Rashonden: Witte Herder

Rashonden: Witte Herder Hoewel de Witte Herder lijkt op de Duitse Herder, is het geen witte variant van dit ras. Het is een afstammeling van verschillende bloedlijnen van Duitse Herders. De Witte Herder is in Amerika en Canada zeer geliefd vanwege de inzet als speurhond, blindengeleide hond of als gebruikshond. Deze vriendelijke hond is ook uitstekend geschikt als gezinshond. Hij past goed in een gezin met kinderen en als hij ermee is opgegroeid kan hij meestal goed overweg met andere huisdieren.

Geschiedenis

De Witte Herder stamt af van de Duitse Herder. In de 19e eeuw waren er in Europa verschillende soorten herders. Vooral in Duitsland kwamen er herders voor met een witte vacht. De witte kleur werd gezien als een gebrek en daardoor is er in de dertiger jaren een fokverbod opgelegd. Dit fokverbod begon in Duitsland, maar later verspreidde dit zich over geheel Europa. In Canada en de Verenigde Staten werden er al geruimte tijd zuivere witte bloedlijnen gefokt. De Witte Herder was daar zeer geliefd vanwege de vele capaciteiten die deze hond had. Hij werd ingezet als speurhond, blindengeleidehond, reddingshond, gebruikshond of voor de grensbewaking. Daarnaast had de hond een vriendelijk karakter waardoor hij erg geliefd was. In het begin van de jaren 70 werden de eerste Witte Herders in Zwitserland geïmporteerd. Later verspreidde dit ras zich weer door heel Europa.
Vanaf 1 januari 2003 is dit ras erkend door de FCI. In 1999 werd de naam Canadese Herder omgedoopt tot Witte Herder. De naam Canadese Herder wordt nog steeds gebruikt.

Uiterlijk

Het uiterlijk van de Witte Herder is bijna hetzelfde als de Duitse Herder. Alleen de kleur is anders, namelijk helemaal wit. De schouderhoogte van de reu ligt tussen de 60 en 66 centimeter. Bij de teef ligt dit tussen de 55 en 61 centimeter. Het gewicht van de reu is tussen de 35 en 40 kilo en bij de teef ligt dit tussen de 25 en 30 kilo. De vacht van de Witte Herder komt voor als stok (kortharig) en lang-stok. De vacht ligt dicht tegen het lichaam aan. De ondervacht is wollig en de bovenvacht bestaat uit stugge haren. De snuit, oren en poten zijn korter en de nek en achterzijde poten is iets langer behaard. De hond heeft een ondervacht en de kleur van de vacht is altijd wit. De Witte Herder is goedgespierd en krachtig. De staart is volbehaard en wordt naar de punt toe smaller. In rusttoestand is de staart hangend en in beweging wat hoger, maar hij komt nooit boven de ruglijn uit.

Karakter

De Witte Herder is een vriendelijke, waakzame en loyale hond. Hij heeft een zachter karakter dan de gekleurde herders. Ten opzichte van zijn familie zal hij beschermend optreden. Hij kan goed overweg met kinderen. Naar vreemden toe is hij wat terughoudend zonder agressief te zijn. De Witte Herder wil graag bij zijn baasje in de buurt zijn en hij werkt graag. Door de grote intelligentie is hij makkelijk te trainen.

Opvoeding

Net zoals bij alle andere hondenrassen is het belangrijk om de hond al op zeer vroege leeftijd kennis te laten maken met andere dieren, mensen en situaties. Door deze socialisatie krijg je een goed gebalanceerde hond. Witte Herders kunnen over het algemeen goed overweg met andere honden of met katten, als ze daar als puppy zijnde mee zijn opgegroeid. De Witte Herder is goed op zijn plaats in een gezin met kinderen.

Beweging

Deze hond heeft veel beweging nodig. Vanwege zijn intelligentie is het belangrijk om erop te letten dat hij zich niet gaat vervelen. Zorg voor variatie in de activiteiten. Hij vindt van alles leuk zoals: balspellen, hardlopen of lange wandelingen maken. Belangrijk is dat er veel tijd wordt besteed aan de beweging van de hond.

Overige informatie

Mocht je besluiten om deze vriendelijke hond als kameraadje te willen zorg dan dat je goed geïnformeerd bent over dit ras. Een fokker kan meer informatie geven.

Lees verder

© 2011 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Oudduitse herdershondDe Oudduitse herdershondDe Oudduitse herder lijkt zoals zijn naam al doet vermoeden op de Duitse herder. Dit artikel zal wat meer informatie gev…
De Duitse HerdershondDe duitse herdershond is een van de populairste rassen ter wereld. De eerste honden stammen af van van de dieren die wer…
Alles over de Duitse HerderAlles over de Duitse HerderDe Duitse Herder is een hond die, zoals de naam al implicieerd, uit Duitsland komt. Het is wereldwijd een erg populaire…
De Duitse HerderDe Duitse HerderDe Duitse Herder is in België het populairste hondenras. In Nederland staat het ras op een tweede plaats. Duitse Herders…

Omega-3 voor de hond, belangrijk voor de gezondheidOmega-3 voor de hond, belangrijk voor de gezondheidHet is bekend dat omega-vetzuren belangrijk zijn voor de mens, maar minder bekend is dat het ook heel goed is voor honde…
De speeltuin van de (jonge) hondDe speeltuin van de (jonge) hondDe speeltuin van de hond kan zo groot zijn als je hem zelf maakt. Voor de een is dat het huis of een gedeelte daarvan, m…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Nikiko, Pixabay
  • - www.dupride.home
  • - www.hondenpage.com
Reactie

Miko (infoteur), 17-10-2011 #1
Aardig verhaal, maar een paar dingen brengen vraagtekens naar boven. In de inleiding staat dat de Witte Herder geen witte variant van de Duitse Herder is? Verder is de hond een afstammeling van verschillende soorten herders? Wat voor herders, als ik vragen mag?

Naar mijn weten is de Witte Herder (in 2003 voorlopig door de FCI erkend als de Berger Blanc Suisse, ofwel Zwitserse Witte Herder, de term Canadese Herder wordt niet meer gebruikt) wel een afstammeling van de witte Duitse Herder. Ook was (en is) het fokverbod naar mijn weten ook in Amerika van toepassing--maar dit kan ik fout hebben. Ik weet wel dat witte Duitsers in Amerika niet op Duitse Herder shows getoond mogen worden. Er bestaan daar wel shows die speciaal voor witte Duitsers zijn opgezet (er bestaat daar een tweestrijd tussen mensen die de witte Duitser als apart ras willen hebben en mensen die vinden dat de witte Duitser gewoon deel van de Duitse Herders moet blijven. Zelfs al zou de witte Duitser daar trouwens erkend worden, dan zou ze dat nog niet hetzelfde ras maken als de Zwitserse Witte Herder, waar dit artikel over gaat. In die zin zijn onze witte herders inderdaad geen variant van witte Duitse Herders (meer)). Reactie infoteur, 21-10-2011
De inleiding had misschien beter geformuleerd moeten worden. De witte Herder is geen witte uitvoering van een Duitse Herder. De Witte Herder stamt af van diverse bloedlijnen van Duitse Herders.
Het klopt dat de Witte Herder niet geshowd mocht worden in Amerika in de jaren zestig van de vorige eeuw. Ook gold er een fokverbod hoewel puppies wel geregistreerd werden. In 1964 is er in Amerika een Witte Herder Club opgericht om de Witte Herder te beschermen

Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 22-12-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.