Hondenrassen: Engelse Toy Terriër

Hondenrassen: Engelse Toy Terriër Dit hondenras is afkomstig uit Engeland en is in de negentiende eeuw ontstaan. Men wilde een klein ras ontwikkelen dat ook ingezet kon worden om op ratten te jagen. De Engelse Toy Terriër is meer terriër als toy. Deze elegante en compacte dwerghond is temperamentvol zoals terriërs zijn. Hij wordt gehouden als gezelschapshond en is zeer geliefd in Engeland. Hij is geschikt voor mensen die op een flat wonen en die geen tijd hebben om dagelijks lange wandelingen te maken. Zoals elke hond heeft hij aandacht en verzorging nodig.

Geschiedenis

Vroeger werd dit ras de Toy Manchester Terriër werd genoemd. Dit was een kleinere uitgave van de Manchester Terriër. Deze hond is ontstaan door inteelt met kleinere exemplaren van het ras dat gekruist is met het Italiaanse Windhondje. In de loop van de 19e eeuw probeerde men dit hondje nog kleiner te maken, maar dit had ernstige gevolgen voor zijn gezondheid en voorplantingsvermogen. Daardoor werd er niet meer verder gefokt en is het gebleven bij de grootte zoals we die nu kennen. In 1860 werd de Engelse Toy Terriër erkend als ras. In de 2e helft van de 19e eeuw ontwikkelde deze hond zich tot gezelschapshond. Hij komt niet zo veel voor en is vooral bekend in Engeland.

Uiterlijk

Zijn kop is smal en wigvormig met een platte schedel. Hij heeft zwarte gepigmenteerde lippen en een zwarte neusspiegel. Zij ogen zijn klein, ovaal en wat schuit geplaatst en donker van kleur. De oren zijn puntig, dus en hoog aangezet en zijn wat naar voren gericht. Zijn hals is lang en licht gewelfd. Het lichaam is compact en hij heeft een rugvorming die licht boogvormig is van schouder naar staartaanzet. Hij heeft een smalle borstkas en opgetrokken buiklijn. De twee middelste tenen op de voorvoeten zijn iets langer dan de andere tenen. De staart is laag aangezet en mag tot het spronggewricht komen. De vacht is dik, dicht en glanzend. De kleur is zwart en rood, ook wel "black and tan" genoemd. De kleuren zijn scherp afgetekend en mogen niet in elkaar overlopen. De schofthoogte is ongeveer 25 tot 30 centimeter. Het gewicht is ongeveer tussen de 2,5 en 3,5 kilo.

Karakter

Dit mooie kleine hondje is intelligent. De honden zijn gemakkelijk te verzorgen en hebben een alterte en zelfverzekerde aard. Hij heeft de karaktertrekken van een terriër. Terriërs zijn gefokt voor de jacht op klein wild in holen en ze zijn fel van aard. Dit energieke hondje is vrolijk en vriendelijk van karakter en een geschikt huiskameraadje. Zoals alle andere terriërs is hij wat wantrouwend tegenover vreemde mensen en kan hij luidruchtig blaffen als er bezoek is. Tegenover bekenden reageert hij vriendelijk en tegenover vreemden kan hij waaks zijn.

Opvoeding en verzorging

Hoewel hij klein is van formaat, heeft deze terriër een consequente opvoeding nodig. Dit ras heeft weinig beweging nodig en is geschikt als hondje om te houden in een flat. Vanzelfsprekend heeft hij wel zijn dagelijkse wandelingen en aandacht nodig. Hij houdt van spelletjes doen. Een dagelijkse korte borstelbeurt is aan te bevelen. Er zijn bij dit ras geen ernstige rasgebonden afwijkingen bekend. Wel komt er patella luxatie (loszittende knieschijf) voor.

Overige informatie

De gemiddelde leeftijd voor dit ras ligt tussen de tien en dertien jaar. Over het algemeen kan hij goed samen met andere dieren, behalve met ratten, muizen, cavia's en konijnen vanwege zijn jachtinstinct. Mocht je kiezen voor dit leuke gezelschapshondje, zorg dan dat je veel informatie over hem krijgt. Een fokker kan je met plezier meer vertellen over dit ras.

Lees verder

© 2011 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De leeftijd van de hondDe leeftijd van de hondWaarschijnlijk heb je altijd al horen zeggen dat één jaar in het leven van een hond gelijkstaat aan zeven mensjaren. Dit…
Hondenrassen, Airedale TerriërHondenrassen, Airedale TerriërDit hondenras de Airedale Terriër wordt ook wel de koning van de terriër genoemd. Zijn naam heeft hij te danken aan het…
De Bull TerrierDe Bull terriër is afkomstig uit Engeland. Ondanks dat het kleine honden zijn, zijn ze wel erg sterk. Dit hondenras is e…
Hondenras: Hollandse HerdershondHondenras: Hollandse HerdershondDeze Nederlandse Herder behoort tot de hoedende herdershonden. De hond werd vroeger op boerderijen gebruikt en kon goed…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Sannse, Wikimedia Commons (CC BY-SA/bewerkt)
  • www.dierenrassen.nl
  • www.uwhondenkat.nl
  • www.hondencentrum.com
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 06-10-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.