De wereld van KNGF Geleidehonden

De wereld van KNGF Geleidehonden Ellen Greve is directeur van de stichting KNGF Geleidehonden in Amstelveen. De school is expert op het gebied van hond en handicap en is betrokken bij de dieren van pup tot pensioen. KNGF Geleidehonden helpt om mensen met een beperking een beter leven te geven dankzij de inzet van speciaal opgeleide honden. Hierdoor kunnen zij een zelfstandig leven leiden. De hond heeft niet alleen een praktische functie, maar is ook een kameraad die geluk brengt en zorgt voor sociale contacten. Op de website van KNGF Geleidehonden kan heel veel informatie gevonden worden over het werk van deze stichting. KNGF Geleidehonden heeft sinds de oprichting in 1935 reeds duizenden geleidehonden opgeleid en afgeleverd aan mensen met een visuele beperking. In 1953 kwam Koningin Juliana bij de school op bezoek en zij was zo onder de indruk van het werk dat ze de school het predicaat koninklijk heeft verleend.


Verschillende assistentiehonden

De school traint niet alleen blindengeleidehonden, maar ook autismegeleidehonden, assistentiehonden (hulphonden voor mensen met een motorische beperking) en buddyhonden. Daarnaast trainen ze ook medische detectiehonden. Deze speurneushonden worden opgeleid om darmkanker in een vroegtijdig stadium op te sporen. Iedere hond heeft specifieke kwaliteiten om zijn of haar baas een beter leven te geven. De baas krijgt thuisbegeleiding of gaat naar KNGF Geleidehonden om daar meer te leren over de omgang met de hond.

Website

Op de website van KNGF Geleidehonden kan elke geïnteresseerde persoon zich aanmelden voor een nieuwsbrief. Daarnaast heeft KNGF Geleidehonden ook regelmatig vacatures op de website staan daar de organisatie steeds groeit en dus op zoek is naar nieuwe medewerkers. Tevens staan op de website blogs, verhalen en video's van cliënten van alle soorten honden die KNGF Geleidehonden aflevert. Daarnaast kan men ook de carrière van een KNGF-hond volgen via een tijdlijn.

Blindengeleidehond

Met een blindengeleidehond kan een persoon met visuele handicap veilig en vlot van A naar B geraken. KNGF Geleidehonden biedt op de website de mogelijkheid aan om meer informatie aan te vragen, een informatienamiddag bij te wonen alsook om een geleidehond zelf aan te vragen.

Assistentiehond

KNGF Geleidehonden gebruikt de term assistentiehond om een hulphond voor personen met een motorische beperking aan te duiden. Dergelijke honden hebben als taak om hun baasje te helpen bij het aan- en uitdoen van het licht, het openen en sluiten van deuren, het apporteren van voorwerpen enz. Via de website kan ook meer informatie aangevraagd worden, is er de mogelijkheid om een informatiemiddag bij te wonen en tevens kunnen mensen online een aanvraagformulier voor een assistentiehond invullen.

Autismegeleidehonden

Deze honden worden ook opgeleid door KNGF Geleidehonden. De honden hebben als taak om een jong kind met autismespectrumstoornis (autisme: problemen met sociale interactie, communicatie en gedrag) te begeleiden. Via de site kan men informatie alsook een autismegeleidehond aanvragen.

Buddyhonden

KNGF Geleidehonden leidt zowel buddyhonden op voor kinderen als voor (oud-)geüniformeerden met een publieke taak die lijden aan een posttraumatische stressstoornis (PTSS: soort angststoornis, waarbij een extreem emotionele reactie plaatsvindt op een enge gebeurtenis).

Carrière van de hond

De website van KNGF Geleidehonden geeft een beschrijving van de carrière van een hond van pup tot pensioen. De carrière start bij het fokgastgezin, daarna gaat een pup naar het puppypleeggezin, vervolgens krijgt hij een opleiding waarna hij aan het werk kan bij een persoon met een beperking. Tot sluit luidt de pensionering van een KNGF-hond het einde van de carrière in.

Steun

Mensen kunnen de stichting KNGF Geleidehonden op verschillende manieren steunen. Zo kan men onder andere symbolisch een pup adopteren, een donatie doen, iets nalaten aan KNGF Geleidehonden, cartridges en oude mobieltjes inzamelen, is er een webshop waar men iets kan kopen, ... Natuurlijk zoekt de school ook regelmatig vrijwilligers; zij zijn van essentieel belang voor de organisatie.

Folders en algemene informatie

De school vindt het ook belangrijk om mensen voldoende te informeren en sensibiliseren rond het werk wat zij alsook de honden doen. Daarom heeft KNGF Geleidehonden een informatiepagina online geplaatst. Bovendien staat er voor leerlingen en studenten een speciale spreekbeurtpagina online.

Adresgegevens

Bezoekadres
Amsteldijk Noord 42
1184 TD Amstelveen
Postadres
Postbus 544
1180 AM Amstelveen
020 - 496 93 33
info@geleidehond.nl

Social Media

 • Facebook: https://www.facebook.com/KNGFGeleidehonden
 • LinkedIn: https://www.linkedin.com/groups/3611092/profile
 • Pinterest: http://www.pinterest.com/kngfgeleidehond
 • Twitter: http://twitter.com/kngfgeleidehond
 • Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCc4Nn32_PKe9mIpNnH7RjGA

KNGF Geleidehonden wordt ondersteund door honderden vrijwilligers die bijvoorbeeld pups voor de school opvoeden. De school heeft tevens heel goede hondentrainers en andere medewerkers. Al deze mensen zijn nodig om er voor te zorgen dat mensen met een beperking een speciaal opgeleide lieve hond krijgen van KNGF Geleidehonden waardoor hun mobiliteit en zelfstandig vergroot wordt.

Lees verder

© 2014 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pleegpup, speciaal projectBlind zijn is een van de ergste dingen die iemand kan overkomen, zeker wanneer men daardoor in een isolement terecht dre…
Geleidehond: Contact met groep gebruikers assistentiehondenGeleidehond: Contact met groep gebruikers assistentiehondenHeel wat mensen zijn betrokken bij de aflevering van een blindengeleidehond. De hond komt ter wereld in een fokgastgezin…
Een geleidehond: alleen bij voldoen aan voorwaardenVoor iedere persoon wordt een geleidehond 'op maat' gezocht. Soms moet dat een heel bijzondere hond zijn, omdat de clien…
Van pup tot geleidehondHet opleiden van een pup tot geleidehond kost de enige tijd. Het begint allemaal bij de geselecteerde puppypleeggezinnen…

Stokstaartjes: leefgebied, dieet en meerStokstaartjes (ook wel meerkatten genoemd) zijn kleine diertjes die in grote families in holen leven in Afrika. Ze behor…
Verschillende spinnenwebben en verschillende spinnenVerschillende spinnenwebben en verschillende spinnenNiet alle spinnen maken een web, maar de meeste toch wel. Prachtige mooie spinnenwebben die wel wat weg hebben van mooie…
Bronnen en referenties
 • http://www.geleidehond.nl/carrière-hond/
 • http://www.geleidehond.nl/meer-weten/informatie-en-voorlichting/veelgestelde-vragen/veelgestelde-vragen/
 • http://www.geleidehond.nl/onze-honden/assistentiehond/
 • http://www.geleidehond.nl/onze-honden/autismegeleidehond/
 • http://www.geleidehond.nl/onze-honden/blindengeleidehond/
 • http://www.geleidehond.nl/onze-honden/buddyhonden/
 • http://www.geleidehond.nl/over-ons/
 • http://www.geleidehond.nl/over-ons/vacatures/
 • http://www.geleidehond.nl/over-ons/vrijwilligers/
 • http://www.geleidehond.nl/steun-ons/
 • http://www.geleidehond.nl/steun-ons/acties/banners/
 • http://www.geleidehond.nl/steun-ons/adopteer-een-pup/
 • http://www.geleidehond.nl/steun-ons/bedrijven/bedrijven/
 • http://www.geleidehond.nl/steun-ons/campagnes/
 • http://www.geleidehond.nl/steun-ons/folders/
 • http://www.geleidehond.nl/steun-ons/schenken-en-nalaten/nalaten/
 • http://www.geleidehond.nl/webshop/
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 17-09-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 17
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.