Hondenrassen: Drever

Hondenrassen: Drever De Drever is een uit Zweden afkomstige hond en is in Scandinavië een van de meest bekende jachthonden. Hij behoort tot de rasgroep "Lopende honden" en "Dashonden". Door zijn enorme passie voor de jacht is hij alleen geschikt als gezinshond als hij veel beweging krijgt en met een vaste hand wordt opgevoed. Hij kan over het algemeen goed overweg met kinderen en andere huisdieren. Deze hond wordt bijna alleen gebruikt voor de jacht.

Geschiedenis

De Drever is een oud ras afkomstig uit Zweden. De voorouders van deze hond zijn de Duitse Dasbrakken en de Sauerlandse Dasbrakken. Oorspronkelijk werd deze hond Dachsbracke genoemd wat in 1947 werd omgedoopt tot de Zweedse naam Drever. Drever betekent "drijver". Hoewel het een oud ras is kreeg hij in 1947 pas een officiële erkenning. De Drever behoort tot de rasgroep "Lopende Honden" en "Dashonden". In Zweden is het een van de meest verspreide jachthonden.

Uiterlijk

De Drever is een betrekkelijk langerekte en gespierde hond. De schouderhoogte bij de reu is tussen de 35 en 38 centimeter en bij de teef is dit tussen de 33 en 36 centimeter. Hij weegt ongeveer 15 kilo. Zijn kop een in verhoudeling groot en de schedel is licht gewelfd. De voorsnuit is goed ontwikkeld met krachtige kaken. De neusspiegel is zwart van kleur en de lippen zijn droog. Zijn ogen zijn donkerbruin en vol uitdrukking. Zijn oren zijn middelmatige lang, breed van vorm en hangend. De Drever heft een sterke en rechte rug met krachtige lendenen. De tenen zijn goed gesloten en hij heeft sterke voetzolen. De staart is lang en wordt hangend gedragen. Als de hond alert is staat de staart hoger maar niet hoger dan de ruglijn. De punt van de staart is wit. De vacht is grof, dicht, recht en ligt vlak tegen de huid. De kleuren zijn als volgt mogelijk: rood met witte aftekening eventueel met een zwart zadel of zwart-wit met een rode aftekening. De snuit, onderkant hals, buik, voeten en staartpunt is wit.

Karakter

Drevers zijn moedige, slimme en gehoorzame honden. Hij heeft een baasje nodig met een strakke hand. Hij kan een zeer prettige gezelschapshond zijn als hij genoeg beweging krijgt. Met zijn uitstekende jachtkwaliteit kan hij uren lang in bossen en velden jagen op haas, vos en ree. In huis zijn ze alleen rustig als ze genoeg lichaamsbeweging krijgen. Als hij genoeg beweging krijgt is hij in huis zelfs wat lui. Hij is erg aanhankelijk naar zijn baasje en het gezin. Ze kunnen goed met andere dieren en met kinderen samen mits ze hier vanaf jongs af aan aan gewend zijn. Tegenover vreemde mensen zijn Drevers over het algemeen ook aardig. Beweging kun je naast veel lopen aan de lijn eventueel aanvullen met een rustig tempo naast de fiets. Door zijn enorme jachtpassie is het haast onmogelijk om deze hond los te laten lopen. Als hij eenmaal met zijn uitzonderlijk goede reukvermogen een spoor te pakken hebben weet hij van geen ophouden meer. Een pup van de Drever wordt in Zweden dan ook alleen verkocht aan jagers.

Werken met de Drever

Door zijn passie voor de jacht en zijn uithoudingsvermogen is de Drever in Scandinavië de meest voorkomende jachtbrak. Naast klein wild is hij ook inzetbaar als jachthond op ree en hert. In Nederland is het mogelijk om zweetsporen te lopen met de Drever. Het jagen hoeft de hond niet aangeleerd te worden. Hij kan zelfs wat overmatig gedreven zijn tijdens de jacht. Het werken met de Drever kan voor zowel de hond als baasje een plezierige bezigheid zijn. De Drever is beslist geen geschikte hond voor een onervaren hondenbezitter.

Verzorging en opvoeding

Zijn vacht hoeft slechts eenmaal per week geborsteld te worden. Een pup opvoeden van dit hondenras is niet heel moeilijk. De Drever is een tikje zelfstandig en kan overmatig blaffen.

Mocht je interesse hebben voor een Drever als kameraad is het raadzaam je van tevoren goed te laten informeren over dit ras. Een fokker kan je meer vertellen.


Lees verder

© 2011 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hygenhund: een zeldzaam Noors hondenrasDe hygenhund (ook wel bekend als elandhond) is een Noors hondenras dat officieel is erkend. Het ras is vernoemd naar F.…
Ariégeois: een jachthond afkomstig uit FrankrijkAriégeois: een jachthond afkomstig uit FrankrijkDe Ariégeois is een jachthond die afkomstig is uit Frankrijk. Hij behoort tot de dashonden en de lopende honden. Deze ac…
Japanse terriër: een rashond uit JapanJapanse terriër: een rashond uit JapanDe Japanse terriër is zoals de naam al zegt een hondenras dat afkomstig is uit Japan. Foxterriërs uit Europa werden gekr…
Hondenrassen: DunkerHondenrassen: DunkerDe Dunker behoort tot de lopende honden en hij is afkomstig uit Noorwegen. Deze actieve hond die over een groot uithoudi…

Hond eet gras: oorzaak en gevolgHond eet gras: oorzaak en gevolgHond eet gras: wat is de oorzaak en het gevolg hiervan? Een hond eet nooit zomaar gras, dit heeft verschillende oorzaken…
Kat kwijt, vermist en gevondenKat kwijt, vermist en gevondenKat kwijt, vermist, weggelopen of gevonden: een kat loopt soms weg. Dit heeft verschillende oorzaken. Belangrijk is om d…
Bronnen en referenties
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 07-11-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.