Symptomen van kanker bij honden herkennen

Symptomen van kanker bij honden herkennen Hoe kun je symptomen van kanker bij honden herkennen? Op welke symptomen moet je letten? Kanker bij honden klinkt als een zeer ernstige en levensbedreigende diagnose. Gelukkig heeft de diergeneeskunde de laatste jaren grote vooruitgang geboekt. Steeds meer honden overleven kanker en leven langer dan verwacht. Een vroege diagnose is daarbij van groot belang. Hoe sneller de diagnose gesteld wordt, des te gunstiger is de prognose. Hieronder bespreken we de belangrijkste symptomen van kanker bij de hond.

Symptomen van kanker bij honden herkennen


Kanker bij honden

Kanker bij honden komt waarschijnlijk net zo vaak voor als bij de mens. Katten worden overigens veel minder vaak getroffen door deze ziekte. Veel mensen schrikken van de diagnose 'kanker', doch dankzij de grote vooruitgang die de laatste jaren in de diergeneeskunde is geboekt, overleven steeds meer honden de ziekte kanker of leven ze langer dan verwacht. Sommige tumoren zijn erg agressief en daarom is vroege opsporing en behandeling van essentieel belang om de kans op herstel te vergroten. Een vroege diagnose is vaak de sleutel tot een betere prognose. Daarom staan we hieronder stil bij enkele waarschuwingssignalen en symptomen die mogelijk wijzen op kanker bij onze trouwe viervoeter.

Wat is kanker?

Kanker is een term die gebruikt wordt voor ziekten waarbij er een ongeremde deling van lichaamscellen plaatsvindt. Ongecontroleerde celgroei kan leiden tot een zwelling op een vaste plaats, een tumor genoemd. Er zijn goedaardige en kwaadaardige tumoren, maar alleen bij kwaadaardige tumoren is er sprake van kanker. Goedaardige tumoren zijn zelden levensbedreigend en verspreiden niet naar andere delen van het lichaam, uitzaaiing of metastering genoemd. Ze kunnen ze dichtbijgelegen organen en kanalen verdrukken. Goedaardige gezwellen kunnen vaak chirurgisch worden verwijderd. Kwaadaardige tumoren dringen daarentegen nabijgelegen weefsels en organen binnen en kunnen zich uitbreiden naar andere delen van het lichaam via de bloed-en lymfe-systemen.

Wat zijn veelvoorkomende soorten kanker bij honden?

Het blijkt dat ongeveer vijftig procent van de honden ouder dan 10 jaar, op een bepaald moment een vorm van kanker ontwikkelt. Veel voorkomende kankersoorten bij honden zijn:
 • maligne lymfomen, dat is een tumor van de lymfeklieren die voornamelijk de lymfeknopen en andere organen, zoals de lever en de milt, aantasten (Golden Retrievers, Basset Hounds, Pointersen en Schotse Terriërs hebben een vergroot risico op het ontwikkelen van lymfomen);
 • huidkanker (vooral boxers zijn daar gevoelig voor);
 • kanker in de mondholte;
 • borst(melkklier)tumoren;
 • botkanker (voornamelijk de grote rassen).

Wat zijn de symptomen van kanker bij honden?

De symptomen variëren van hond tot hond en zijn afhankelijk van het soort kanker, maar veelvoorkomende symptomen zijn onder andere:
 • Knobbeltjes of abnormale zwellingen bij honden die niet verdwijnen moeten niet worden genegeerd, vooral niet als het blijft groeien of als het een snel groeiend bultje betreft.
 • Niet-genezende wondjes.
 • Moeite met eten of slikken.
 • Een verandering van eetlust: abnormaal veel eetlust of juist een significante vermindering van eetlust.
 • Gewichtsverlies.
 • Een zwelling van de buik.
 • Braken.
 • Diarree.
 • Hoesten.
 • Ademhalingsproblemen.
 • Bloed in de urine.
 • Bloed in ontlasting.
 • Constipatie (verstopping).
 • Slechte adem of sterke lichaamsgeur.
 • Moeite met bewegen of verlies van uithoudingsvermogen, manklopen of stijfheid.

Een vroege diagnose van kanker, leidt tot een betere prognose. Het herkennen van bovenstaande waarschuwingssignalen is daarom van groot belang. Daarom geldt het advies: als uw hond één van deze symptomen vertoont, neem dan contact op met uw dierenarts voor onderzoek.

Lees verder

© 2010 - 2020 Tartuffel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Bestraling van kanker bij honden en katten: erg duurBestraling van kanker bij honden en katten: erg duurBestraling van kanker bij honden en katten is mogelijk. Het is alleen wel heel erg duur. De Universiteit Utrecht heeft i…
Gezondheidsproblemen bij honden: kankerErfelijkheid speelt een centrale rol in kanker bij honden. Veel van de kankers bij honden worden toevallig ontdekt tijde…
Honden die kanker opsporenUit onderzoek in Japan blijkt dat honden in staat zijn om sporen van kanker op te ontdekken in urine, feces, stukjes wee…
Honden die ziekten kunnen ruikenIn Nederland is een hond die aan de geur van patiënten darmbacteriën opspeurt die hen ziek kunnen maken. Deze ziekenhuis…

Spat bij paardenJe paard of pony loopt al jaren fijn onder het zadel. Ineens staat het dier met een dik been op stal, en loopt hier goed…
Symptomen van kanker of tumoren bij katten herkennenSymptomen van kanker of tumoren bij katten herkennenSymptomen van kanker of tumoren bij de kat herkennen. Bij honden komt kanker veel vaker voor, maar ook katten kunnen er…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Lightstargod, Pixabay
 • http://www.ehow.com/how_5129605_common-symptoms-cancer-dogs.html
 • http://pets.webmd.com/dogs/guide/dogs-and-cancer-get-the-facts
 • http://www.dogtopics.com/146/dog-cancer-symptoms-and-diagnosis/
 • http://cancer.about.com/od/newlydiagnosed/a/whatcancer.htm
 • http://dog-care.suite101.com/article.cfm/signs_of_cancer_in_dogs

Reageer op het artikel "Symptomen van kanker bij honden herkennen"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Bianca, 23-04-2020 16:20 #38
Afgelopen zaterdag onze lieverd van 4 moeten laten inslapen. Begon met veel drinken, rook extreem uit zijn bek. En daarna steeds minder eten. (4 kilo in korte tijd afgevallen)
Bloedonderzoek gedaan en met spoed opgenomen met acute nierfalen. Daarna is alles zo snel gegaan :(
S'avonds weer opgehaald maar hij was totaal niet levendig meer. En ademde heel zwaar. Hij zou voor zijn nieren 3 dagen aan het infuus moeten. Toen ik hem de volgende dag bij de DA bracht vertelde ik dat hij zou benauwd was. 2 uur later werd ik gebeld dat ze een röntgenfoto hadden gemaakt van zijn hart. Het gedeelte wat zwart hoorde te zijn was helemaal wit. En er zat een tumor bij zijn hart wat dus waarschijnlijk weer in verband stond met de nieren.
Van 1 dag infuus voor zijn nieren zou hij volgens hen moeten opknappen maar ging alleen maar slechter.
Volgens hen had die: Lympoon maar kan ook maar zo hermangiosarcoma zijn geweest
Achteraf denk ik steeds: had ik meer kunnen doen? meer onderzoeken of dingen uitsluiten.
Zo ga je voor een nierprobleem daarheen en uiteindelijk bleek het kanker te zijn. Kan het nog steeds niet geloven, het is zo snel gegaan. Wat voor een soort hij had, en of het erfelijk is geweest zal altijd de vraag blijven
Tot eind maart had hij nooit geen klachten en uit het niets is hij zo ziek geworden,
Zou wel iedereen willen aanraden om af en toe een urinetest te laten doen, ook al heeft de hond geen klachten.

Demol, 29-12-2019 08:41 #37
Bij mijn reu is een anaalklier carcinoom recent weggehaald. Hij heeft reeds meer dan een jaar te veel leverenzymen, proteinurie. Na weghalen van carcinoom heeft hij veel meer eetlust, regelmatig loopt hij op 3 poten, soms zijn linkerachterpoot dan de rechter. Het carcinoom zat links. Hij is levendig gedurende een 15 tal minuten dan ademt hij heel moeilijk en slaapt veel. Wat moet ik hiervan denken Reactie infoteur, 30-12-2019
Is er ook gecontroleerd op uitzaaiingen?

Cecile, 15-03-2019 14:03 #36
Gisteren heb ik te horen gekregen dat mijn hond een tumor in zijn oog heeft, aangezien er al bot aan het oplossen was heeft een operatie geen zin, ook door zijn leeftijd, in mei wordt ze 15 jaar, nu gaan ze met prednison geven om het wat af te remmen.
maar ze hebben alleen maar röntgenfoto's genomen, zou dat wel genoeg onderzoek zijn?

Marleen, 18-05-2018 21:27 #35
Mijn Shi tzu van 14 jaar heeft sinds kort een redelijk snel groeiende bult op haar hoofd en sinds vorige week is er ook een klein bult vlak naast komen te staan en voel een dikte boven haar oog. Bovendien heeft ze over haar ganse lichaam wratjes, die soms bloeden, haar tandjes zijn grotendeels uitgevallen, en haar adem stinkt enorm. Ik ben eigenlijk een beetje bang om naar DA te gaan, omdat ik vrees voor slecht nieuws, maar wil natuurlijk ook niet dat ze pijn heeft.

Ze is de laatste dagen enorm aanhankelijk, kortademig, en slaapt heel veel. Is er iemand die deze symptomen herkent als pijn? Ik ben wel van plan om haar morgen toch te laten onderzoeken, maar door een nakend overlijden van mijn palliatieve broer, kan ik haar nu niet laten inslapen. Iemand een suggestie?

Pippy, 31-12-2017 06:28 #34
Bij mijn hondje werd door de dierenarts plotseling een sinaasappelgrote verdikking in zijn buik gevonden. Symptomen: dronk veel water en verslikte zich dan (hoesten?)/eetlust werd steeds iets minder/ging moeizaam lopen. Binnen 1 week kon hij niet meer op zijn pootjes staan en heb ik hem in moeten laten slapen. Hij is 15 jaar geworden.

Lijnie, 22-09-2017 21:50 #33
Vraagje onze Goldenretriever van 5 heeft sinds dinsdag vocht in haar borstholte, er is een ct scan gemaakt en er zijn geen tumors gevonden wel zagen ze kleine vlekjes maar duiden niet op een tumor. Nu is het vocht na 5 dagen alweer terug. Ze krijgt nu tabletjes om het vocht af te voeren, zij kunnen niet zeggen war er nu aan de hand is. Het beeld past niet bij een longontsteking, we zijn hopeloos wat ons meisje nu wel heeft.

Veerle Heymans, 12-08-2017 14:22 #32
Heb grote hond van 14 jaar. Sinds korte tijd heeft hij dikte (gezwel) onderaan linkerzijde van zijn ribbenkast. Het past in mijn handpalm. Het lijkt hard. En het groeit. Het is niet zoals een vetbol. Spijtig dat ik geen foto kan plaatsen.
Dierenarts komt hem onderzoeken op 1 september… toch iets waar ik niet gerust in ben. Hij bijt ook al tijdje zijn poot open, zonder reden, is biopsie op uitgevoerd, niets gevonden. Kan het met elkaar te maken hebben?

Dagmar, 12-06-2017 06:35 #31
Ik heb een border collie van 10 jaar.ze is het laatste jaar fel bijgekomen en 2 maand geleden had ze plots last van diarree… na 2 weken naar de dierenarts geweest omdat ze het niet echt beterde de ene dag had ze geen last en de andere weer wel… ze heeft medicatie gekregen om te ontwormen en voor de onsteking + nog een inspuiting bij dierarts. ze is een dikke maand beter geweest. en nu begint het plots opnieuw… zou dit darmkanker kunnen zijn?
Straks toch maar weer naar dierenarts ocharme da beestje 😢

Lena, 30-04-2017 16:47 #30
Me amerikaanse bulldog [bully van 9 jaar ] is nu al 2 x geopereerd in 2 jaar aan knobbeltjes aan de zijkant nu aan zijn schouder voorpoot nu zei de dierenarts tegen mij dat het geen vriendelijke tumoren zijn en dat het terug kan komen in zijn lichaam of op andere plekken wou graag van jullie weten wat zijn zijn levensverwachtingen of dat het kwaadaardig is maak me heel erg ongerust met vr gr Lena fronczek

Mario En Joke, 10-12-2016 16:27 #29
Wij hebben onze Spike op 14 maart j.l moeten laten inslapen op 13,5 jarige leeftijd, omdat hij een agressieve vorm van kanker (Gingiva plaveiselcel carcinoom) tussen de kaak en de tong had. Hier kwamen we pas achter nadat hij bij de dierenarts was geweest voor stinkende adem. Er is een stukje weefsel opgestuurd en 5 weken later kregen we uitslag.

Nu achteraf weten we waar op te letten: Slecht ruikende adem, losse tanden en naar verloop van tijd ook bloederig slijm uit de bek. Verwijderde wonden van de tanden bleven bloeden.
Vanaf het moment dat Spike bij de dierenarts is geweest totdat we hem lieten inslapen zat er 3 maanden tijd. Op het moment dat hij niet meer wilde eten en continu uit z'n bek bloedde besloten wij om Spike te laten gaan.

Lily-Keers, 09-11-2016 14:31 #28
Hallo mijn poedel van 12,5 jaar, doet nu al 8 weken braken dan komt er alles uit dan alleen gal smorgens.hij heeft een echo gehad bloed onderzoek urine alles is onderzocht. er kwam bij de echo naar voren een kleine tumor ong.1cm aan de wand of een maagontsteking.bloed uitslagen allemaal goed urine goed de rest van de echo ook goed.net een paar lymfeklieren waren licht opgezet.Heeft medicijnen gekregen de medicijnen tegen misselijk kan hij niet tegen.maagbeschermer gaat goed en omeprazol 2 keer per dag 05.mg maagbeschermer en een keer per dag omeprazol.0.7mg.is sterk vermagerd 3 kg.voor een hond van 13 kg.was wel wat zwaar maar nu dus niet meer maar blijft toch overgeven.of gal smorgen, s ik wordt er radeloos van hij is heel vrolijk en wil ook direkt weer eten na het overgeven.Hoe kan dat nu.? geef hem nu gemalen brokken en nat voer 3 keer per dag als ik 6 keer geef komt et terug.soms gaat het 60 uur goed en dan weer niet.Wie geeft mij raad.

Wilma, 08-10-2016 15:03 #27
Mijn hond had problemen met de spijsvertering en is onderzocht door de dierenarts, uitslag virus op de maag! Wij gingen op vakantie en en acht dagen is de hond afgemaakt, lever- en darmkanker! Vreselijke ervaring! Reactie infoteur, 10-10-2016
Dat kan ik mij goed voorstellen, vooral ook omdat het onverwachts is gebeurd en je geliefde huisdier zo plotseling komt te overlijden.

Inge, 18-09-2016 21:22 #26
Hoi

Sinds vorige week houdt onze hond geen of nauwelijks nog voedsel binnen, van zodra ze eet moet ze binnen de kortste keren braken. In het begin dachten we gewoon dat ze enkel beetje misselijk was door iets verkeerd te eten ofzo maar gezien dit bleef aanhouden zijn we vrijdag toch naar dierenarts gegaan. Dierenarts heeft 2 gezwellen vastgesteld in de darm. De DA wil hier nog de benaming tumor niet opkleven alvorens ze een punctie uitgevoerd heeft. Of het braken gelinkt is aan de gezwellen kan ze ook niet bevestigen zonder een echo uit te voeren…
Nu moeten wij beslissen wat we gaan ondernemen. We willen uiteraard dat Laika zo weinig mogelijk afziet, is 10 jaar oud. Tot voor kort nog redelijk actief en een vrolijke meid. Wil nu vooral buiten blijven liggen, weinig eetlust. Maar reageert wel nog heel alert als baasje thuis komt.
Dokter stelde voor om een bloedafname te doen en een punctie. Doet die punctie pijn? En daarna nog een echo. Is dit allemaal de moeite waard? Indien darmkanker, is opereren nog de moeite op die leeftijd? Ze is onze grootste schat maar willen ze ook niet onnodig pijn bezorgen.

Sonja, 10-09-2016 06:09 #25
Beste

Hebt u al gehoord dat een hond zijn tong opzwelt door kanker? Mijn hond heeft een schildkliertumor, deze tumor is erg groot geworden en is tot boven aan de nek gegroeid, juist waar de mond begint. Mijn dierenarts zei dat de tong zo opgezwollen is door die tumor en we hem moeten laten inslapen anders zou hij stikken. Tumor is vorig jaar in okt ontdekt, nu bijna 1 jaar later is hij er nog altijd, dus mogen natuurlijk niet klagen, hond is 11.5 jaar nu en een malamute kruising maar voor ik de definitieve stap zet wil ik zeker zijn dat dit kan en het niet een of ander allergische reactie is van iets, heb zoveel moeite gedaan om hem zo lang bij me te kunnen houden, met veel moeilijke momenten waar inslapen ter sprake kwam maar deze hond toch elke keer weer zich herpakte en nog verder kon doen vind ik het moeilijk dat het voorbij zal zijn nu, hoop weer dat hij zich wat herstelt maar de tong is al 5 dagen dik dus vrees er voor.

Heidi, 14-08-2016 20:05 #24
Ik heb een mechelse herder, deze is nu 2 jaar oud en ze hebben kanker gevonden bij zijn prostaat en het is volledig uitgezaaid. Ze geven hem geen maand, hij zal september niet meer halen. Valt af - braakt zijn eten helemaal er terug uit. Ik ben er helemaal kapot van. Reactie infoteur, 15-08-2016
Dat kan ik mij heel goed voorstellen Een huisdier waar je van houd en aan gehecht bent zo zien lijden, is heel pijnlijk. Heel veel sterkte gewenst met het afscheid nemen en het verlies.

Silvia, 24-05-2016 19:43 #23
Hoi vraagje, mijn hond 11 jaar oud heeft bulten op rug en buik, heeft ook een lekkende hartklep. Bij opwinding word zijn tong blauw, en moet kuchen.ben bij Da geweest, deze man geeft de hond geen medicatie hij voelt zijn blaas niet meer dat betekent dat hij het zwaar aan zijn nieren heb. Hond kan geen plas en ontlasting ophouden en hij ruikt enorm uit zijn bek.hond speelt nog wel, maar da wil hond in laten slapen.wat moet ik doen?! Reactie infoteur, 03-06-2016
U kunt eventueel een second opinion bij een andere dierenarts inwinnen.

Pamela Ten Brink, 10-02-2016 18:53 #22
Geachte Heer/Mevrouw,
Ik zu graag willen weten of honden met kanker ook vals kunnen worden door de kanker.
Met vriendelijke groet,
Pamela ten brink. Reactie infoteur, 23-02-2016
Honden met pijn kunnen gedragsveranderingen vertonen. Honden hebben maar weinig manieren om te kunnen aangeven dat ze ergens pijn hebben of zich lichamelijk of mentaal niet prettig voelen. Vaak worden ze stiller, kribbig, krijgen een kort lontje, of zijn wat sneller uit het lood geslagen.

Pol, 15-08-2015 12:49 #21
In september 2014 voelde ik in de buikholte van onze kortharige border collie een zwelling de grote van een walnoot. Toen ben ik naar de dieren arts geweest, maar zij vond niets abnormaal. December 2014 was het echter zo gegroeid tot de grote van sinaasappel. Ik ben toen terug geweest naar de dierenarts en ze stelde voor om foto's te nemen en een punctie en bloed onderzoek. Het resultaat was ;een kwaadaardige tumor vergroeid aan de mild en de lever met uitzaaiingen op de longen.
Te laat voor operatie en van chemo ze zou er alleen maar ziek van worden worden en eventueel enkel haar leven wat rekken.
Maar ik had eens iets gelezen over een Italiaanse dokter die kanker behandeld met natrium bicarbonaat. Gezien de diagnose besloot ik het daarop te wagen. En tot op vandaag 15/08/15 is de zwelling niet toegenomen en is mijn lieve hond nog springlevend en actief en ondervind geen hinder. Is het toeval of helpt het, ik weet het niet ik ervaar enkel.

Jan En Carine V. Dijk, 31-03-2015 15:59 #20
Hallo,
Vanmiddag we hadden geeten en onze hond ook normaal allert en plotseling om 13.15 ging ze dreigen om te vallen we waren juist verlede week naar de dierenarts geweest er zijn foto's gemaakt.
afwijking aan li heup gewricht geen reflectie en vocht op de longen en groot hart met afw vorm.
Maar vandaag ja onze hond is alles voor ons zo trouwe hollandse herder 12 j en dan ja we moeten echt rekening gaan houden met afscheid weken, maanden afwachten maar. in ieder geval ze krijgt nog een goede verzorging toch.
gr jan en carine

Van Lieshout, 12-03-2015 10:02 #19
Onze bijna 13 jaar oude mechelaar zit echt onder de bulten, ze heeft diarree, overgeven, met bloed erbij. kan wel naar de arts gaan maar denk zelf dat het is afgelopen.
mijn vraag is wanneer maak je de beslissing. is moeilijk ze ligt ook veel te kreunen en maar uitstellen wil ik eigenlijk ook niet.

Ingrid, 10-11-2014 17:44 #18
Heb een labrador uit asiel sinds een jaar… Ze heeft enorm veel last van jeuk… en elke plas of modder is voldoende om erin te liggen… precies om te verzachten… ze krabt vaak en ik heb vandaag een rood klein gezwel opgemerkt naast haar voorste tepel… ben al naar dierenarts geweest en ze heeft toen een antibioticum en een anti jeukspray gekregen en aangepast voeding… glutenvrij, maar het helpt niets… iemand ervaring met deze symptomen…

Remco, 15-10-2013 14:03 #17
Heb een Border collie van bijna 15 jaar. Sinds gisteravond heeft ze de volgende symptomen:
Evenwichtsverlies, soms lukt het haar om op haar poten te staan, maar zodra ze begint te lopen valt ze soms om.
Ontzettend veel kwijlen en braken.
Koekjes eet ze wel en stukjes worst, maar haar normale eten (waar ze gewoonlijk dol op is en gulzig naar binnen schrokt)laat ze nu staan.
Ze heeft rare wegdraaiende ogen, en ze lijkt duizelig te zijn.
Ook laat ze haar plas lopen.
In het verleden heeft ze last van epilepsieaanvallen gehad bij haar vorige eigenaar vanwege overgewicht, waar ze nu geen last meer van heeft. Maar iets zegt mij dat dit iets anders is, aangezien er geen verandering/verbetering in zit.
Tumor, of andere soort vorm van kanker misschien?

Lesley Jacobs, 11-10-2013 23:13 #16
Wij hebben onze Golden Retriever moeten laten inslapen in juli. De klachten begonnen heel onschuldig en we hadden niet begrepen dat het om kanker ging. Hij had een geurende adem, at minder en braakte al eens. Ook zijn gewicht nam af. Wij schreven sommige dingen toe aan de ouderdom en hebben dus geen hulp gezocht bij een dierenarts. Hij was nog energiek en ging soms nog lange wandelingen met me maken waar hij dol op was. Deze wandelingen deden we nog eind mei. Ik merkte wel dat hij veel minder op andere honden gericht was. Vroeger kon hij het niet laten zijn dominantie te uiten naar bepaalde honden toe. Maar ook dit had ik niet gelinkt aan kanker. We zijn op vakantie vertrokken en hebben voor hem een goede plek gezocht bij mijn moeder. Toen we terug kwamen na twee weken kon ik mijn ogen niet geloven.
De berichten die mijn moeder enkele dagen eerder naar me stuurde om zijn toestand te melden hadden me niet tijdig bereikt. Ik ben er die dag als de bliksem mee naar de dierenarts gereden. Hij stelde vat dat zijn teelbal gezwollen was en dat hij zijn hartslag amper hoorde. Onze hond liet niet graag meer aan hem prutsen, zeker niet aan zijn long en hartstreek. Hij was er echt niet graag bij. Tijdens het onderzoek werd ik gebeten. Die beet is beginnen ontsteken en 's anderendaags lag ik twee dagen aan de bakster met antibiotica (de orale vorm werkte niet snel genoeg gezien de ontsteking reeds naar mijn lymfevaten aan het trekken was).
Ik heb mijn lief schatteke die dag aan de dierenarts toevertrouwd. Hij raadde aan nog een röntgenfoto te nemen in de dierenkliniek. Ik zag hem pas 6 uren later terug. dat was enorm lang wachten. Intussen belde ik naar de dierenarts en die meldde me lymfeknopkanker. Onze hond had nog maar 1/5 longcapaciteit. Toen hij terug in zijn praktijk was met onze hond hebben we nog een mooi afscheidsmoment gehad. Voor hem was het genoeg geweest. Hij had lang genoeg gestreden en was stilaan in shock aan het gaan. Hij legde zich uitgestrekt neer en viel enkele minuten in slaap van uitputting. Ik vraag me af of ik er wel goed aan deed hem nog te onderwerpen aan die laatste onderzoeken. Ik weet nu wel welke vorm van kanker hij had, maar we hebben de laatste dag van zijn 13 - jarig leventje maar half met hem kunnen beleven.
Er gaat geen ochtend of avond voorbij dat ik niet aan hem denk.

Christine, 06-05-2013 23:09 #15
Malthezer
mijn hondje heeft een klein verdikking recht op zijn onderste tepel maar is weljuist loops geweest. zou het kunnen dat het een melk kliertje is ik moet naar de veearts morgen maar ben wel ongerust
groetjes

Jolene, 21-03-2013 08:37 #14
Op 23 januari 2013 is in Utrecht bij onze chihuahua van 6 jaar een tumor ontdekt. Aan het einde van haar maag begin darm, deze is helaas niet te verwijderen. Ze krijgt nu een half pilletje prednison en indien nodig een half pilletje cerenia tegen het braken. Echter vreet ze nu alles op wat ze tegen komt, kattenstront is haar voorkeur ze loopt buiten echt te zoeken
Ook word ze steeds magerder, maar is wel alert en vrolijk en vertoond geen pijn. Is dit normaal?

Jonas Op 't Eyndt, 18-03-2013 20:04 #13
Hallo,

Bij mijn hond is vandaag leverkanker vastgesteld, hij kan hier niet meer van genezen.
Ik vertrek binnen 2 weken op vakantie voor een hele tijd en ik wil wel weten of hij het nog zolang zal trekken. Hij krijgt medicatie voor het gezwel (al zo groot als een mandarijn) tegen te gaan. Zijn symptomen waren overgeven. De dierenarts zei wel dat hij het raar vond dat mijn hond nog niks buiten braken er van liet merken.
Ik hoop dat u mij kan zeggen hoelang CHICA nog zal leven.

Grtjes Jonas Op 't Eyndt

Ase, 25-01-2013 22:01 #12
@ A. 26-12-2012
Is er al meer bekend met uw Golden Retriever?
Onze hond heeft dezelfde symptomen. gaat elke keer weer even beter. en dan valt hij weer achteruit. Veel verschillende hondenvoeren geprobeert, prednoral / maag tabletten. maar het gaat telkens even goed en weer kakt onze lieve viervoeter in :'(

Hoe is het inmiddels bij u?

A., 26-12-2012 23:57 #11
Ik ben echt ten einde raad!
Ik heb een Golden Retriever teef van 9 jaar, zij was nooit ziek! Kon vrijwel alles eten.
Echter het laatste jaar is zij zo vaak ziek en ik merk gewoon dat zij niet meer de hond is die ze was.
Het begon met braken en diarree, na een paar dagen knapte zij weer op en at en dronk ze weer goed, ook was ze weer lekker druk!
Maar langzaam is het gaan aftakelen, nu ligt ze alleen maar de hele dag zielig in een hoekje en springt zij niet meer vrolijk op als we thuiskomen, ze is sloom en wil niet eten.
Ook dat gaat meestal weer over na een paar dagen. na een week of 2 begint het weer van voor af aan.
3 weken geleden is haar baarmoeder verwijderd omdat deze ontstoken was en de dierenarts dacht dat haar klachten daardoor kwamen, nu blijkt dus van niet… want ze was daarvoor erg ziek maar nu dus ook!
Keer op keer wordt ik weer naar huis gestuurd met pillen tegen de misselijkheid en een torenhoge rekening die ik echt niet meer kan betalen. Ik ben dit jaar ongeveer 6 keer langsgeweest voor bovengenoemde klachten, bloedwaardes waren goed, geen verhoging, tandvlees ziet er goed uit. Alleen is haar lever iets vergroot, dat was niet zorgwekkend volgens de dierenarts. Deze maand alleen al heeft me bijna 1000 euro gekost aan pilletjes en bezoekjes, waar we helemaal niks aan gehad hebben!
Ik blijf maar naar huis gestuurd worden maar ik weet en voel dat het niet goed zit!
Heeft iemand hier een suggestie wat het zou kunnen zijn?

Sofie, 20-10-2012 11:50 #10
Mijn hondje heeft een knobbel die heel langzaam groeit, die onderaan van haar buik zit.
Mijn dierenarts heeft gezegd dat de knobbel eruit moet met daarbij meteen een sterlisatie lymfe klier en de baarmoeder. Ik vraag mij natuurlijk af of dat allemaal moet gebeuren? Zij is 10jaar maar wel in een goede gezondheid.
Kan iemand mij advies geven.
Hartelijk dank Reactie infoteur, 20-10-2012
U kunt voor een second opinion naar een andere dierenarts. Bij belangrijke beslissingen kan het waardevol zijn eens de mening van een andere dierenarts te horen.

Louis Verdegem, 04-10-2012 20:48 #9
Ons hondje een kruising met een king charles heeft een gezwel achter het oor en keel.
Ze kan moeilijk slikken en eten gaat ook moeilijk.De dierenarts heef haar onderzocht en eentorax uitgevoerd, er is een gezwel die kwaadaardig is, zodoende alsdat ze morgen nog een een thorax moet hebben.Als er geen uitzaaiingen zijn zou ze kunnen geopereerd worden.Wat is dan de prognose?
Zou iemand mij kunnen inlichten aub?

Verdegem, 26-09-2012 21:24 #8
Ons hondje is 12 jaren. De laatste paar dagen kan hij niet goed meer zijn eten oplikken, uit de hand geven lukt en eet dan normaal. Bij de dierenarts geweest en er is een knobbel in de keel. Er is een staal van die knobbel genomen en naar het labo gestuurd voor verder onderzoek. Kan die knobbel ook goedaardig zijn? Reactie infoteur, 13-10-2012
Er zijn goedaardige en kwaadaardige tumoren.

Sonja Haest, 30-08-2012 23:43 #7
Onze rodesian ridgeback, Bono, hebben wij op 13 augustus jl in moeten laten slapen. Bono is nooit ziek geweest, tot 3 weken voor zijn overlijden kon hij niet meer plassen, dronk overmatig veel, at niet meer. Bij een echo wees uit dat zijn galblaas, nieren, lymfen en prostaat enorm vergroot waren. Zijn buik werd dikker en de antibiotica werkte niet. Zijn prostaatprobleem was binnen een week verholpen, maar het mocht niet meer baten hij ging enorm snel achteruit. Hij kon niet goed meer slikken, kon niet meer eten zijn nieren begaven het, wat een triest einde voor zo'n levenslustige hond. Onze Bono zou op 7 september 10 jaar geworden zijn, we missen hem nog steeds elke dag…

Marja, 06-08-2012 17:17 #6
Berner Sennen
Wij hebben onze Berner Sennen zaterdag 4 augustus in laten slapen. 10 juli was er bij haar lympheklierkanker geconstateerd. Nog prednison geprobeerd ( ging even ietsje beter) maar zaterdagmiddag ging ze ineens zo hard achteruit… piepen en heel erg hijgen was zo zielig om te zien, dus de knoop doorgehakt en met haar naar de DA gegaan en hebben we haar in laten slapen. 12 augustus zou ze 10 jaar worden.
We missen haar vreselijk. :(

Labrador, 01-08-2012 23:25 #5
Onze labrador hebben we vandaag na 11 zeer speciale jaren in moeten laten slapen. In een week tijd is ze heel erg achteruit gegaan eerst wilde ze amper meer eten en toen niet meer drinken stond vaak een half uur gewoon stil of lag juist in een houding een paar uur lang en liep nogal mank. Wij gister naar de dierenarts bijna 40 graden koorts en in eerste instantie werd gedacht aan buikvliesontsteking. Toen 2 prikjes gehad 1 tegen de koorts en 1 voor de pijn. Dus vandaag weer terug naar de dierenarts bloed af laten nemen en de hond aan het infuus, waarna s'avonds gebeld werd dat er het kanker was in de gehele buik en ze niet meer te helpen was. Vreselijk is dit nieuws

Tahirih, 04-07-2012 11:29 #4
Mijn labrador hebben we gister moeten laten inslapen. Hij was tien. Een halve maand geleden was hij nog een jonge hond en plots begon hij veel te hijgen. Wij naar de dierenarts, veertig graden koorts, bloed onderzoek niks kunnen vinden en het ging heel snel achteruit. Blijkt maandag dat hij een tumor heeft bij zijn hart. Een long deed het al niet meer. Hij leefde nog op een long. Hij kon niet meer gered worden ik heb er vreselijk veel verdriet van.

Ernest, 17-02-2012 21:03 #3
Ik heb een bordercollie van 9 jaar oud. altijd gezond tot een half jaar geleden. Veel braken en hoesten. Bloedonderzoek goed. Als ze gebraakt heeft is ze weer vrolijk. Gebruiken ook al maagzuur remmers. Op scan en foto niets te zien. Symptonen: braken om de dag, hoesten vooral snachts, moeilijk poepen soms dun soms dik. wel wat gewichtsverlies. Dierenarts weet het ook niet meer. Wie o wie weet wat het is?

Marianne Tjssen, 01-09-2011 17:10 #2
Help mij ik ben ten einde raad.
Hallo,
Ik ben Marianne Tijssen uit Heerde wij als gezin hebben een zwarte labrador.
Zij is geboren op 12-10-2002.
Wij hebben haar al verschijdene jaartjes altijd gezond geweest.
Zij had een bacterie in haar lichaam opgelopen door 20 rauwe eieren op te eten.
daar heeft zij medicijnen voor gehad en ook antibiotica.,heeft geholpen maar nu heb ik ontdekt dat er een flexibele bult ik noem het een gelei achtige bult wat je makkelijk vast kan pakken en heen en weer kan schuiven ik vermoed dat dit een kanker gezwel is die bult zit aan de zijkant van haar buik, kunt U mij helpen zij eet nog wel is levenslustig naar ons weten genoeg heeft veel bewegings vrijheid en naar ons idee wordt zij van binnenuit helemaal leeg gevreten.Ik hoor zo spoedig mogelijk van U.

Met vriendelijke groet Marianne Tijssen. Reactie infoteur, 02-09-2011
Wellicht is het een vetbult of vettumor, welke relatief vaak voorkomen bij honden en bijna altijd goedaardig zijn. Het is verstandig de dierenarts hiernaar te laten kijken. Zie: http://www.hondenplaza.nl/infovettumoren voor meer informatie.

Ghislaine, 22-06-2010 17:47 #1
Ik vind het echt erg. mijn hond heeft al heel lang een slechte adems geur, en hij loopt mank. veel kans op een tumor of niet?:-(
ik hoop van niet.
x Reactie infoteur, 23-06-2010
Hallo Ghislaina,

Ik raad u aan met deze klachten de dierenarts te bezoeken. De dierenarts kan uw hond onderzoeken en een diagnose stellen.

Mvg, Martin

Infoteur: Tartuffel
Laatste update: 06-02-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Special: Aandoeningen honden en katten
Bronnen en referenties: 6
Reacties: 38
Schrijf mee!