mijn kijk op

Snuffelen aan blindengeleidehond

"Als je een jonge hond hebt, dan moet je 'twaalf jaar' wachten tot je een nieuwe pup kunt kopen. Dat probleem hebben wij niet. Wij hebben ieder jaar een nieuwe, die we voorbereiden op het leven als blindengeleidehond." Koos en Jacqueline van Beek uit Daalmeer praten met plezier over hun gasthond Nemo - een kruising tussen een Golden Retriever en Labrador - die zichzelf aan het begin van het interview enthousiast snuffelend laat begroeten. De twee baasjes 'versleten' in acht jaar tijd zeven honden die bij binnenkomst zes weken oud waren en vervolgens elf tot dertien maanden blijven 'logeren'. De logeerpartij in het Alkmaarse puppypleeggezin is voor de dieren dé ultieme voorloper van een opleiding tot blindengeleidehond, aangeboden door KNGF Geleidehonden.

Schrikachtig

"Wat wij doen? Wij laten de hond wennen aan verschillende omstandigheden die zich in het leven met een blind persoon kunnen voordoen en gebruiken daarbij commando's. We oefenen bijvoorbeeld met het in- en uitstappen van bussen, treinen en trams. Ook gaan we wekelijks met het dier naar de markt en draaien we vlak voor oud en nieuw een cd met vuurwerkgeluiden. Heel belangrijk, want een hond mag niet bang of schrikachtig zijn. Daarnaast hebben wij geleerd te denken als een blind iemand. De hond moet bijvoorbeeld zijn behoefte doen in de goot en niet in het gras. Handig is trouwens ook dat de honden van elkaar leren, zoals in de mand gaan liggen. Prachtig om te zien op momenten dat we twee honden in huis hebben."

‘Maag op pootjes’

"KNGF Geleidehonden keurt de 'logeerbaasjes' serieus en gedegen. De organisatie controleert tijdens het intakegesprek onder andere of de woning geschikt is. Het hebben van parket is verboden, want dat is te glad. Ook mag je geen kinderen hebben - jonger dan vier jaar - en mag je slechts één dagdeel per week werken. We werken niet meer, dus we hebben alle tijd. Op vakantie gaan is geen probleem; we zoeken zelf een gezin uit waar de hond kan logeren. Lukt dat niet, dan zorgt de KNGF ervoor. We krijgen na drie maanden - om de zes weken - een keurmeester op bezoek, die kijkt of de hond zich goed genoeg gedraagt. Nuttig, want als het 'niks is' en kan worden, dan kunnen we maar beter stoppen; zonde van de tijd. De periode eindigt met een medische keuring. Als een hond door zijn poten zakt of slechte ogen heeft, dan gaat de opleiding niet door. Van de zes honden die we in huis krijgen, worden er gemiddeld vier goedgekeurd, zo blijkt."

Leerzaam en legitimatie

"Onze omgang met de honden gaat goed. Wij vinden zo'n leuk klein 'bolletje' écht lief. Dat merken de dieren; ze komen in een warm nest terecht. Ze leren snel en zijn vlot zindelijk. Mensen reageren positief, ook in gelegenheden waar normaal gesproken geen honden mogen komen. De dieren dragen in die gevallen een paars jasje met het KNGF-logo erop - handig als legitimatie. Ik noem daarbij één uitzondering. Eén keer droeg de hond het jasje niet, want die lag op dat moment in de was. En wat denk je? We kregen prompt in een supermarkt negatieve reacties van mensen die dat smerig vonden. Terecht trouwens. Maar toen ze hoorden dat het een aspirant blindengeleidehond was, was het prima. Alle begrip. Dat is mooi om te ontdekken."

Gratis hond

"We vinden weinig problemen op ons pad. Een vervelende gebeurtenis? Een hond heeft een keer ons vloerkleed half 'opgegeten'. Een andere hond ging soms op de salontafel staan, zodat de tafel bijna in elkaar zakte. We maakten daarom onder het meubel een houten karretje, zodat hij niet meer kán doorzakken. We vinden dus overal een oplossing voor. En trouwens: mochten we onverhoopt een keer een 'foute' viervoeter in huis hebben, dan denken we als laatste redmiddel: 'volgend jaar hebben we weer een andere hond.' Zo gemakkelijk is dat. Weet je wat ook mooi is? We hebben een gratis hond. Hondenbelasting betalen is niet nodig en de KNFG financiert de bezoekjes aan de dierenarts, alle inentingen en het voer. Dat is maar goed ook, want het zijn enorme vreters. Ik zeg wel eens: 'magen op pootjes.'"

Geen teleurstelling

"Is afscheid nemen van een hond moeilijk? Dat is een vraag die we meestal meteen van mensen krijgen. Het antwoord is 'nee' - ook al is de laatste hond altijd de liefste - want je weet van tevoren dat dit gaat gebeuren. Bovendien hebben we ons een beetje ingedekt: we nemen al een nieuwe hond in huis voordat de 'oude' weggaat. Twee honden zijn best veel van het goede. Niet erg dus als er ééntje vertrekt. En weet je wat ook helpt? We weten dat dit soort honden niet snel hun baasje missen. Daarom gaan we trouwens ook niet bij de hond en zijn blinde eigenaar op bezoek. Stel je voor dat hij je niet meer kent... Dat zou op een teleurstelling uitlopen. Wel bezoeken we jaarlijks een puppydag. Dan gaan we met twintig tot vijfentwintig honden een stukje lopen en met de gezinnen ervaringen uitwisselen. Gezellig."

Gezocht...

KNGF Geleidehonden - die per jaar ongeveer zeventig honden opleidt - ziet de vraag naar blindengeleidehonden toenemen. De organisatie zoekt daarom méér geschikte puppypleeggezinnen die zich een jaar lang over een aspirant-geleidehond willen ontfermen. Een aspirant-geleidehond is veertien tot zestien maanden oud als hij het puppypleeggezin verlaat en aan de opleiding begint. Deze training duurt zes tot acht maanden en gebeurt in een opleidingscentrum in Amstelveen door ervaren, professionele instructeurs
© 2010 - 2025 Evertvisser, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De wereld van KNGF GeleidehondenDe wereld van KNGF GeleidehondenKNGF Geleidehonden is een toonaangevende organisatie die zich richt op het verbeteren van het leven van mensen met een b…
Pleegpup, speciaal projectBlind zijn is een van de ergste dingen die iemand kan overkomen, zeker wanneer men daardoor in een isolement terecht dre…
De opleiding tot blindengeleidehondHet KNGF leidt al vele jaren met succes geleidehonden op. Eerst waren het alleen blindengeleidehonden, maar tegenwoordig…
Een geleidehond: alleen bij voldoen aan voorwaardenVoor iedere persoon wordt een geleidehond 'op maat' gezocht. Soms moet dat een heel bijzondere hond zijn, omdat de clien…

De vacht van de Perzische katDe vacht van de Perzische katDe Perzische kat, en dan wel te verstaan de langharige Pers, heeft een dubbele vacht die met beleid bijgehouden moet wor…
Hondenrassen, Amerikaanse Staffordshire TerriërDe American Staffordshire Terriër wordt vaak gezien als een Pit Bull, mensen zijn vaak bang voor dit soort honden. Het z…
Bronnen en referenties
  • Auteur: Evert Visser (www.evertvisser.nl). Gepubliceerd in diverse huis aan huiskranten van Rodi Media.
Evertvisser (2 artikelen)
Gepubliceerd: 31-03-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.