Met uw hond op vakantie gaan: ziekten en verbod op invoer

Met uw hond op vakantie gaan: ziekten en verbod op invoer Lekker op vakantie gaan en gezelligheid met het gehele gezin. U wilt daarom ook graag de hond mee op reis nemen. Maar dat kan niet altijd zomaar. Sommige rassen zijn in bepaalde landen verboden, waarnaast ook voldoende bescherming noodzakelijk is. Rabiës maar ook ziekten veroorzaakt door een tekenbeet, liggen overal op de loer. Waar moet u op letten als u met hond op vakantie gaat en mag uw speelse kameraad zomaar mee?

Met hond op vakantie


Op reis met een hond

Zodra het weer zomer wordt, krijgen we allemaal de vakantiekriebels. Lekker eropuit met het gehele gezin en genieten van het zonnige weer. Heeft u huisdieren, dan wilt u ook graag dat uw hond meegaat. Voor sommige rassen zijn er regels opgesteld voor het vervoer van honden. Er zijn namelijk agressieve soorten, welke in sommige Europese landen niet worden toegestaan of juist zijn verboden. Daarnaast zijn inentingen verplicht, omdat de hond risico loopt om gevaarlijke ziekten of aandoeningen te krijgen. Waar moet u op letten als u met uw hond naar het buitenland wilt reizen?

Rabiësinenting hond verplicht voor bescherming

In andere landen lopen veel honden rond, die besmet zijn met rabiës oftewel hondsdolheid. De kans is dus groot dat uw hond met besmette (wilde) dieren in aanraking komt. Het is dus van belang om vooraf ertegen in te enten. Gaat u de grens over, dan moet u voor de hond kunnen aantonen, dat het dier is gevaccineerd. Deze inenting is voor ieder land binnen Europa van toepassing en dus dient u het aan te tonen. Reist u naar een ander land dan moet u het Europees huisdierenpaspoort meenemen, waarnaast uw hond ook een identificatie chip heeft. Eén en ander toont aan, dat uw hond voldoende bescherming heeft.

Risico van teken

In Zuid Europa vormen teken een groot probleem, waardoor vele honden snel ziek kunnen worden. Het is een parasitair beestje, dat bloed drinkt van mens en dier. Nadat het op de vacht van de hond is terechtgekomen, zal het in de huid bijten en bloedzuigen. Daarbij kunnen bacteriën en infecties via het speeksel van het beestje worden overgedragen. Het aandeel besmette teken neemt toe, omdat het klimaat verandert. Steeds vaker worden ook grote concentraties in de bossen van ons land gevonden. Indien een hond is gebeten kan het de ziekte van Lyme veroorzaken. Het leidt tot koortsachtige symptomen, spierslapte, verlies van gewicht en afnemende speelsheid. Ook minder bekende ziekten, zoals Ehrlichiose besmetting worden via de teek overgedragen. Daarbij veroorzaakt een bacterie-achtige celorganisme een bloedinfectie, waarbij witte bloedlichaampjes worden afgebroken. Oftewel de complete weerstand neemt af. Gaat u op reis zorg er dan voor dat u altijd een maand van tevoren reeds pipetjes gebruikt. Daarnaast kan een tekenband ook uitkomst bieden. Op die manier kunt u de hond voldoende bescherming tegen de teek geven. Bent u er met de hond op uit geweest, check dan altijd dagelijks de vacht op teken. Verwijder deze met een speciale tekentang.

Verbod rassen

Voor alle rassen geldt dat puppy’s jonger dan drie maanden niet naar een ander land mogen worden vervoerd. Dit omdat de weerstand van de puppy te zwak is, waardoor het zeer snel iets kan oplopen. Daarnaast geldt dat verschillende landen een verbod hebben op specifieke rassen. Zeker Frankrijk is een relatief streng land wat betreft de invoer van honden. Grote relatief gevaarlijke honden welke niet door de Fédération Cynologique Internationale zijn erkend, mogen het land niet in. Het gaat daarbij om rassen, welke op pitbulls lijken. Denk aan de (American) Staffordshire terrier, Tosa of Mastiff. Ook kruisingen met andere rassen zijn niet toegestaan. U dient dus vooraf toestemming van de FCI te hebben, dat uw hond het land wel in mag. Via dogsincluded kunt u aanvullende informatie vinden, omtrent welke honden in welke landen niet zijn toegestaan. Let wel ook de doorreis door landen met een verbod is dus niet mogelijk.

Wilt u met hond op vakantie gaan, laat u dan eerst uitvoerig door de dierenarts informeren omtrent voldoende bescherming. Zorg er daarnaast voor dat uw hond is ingeënt en dat u afcheckt of uw hond een bepaald land wel of niet in mag.

Lees verder

© 2014 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pitbull, wat is dat voor hond?Pitbull, wat is dat voor hond?De Pitbull wordt officieel als een vechthond gezien. Het is geen rashond maar een hond die op speciale kenmerken wordt g…
Reizen met de hondReizen met de hondIedereen wil wel eens reizen met zijn hond. De een gaat naar opa en oma, de ander gaat op vakantie en de ander gaat zelf…
Huisdieren mee op vakantie naar het buitenlandHuisdieren mee op vakantie naar het buitenlandEen huisdier meenemen op vakantie in een land over de grens. Dat gaat niet zomaar. Een huisdier meenemen naar een ander…
Babesiose bij hondenBabesiose staat ook wel bekend onder de namen tekenkoorts en piroplasmose. Het is een ziekte die onder andere voorkomt b…

De dierenprint is weer terugDe dierenprint is weer terugDe dierenprint en dan met name de tijgerprint en varianten daarop, worden het ene moment als ordinair en “not done” erva…
Bronnen en referenties
  • http://www.dogsincluded.nl/vakantie-invoer-regels-voor-de-hond/wetten-regels-voor-honden-op-reis-en-vakantie-in-frankrijk.php
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 14-11-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.