikke darm wonen. Zwarte ontlasting kan op mijnwormen wijzen. De mijnworm kan erg vervelend voor een hond zijn, omdat de worm bloed en vitaminen van de hond 'steelt', waardoor de viervoeter lusteloos kan worden.

Ontsteking van de dikke darm

Bloed in de ontlasting kan ook worden veroorzaakt door een ontsteking van de dikke darm. De hond heeft last van bloederige diarree en kan moeite hebben met poepen. De ontsteking kan worden aangepakt met een tablettenkuur en een injectie met ontstekingsremmer.

Kanker

Helder rood bloed kan ook wijzen op de aanwezigheid van een tumor in het laatste stuk van de darm. Honden hebben vaak ook moeite met poepen. Vaak is het uitpersen van ontlasting voor de hond erg pijnlijk. Wanneer er geen uitzaaiingen zijn kan een dierenarts besluiten de tumor operatief te verwijderen.

Poepmonster nemen

Voor de dierenarts is het makkelijker een diagnose te stellen wanneer u een poepmonster van de hond meeneemt. Dit kunt u het beste doen met bijvoorbeeld een plastic poepschepje. Belangrijk is wel dat u verse ontlasting meeneemt naar de dierenarts. Zij hebben niets aan knoertharde stukken poep. In de oude ontlasting zitten vaak geen parasieten meer. De dierenarts kan besluiten stukjes ontlasting op kweek te zetten. Let er bij het nemen van een poepmonster wel op dat u plastic handschoenen draagt. U zit zelf niet te wachten op besmetting van bijvoorbeeld mijnwormen.
© 2011 - 2024 Tina2011, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bloed bij ontlasting hond en puppy: symptomen en oorzakenBloed bij ontlasting hond en puppy: symptomen en oorzakenBloed bij ontlasting hond en pup of puppy. Voor de eigenaar van een hond kan het zien van bloed bij de ontlasting van zi…
Zweepwormen (Trichuris trichiura): symptomen en behandelingZweepwormen (Trichuris trichiura): symptomen en behandelingDe zweepworm (Trichuris trichiura) is een wormsoort die in Nederland onder mensen niet veel voorkomt, maar vooral in de…
Gezondheidsproblemen bij de hond: DarmwormenWormen en gerelateerde ziektes zijn veel voorkomende problemen bij honden. Gelukkig worden maar weinig honden ernstig zi…
Bloed bij ontlasting kat en kitten: symptomen en oorzakenBloed bij ontlasting kat en kitten: symptomen en oorzakenBloed bij de ontlasting kan voor de eigenaar van een kat verontrustend zijn. Bloed bij de ontlasting bij katten hoeft ec…

Diabetes katten behandelen met SteviaDiabetes katten behandelen met SteviaEen onbehandelde kat met suikerziekte verandert ten positieve als u Stevia toevoegt aan zijn dieet. Afhankelijk van hoe…
Overmatig krabben, bijten en likken bij hondenOvermatig krabben, bijten en likken bij hondenHonden krabben van nature veel. Overmatig krabben, likken of bijten van de huid wijst echter op een onderliggende oorzaa…
Bronnen en referenties
  • Boek Hondenkwaaltjes, uitgeverij Könemann, 2000
  • www.stichting-ierse-wolfshond.com
Tina2011 (164 artikelen)
Laatste update: 20-09-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.