Water, leven kan niet zonder

Water, leven kan niet zonder Water is voor ieder leven onmisbaar en ogenschijnlijk hebben we genoeg met al die oceanen en zeeën, maar de praktijk is anders. Immers, voor de een is het van levensbelang en voor de ander van recreatief- of gezondheidsbelang. Misschien niet allemaal van dezelfde orde, maar dat neemt niet weg dat dat water in overvloed, binnen perspectief gezien moet worden. Voor iedereen en alles geldt dat er zonder water niet geleefd kan worden.

Wat is water?

Strikt genomen is het een chemische verbinding van twee waterstofatomen en één zuurstofatoom. Water kennen we natuurlijk als vloeistof, als vaste stof in de vorm van ijs, maar water is er ook in gasvorm. Al het leven op aarde is afhankelijk van water en met 71% van het aardoppervlak dat met water bedekt is, zouden we niet zonder zitten. De praktijk wijst anders uit.

Water is ontstaan door het uitgassen van magna, hetgeen uit het binnenste van onze aardbol komt én door inslagen van bijvoorbeeld kometen of (waterrijke) asteroïden die de aard wisten te bereiken.

Toepassing

Eerste levensbehoefte

Water is op zo enorm veel manieren toe te passen, dat we steeds minder kunnen zonder water. Maar het begint bij de eerste levensbehoefte, dagelijks water tot je nemen. Je moet vocht binnen krijgen, anders ga je dood. Zout water werkt niet voor het lichaam, maar zoet water (dat ook uit de lucht mag komen vallen), kan in onze eerste levensbehoefte voorzien.

Afkoelen en organen laten functioneren

Een lichaam, mens of dier, moet qua temperatuur aan vaste waarden voldoen. Als dit, om wat voor reden dan ook, warmer wordt, is water tot je nemen dé oplossing. Een koude/lauwe douche om de warmte uit het lichaam te krijgen op een warme zomerdag of 10 minuten de koude kraan op een verbrande plek op de huid. Maar ook de 1,5 tot 2 liter per dag drinken om lichaamsfuncties optimaal te laten functioneren.

Bron: Curaçao - AnnastaalBron: Curaçao - Annastaal
Wat doen we nog meer met water
Planten hebben water nodig, planten worden gegeten en/of we hechten er een “sierwaarde” aan. Tot zover niets onbekends. Echter, waar we minder bij stil staan is het vlees dat we eten of de broek die we aantrekken. Om dat te produceren wat we ook “nodig” hebben, zijn vele liters water nodig. Dan is die douche die maar 5 minuten mag duren, een druppel op een gloeiende plaat. Niet onbelangrijk, maar wel als je het vergelijkt met de kledingindustrie of de productie van vlees of zuivel voor de mens.

Recreëren

Daarnaast is water ook een ultieme manier om te recreëren. Is het niet het zwembad om lekker baantjes te trekken, dan is het wel het sport- en spelmoment. Omdat je je gewichtloos voelt, ben je als mens veel vrijer in het water dan op het land. Teveel lichaamsgewicht, wat normaliter een obstakel kan zijn tijdens bijvoorbeeld sport en spel, is dat niet in het water. Niet voor niets dat er steeds meer sportvormen, ook op recreatief niveau, een waterversie krijgen. Denk hierbij maar eens aan wateraerobics of -jogging.

Een bijkomend voordeel is dat artsen ook het water steeds vaker aanraden om proberen te bewegen, juist als je moeite hebt met bewegen. Bijvoorbeeld een stram en stijf lijf van huis uit meegekregen of artrose. Water laat de mens (weer) bewegen.

Een tekort oplossen of voorkomen

Per saldo hebben we een tekort, ook al lijkt dit niet zo. Echter, het is een gegeven en dus aan de mens om daar iets aan te doen. Waterverslindende industrieën een halt toeroepen, is vaak op grotere schaal, wat niet wegneemt dat je in je eigen omgeving ook kunt gaan boycotten. Maar natuurlijk kan je in de eigen omgeving ook direct aan de slag en maar 5 minuten per keer douchen. Tijdens het tandenpoetsen niet de kraan laten lopen. De tuin sproeien op een moment dat het het beste resultaat heeft (en je dus minder water spendeert) en de vaatwasser of wasmachine pas aanzetten als deze vol is.

Bron: Curaçao - AnnastaalBron: Curaçao - Annastaal
Het hangt allemaal samen met economische belangen en die spijkerbroek die jij minder koopt zal niet direct iets teweeg brengen. Echter, het kan wel een begin zijn van een tendens om ook bewuster naar deze industrie te kijken. Datzelfde geldt voor je stukje vlees uit de vleesverwerkende industrie.

Tot slot

Zonder water kunnen wij niet leven en we hebben allemaal een rol om verspilling tegen te gaan. Niemand kan of mag zich er eigenlijk aan onttrekken. Als iedereen net iets meer let op zorgvuldig omgaan met water, komen we een heel eind. Verder moet je er natuurlijk ook gewoon van genieten van water in drinken, sport en spel of gewoon de prachtige natuur. Water, essentieel voor lichaam en geest … en het behoud van de aarde en al haar leefvormen.
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Water even waardevol als goudWater even waardevol als goudWe verbruiken elke dag erg veel water en dat terwijl zoet water erg waardevol is. Er is veel te weinig van op de wereld.…
Smaken toevoegen aan waterSmaken toevoegen aan waterWater is maar water en hoewel het een eerste levensbehoefte is en we ons dat absoluut realiseren, neemt dat niet weg dat…
We kunnen niet zonder waterWe kunnen niet zonder waterZonder water is geen leven mogelijk. Dit is veel omvattend maar waar. Om terug te gaan naar het begin moeten we terug na…
Tips om thuis water te besparen en het belang ervanTips om thuis water te besparen en het belang ervanWater is het belangrijkste in ons leven. We gebruiken het om te drinken, te douchen, kleding te wassen, en nog veel meer…

Foute berichten over plastic dopjesactie voor geleidehondenFoute berichten over plastic dopjesactie voor geleidehondenDe dopjesactie is in de Benelux in 2005 opgepikt door het Belgisch Centrum voor Geleidehonden in Tongeren en steunt de s…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ronymichaud, Pixabay
  • Healthy , Wellness Magazine De Tuinen.; 2015 “Als een vis in het water”
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Water
  • Afbeelding bron 1: Curaçao - Annastaal
  • Afbeelding bron 2: Curaçao - Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 28-07-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.