Hondenras: Hollandse Herdershond

Hondenras: Hollandse Herdershond Deze Nederlandse Herder behoort tot de hoedende herdershonden. De hond werd vroeger op boerderijen gebruikt en kon goed tegen het harde bestaan van een paar honderd jaar geleden. Hij kon kuddes op zijn plek houden, maar kon ook waken over kippen en ganzen. De hond is waakzaam en trouw aan zijn gezin. Hij is leergierig en wil bezig worden gehouden, anders kan hij zich gaan vervelen. Tegenwoordig is hij vooral een gezinshond waarvoor hij geschikt is.

Geschiedenis

De Hollandse Herder werd vroeger gebruikt als boerderijhond op het platteland door de boeren en herders. Deze veelzijdige hond kon zich aanpassen aan het harde bestaan van enkele eeuwen geleden. Deze hond was in staat om een kudde door de baas aangewezen plek te houden. Deze honden werden ook op boerderijen gebruikt om de kippen, ganzen en zelfs kleine kinderen te bewaken. Ze hielpen met het verweiden of op het stal zetten van de koeien. De hond kon ook ingzet worden om een hondenkar voort te trekken voor het wegbrengen van bijvoorbeeld melk. In 1875 werd de eerste officiële rasbeschrijving van de Hollandse Herder gegeven.

Uiterlijk

De Hollandse Herder is een middelgrote, goed gespierde hond. Hij heeft een intelligente uitdruking en is temperamentvol. De reu wordt tussen de 57 en 62 cm en weegt ongeveer 28 kilo. De teef wordt tussen de 55 en 60 cm hoog en weegt ongeveer 23 kilo. De Hollandse Herder kan 3 soorten vacht hebben: kortharig (zilver- of goudgestroomd), ruwharig (blauwgrijs, peper- en zoutkleur, zilver- of goudgestroomd) en langharig (zilver- of goudgestroomd). De voorkeur is om niet teveel wit te zien aan de borst en aan de voeten.

Karakter

De hond is gehoorzaam, een echte waakhond, aanhankelijk en volgzaam. Hij is trouw aan de baas en diens gezin. De Hollande Herder heeft een sterk gevoel voor rangorde en leiding. Het is heel belangrijk dat hij leiding krijgt, anders zal hij zelf de leiding proberen over te nemen. Hij heeft door deze karaktereigenschappen een consequente opvoeding nodig. Het is niet nodig om hard op te treden. De hond is gevoelig voor stemmingen in huis. De hond leert snel en graag en daardoor kunnen er snel tekenen van verveling onstaan. Hij heeft variatie nodig in de activiteiten en hij heeft een omgeving nodig waar wat te beleven valt. Ongewenste visite wordt tot staan gebracht, terwijl bekenden uitbundig begroet worden. Hij kan goed gehouden worden met andere huisdieren en kinderen.

Verzorging

De kort- en langharige vacht moet regelmatig gekamd en geborsteld worden om het losse en dode haar te verwijderen. De ruwharige vacht mag met mate gekamd worden met een grove kam en mag niet geborsteld worden. Anders zal de vacht er onder lijden. De hond moet ongeveer 2 keer per jaar geplukt worden bij een trimsalon. Pluk indien het teveel wordt het haar uit de gehoorgang. De Hollande Herder heeft veel beweging nodig en hij houdt van rennen in het bos of naast de fiets. Dit houdt hem zowel lichamelijk als geestelijk in goede conditie.

Overige informatie

De Hollandse Herder staat op de lijst van zeldzame huisdierrassen. Het bestand in Nederland bestaat in 2009 uit ongeveer 1500 kortharen, 600 langharen en 400 ruwharen. De belangstelling in het buitenland voor de Hollander Herder neemt toe.

Als je besluit een Hollandse Herder in huis te nemen is het verstandig je hierover eerst goed te laten informeren. Voor meer informatie kun je contact opnemen met een fokker.

Lees verder

© 2011 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Herdershonden: een veelzijdig hondenrasHerdershonden: een veelzijdig hondenrasHerdershonden zijn gefokt voor het werken met vee. Ze zijn op te delen in twee groepen: drijvers/hoeders en beschermers.
De Duitse HerdershondDe duitse herdershond is een van de populairste rassen ter wereld. De eerste honden stammen af van van de dieren die wer…
Hondenrassen: Mudi (Hongaarse herdershond)Hondenrassen: Mudi (Hongaarse herdershond)De Mudi is een middelgrote herdershond die oorspronkelijk uit Hongarije komt. Hij is geschikt als schapenherder en als j…
De Hollandse HerderDe Hollandse herder is een Nederlands hondenras, dat al in de 19e eeuw op honderden landschapsschilderijen, gravures en…

Hondenrassen: Engelse Toy TerriërHondenrassen: Engelse Toy TerriërDit hondenras is afkomstig uit Engeland en is in de negentiende eeuw ontstaan. Men wilde een klein ras ontwikkelen dat o…
Gezondheid: Therapie met gebruik van dierenGezondheid: Therapie met gebruik van dierenHet klinkt vreemd en wellicht ook weer niet. Want therapie met gebruik van dieren gebeurt eigenlijk in de dagelijkse pra…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Canarian, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Wikipedia
  • www.hollandseherderlove.nl
  • Hondenencyclopedie, ISBN 903960240-9
Reactie

Luca, 13-06-2016
Vraag:

Luca is nu precies 6 maanden oud! Geboren op 10-12-2015. Hij weegt nu 24 kilo en hij is 56 cm hoog. Groeit hij nog door en zoja tot welke leeftijd groeien ze nog door?

Met vriendelijke groet Sylvia Jansen Reactie infoteur, 23-06-2016
Met 6 maanden is hij nog niet volledig uitgegroeid. Hij zal nog vooral in de breedte groeien en grotere hondenrassen zijn pas uitgegroeid na ruim een jaar tot anderhalf jaar.

Met vriendelijke groet,

YMBakker

Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 14-11-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.