Hond huidaandoeningen, hond huiduitslag: schurft bij honden
Schurft bij honden herkennen en behandelen. Huid- en vachtproblemen bij de hond zijn waarschijnlijk de meest voorkomende aandoeningen waar hondenbezitters mee te maken hebben. In dit artikel bespreken we de huidaandoening scabiës of schurft bij de hond. Symptomen van schurft bij honden manifesteren zich meestal op de hakken, oksels, ellebogen, liesplooi en onder de buik. De infectie kan zich over het gehele lichaam uitbreiden. De plekken zorgen voor veel jeuk en irritatie, waardoor de hond gaat likken, krabben en bijten.
Schurft bij honden
Huidaandoeningen bij de hond
Huidaandoeningen bij de hond zijn waarschijnlijk de meest voorkomende aandoeningen waar hondenbezitters mee te maken hebben. Zo'n 40% van de hondenbezitters die de dierenarts bezoeken, doet dit vanwege huid- en vachtproblemen van hun hond. De huid is niet alleen het grootste orgaan, maar het is ook de spiegel van het lichaam. De huid en vacht van een hond zijn een indicator voor de algemene gezondheid. Het is belangrijk om problemen met de huid en de vacht te voorkomen, want dergelijke problemen kunnen behoorlijk hardnekkig zijn en moeilijk te bestrijden.
De meeste huidaandoeningen bij een hond betreffen:
- Scabiës of schurft;
- Psoriasis;
- Eczeem;
- Hotspot;
- Krentenbaard of impetigo;
- Haaruitval of alopecia;
- Pigmentverlies;
- Jeuk of pruritus.
In het onderhavige artikel bespreken we de huidaandoening scabiës of schurft bij de hond.
Scabiës of schurft bij de hond
Schurft of scabiës is een courante aandoening bij honden. Bij honden wordt het veroorzaakt door de zeer besmettelijke schurftmijt of sarcoptesmijt. Mijten behoren tot de spinachtigen en ze zijn doorgaans niet groter dan een millimeter.
De lastpak voedt zich met huidcellen die ze zelf afschrapen en daarbij graven ze zich in de huid van de hond in. De mijt maakt kleine gangetjes, hetgeen hevige jeuk veroorzaakt. Ze kunnen evenwel ook op de oppervlakte van de huid rondkruipen. De mijt heeft een levenscyclus van 21 dagen en zal zonder effectieve behandeling verspreiden naar andere gebieden. Voor andere honden is de besmettelijkheid met de Sarcoptes-mijt groot, vooral bij nauw huidcontact. Honden die schurft hebben, moeten daarom weg worden gehouden van andere honden totdat ze genezen zijn.
De mijt is een zogeheten 'zoönose', dat wil zeggen een infectieziekte die kan worden overgedragen van dier op mens, ofschoon de mijt bij voorkeur leeft op honden. Bij
mensen ontstaan jeukende, rode vlekjes op de armen. De mijt is evenwel niet in staat zich voort te planten op de mens. De infectie loopt bij de mens derhalve dood en na ongeveer 4 weken zal de infectie achter de rug zijn.
Symptomen van schurft bij honden
De symptomen van schurft bij honden manifesteren zich meestal op de hakken, oksels, ellebogen, liesplooi en onder de buik. Tevens kunnen de ooglid- en oorranden betrokken zijn. Allengs kan de infectie zich over het gehele lichaam uitbreiden. De plekken zorgen voor veel jeuk en irritatie. Hierdoor is een hond met scabiës de hele dag bezig met likken, krabben en bijten. Dit kan tot gevolg hebben dat er wondjes en korstvorming ontstaat. Ook kan plaatselijk haaruitval optreden. De aangedane huid zal gaan ontsteken en er bijgevolg rood uitzien en warm aanvoelen.
Diagnose en behandeling van schurft bij honden
De dierenarts zal de diagnose stellen aan de hand van de visuele symptomen. Ook kan de arts een beetje huid afschrapen om het te te onderzoeken onder een microscoop op de aanwezigheid van mijten.
De behandeling van schurft bij honden bestaat door het voorschrijven van een bepaalde shampoo die de mijten dood. Tevens bestaat er een speciale vloeistof die de hondenbezitter regelmatig in de nek van zijn viervoeter moet aanbrengen en medicatie in de vorm van een tweetal injecties. Na behandeling kan de dierenarts onderzoeken of alle mijten verdwenen zijn.
Lees verder
Reacties
Moby, 08-09-2019
Welke shampoo kan ik het best gebruiken bij schurft bij de hond?
Reactie infoteur, 18-01-2020
Schurft bij de hond is goed te behandelen met bijvoorbeeld Selamectine of Moxidectine.
Maria Bressers, 09-01-2012
Mijn heeft dikke ogen en erg veel jeuk, ook aan de onderkant van zijn buik. Tepels opgezet en huid erg rood. Haren aan de onderkant kaal gebeten. Zijn eetlust is goed en zijn huid glanst mooi. Wat kan dit zijn, wie kan mij helpen.
Reactie infoteur, 09-01-2012
Het beste is om dit te laten onderzoeken door de dierenarts.