Waarom eet mijn hond poep en hoe leer ik het hem af?

Waarom eet mijn hond poep en hoe leer ik het hem af? Er zijn honden die poep eten. Soms hun eigen ontlasting, soms kattenpoep, konijnenpoep, paardenpoep of poep van soortgenoten. Waarom doen zij dit? Er bestaan veel verschillende theoriëen over. In dit artikel leest u waar het vandaan komt en hoe u het kunt voorkomen.

Heeft de hond een tekort aan voedingsstoffen?

Een veel gehoorde verklaring voor ontlasting eten is dat de hond een tekort aan bepaalde voedingsstoffen zou hebben, bijvoorbeeld vitaminen en mineralen. Dit verhaal is echter nooit bewezen en is inmiddels achterhaald. Het wordt nu beschouwd als een fabeltje. De meeste hondenvoedingen zijn compleet en goed van kwaliteit. Een tekort aan bepaalde voedingsstoffen is tegenwoordig bijna niet mogelijk.

Er zijn ook allerlei huis- tuin en keukenmiddeltjes bekend om uw hond te laten stoppen met poep consumeren, bijvoorbeeld eierkoeken of ananas geven of een nare ervaring laten opdoen door de hond te laten braken door middel van een schep zout achter op zijn tong te leggen. De vraag is of dit allemaal werkt... Bovendien kan zout voor een hond erg gevaarlijk zijn! Dit valt te lezen in het artikel Het laten braken van de hond.

Heeft de hond honger?

Een hond die te weinig voeding krijgt of af moet vallen kan weleens een hongergevoel hebben. Wat er dan vaak gebeurt, is bedelen, maar ook poep eten. Het is verstandig deze honden meerdere keren op een dag een kleine maaltijd te geven, zodat de maag en darmen altijd wat te doen hebben. Het beste is om een vezelrijke voeding te geven. Dit zorgt voor een verzadigingsgevoel. Sperziebonen bij het eten zorgt hier ook voor. Hopelijk verdwijnt het vervelende gedrag dan. Let wel op dat u er niet teveel aandacht aan geeft, anders maakt de hond zich het gedrag eigen.

Poep eten is een slechte gewoonte!

Poep eten is vaak aangeleerd en/of zelfbelonend gedrag. Aangeleerd kan van jongs af aan zijn, maar ook op latere leeftijd. Zelfbelonend houdt in dat op het moment dat een hond een keer poep eet en hij het lekker vindt of een andere positieve reactie krijgt, zal de hond dit gedrag gaan herhalen.

Jong geleerd is oud gedaan

Als een teef pups heeft, zorgt zij dat het nest schoongehouden wordt. Het natuurlijke gedrag van de moederhond is om na het voeden van de pups de darmen van de pup te stimuleren door het buikje en de anus te likken. Hierdoor kan de pup zich ontlasten. Op het moment dat de pups zelf kunnen eten, houdt moeder hier normaal gesproken mee op. Sommige moeders stoppen niet met het stimuleren van de pups en het schoonhouden van het nest. Puppies doen alles na wat moeder ook doet. Dat betekent dat als de pups moeder poep zien eten, dat zij dit ook kunnen gaan doen.

De hond trainen

U kunt proberen het vervelende gedrag van ontlasting eten eruit te trainen. Dit is echter erg moeilijk. Het is een tijdrovende en klus. Het probleem is meestal dat u uw hond ook weleens los wilt laten lopen. En als de hond losloopt, is het veel moeilijker om te controleren of hij poep eet. Je bent dan namelijk bijna altijd te laat. Het trainen aan de lijn is in ieder geval stap één. U kunt de hond namelijk wel afleren poep te eten waar u bij bent. Op het moment dat u langs poep loopt, kunt u verschillende dingen doen. U kunt uw hond afleiden met iets lekkers en zo proberen de aandacht vast te houden. Beloon hem als hij niet naar de poep kijkt, maar naar u. Kijkt hij wel naar de poep, of wil hij een hap nemen, dan is het de kunst om een exacte timing te hebben. U moet precies op het moment dat hij kijkt en/of een hap wil nemen corrigerend optreden. Heeft hij al een hap genomen, dan bent u te laat. De hond heeft zijn beloning al gekregen

U kunt uw hond ook trainen met een clicker. Dit kunt u zelf aanleren, maar u kunt hier ook les in krijgen op een hondenschool of bij een gedragstherapeut. Een clicker kunt u bij de dierenspeciaalzaak kopen en kost zo'n 5 euro. Er bestaan ook goede boeken die de clickermethode uitleggen.

De hond straffen?

Belangrijk is dat u het incident voor bent en niet achteraf nog wilt straffen of de poep uit zijn bek wilt halen. Straffen helpt niet. De positieve prikkel wint namelijk altijd. De keuze tussen iets lekkers of straf is niet zo moeilijk voor een hond. Het heeft geen enkele zin, want de hond heeft zichzelf namelijk al beloond en zal de straf gelaten ondergaan. Met slaan of schreeuwen bereikt u al helemaal niks. Uw hond begrijpt het vaak niet en kan zo zijn vertrouwen in u verliezen. Schreeuwen wordt in hondentaal vaak als aanmoediging ervaren. De hond heeft door dat hij iets heel bijzonders doet omdat u zich er zo druk om maakt. Hierdoor onthoudt hij vaak dat poep eten betekent dat hij aandacht krijgt. En bij honden geldt: Negatieve aandacht is ook aandacht!

De hond negeren

Heeft uw hond, omdat u even niet oplette toch poep te pakken? Negeer dit dan. U was te laat, dus u kunt niks meer doen. Maak geen geluid, kijk hem niet aan, maar loop gewoon rustig verder. Bij honden die poep eten om aandacht van hun baas te trekken, kan het zijn dat het nu zo saai wordt als de baas niet reageert, dat hij het na verloop van tijd niet meer doet.

Het gedrag accepteren

Misschien is het maar het beste om te accepteren dat honden poep eten echt lekker vinden. Honden doen wel meer vieze dingen. Ze rollen in rotte eieren en kadavers, likken hun genitaliën, likken de oren van hun soortgenoten uit, etc. Dit is allemaal natuurlijk gedrag. Het hoort bij honden. Voor mensen is sommig gedrag niet wenselijk of zelfs onuitstaanbaar, maar zal dat andersom niet ook zo zijn?
© 2009 - 2024 Natuurlijk, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bloed in poep van de hondBloed in poep van de hondHet is niet smakelijk, maar het is als baas wel goed om te weten hoe de ontlasting van uw hond er uit ziet. Dan valt blo…
Poep is altijd hip!Poep is altijd hip!Drollen en keutels, je hebt ze in alle soorten en maten. Van microscopisch kleine uitwerpselen, tot aan reusachtige berg…
Wat weet u over poep en poepen? Enkele feiten op een rijWat weet u over poep en poepen? Enkele feiten op een rijPoepen doen we allemaal, sommigen mensen poepen elke dag en anderen enkele keren per week. Toch rust er nog een behoorli…
Drijvende ontlasting: Oorzaken van stoelgang die drijftDrijvende ontlasting: Oorzaken van stoelgang die drijftSommige mensen raken bezorgd wanneer ze merken dat hun ontlasting drijft. Vaak is drijvende ontlasting echter een goedaa…

Uw hond en de zomerzonUw hond en de zomerzonZon zee en zand, of een dagje uit naar het bos met de familie. Gezellig, want het is tenslotte vakantie. En dan de vraag…
Vakantie, wat doet u met uw huisdier?Vakantie, wat doet u met uw huisdier?Katten, honden, knaagdieren, vogels… als u op vakantie gaat mogen ze lang niet altijd meegenomen worden naar het vakanti…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClipart-Vectors, Pixabay
  • Kennis en ervaring dierenartsenpraktijk
  • Boekje "Als ik hier! zeg loopt ie weg" van Yvonne Kroonenberg en Debbie Rijnders
Reacties

Kris, 24-10-2017
Dikwijls is het wel een tekort, bv. Kalium, banaan geven +-20gr/kg lichaamsgewicht/dag. Reactie infoteur, 14-12-2017
Bedankt voor de aanvulling, het is altijd het proberen waard lijkt me.

Harry van Hagewegen, 21-09-2016
Beste,

Mag ik u advies vragen. Wij hebben 6 Amerikaanse Bulldog pups die nu 6 weken zijn, het probleem is ze zijn dol op hun poep. De moederhond heeft, wanneer ze de kans kreeg, de poep opgegeten tot een leeftijd van 4 weken, vanaf die tijd zijn we aardig in de weer (ik schat zo'n 40 rollen wc papier in 2 weken). Maar helaas 's nachts en soms ook overdag zijn we net even te laat waardoor de pups de kans pakken. De pups verblijven nu in een uitgebouwde werpkist met ren eraan vast. Is het verstandig om de pups 's nachts in middelgrote bench te doen zodat ze minder of geen poep eten (minder ruimte, geen nestvervuiling), of moeten we zo doorgaan om het maximale steeds weg te halen? Ik wil namelijk de toekomstige baasjes geen poepetende hondjes meegeven, of in ieder geval de kans daarop zoveel mogelijk te minimaliseren. Alvast reuze bedankt. Reactie infoteur, 14-11-2016
Bij een minder grote ruimte zullen ze normaal gesproken inderdaad hun nest niet willen bevuilen, maar de vraag is of ze dat al kunnen. Kunnen ze het al zo lang ophouden? En ook allemaal? Want als er eentje piept en je hebt een kleine bench, dan is de ruimte juist weer te klein en gaan ze er doorheen lopen en rollen. En dit lokt juist weer meer spelen met en eten van poep uit. Ik zou proberen om het nest zo schoon mogelijk te houden en ze zo snel mogelijk (krant)zindelijk proberen te krijgen.

Caro, 11-08-2016
Onze pup van bijna 5 maanden eet af en toe haar eigen poep en van de katten op. Buiten niet, maar heel soms gaat het binnen nog verkeerd en als we dan niet snel zijn eet ze het op. Reactie infoteur, 14-11-2016
Typisch gevalletje van zelfbelonend gedrag. Hopelijk kunnen jullie het steeds voor zijn en zal de behoefte om het te doen langzaam uitdoven.

H. Wiegmans, 25-07-2016
Het gaat mij nog niet eens om het eten van poep maar wat mijn pup binnenkrijgt aan eitjes en/of parasieten. Over de besmettelijkheid van poep in het wild (denk bv ook aan vossenpoep) heb ik in het artikel niets gelezen. Reactie infoteur, 14-11-2016
Het klopt dat er besmettingsgevaar is van allerlei parasieten. Als de hond poep eet van andere honden of andere dieren dient hij regelmatig (minstens 4x per jaar) ontwormd te worden.

Mandy, 08-05-2016
Mijn yorkje van bijna 10 jaartjes eet de laatste weken slecht. De laatste dagen drinkt ze ook steeds minder. Antwoord dierenarts: zolang ze nog levendigs en rent en speelt is er nix aan de hand. Net bij het uitlaten kon ik nog net voorkomen dat ze een hondendrol opat die ze in haar mondje had. Wat is er toch met mijn hondje aan de hand? Reactie infoteur, 01-06-2016
Als baasje weet u het het beste als uw hondje niet lekker in haar vel zit. Bij twijfel zou ik een klein bloedonderzoekje laten doen. Ze valt al onder de senioren en dan is het vaak verstandig om eens in de zoveel tijd een extra check te laten doen. Succes!

Mhael Jo, 13-12-2015
Ik heb een puppy van 6 maanden. Vanaf het begin eet ze poep. Doordat ze bij een gezin wegkomt die niet erg netjes waren en onder toezicht zijn komen te staan van de puppy fokkerij Shi tzu hondjes. Na drie maand had ik het gehad. Ze stonk vreselijk uit haar bek. Ik heb haar in de tuin betrapt en flink gestraft, ze was even een dag bang voor mij maar heeft wel effect gehad. Nu dat ze word uitgelaten en daar alles netjes doet gaat ze de kattenbak leeg zitten vreten. Hiervoor heb ik dezelfde methode toegepast. Streng en betrapt gereageerd. En een paar uur de bench in. Hopelijk werkt het opnieuw. Ik ging bijna over mijn nek. En stinken, bah. Het mag dan een natuurlijk gedrag zijn, maar niet met mijn toestemming. Eerder heb ik dit nog nooit meegemaakt met een hond. Dit is de eerste keer. Ik doe er alles aan om haar dit af te leren. Ook zijn we vanaf nu van plan groente te laten eten nadat wij hebben gegeten. Hopelijk draagt dit ook bij. En stinkt ze minder. Ik geef haar nadat ze dit heeft gedaan en dan een paar uur later een paar pepermuntjes. Ook hiermee wil ik voor de geur haar af en toe een geven. Ook de vorige keer is het op deze manier gelukt. En loslopen? Geen denken aan. Ik houd haar in de gaten. Geen belang bij een ziek diertje. Reactie infoteur, 26-12-2015
Pas op met straffen. Als ze niet begrijpt wat het voor is kun je er een angstig hondje voor in de plaats krijgen. Ze kan haar vertrouwen in u verliezen. Na korte tijd weet ze echt al niet meer waarom u boos bent op haar en heeft boos zijn of negeren geen effect meer.
Pepermuntjes lijkt me ook geen goed idee. Dit is niet gemaakt voor honden en bevat suiker. Honden poetsen hun tanden niet en kunnen net als mensen gaatjes krijgen. U zou beter mondwater speciaal voor honden aan kunnen schaffen bijvoorbeeld als u haar toch iets zou willen geven tegen de geur.
En wat wilt u bereiken met groente laten eten? Dat ze meer verzadiging heeft? En zo ja, welke groente?

Mandy, 02-12-2015
Mijn hond is nu 3 jaar en het poep eten wordt alleen maar erger. Ze is haar eerste levensjaar opgeleid tot jachthond. Een zware training. Daar heeft ze geleerd dat ze haar behoeftes alleen mag doen als ze los loopt, dus nu ze bij ons woont en niet meer voor de jacht gebruikt wordt kan ze alleen los lopen om haar behoeftes te doen en voor ik er erg in heb dan heeft ze het hele park schoon gegeten. Dan heeft ze grote kwijlslierten aan haar bek hangen. Maar ze wordt er ook regelmatig ziek van en dan is ze de hele dag poep aan het overgeven. Zo ransig. Het hele huis stinkt, alles zit onder (hondenkussen, de hond zelf, de vloer). En ze is altijd heel blij en aanhankelijk dus ze likt vaak de kinderen in het gezicht of aan hun handen. Dit vind ik echt een groot nadeel van deze vieze gewoonte. Maar krijg ik dit nu nog afgeleerd? Reactie infoteur, 26-12-2015
Dat gaat een hele lastige klus worden denk ik. De enige manier waarop het misschien onder controle gehouden kan worden is door te zorgen dat ze het gewoon nooit meer kan doen, maar dat is eigenlijk niet te doen als ze los mag lopen. Er zijn wel hondenscholen die hier training voor geven. Dan leren ze de hond het commando "bah" of "vies" aan en belonen ze het met rust laten van ontlasting.

Mariella, 09-10-2015
Mijn puppy heeft het ook twee keer gedaan, ik vind het ook vreselijk maar ja we hebben allemaal wel een raritijdje, en alle leuke dingen van zo`n beestje maken het toch wel weer goed.ik zou haar voor geen geld ter wereld hiervoor muilkorven of anders.En aan stroomstootjes moet ik al helemaal niet denken.We leven toch niet in een concentratie kamp a.u.b.zeg,
met vr.grtjes Marinella en hondje SAAR Reactie infoteur, 20-10-2015
Het is gewoon een slechte gewoonte. Ik ben bij dat u dat inziet en Saar positief wilt opvoeden. Nog veel plezier van haar gewenst!

Rachel, 18-08-2015
Mijn golden (nu bijna 10 jaar) eet laatste tijd erg veel poep, eierenkoeken helpen totaal niet, hij krijgt iedere dag 1, maar heeft geen effect. Ik geef ook al geen seniorbrok mee omdat daar minder eiwitten in zitten. Ik zal het negeren proberen, anders toch maar eens naar de dierenarts voor advies. Reactie infoteur, 04-09-2015
Hallo,

Wat vervelend dat hij poep eet. Van andere diersoorten, van zichzelf of van andere honden? Zijn er de laatste tijd grote veranderingen geweest? Misschien helpt een ander dieet inderdaad (met veel vezels) en anders is het verstandig hem eens goed te laten checken, hij is immers toch al senior. Succes!

Corina, 15-08-2015
Mijn puppy heeft giardia, kan mijn andere hond van 1 jaar drager zijn? Hij at nogal eens ganzenpoep.
heb hem voordat de kleine kwam ontwormd met panacure… maar nu heeft de kleine toch giardia
panacure helpt niet, heeft nu metrazol gekregen, wie heeft ervaring met giardia?

Baal hier zo van, sterft hier van de ganzenstront, maar je mag wel betalen voor je honden
maar de Gemeente doet niks. Reactie infoteur, 04-09-2015
Beste Corina,

Beide honden kunnen de oorzaak zijn van deze besmetting. Mij lijkt het aannemelijker dat de kleine pup juist de oorzaak is, aangezien toen de klachten begonnen zijn en deze net van de fokker afkomt. Ganzenpoep eten hoeft niet te betekenen dat de honden daar Giardia door krijgen, ik weet niet eens of zij deze parasiet wel bij zich dragen? In ieder geval is het belangrijk beide honden tegelijk te behandelen met Panacur en/of Metrazol en dit gedurende 5 dagen en eventueel een keer herhalen na een week of 2. Hopelijk blijft het dan hierbij!

Donners, 09-06-2015
Onze hond (border collie) eet soms poep! Onder het wandelen doet hij het niet en doet ook nergens zelf haar behoefte! Alleen bij ons in de tuin! Hoe krijg ik haar dit het beste afgeleerd want ze doet niets als ze aan de riem is.

Met vriendelijke groet,
Anita Donners Reactie infoteur, 14-07-2015
Beste Anita,

Dit "probleem" is niet met 1 gouden tip even op te lossen, het beste kunt u de hulp inschakelen van een gedragstherapeut. Sommige honden zijn in verwarring of begrijpen niet wat de bedoeling is. Mogelijk vindt hij buiten de tuin poepen niet veilig, of heeft hij het gewoonweg nooit geleerd. Wat heel belangrijk is, is dat u het in de tuin poepen in ieder geval nooit bestraft, hoe ongewenst het ook is. Mocht hij per ongeluk buiten de tuin plassen of poepen, prijs hem dan uitbundig. Ik ken de achtergrond van uw hond niet, dus kan er verder niet veel over zeggen. Waar komt hij vandaan? Op welke leeftijd is hij bij u gekomen, etc. Ik hoop dat u iemand vindt die u kan begeleiden hierin! Succes! Mvg.

Safrena, 10-06-2013
Het beste is gewoon met heel veel geduld iedere keer weer als je ziet dat hij/zij van de poep wil eten streng zijn/haar naam noemen en erbij zeggen neen vies. Reageert ie meteen en komt hij bij jou belonen met iets lekkers of met super lieve woordjes of door met hem/haar te spelen. Dit vraag heel veel geduld en tijd maar helpt wel. zo heb ik het mijn hondje afgeleerd, hij kijkt er zelfs niet meer naar om. Reactie infoteur, 13-06-2013
Dit is ook hoe ik het zelf aan zou pakken :-)

Henk Rijssen, 21-02-2013
Al 6 jaar lang alles met veel geduld geprobeerd. Het eten van poep gaat gewoon door. Het is een gewoonte die nooit zal veranderen. Ik raak de hond niet meer aan, heb het opgegeven. Nee, voor mij nooit meer een hond. Reactie infoteur, 26-02-2013
Ik raak de hond niet meer aan? Omdat hij poep eet? Zo verstook je hem van liefde en dat is niet goed voor de hond!

Sam, 02-02-2012
Het eten van poep accepteren? Nee. De ellende van diarree is geen pretje. Mijn hond (ruim anderhalf jaar) weet donders goed dat 't niet mag. Als ik 't zie gebeuren (bijna altijd te laat omdat ze klein is en ook vaak alleen maar wil ruiken) en haar duidelijk laat merken dat dit niet mag, laat ze de poep uit d'r bek vallen. Draai ik me om en loop verder, dan doet ze 't weer. Uitlaten vind ik niet ontspannen. Ik overweeg een stroomband maar weet te weinig van eventuele ongewenste neveneffecten. Reactie infoteur, 08-02-2012
Uw hond heeft nu geleerd dat alleen als u kijkt ze geen poep mag eten. Als u niet kijkt mag het wel, want ze doet het dan direct weer. Zij moet echt de link gaan leggen met de poep en niet met u en dat is soms lastig te realiseren. Daarom is de timing van de correctie zo belangrijk. Gebruik je een stroomband op de verkeerde manier, dan zal ook dan de link niet gelegd worden met de poep.

Belinda, 18-01-2012
Hier kan ik werkelijk waar helemaal niks mee. Ik heb een 7 jaar oude witte herder die poep eet. Om de halverklap is ze ernstig ziek met de nodige dierenarts bezoeken. Vanaf donderdag aan de diaree, maandag naar de dierenarts, dinsdag nog een keer. Het is gewoon water wat eruit komt. Ze voelt zich eindelijk wat beter en ze vreet gelijk weer poep. Ik heb alles al geprobeerd. Volgens mij is een stroomband de enige en beste oplossing. Reactie infoteur, 19-01-2012
Wordt ze echt zo ziek van het poep eten dan? Of spelen er nog iets van voedselintoleranties of -allergien mee misschien?
Ik heb in dit artikel de hond-vriendelijkste oplossingen genoemd. Je zou haar ook kunnen muilkorven misschien? Of helemaal niet meer los laten lopen? En een stroomband is het proberen waard als niks anders helpt, als de timing maar perfect is. Misschien kan je begeleid worden door een gedragstherapeut of een hondenschool.
In ieder geval succes!

Natuurlijk (19 artikelen)
Laatste update: 03-06-2013
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.