Bloed bij ontlasting kat en kitten: symptomen en oorzaken

Bloed bij ontlasting kat en kitten: symptomen en oorzaken Bloed bij de ontlasting kan voor de eigenaar van een kat verontrustend zijn. Bloed bij de ontlasting bij katten hoeft echter niet te wijzen op een ernstige aandoening, er kan ook iets onschuldigs aan ten grondslag liggen. Wanneer het eenmalig optreedt zonder bijkomende verschijnselen, hoeft men niet direct ongerust te zijn. Als de kat echter vaker last heeft van bloed bij de ontlasting, dan is het verstandig om de dierenarts te bezoeken zodat de oorzaak achterhaald en behandeld kan worden.

Bloed bij ontlasting kat


Mogelijke symptomen bloed bij ontlasting kat en kitten

Mogelijke symptomen zijn:
 • Bloederige ontlasting: Dit is het meest voor de hand liggende symptoom. Dit kan variëren van een lichte verkleuring tot helder rood bloed in de ontlasting.
 • Diarree: Bloed bij de ontlasting kan vaak samengaan met diarree. Dit kan leiden tot uitdroging en verdere gezondheidsklachten.
 • Braken: Sommige katten kunnen ook braken met bloed erin.
 • Gewichtsverlies: Als de aandoening langdurig aanhoudt, kan gewichtsverlies optreden.
 • Veranderingen in eetlust en gedrag: Katten kunnen hun eetlust verliezen en lethargisch worden.

Veel mogelijke oorzaken

Er zijn veel factoren en aandoeningen die bij de kat kunnen leiden tot bloed bij de ontlasting, variërend van relatief onschuldig tot zeer ernstig. Over het algemeen is het niet ernstig, tenzij er veel bloed aanwezig is of het langer duurt dan één tot twee dagen. Het is echter altijd het verstandigst om bij twijfel te overleggen met de dierenarts.

Mogelijke oorzaken van bloed bij d eontlasting bij een kat, zijn:
 • Infecties: Parvovirus, giardia, salmonella en andere infecties kunnen bloederige diarree veroorzaken bij katten en kittens.
 • Parasieten: Een infectie met wormen, zoals spoelwormen, haakwormen en lintwormen, kunnen bloederige ontlasting veroorzaken.
 • Voedselallergie of -intolerantie: Sommige katten kunnen allergisch zijn voor bepaalde voedingsmiddelen of intolerant zijn voor bepaalde ingrediënten in hun voedsel.
 • Obstipatie: Een ernstige verstopping in de darmen kan op een gegeven ogenblik leiden tot bloed in de ontlasting.
 • Inflammatory Bowel Disease (IBD), in het Nederlands: inflammatoire (ontstekingsachtige) darmziekten. IBD is een aandoening die zeer vaak voorkomt bij zowel de hond als de kat. Dit is een chronische ontstekingsaandoening van het maag-darmkanaal die kan leiden tot bloederige ontlasting.
 • Trauma of letsel: Inwendig letsel als gevolg van een val of stomp trauma kan bloedingen veroorzaken.
 • Kattenziekte (Feline Panleukopenia): Dit is een ernstige en potentieel dodelijke virale infectie die kan leiden tot bloederige diarree.

Hieronder worden enkele veel voorkomende oorzaken van bloed bij de ontlasting bij de kat nader besproken.

Obstipatie bij de kat

Eén van de oorzaken van bloed bij de ontlasting van een kat is als de ontlasting zeer hard en droog is. In dat geval spreekt men van 'constipatie'. De ontlasting blijft hierbij te lang in de dikke darm, waardoor deze indroogt en een steeds grotere en hardere massa vormt. Dit kan gepaard gaan met obstipatie; dat is wanneer de kat zelf niet meer de ontlasting naar buiten kan werken, hoe hard deze ook perst. Droge, harde ontlasting kan het slijmvlies van de darm alsook de anus irriteren, wat resulteert in licht bloeden. Hierdoor kan er wat bloed zichtbaar zijn op de ontlasting. Constipatie kan worden veroorzaakt door voeding. Voedsel met voldoende ballaststoffen en de inname van voldoende vocht is daarbij belangrijk.

Darmparasieten

Diarree (al dan niet) met bloedspoortjes kan wijzen op de aanwezigheid van darmparasieten, zoals wormen. Coccidiose, een parasitaire aandoening die veroorzaakt wordt door eencellige parasieten behorende tot het geslacht Eimeria, kan aanleiding geven tot bloederige diarree. Naast coccidiose kan ook een infectie met de eencellige flagellaat Giardia llamblia voor bloederige diarree zorgen.

Kattenziekte

Kattenziekte is een zeer ernstige virale infectueuze aandoening van het maag-darmkanaal. Dit gaat gepaard met hoge koorts, braken, bloederige diarree, uitdroging en hevige buikpijn. Zonder behandeling is de kans dat de kat eraan overlijdt, zeer groot. Zeker bij kittens.

Andere oorzaken van bloed bij de ontlasting bij katten

Als de anaalklieren, die zich aan weerszijden van de anus van de kat bevinden, ontstoken raken, kan dit resulteren in bloed bij de ontlasting. Ook kan een trauma aan de anus of de dikke darm leiden tot een bloederige ontlasting, net als de aanwezigheid van (darm)poliepen. Bij oudere katten, kan de aanwezigheid van helderrood bloed van ontlasting, wijzen op een tumor in het laatste gedeelte van de darm.

Wanneer naar de dierenarts?

Alarmsymptomen

Neem zo snel mogelijk contact op met de dierenarts bij één of meer van de volgende symptomen:
 • Helderrood bloed: indien meer dan een enkele keer of meer dan een stipje.
 • Problemen bij de stoelgang, zoals wanneer de kat langdurig een poephouding aanneemt, terwijl er niet of nauwelijks ontlasting afkomt. Hierbij houdt de kat de rug krom, de staart afgehouden, terwijl hij/zij stevig perst. De kat kan van de pijn miauwen, blazen en zelfs schreeuwen.
 • Significante toename van het aantal keren dat de kat zich ontlast.

Bijkomende klachten

Wanneer de kat last heeft van bijkomende symptomen, zoals de hieronder genoemde, dan is er des te meer reden om de dierenarts in te schakelen:
 • frequenter urineren;
 • braken;
 • diarree;
 • verlies van eetlust;
 • plotseling gewichtsverlies;
 • meer water drinken dan normaal;
 • extreme lusteloosheid.

Lees verder

© 2011 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bloed in poep van de hondBloed in poep van de hondHet is niet smakelijk, maar het is als baas wel goed om te weten hoe de ontlasting van uw hond er uit ziet. Dan valt blo…
Wat weet u over poep en poepen? Enkele feiten op een rijWat weet u over poep en poepen? Enkele feiten op een rijPoepen doen we allemaal, sommigen mensen poepen elke dag en anderen enkele keren per week. Toch rust er nog een behoorli…
Kleur van je poep: groene, gele, grijze, zwarte en rode poepKleur van je poep: groene, gele, grijze, zwarte en rode poepWat is de kleur van je ontlasting? Normale ontlasting of poep is meestal koperbruin tot donkerbruin van kleur. Deze kleu…
Rode ontlasting: oorzaken van rode poep of diarreeRode ontlasting: oorzaken van rode poep of diarreeRode ontlasting of rode diarree hoeft niet per se te wijzen op bloed in ontlasting. Rode poep of rode diarree kan wijzen…

Netelroos bij de hondNetelroos bij de hondNetelroos is een veelvoorkomend probleem bij zowel mens als dier. Het kan een enorme last zijn op je huisdier en soms is…
Bloed bij ontlasting hond en puppy: symptomen en oorzakenBloed bij ontlasting hond en puppy: symptomen en oorzakenBloed bij ontlasting hond en pup of puppy. Voor de eigenaar van een hond kan het zien van bloed bij de ontlasting van zi…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Bogitw, Pixabay
 • Caressa Dierenziekenhuizen. I.B.D. (inflammatory bowel disease). https://dierenziekenhuizen.nl/katten/i-b-d-inflammatory-bowel-disease/ (ingezien op 8-9-2023)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 08-09-2023
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.