Omega-3 voor de hond, belangrijk voor de gezondheid

Omega-3 voor de hond, belangrijk voor de gezondheid Het is bekend dat omega-vetzuren belangrijk zijn voor de mens, maar minder bekend is dat het ook heel goed is voor honden. Omdat deze niet door het lichaam zelf kunnen worden aangemaakt, is het van belang te weten of een hond dit voldoende door zijn voeding binnen krijgt. Met name omega-3 speelt een belangrijk rol voor de gezondheid.

Omega-3

Omega-3 vetzuren behoren tot de groep meervoudig onverzadigde vetzuren. De belangrijkste en gezondste vetzuren zijn voornamelijk:
 • ALA (alfa-linoleenzuur); ALA kan niet zelf worden aangemaakt in het lichaam, maar zorgt wel weer voor de aanmaak van EPA en DHA in het lichaam.
 • EPA (eicosapentaeenzuur); werken ontstekingsremmend en anti-allergeen, tevens voor bescherming van het hart en bloedvaten.
 • DHA (docosahexaeenzuur); belangrijk voor de hersenstofwisseling en zenuwstelsel, vorming van gezonde spermacellen en ook ontwikkeling van de hersenen en ogen.
 • ETA (eicosatetraeenzuur); heeft een ontstekingsremmende functie.

Wat voor effect heeft omega-3 op de hond?

Omega-3 heeft naast een preventieve werking veel verschillende gunstige effecten. Met name EPA en DHA spelen een belangrijke rol.

EPA heeft onder andere een:
 • positieve invloed op de vacht en huid, vooral bij honden met een droge vacht, doffe haren, schilfers, jeukende huid, terugkerende ontstekingen in de huid.
 • gunstig effect bij symptomen van allergie.
 • ontstekingsremmend effect, bijvoorbeeld bij artrose, spondylose.
 • beschermende werking bij nierziekten, epilepsie, hartaandoeningen en kanker.

DHA heeft een positieve invloed op de ontwikkeling van honden, vanaf de groei in de baarmoeder tot pups die opgroeien. DHA heeft namelijk gunstige effecten op de ontwikkeling van de hersenen. Het wordt dan ook aangeraden omega-3 al te geven aan teven die zwanger zijn of melk geven. Ook voor oudere honden vanaf ongeveer 7 jaar kan omega-3 goed zijn, voor de degeneratieve processen in het zenuwstelsel en voor het afweersysteem.

Onderzoek naar omega-3 bij honden

Er zijn veel onderzoeken gedaan naar de effecten van omega-3 bij dieren. Er is aangetoond dat de levensduur bij honden met bepaalde vormen van kanker langer was als er omega-3 in de voeding zat. Ditzelfde geldt bij honden met nierfalen, de levenskwaliteit werd tevens verhoogd. Er zijn positieve effecten gemeten bij honden met vachtproblemen, allergie, bij immuunziekten, artrose of andere gewrichtsproblemen, en andere ziekten waarbij ontstekingen ontstaan. Zoals eerder aangegeven heeft omega-3 ook een gunstig effect op de hersenen en het hart, honden met bijvoorbeeld hartfalen, epilepsie, andere hersenaandoeningen en symptomen van dementie, kunnen veel baat hebben bij een toevoeging van omega-3. Het zorgt voor een goede celstofwisseling en brengt de cellen tot rust. Interessant is ook dat pups die omega-3 krijgen slimmer blijken te zijn dan pups die dit niet aan hun menu krijgen toegevoegd.

Verhouding omega-3 en omega-6

Heel belangrijk is de verhouding tussen omega-3 en omega-6 vetzuren, er moet sprake zijn van een goede balans. Deze balans is sterk afhankelijk van de voeding van de hond, krijgt de hond brokken, KVV (kompleet vers vlees) of BARF (Bones and Raw Food). Op het internet is hier veel informatie over te vinden of vraag om advies bij uw dierenarts.
© 2011 - 2024 Emi1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lijnzaadolie en zonnebloemolieLijnzaadolie en zonnebloemolieGeef jij lijnzaadolie en zonnebloemolie aan je huisdier? Veel mensen weten niet eens waarom ze het geven, want het zal w…
Omega 3 vetzuren binnenkrijgen zonder vis te etenOmega 3 vetzuren binnenkrijgen zonder vis te etenOmega 3 vetzuren zijn een belangrijk onderdeel van onze dagelijkse voeding. Verschillende voedingsmiddelen bevatten omeg…
De juiste verhouding tussen de vetzuren omega-3 en omega-6De juiste verhouding tussen de vetzuren omega-3 en omega-6Omega-3 (alfa-linoleenzuur) en omega-6 (linolzuur) zijn allebei essentiële vetzuren. Het is belangrijk dat het evenwicht…
Hoe de hond in bad te doen?Hoe de hond in bad te doen?Af toe de hond in bad doen helpt om hem gezond en schoon te houden. Baden helpt als afweermiddel tegen vlooien en beperk…

Stomatitis bij de kat: ernstige ontstekingen in de mondStomatitis bij de kat: ernstige ontstekingen in de mondJe kat kwijlt, stinkt uit zijn mond en eet veel minder brokjes dan normaal. Er zijn verschillende aandoeningen die deze…
Rashonden: Witte HerderRashonden: Witte HerderHoewel de Witte Herder lijkt op de Duitse Herder, is het geen witte variant van dit ras. Het is een afstammeling van ver…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Adamkontor, Pixabay
 • www.doils.net
 • Eigen ervaring
Emi1 (34 artikelen)
Gepubliceerd: 11-09-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.