Hondenrassen: Puli (Hongaarse herdershond)

Hondenrassen: Puli (Hongaarse herdershond) De Puli is een Hongaarse herdershond met een opvallende vacht die bestaat uit lange koorden met vervilt haar. Meestal komt hij voor in het zwart. Het verzorgen van zijn vacht is bewerkelijk omdat het in goede banen geleid moet worden en afgescheurd moet worden. Deze leergierige, intelligente, actieve, maar ook trouwe hond, is een prima gezinshond. Wat maakt dit niet zo bekende hondenras nu zo bijzonder? Waar moet je aan denken als je een Puli als kameraad in huis neemt?

Geschiedenis

De Puli is een Hongaarse herdershond die verwant is met de Pumi en andere langharige herdersrassen zoals de Schapendoes. Het is een oud schapenhoedend ras, dat vele duizenden jaren geleden met de Magyaren mee naar Hongarije is gekomen. Vermoedelijk is dit ras ontstaat uit de Tibetaanse Terriër. In de 18e eeuw wordt dit hondenras voor het eerst genoemd. De naam Puli werd in Hongarije tot in het begin van de 20e eeuw gebruikt voor kleine veedrijvers. Pas in de twintiger jaren van de vorige eeuw wordt de Puli als een zelfstandig ras beschreven, evenals de Pumi en later ook de Mudi. De raspunten van de Puli zijn sindsdien enkele malen gewijzigd. Het ras is rond de Tweede Wereldoorlog bijna geheel verdwenen. Door toegewijde fokkers is dit ras weer tot leven gebracht.

Uiterlijk

De Puli heeft een compact lichaam met een typisch gangwerk. De schouderhoogte bij een reu ligt tussen de 40 en 44 centimeter. Bij de teef ligt dit tussen de 37 en 41 centimeter. Het gewicht van deze hond ligt tussen de 10 en 15 kilo. De kenmerkende vacht bestaat uit een rijkelijk aantal lange koorden die bestaan uit vervilt haar. De Puli komt het meeste voor in zwart, vervolgens in het wit, vaalwit en maszkos fako (zwart met abricot). Zijn haar groeit langzaam. De Puli heeft afhangende oren, donkere amandelvormige ogen en een zwarte neus. Zijn staart is dichtbehaard en wordt gedragen in een krug boven op zijn rug.

Karakter

De Puli is een intelligente en leergierige hond. Deze levendige trouwe hond is een goede waakhond. Hij past zich gemakkelijk aan aan de omstandigheden, maar hij blijft wel wat onafhankelijk. Hij is speels van aard, zelfstandig en moedig, maar ook een sociale hond. De opvoeding moet consequent gebeuren, met name in het eerste jaar van zijn leven. Puli's houden van actief bezig zijn en houden niet van saaie oefeningen doen. Zorg ervoor dat de oefeningen die je met hem doet uitdagend genoeg zijn en breng er steeds afwisseling in. Door zijn intelligentie is het gemakkelijk om de Puli iets te leren. Omdat hij een onafhankelijke denker is weet hij wat hij wil waardoor hij wat koppigheid kan vertonen. Over het algemeen kunnen ze goed overweg met soortgenoten en met andere huisdieren. Kinderen zijn over het algemeen ook geen probleem indien hij er van jongs af aan mee is opgegroeid. Tegenover vreemden is hij vaak wat wantrouwend.

Verzorging

De Puli heeft pas op een leeftijd van 3 jaar zijn volledige vacht ontwikkeld. De zachte ondervacht valt niet uit, maar vervilt met de hardere, langere dekharen. Indien het nodig is, moeten de vervilte stukken vacht met de hand eraf gescheurd worden, zodat er koorden kunnen ontstaan. Deze hond hoeft niet geborsteld te worden. Het in goede banen leiden van de vervilte vacht en het afscheuren is bewerkelijk. Het voordeel van deze vacht is dat er geen haarverlies is. Het nadeel is dat er vuil en takjes in de vacht blijven hangen die je er altijd uit moet blijven halen. Op de leeftijd van 9 maanden is de vacht het meest bewerkelijk omdat deze dan begint te vervilten. De wollige ondervacht gaat klitten met de bovenste dekharen. En dit moet in strengen worden gescheurd. Laat hem vanaf jongs af aan wennen dat je met zijn vacht bezig bent en ga dan dagelijks met je handen door zijn vacht heen. Geef hem alleen een wasbeurt bij warm weer omdat het enkele dagen kan duren voordat de vacht droog is.

Overige informatie

Omdat de Puli van beweging houdt is hij niet geschikt om in een kleinere flat te wonen. Door de dikke vacht is hij niet geschikt om te houden in een warm klimaat. Hij wil graag door zijn baasje bezig worden gehouden en zijn baasje moet daarom genoeg tijd voor hem hebben. De Puli kent weinig gezondheidsproblemen en ernstige gezondheidsproblemen komen dan ook niet voor bij dit ras. Niettemin moeten deze honden wel gecontroleerd worden op heupdysplasie en oogproblemen. De normale levensverwachting van de Puli is tussen de 8 en 11 jaar.

Mocht je een Puli in huis willen nemen, is het raadzaam om je eerst goed in het ras te verdiepen. Een fokker kan je er meer over vertellen.
© 2011 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hondenrassen: Mudi (Hongaarse herdershond)Hondenrassen: Mudi (Hongaarse herdershond)De Mudi is een middelgrote herdershond die oorspronkelijk uit Hongarije komt. Hij is geschikt als schapenherder en als j…
De Schotse herdershond en de border collieDe Schotse herdershond en de border collieWanneer je op zoek bent naar een lieve en trouwe hond, zal een Schotse herder zeker wat voor jou zijn. Het zijn bijzonde…
Puli, een sociale hond met een markante vachtPuli, een sociale hond met een markante vachtDe puli is een middelgrote hond die met name bekend staat om de markante vacht. De vacht lijkt op de bekende dreads zoal…
Hondenrassen: Catalaanse HerdershondHondenrassen: Catalaanse HerdershondDe Catalaanse Herdershond komt oorspronkelijk uit de regio Catalonië in Spanje. Het is een herdershond om de kudde te ho…

De Chinese dwerghamsterBen je van plan een Chinese dwerghamster aan te schaffen? Lees dan eerst dit artikel, zodat je goed voorbereid bent, en…
Hoe krijg ik mijn dwerghamster tam?Uw kind heeft een dwerghamster gekregen. Er is een kooi gekocht, de benodigheden zijn er dus: knuffelen maar! Helaas bli…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pets4Dawn, Flickr (CC BY-2.0)
  • Hondenencyclopedie, ISBN 903960240-9
  • www.puli.nl
  • Wikipedia
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 31-10-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.