Hondenrassen: Tervuerense Herder

Hondenrassen: Tervuerense Herder De Tervuerense Herder behoort tot het ras “herdershonden”. Deze Belgische herder is van oudsher een veedrijver. Hij is waakzaam, intelligent, actief en altijd bereid om tot actie over te gaan. Deze aanhankelijke herder is als gezinshond geschikt en hij past goed in een gezin met andere dieren of kinderen. De hond heeft een rustig karakter en beschikt over een groot uithoudingsvermogen. De langharige vacht heeft verzorging nodig, maar je mag de vacht niet te vaak borstelen.

Geschiedenis

Aan het einde van de 19e eeuw begon men in België een aantal varianten te fokken van herdershonden op zuiverheid. In 1891 werd in Brussel de Club du Chien de Berger Belge opgericht. Dit leidde ertoe dat er in 1897 vier verschillende rassen werden goedgekeurd. Dat waren de langharige Groenendaeler, Tervuerense Herder, kortharige Mechelaar en de ruwharige Lakense Herder.

Uiterlijk

Deze honden komen voor in de kleuren rood, grijsbruin gemêleerd en alle kleurschakelingen van grijs en bruin met een zwart masker. Zijn kop is langgerekt. De snuit is even lang als de schedel of zelfs langer. Hij heeft vlakke wangen, een zwarte neusspiegel en zwarte lippen. Zijn driehoekige oren staan rechtop. De hals is middelmatig en krachtig. Het lichaam is vierkant en gespierd, maar niet zwaar. Hij heeft krachtige botten en achterpoten, brede dijbenen en een matige hoek van knie- en spronggewricht. De staart is krachtig aan de basis en hangt iets of buigt iets in rust. De vacht moet uitsluitend zwart-gevlamd vaalros en zwart-gevlam grijs zijn met een zwart masker. De zwart-gevlamde vaalrosse kleur heeft de voorkeur. De schouderhoogte is bij een reu ongeveer 62 cm en bij een teef 58 cm waarbij een ondermaat van 2 cm en bovenmaat van 4 cm zijn toegestaan. Het gewicht kan variëren tussen de 20 tot 35 kilogram. De vachtsoort is een halflange bovenvacht met een ondervacht.

Karakter

Het is een waakhond en geschikt als bewaker van een kudde. Hij zal zijn baasje hardnekkig en vurig verdedigen indien dit noodzakelijk is. Hij beschikt over de kwaliteiten als herders-, waak-, verdedigings- en diensthond. Het karakter is levendig en temperamentvol. Hij is zelfverzekerd en is niet angstig of agressief. Zijn karakter is een rustig maar onverschrokken. Hij beschikt over een groot uithoudingsvermogen. Deze honden kunnen prima samen gehouden worden met andere huisdieren en kinderen, als ze maar op jonge leeftijd goede ervaringen hebben gehad hiermee. Tegenover vreemden is deze hond vaak wat terughoudend. Naar zijn baasje toe is hij erg aanhankelijk en hij blijft ook het liefst dicht bij het baasje in de buurt.

Verzorging

De Tervuerense Herder heeft vachtverzorging nodig. De vacht is langharig met een dikke ondervacht. De vacht mag niet te vaak gekamd of geborsteld worden omdat dit de dikke ondervacht kan beschadigen. Tijdens de rui kun je een grofgetande kam gebruiken. Borstel je de hond buiten de rui om te vaak, dan zal dit tot haarverlies leiden. Tervuerense herders zijn honden die voldoende beweging nodig hebben. Ze zijn zeer beweeglijk en moeten dagelijks flink bewegen. Als ze genoeg beweging krijgen zijn ze rustig in huis. Meestal houdt deze herder wel van apporteren en balspelletjes.

Opvoeding

Als puppy moet hij in zijn zelfvertrouwen gesterkt worden. Neem ze daarom mee naar allerlei onbekende plaatsen waar veel mensen en dieren aanwezig zijn. Zorg dat deze ontmoetingen positief verlopen. Deze honden leren vrij snel te reageren op de stem van hun eigenaar. Deze Belgische herder heeft een consequente opvoeding nodig met zachte hand. Slaan en schreeuwen is onnodig en kan een averechtse werking hebben en maakt de hond onwillig.

Overige informatie

Bedenk goed voordat je de keuze maakt voor een Tervuerense Herder of de eigenschappen van deze hond goed bij je passen. De gemiddelde leeftijd is 12 à 13 jaar. Met deze hond kun je lekker actief bezig zijn en je hebt er een trouwe kameraad aan. Een fokker of rasvereniging kan je er met alle plezier meer over vertellen.
© 2011 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Oudduitse herdershondDe Oudduitse herdershondDe Oudduitse herder lijkt zoals zijn naam al doet vermoeden op de Duitse herder. Dit artikel zal wat meer informatie gev…
Hondenras: de Mechelse herderHondenras: de Mechelse herderDe Mechelse herder valt onder de groep herdershonden. Ze werden gebruikt als veedrijvers en erfbewakers, tegenwoordig wi…
De Duitse HerdershondDe duitse herdershond is een van de populairste rassen ter wereld. De eerste honden stammen af van van de dieren die wer…
De Duitse HerderDe Duitse HerderDe Duitse Herder is in België het populairste hondenras. In Nederland staat het ras op een tweede plaats. Duitse Herders…

Hond wel of niet laten castreren of sterilliseren?Hond wel of niet laten castreren of sterilliseren?Steeds vaker wordt er aangeraden om een hond te laten castreren of steriliseren. Het liefst op een jong mogelijke leefti…
Rasbeschrijving: De abessijnRasbeschrijving: De abessijnEen van de meer gekende kattenrassen is ongetwijfeld de Abessijn. Denk maar aan het oude Egypte. Afbeeldingen en beeldje…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mwinda, Wikimedia Commons (CC BY-SA/bewerkt)
  • Internet
  • Hondengids
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 14-11-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.