Mijn hond is gebeten door een teek: ziekte van Lyme bij hond

Mijn hond is gebeten door een teek: ziekte van Lyme bij hond Indien de mens door een teek wordt gebeten, kan men de ingrijpende ziekte van Lyme krijgen. Ook honden kunnen het krijgen, echter de complicaties zijn minder ernstig. Toch is het noodzaak om het tijdig te laten behandelen. Als u geregeld met de hond in de natuur gaat wandelen, is de kans groot dat het een tekenbeet oploopt. In dat geval kan het dier met een gevaarlijke bacterie worden besmet, waardoor de ziekte wordt veroorzaakt. Wat houdt de ziekte van Lyme voor honden in en waarom is tijdige behandeling met een antibioticakuur van belang?

Tekenbeet hond


Opmars van teken

Het aantal teken in ons land groeit snel en dus neemt de kans ook toe, dat mens en dier worden gebeten. Niet alle beten zijn slecht, echter circa een kwart van de teken is besmet met de Borrelia Burgdorferi bacterie. Dit is de primaire veroorzaker van de ziekte van Lyme, welke bij de mens zeer ernstige klachten kan geven. Bij de hond geeft de bacterie minder heftige complicaties, echter dient desondanks goed te worden behandeld. Waarom loopt een hond snel een tekenbeet op en wat zijn de symptomen van de ziekte van Lyme?

Speelse hond is snel gebeten

Een hond wil graag spelen en door de bosjes rennen. Daarin schuilt het grootste gevaar. In struiken, dichte begroeiing en hoge planten kunnen veel teken huishouden. De hond ademt kooldioxide uit en dat wordt door de parasiet reeds op grote afstand herkend. Op het juiste moment laat het beestje zich uit de struik vallen, zodat het in de vacht terechtkomt. Daarnaast kan het zijn dat uw hond langs struiken schuurt, waardoor het beestje simpelweg wordt meegenomen. Zodra de teek in de vacht zit zal er in eerste instantie vervelling (lit.1) van de teek optreden. Daarna zoekt het een relatief dun huiddeel op, waarna het bloed gaat zuigen. Van de beet heeft de hond geen overlast, omdat het speeksel van de teek verdovend werkt. Probleem is dat het speeksel de schadelijke bacterie kan bevatten en dus via die weg in de bloedbaan terechtkomt. Een besmetting kan reeds binnen een etmaal optreden, terwijl symptomen jaren kunnen uitblijven.

Symptomen bij tekenbeet hond

Een hond heeft van nature een beter afweersysteem tegen deze ziekte. Oftewel de bacterie heeft minder ernstige gevolgen, zoals dat bij de mens wel het geval is. Het gaat bij de hond eerder om vage klachten, welke ook vaak aan grieperigheid kunnen worden toegeschreven. Het gaat daarbij om temperatuursverhoging, minder kracht in het lichaam, geen trek aan eten, veel minder speelsheid, teruggetrokkenheid, minder goed kunnen lopen en eventueel gecombineerd met opgezette lymfklieren. Soms kunnen de nieren ook worden aangetast, waardoor het bloed minder goed wordt gezuiverd. De infectie kan soms direct symptomen geven, maar het kan ook enkele jaren later voordoen.

Antibioticakuur

Indien voorgenoemde klachten voordoen, dan zal het bloed moeten worden onderzoek. Via een bloedtest worden antilichamen aangetoond, welke de weerstand tegen bacteriën gebruikt. Dit kan pas worden gediagnosticeerd, indien bacteriën reeds enige tijd actief zijn en het immuunsysteem erop heeft gereageerd. Oftewel na een tekenbeet duurt het nog geruime tijd, voordat het werkelijk kan worden aangetoond. Bij acute gevallen dienen de symptomen goed te worden herkend, zodat het direct wordt behandeld. Het is altijd van belang om de bacteriën zo snel als mogelijk tegen te werken, door een antibioticakuur te doen. Dit dient minimaal twee weken of langer te worden gedaan.

Nazorg

Hoe lang de kuur duurt, hangt af van hoe goed de hond erop reageert. In de meeste gevallen nemen de klachten snel af en kan de kuur na enkele weken of soms een maand worden gestopt. Uiteraard dient de effectiviteit van de behandeling via aanvullend bloedonderzoek te worden aangetoond. Des te langer het heeft geduurd voordat er met de behandeling is gestart, des te meer kwalen de hond eraan kan overhouden. Zeker aangetaste nieren en motoriek kunnen blijvend voor problemen zorgen. Soms kan de bacterie blijven sluimeren, zodat de hond soms weer een terugval heeft. Denk tijdens spanningen in huis of juist een andere hondenziekte.

Wat verder doen?

Gaat u geregeld met de hond wandelen in de wilde natuur, dan is het van belang om ook teken in de gaten te houden. Check dagelijks de vacht om zo de aanwezigheid van teken uit te sluiten. Treft u wel een volgezogen teek aan en heeft de hond vreemde symptomen, dan is een bezoek aan de dierenarts noodzakelijk. Daarnaast kunt u preventief teekdodend middel gebruiken, zodat uw hond niet wordt geïnfecteerd. Laat u verder informeren door de dierenarts hoe deze ziekte wordt behandeld.

Lees verder

© 2014 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen bij een tekenbeetEen teek is een klein insect dat zich voedt met bloed van dieren of mensen. Teken leven voornamelijk in bossen en struik…
Babesiose bij hondenBabesiose staat ook wel bekend onder de namen tekenkoorts en piroplasmose. Het is een ziekte die onder andere voorkomt b…
Teken(beet) en de ziekte van LymeTeken(beet) en de ziekte van LymeTeken kunnen ervoor zorgen dat je de ziekte van Lyme krijgt. Tijdens een beet kunnen zij de bacterie Borrelia burgdorfer…

Hoe houd ik mijn kat gezond en fit?Katten zijn relatief makkelijke huisdieren om te verzorgen. Met goede voeding en een hygiënische kattenbak kom je al een…
Als je huisdier kanker heeftAls je huisdier kanker heeftJe huisdier met kanker is niet anders dan bij mensen. Net zo onvoorspelbaar en ongenaakbaar als bij de mens. Alleen kan…
Bronnen en referenties
  • Lit.1: http://www.diergeneeskundigcentrum.nl/ziekten-hond/ziekte-van-lyme-hond
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 08-06-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.