Hondenrassen: Catalaanse Herdershond

Hondenrassen: Catalaanse Herdershond De Catalaanse Herdershond komt oorspronkelijk uit de regio Catalonië in Spanje. Het is een herdershond om de kudde te hoeden en een waakhond. In Catalonië wordt hij tegenwoordig nog steeds ingezet als herdershond. Het is een echte werkhond die graag wordt bezig gehouden. Hij past binnen een gezin waar er veel tijd is om met hem bezig te zijn. Deze intelligente hond kan een rustige hond in huis zijn als hij daarnaast maar genoeg beweging krijgt.

Geschiedenis

De Catalaanse Herdershond komt oorspronkelijk uit Spanje. Andere benamingen voor deze hond zijn Gos d'Atua Català of Spaanse Herdershond. Het is onduidelijk wie de voorouders zijn van deze hond. Er wordt vermoed dat hij afstamt van de Portugese herders en langharige herders afkomstig uit de Pyreneeën. Later verspreidde de hond zich over de hele regio Catalonië. Qua uiterlijk heeft hij veel overeenkomsten met de Franse Herdershond de Briard. Ook lijkt hij misschien wat op de Nederlandse Schapendoes, maar daar is hij niet mee verwant. Er zijn ook uiterlijke overeenkomsten met de Pyreneese Herder De hond komt uit het gebied Catalonië en daar wordt hij gebruikt als herdershond om schapen, geiten en koeien te hoeden en als waakhond. In 1929 werd er voor de Catalaanse Herdershond een rasstandaard opgesteld.

Uiterlijk

De Catalaanse Herdershond is een middelgrote hond die krachtig en gespierd is. De schouderhoogte van een reu ligt tussen de 47 en 55 centimeter en voor de teef ligt dit tussen de 45 en 53 centimeter. Het gewicht ligt gemiddeld tussen de 15 en 25 kilo.
De schedel is iets gewelfd waarbij de snuit recht en kort is met een duidelijk zichtbare stop. De ogen zijn rond van vorm en hebben een donkere of amberachtige kleur. Om de oogleden zit een zwarte rand. De oren zijn hoog van aanzet, driehoekig van vorm en liggen plat tegen de kop aan. Het lijf heeft een brede borst met gewelfde ribben. De staart is laag aangezet en krult niet over de rug. Er zijn ook Catalaanse Herdershonden die een aangeboren korte staart bezitten. Deze hond heeft een dubbele Hubertusklauw.

Vacht

De vacht is glad of uw. Bij een gladde vacht zijn de haren lang en bij een ruwe vacht licht gekruld. De ondervacht is wollig en de dekharen zijn langer en stug. De vacht beschermt de hond goed tegen de verschillende weersinvloeden. Deze hond verhaart twee keer per jaar. Tussentijds hoeft de vacht niet te vaak geborsteld en gekamd te worden. Het is wel van belang om de vacht klitvrij te houden. De vacht kan uit de volgende kleuren bestaan: grijs, geel, roodbruin, roesbruin, zandkleur en grijs. De kleur van de vacht is niet effen, maar het is donker en licht door elkaar. En bestaan uit een mengsel van verschillende kleuren. Zwarte of witte vlekken zijn niet toegestaan.

Karakter

De Catalaanse Herdershond is een rustige hond die trouw is aan zijn baasje. Hij is waaks en wordt tegenwoordig nog in zijn land van herkomst nog steeds ingezet voor het bewaken en hoeden van kuddes. Hij luistert goed naar de aanwijzingen van zijn herder of baasje. Deze intelligente hond zal gemakkelijk gehoorzamen, maar als de manier waarop hij wordt behandeld hem niet aanstaat, zal hij zelf het initiatief nemen om te reageren. Omdat het een sociale hond is, is de Catalaanse Herdershond ook geschikt als gezinshond. Hij past binnen een gezin met kinderen, maar hij komt beter tot zijn recht als hij ingezet wordt als werkhond. Tegenover vreemden kan hij soms wat gereserveerd zijn.

Training

Deze hond heeft een pittig karakter. Het baasje moet consequent zijn en de hond mag niet teveel in de watten worden gelegd. Omdat hij in zijn eentje een hele kudde aan kan, beschikt hij over natuurlijke waakinstincten en herderskwaliteiten. Deze kwaliteiten moeten een deel uit kunnen maken van zijn persoonlijkheid. De hond kan alleen binnenshuis leven als hij daarnaast veel beweging krijgt. Als hij genoeg beweging krijgt, is het een rustige, gezellige en evenwichtige hond. Omdat deze actieve hond wil graag bezig wordt gehouden moet het baasje moet er veel tijd in steken. Met enthousiasme zal hij dan werken voor zijn baas. Het is een vrolijke hond die graag wil leren. Vanwege zijn intelligentie en lenige bouw is de Catalaanse Herdershond ook geschikt voor allerlei hondenactiviteiten zoals behendigheidsport, assistentiehond en zorghond.

Overige informatie

Deze hond heeft uitdaging nodig. Mocht je besluiten een Catalaanse Herdershond als gezinslid te willen nemen, zorg er dan voor dat je goed bent geïnformeerd. Als baasje moet je beschikken over veel tijd die je samen met de hond doorbrengt. Mocht je meer over dit ras willen weten kan een fokker met alle plezier hierover meer informatie geven.
© 2012 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Schotse herdershond en de border collieDe Schotse herdershond en de border collieWanneer je op zoek bent naar een lieve en trouwe hond, zal een Schotse herder zeker wat voor jou zijn. Het zijn bijzonde…
De Duitse HerdershondDe duitse herdershond is een van de populairste rassen ter wereld. De eerste honden stammen af van van de dieren die wer…
Het hondenras HovawartDe Hovawart is een hondenras dat ontstaan is in het begin van de 20e eeuw. Het ras behoort tot de molossers en heeft een…

Toxoplasmose en de katToxoplasmose en de katDe naam is misschien niet zo bekend, maar vele katten worden er meestal als jong dier mee besmet. Wat is het exact,…
Het opvoeden van puppy'sHet opvoeden van puppy'sEen puppy in huis nemen is een grote verantwoordelijkheid. De meeste mensen onderschatten ook hoeveel werk samengaat met…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Donnamosa, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • - www.hondenrassen.info
  • - www.wikipedia.nl
  • - www.hondencentrum.com
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 02-10-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.