Aandoeningen hond: ligplekken en leggers
Wanneer een hond te veel op een harde ondergrond ligt, kunnen er op de huid verdikkingen ontstaan. Het komt vaak voor op de ellenbogen en hakken en het worden donkere, kale plekken. Wanneer er een losse bult ontstaat op de plek waar de hond contact maakt met de grond kan het zijn dat er een legger is ontstaan. Wanneer de aangedane plek rood wordt, de hond er steeds aan likt, of de plek wordt snel groter, dan moet je naar dierenarts om dit te laten behandelen.
Ligplekken
Wanneer de hond regelmatig op een harde ondergrond ligt, kunnen er op de plekken waar de huid de grond raakt verdikkingen ontstaan. Dit zijn verhoornde eeltachtige donkergekleurde plekken, die uiteindelijk kaal worden. Meestal komen deze plekken voor op de zijkanten van de ellebogen en op de zijkanten van de hakken. Sommige honden willen niet op een kleedje of in een mand liggen met een zachte ondergrond. Dat kan zijn omdat ze dat te warm vinden en dan liever op de harde koude grond gaan liggen.
Legger
Een legger is een bult die kan ontstaan op de hakken of ellebogen. Door het veelvuldig contact met de harde ondergrond, kan de slijmbeurs geïrriteerd raken. Deze vult zich met vocht en dat uit zich in een losse bult, meestal aan de achterkant van de elleboog of hak. Deze zwelling kan in een snel tempo erg groot worden. Leggers kunnen overal ontstaan waar de huid vlak over het bot heen ligt.
De symptomen
Wanneer je hond veel op een plek ligt met een harde ondergrond, moet je extra alert zijn op ligplekken en leggers. Vooral al het gaat om een grotere hond, bijvoorbeeld de Sint Bernard,
Mastino Napoletano, of
de Amerikaanse Bulldog. Het hoge gewicht zorgt voor meer druk op de huid en de kans op irritaties van de slijmbeurzen. Ga naar de dierenarts als onderstaande van toepassing is:
- De legger of ligplek groeit hard
- Als er vocht uit de plek komt
- Als de ligplek rood is
- Indien de hond er steeds aan likt
Doordat de hond eraan gaat likken, kan de irritatie van de plek alleen maar erger worden en de dierenarts moet ingrijpen. Wanneer de huid kapot gaat, kunnen er ontstekingen ontstaan, die de gezondheid van de hond in gevaar kunnen brengen.
Behandeling
Het is belangrijk om de oorzaak van het probleem aan te pakken. De harde ondergrond moet worden vervangen door een zachte ondergrond. Zorg dat je hond bijvoorbeeld op een (hondenmatras) of kussen ligt. Sommige honden moeten hier aan wennen en willen niet meteen op een zachte ondergrond liggen. Meestal zullen de plekken binnen een aantal weken vanzelf weer verdwijnen. Ligplekken kunnen behandeld worden met een verzachtende zalf. Wanneer er sprake is van een ontsteking, zal de dierenarts een antibioticakuur voorschrijven.
Operatie
Het laten wegsnijden van ligplekken wordt afgeraden. Wanneer de ingreep succesvol is, zal de ligplek meestal weer terugkomen. Het is veel belangrijker om de oorzaak aan te pakken. Bij leggers wordt nog wel eens het advies gegeven om deze te draineren en daarna met verband te behandelen. Ook hier geldt dat het beter is om de oorzaak aan te pakken en de hond op een zachte ondergrond te laten liggen. Met draineren is de kans op een ontsteking groter.
Lees verder