Geleidehond: Contact met groep gebruikers assistentiehonden

Geleidehond: Contact met groep gebruikers assistentiehonden Heel wat mensen zijn betrokken bij de aflevering van een blindengeleidehond. De hond komt ter wereld in een fokgastgezin of bij een professionele fokker, gaat vervolgens gedurende één jaar naar een puppypleeggezin alvorens de opleiding in te gaan in de geleidehondenschool. Tot slot wordt de hond gekoppeld aan een blinde of slechtziende baas. Het spreekt voor zich dat alle mensen in deze keten mogelijk heel wat vragen hebben, en ze eveneens graag met elkaar in contact komen.

Website geleidehondenschool

Elke Nederlandse geleidehondenschool heeft een website, een Facebook-pagina, en eventueel een Twitter-account. De lijst met Nederlandse geleidehondenscholen vind je via de site van de Oogvereniging: https://www.oogvereniging.nl/leven-werken/geleidehond/.

Contact via Facebook-groep: Gebruikers assistentiehonden (geleidehonden en hulphonden)

De Facebook-groep Assistentiehonden: Geleide- en/of Hulphondgebruike is opgericht voor alle gebruikers van assistentiehonden en sympathisanten. Doel van de groep is om informatie en ervaringen te delen en natuurlijk er ook de mogelijkheid om vragen te stellen. De groep heeft een besloten karakter waardoor de berichten niet voor iedereen zichtbaar zijn. Het is als lid wel mogelijk om nieuwe leden toe te voegen die dan na goedkeuring door de beheerder definitief aan de groep toegevoegd worden. De groep verlaten kan snel door in Facebook op de knop "groep verlaten" te klikken.

Facebook-groep: Puppypleeggezinnen, fokgastgezinnen e.a. van KNGF

Een andere Facebook-groep is Puppypleeggezinnen, fokgastgezinnen e.a. van KNGF. Deze eveneens besloten groep staat specifiek open voor mensen rond KNGF Geleidehonden, maar is geen initiatief van de school zelf. KNGF Geleidehonden leidt naast blindengeleidehonden ook autismegeleidehonden, buddyhonden, assistentiehonden en PTSS-honden op (PTSS: posttraumatische stressstoornis: soort angststoornis, waarbij een extreem emotionele reactie plaatsvindt op een enge gebeurtenis). Fok- en puppypleeggezinnen, trainers, instructeurs en gebruikers mogen lid worden van de groep. De beheerder dient steeds een nieuw lid goed te keuren alvorens deze definitief lid is van de groep. Nieuwe leden stellen zich voor in de groep zodat de link met KNGF Geleidehonden duidelijk wordt. Voorts zijn er enkele richtlijnen voorzien met betrekking tot de geplaatste informatie zodat de privacy van iedereen gegarandeerd blijft. De groep verlaten kan snel door in Facebook op de knop "groep verlaten" te klikken.

Mailgroep: Geleidehonden

Via Yahoogroups is het mogelijk om een mailinglijst te beheren. De mailgroep "Geleidehonden" is een discussieforum via e-mail. Na aanmelding kan je praten over allerlei thema's rond blindengeleidehonden. De lijst staat open voor iedereen die te maken krijgt met geleidehonden of er meer informatie over wenst: aspirant-geleidehondgebruikers, (ex-)gebruikers, (ex-)fokgastgezinnen, (ex-)puppypleeggezinnen, (ex-)trainers, (ex-)personeel van geleidehondencentra, mensen uit de beheerraad van een geleidehondenschool, dierenartsen, maar ook sponsors en ziende personen die liefst sterk geïnteresseerd zijn in geleidehonden. Deze mailgroep bestaat sinds april 2003 en is vooral handig voor blinden en slechtzienden die niet goed kunnen werken met het Internet en Facebook meer bepaald. Je kan verder enkele interessante instellingen met betrekking tot de e-mails maken door een e-mail naar een specifiek adres te sturen. Zo kan je instellen dat je geen e-mails wil ontvangen (no mail), of je kan elke dag één e-mail ontvangen waarin de samenvatting van de e-mails van die dag verschijnt (digest). Ook het afmeld- en aanmeldsysteem werkt eenvoudig.

Belangenbehartiging: Oogvereniging - Themagroep Geleidehondgebruikers

Mensen die wachten op een geleidehond, krijgen informatie over blindengeleidehonden via de themagroep Geleidehondgebruikers. Ze verstrekt ook informatie aan en bemiddelt bij geleidehondgebruikers die klachten en vragen hebben. De themagroep onderhandelt met opleidingsscholen, overlegt met overheids- en financieringsinstellingen, geeft voorlichting aan de samenleving, organiseert activiteiten zoals lezingen, trainingsweekenden, praktijkdagen en dergelijke en houdt nauw contact met internationale zusterorganisaties. De themagroep geeft verder ieder kwartaal een tijdschrift uit en organiseert ledenbijeenkomsten.
Meer informatie is te vinden via: https://www.oogvereniging.nl/ledengroep/geleidehondgebruikers/

Belangenbehartiging: Stichting Gebruikers Assistentiehonden

De Stichting Gebruikers Assistentiehonden (http://stichtinggebruikersassistentiehonden.nl) is een stichting voor iedereen die een assistentiehond heeft. Zij hebben contacten met andere scholen en belangenverenigingen rond geleidehondgebruikers en wensen graag de toegankelijkheid van een assistentiehond wettelijk te regelen. Gebruikers kunnen bij de stichting terecht om bijvoorbeeld meldingen van weigeringen en vakantietips door te geven en andere informatie op te vragen. De stichting heeft wel al een stappenplan uitgewerkt voor mensen die geweigerd worden met hun assistentiehond.

Lees verder

© 2015 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kostenplaatje blindengeleidehonden in VlaanderenKostenplaatje blindengeleidehonden in VlaanderenDat een geleidehond figuurlijk kostbaar is, is door iedereen wel geweten. Hij zorgt namelijk voor de veiligheid, zelfsta…
Een blindengeleidehond op pensioenEen blindengeleidehond op pensioenEen blindengeleidehond wordt bij de blinde of slechtziende baas afgeleverd wanneer hij tussen de 1,5 à 2,5 jaar oud is.…
De wereld van KNGF GeleidehondenDe wereld van KNGF GeleidehondenEllen Greve is directeur van de stichting KNGF Geleidehonden in Amstelveen. De school is expert op het gebied van hond e…
Van pup tot geleidehondHet opleiden van een pup tot geleidehond kost de enige tijd. Het begint allemaal bij de geselecteerde puppypleeggezinnen…
Bronnen en referenties
  • http://stichtinggebruikersassistentiehonden.nl/doelstelling/
  • http://stichtinggebruikersassistentiehonden.nl/werkwijze/
  • https://groups.yahoo.com/neo/groups/geleidehonden/info
  • https://www.facebook.com/groups/435421323225030/
  • https://www.facebook.com/groups/PPGFGG1/
  • https://www.oogvereniging.nl/ledengroep/geleidehondgebruikers/
  • https://www.oogvereniging.nl/leven-werken/geleidehond/
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 23-12-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.