Geleidehond: Contact met groep gebruikers assistentiehonden

Geleidehond: Contact met groep gebruikers assistentiehonden Heel wat mensen zijn betrokken bij de aflevering van een blindengeleidehond. De hond komt ter wereld in een fokgastgezin of bij een professionele fokker, gaat vervolgens gedurende één jaar naar een puppypleeggezin alvorens de opleiding in te gaan bij de geleidehondenschool. Tot slot wordt de hond gekoppeld aan een blinde of slechtziende baas. Het spreekt voor zich dat alle mensen in deze keten mogelijk heel wat vragen hebben en zij ook graag met elkaar in contact willen komen. Heel wat mensen zijn betrokken bij de aflevering van een blindengeleidehond. De hond komt ter wereld in een fokgastgezin of bij een professionele fokker, gaat vervolgens gedurende één jaar naar een puppypleeggezin alvorens de opleiding in te gaan bij de geleidehondenschool. Tot slot wordt de hond gekoppeld aan een blinde of slechtziende baas. Het spreekt voor zich dat alle mensen in deze keten mogelijk heel wat vragen hebben en zij ook graag met elkaar in contact willen komen.

Website geleidehondenschool

Elke Nederlandse geleidehondenschool heeft een website, een Facebook-pagina en eventueel een Twitter-account. De lijst met Nederlandse geleidehondenscholen vind je via de site van de Oogvereniging: https://www.oogvereniging.nl/leven-werken/geleidehond/.

Contact via Facebook-groep: Gebruikers assistentiehonden (geleidehonden en hulphonden)

De Facebook-groep Assistentiehonden: Geleide- en/of Hulphondgebruike is opgericht voor alle gebruikers van assistentiehonden en sympathisanten. Doel van de groep is om informatie en ervaringen te delen en natuurlijk ook om vragen te stellen. De groep heeft een besloten karakter waardoor de berichten niet voor iedereen zichtbaar zijn. Het is als lid mogelijk om nieuwe leden toe te voegen, die na goedkeuring door de beheerder definitief aan de groep worden toegevoegd. De groep verlaten kan snel door in Facebook op de knop "groep verlaten" te klikken.

Facebook-groep: Puppypleeggezinnen, fokgastgezinnen e.a. van KNGF

Een andere Facebook-groep is Puppypleeggezinnen, fokgastgezinnen e.a. van KNGF. Deze eveneens besloten groep staat specifiek open voor mensen rond KNGF Geleidehonden, maar is geen initiatief van de school zelf. KNGF Geleidehonden leidt naast blindengeleidehonden ook autismegeleidehonden, buddyhonden, assistentiehonden en PTSS-honden op (PTSS: posttraumatische stressstoornis: een soort angststoornis waarbij een extreme emotionele reactie plaatsvindt op een schokkende gebeurtenis). Fok- en puppypleeggezinnen, trainers, instructeurs en gebruikers mogen lid worden van de groep. De beheerder dient steeds een nieuw lid goed te keuren alvorens deze definitief lid is van de groep. Nieuwe leden stellen zich voor in de groep zodat de link met KNGF Geleidehonden duidelijk wordt. Er zijn richtlijnen voorzien met betrekking tot de geplaatste informatie zodat de privacy van iedereen gegarandeerd blijft. De groep verlaten kan snel door in Facebook op de knop "groep verlaten" te klikken.

Mailgroep: Geleidehonden

Via Yahoogroups is het mogelijk om een mailinglijst te beheren. De mailgroep "Geleidehonden" is een discussieforum via e-mail. Na aanmelding kun je praten over allerlei thema's rond blindengeleidehonden. De lijst staat open voor iedereen die te maken krijgt met geleidehonden of er meer informatie over wenst: aspirant-geleidehondgebruikers, (ex-)gebruikers, (ex-)fokgastgezinnen, (ex-)puppypleeggezinnen, (ex-)trainers, (ex-)personeel van geleidehondencentra, mensen uit de beheerraad van een geleidehondenschool, dierenartsen, maar ook sponsors en ziende personen die sterk geïnteresseerd zijn in geleidehonden. Deze mailgroep bestaat sinds april 2003 en is vooral handig voor blinden en slechtzienden die niet goed kunnen werken met het internet en Facebook. Je kunt verder enkele interessante instellingen met betrekking tot de e-mails maken door een e-mail naar een specifiek adres te sturen. Zo kun je instellen dat je geen e-mails wilt ontvangen (no mail), of je kunt elke dag één e-mail ontvangen waarin de samenvatting van de e-mails van die dag verschijnt (digest). Ook het afmeld- en aanmeldsysteem werkt eenvoudig.

Belangenbehartiging: Oogvereniging - Themagroep Geleidehondgebruikers

Mensen die wachten op een geleidehond, krijgen informatie over blindengeleidehonden via de themagroep Geleidehondgebruikers. Deze groep verstrekt informatie en bemiddelt bij geleidehondgebruikers die klachten en vragen hebben. De themagroep onderhandelt met opleidingsscholen, overlegt met overheids- en financieringsinstellingen, geeft voorlichting aan de samenleving, organiseert activiteiten zoals lezingen, trainingsweekenden, praktijkdagen en dergelijke, en houdt nauw contact met internationale zusterorganisaties. De themagroep geeft verder elk kwartaal een tijdschrift uit en organiseert ledenbijeenkomsten. Meer informatie is te vinden via: https://www.oogvereniging.nl/ledengroep/geleidehondgebruikers/

Belangenbehartiging: Stichting Gebruikers Assistentiehonden

De Stichting Gebruikers Assistentiehonden (http://stichtinggebruikersassistentiehonden.nl) is een stichting voor iedereen die een assistentiehond heeft. De stichting onderhoudt contacten met andere scholen en belangenverenigingen rond geleidehondgebruikers en streeft naar wettelijke regelingen voor de toegankelijkheid van assistentiehonden. Gebruikers kunnen bij de stichting terecht om bijvoorbeeld meldingen van weigeringen en vakantietips door te geven en andere informatie op te vragen. De stichting heeft een stappenplan uitgewerkt voor mensen die geweigerd worden met hun assistentiehond.

Opleiding en training van blindengeleidehonden

De opleiding van blindengeleidehonden omvat meerdere fasen, van vroege socialisatie tot gevorderde training.
  • De eerste fase begint bij de fokker of het fokgastgezin, waar de puppy's worden blootgesteld aan verschillende omgevingen en situaties om een stabiele basis te leggen.
  • De tweede fase is de puppypleegperiode, waarin de honden worden voorbereid op de opleiding door middel van basiscommando's en socialisatie.
  • Tijdens de derde fase gaan de honden naar een gespecialiseerde geleidehondenschool waar ze verder worden opgeleid met specifieke geleidecommando's en scenario-trainingen.
  • De laatste fase omvat de koppeling met een blinde of slechtziende gebruiker, waar de hond leert hoe hij in de dagelijkse routines van de gebruiker moet functioneren.

Ondersteuning en nazorg

Na de training en plaatsing van een blindengeleidehond is er continue ondersteuning en nazorg beschikbaar. Dit omvat:
  • Regelmatige evaluaties en bijscholing voor de hond en gebruiker om te zorgen voor een goede samenwerking en eventuele problemen snel op te lossen.
  • Toegang tot een netwerk van ervaren geleidehondengebruikers en professionals voor advies en ondersteuning.
  • Hulp bij medische en gedragsproblemen die zich kunnen voordoen tijdens de levensduur van de hond.

Juridische en regelgevende aspecten

In Nederland en België zijn er juridische regelingen die het gebruik van assistentiehonden ondersteunen en beschermen:
  • Wetten en regelgeving die de toegang van assistentiehonden tot openbare plaatsen en vervoermiddelen waarborgen.
  • Specifieke wetgeving en richtlijnen voor de opleiding, registratie en rechten van geleidehondengebruikers.
  • Beleidsmaatregelen om discriminatie van mensen met assistentiehonden te voorkomen en te bestrijden.

Internationale samenwerking

Op internationaal niveau werken verschillende organisaties samen om de normen en kwaliteit van blindengeleidehonden wereldwijd te verbeteren:
  • De International Guide Dog Federation (IGDF), die de wereldwijde normeringen en richtlijnen voor de opleiding van geleidehonden vaststelt.
  • Samenwerking tussen geleidehondenscholen en -organisaties over de grenzen heen om best practices en kennis uit te wisselen.
  • Internationale evenementen en conferenties waar deskundigen en belanghebbenden uit verschillende landen bijeenkomen om ontwikkelingen in de geleidehondensector te bespreken.

Lees verder

© 2015 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De wereld van KNGF GeleidehondenDe wereld van KNGF GeleidehondenKNGF Geleidehonden is een toonaangevende organisatie die zich richt op het verbeteren van het leven van mensen met een b…
Kostenplaatje blindengeleidehonden in VlaanderenKostenplaatje blindengeleidehonden in VlaanderenEen blindengeleidehond is zowel figuurlijk als letterlijk kostbaar. Hij biedt niet alleen veiligheid, zelfstandigheid en…
Van pup tot geleidehondHet opleiden van een pup tot geleidehond kost de enige tijd. Het begint allemaal bij de geselecteerde puppypleeggezinnen…
Afgekeurde blindengeleidehond: Oorzaken en toekomstAfgekeurde blindengeleidehond: Oorzaken en toekomstDe opleiding van een blindengeleidehond verloopt in verschillende fasen. Wanneer de pup 7 tot 8 weken oud is, wordt hij…

Water, leven kan niet zonderWater, leven kan niet zonderWater is voor ieder leven onmisbaar en ogenschijnlijk hebben we genoeg met al die oceanen en zeeën, maar de praktijk is…
Criteria geleidehondgebruikers: Wanneer krijg je zo'n hond?Criteria geleidehondgebruikers: Wanneer krijg je zo'n hond?Een blindengeleidehond kan het leven van iemand met een visuele beperking aanzienlijk verbeteren door meer zelfstandighe…
Bronnen en referenties
  • http://stichtinggebruikersassistentiehonden.nl/doelstelling/
  • http://stichtinggebruikersassistentiehonden.nl/werkwijze/
  • https://groups.yahoo.com/neo/groups/geleidehonden/info
  • https://www.facebook.com/groups/435421323225030/
  • https://www.facebook.com/groups/PPGFGG1/
  • https://www.oogvereniging.nl/ledengroep/geleidehondgebruikers/
  • https://www.oogvereniging.nl/leven-werken/geleidehond/
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 25-08-2024
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.