Oorzaken acute diarree hond & stinkende scheten en winden

Oorzaken acute diarree hond & stinkende scheten en winden Wat zijn de oorzaken van acute diarree (en stinkende winden) bij een hond? De grootste vreugde van een eigenaar van een huisdier, is om zijn hond of kat blakend van gezondheid te zien. De meeste eigenaren doen er alles aan om hun huisdier in goede gezondheid te houden. Desondanks kan een dier plotseling ziek worden of diarree krijgen. Als een hond diarree heeft, doet de eigenaar er verstandig aan een bezoekje te brengen aan de dierenarts. Deze kan vaststellen wat er aan de hand is en welke behandeling nodig is om de diarree te doen stoppen.

Oorzaken acute diarree hond


Diarree bij een hond

Normaal gesproken zal een hond zich één tot twee keer per dag ontlasten. De ontlasting van een hond behoort goedgevormd en stevig te zijn. Een honden met diarree daarentegen heeft dunne of brijige ontlasting en zal vaker poepen dan te doen gebruikelijk. Er zal dan ook in veel gevallen slijm in de ontlasting aanwezig zijn. De aanwezigheid van slijm is een sterke aanwijzing dat er een probleem is met betrekking tot het spijsverteringssysteem van de hond.

In dit artikel behandelen we de meest voorkomende oorzaken van acute diarree bij een hond.

Meest voorkomende oorzaken van acute diarree bij honden

De belangrijkste oorzaak van diarree bij honden is een verkeerd dieet of verkeerd voer. Ander veelvoorkomende oorzaken zijn:
 • virale enteritis;
 • spoelwormen;
 • flagellaten zoals giardia; en
 • voedingsallergie of voedselovergevoeligheid.

Verkeerd dieet of verkeerd voer

Kwalitatief hoogstaand voedsel is belangrijk voor de gezondheid van de hond. Voor veel eigenaren is de prijs vaak doorslaggevend in de aanschaf van hondenvoer en wordt er minder belang aan kwaliteit gehecht. De ene hond is gevoeliger voor kwalitatief minder goed voer dan de andere hond. Als vuistregel geldt dat bepaald voer ongeschikt is voor de viervoeter, als hij meer dan twee keer per dag slecht gevormde ontlasting heeft en daarbij stinkende scheten en winden laat. Ga in dat geval over op ander en kwalitatief beter voer.

Diarree kan ook ontstaan als plotseling overgegaan wordt op een ander soort hondenvoer. Een verandering in het eiwitgehalte in de voeding van de hond kan diarree veroorzaken. Verandering van voer moet daarom altijd geleidelijk worden doorgevoerd.

Voed honden ook niet met menselijk voedsel. Hierdoor kan de spijsvertering ontregeld raken en diarree ontstaan. Let er tot slot op dat de hond geen oud of verouderd eten en water tot zich neemt.

Virale enteritis

Virale enteritis is een ontsteking van het darmkanaal dat wordt veroorzaakt door een virus, waardoor diarree en braken kunnen optreden. Virale enteritis blijft vanwege de besmettelijkheid gewoonlijk niet beperkt tot slechts één hond. Honden kunnen onder meer worden geïnfecteerd doordat ze het virus binnenkrijgen door direct contact met besmette uitwerpselen, speeksel of braaksel.

De karakteristieke symptomen van virale enteritis zijn:
 • verhoogde lichaamstemperatuur;
 • lusteloosheid;
 • verlies van eetlust;
 • braken;
 • diarree; en
 • bloed in de ontlasting.

Spoelwormen

Spoelwormen zijn 3 tot 5 cm lang en leven in de darmen van de hond. Deze wormen produceren eitjes die met behulp van een microscoop kunnen worden aangetroffen in de ontlasting. Er zijn vele soorten spoelwormen. De aanwezigheid van spoelwormen in de darmen kan diarree veroorzaken. Deze wormen kunnen ook besmettelijk zijn voor mensen. Vooral voor hele jonge kinderen en zwangere vrouwen bestaat een toegenomen risico. Het is derhalve van belang om een hond meerdere keren per jaar te ontwormen. Uit onderzoek blijkt dat een kleine 60% van de openbare zandbakken met deze wormeieren besmet zijn; kinderen lopen derhalve kans op besmetting als ze in een openbare zandbak spelen.

Bij volwassen honden verloopt een besmetting met de spoelworm in veel gevallen zonder symptomen. Bij pups kunnen de volgende klachten en verschijnselen optreden:
 • slecht groeien;
 • mager zijn, maar wel een dikke buik hebben;
 • diarree en gasvorming;
 • maagdarmkrampen.

Flagellaten, zoals giardia

Giardia is een flagellaat, dat wil zeggen een protozoaire parasiet. Deze lastpak is de meest voorkomende maagdarmparasiet bij honden. Het blijkt dat zo'n 10-20% van diarree bij honden wordt veroorzaakt door giardia. Bij dierenpensions en kennels ligt dit cijfer vele malen hoger. Besmetting met deze parasiet geeft dunne ontlasting of brijachtige stinkende diarree bij honden. De ontlasting kan vermengd zijn met slijm en bloed. De besmette hond kan ook misselijk zijn en gemakkelijk overgeven, braken. Gewoonlijk behouden ze wel hun eetlust.

Voedingsallergie of voedselovergevoeligheid

Voedingsallergie of voedselovergevoeligheid kan aanleiding geven tot diarree. Het komt voor dat honden allergisch of overgevoelig zijn voor bepaalde voedselbestanddelen.

Dierenarts raadplegen

Diarree kan leiden tot het verlies van vocht in het lichaam en tot uitdroging. Uitdroging kan fatale gevolgen hebben voor de hond. Bezoek daarom tijdig een dierenarts. Geef een hond de juiste zorg en aandacht, vooral wanneer hij ziek is.

Lees verder

© 2010 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Druiven en rozijnen zijn levensgevaarlijk voor uw hondDruiven en rozijnen zijn levensgevaarlijk voor uw hondDat chocolade giftig is voor uw hond dat weten de meeste mensen wel maar wist u dat druiven en rozijnen ook levensgevaar…
Hond en chocoladeJe hebt een hond, en hij heeft chocolade gehad. In hoeverre kan dit kwaad? Wanneer moet ik een dierenarts waarschuwen? L…
Ui is levensgevaarlijk voor je hondUi is levensgevaarlijk voor je hondWaarschijnlijk heb je wel eens gehoord chocolade giftig is voor je hond. Maar wist je ook dat je hond ook vergiftiging o…
Hoe de hond in bad te doen?Hoe de hond in bad te doen?Af toe de hond in bad doen helpt om hem gezond en schoon te houden. Baden helpt als afweermiddel tegen vlooien en beperk…

Artrose bij het paardArtrose bij het paardArtrose is een aandoening die vooral bij oudere paarden voorkomt, maar er zijn ook uitzonderingen. Een paard met artrose…
Gezondheidsproblemen bij honden: LeishmanioseEen ziekte die nare gevolgen kan hebben voor honden die naar het Middellandse Zeegebied of zuidelijker. reizen: Leishman…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Mr Niceshoot, Pixabay
 • http://www.hondenpage.com
Reactie

Jaspaert Maja, 22-04-2017
Stress kan ook een oorzaak zijn! Ziekte van Addison ook. Reactie infoteur, 01-05-2017
Bedankt voor de aanvulling!

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 14-05-2023
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.