Rode schilferige huid hond: puppyschurft door mijt haarzakje
Indien een teef drachtig is, dan neemt de weerstand af en kan mijt welig tieren. Het kan tot een mijtuitbraak leiden, waardoor de puppy na het werpen eveneens wordt geïnfecteerd. Het gaat in het haarzakje zitten, waarbij vacht uitvalt, ontstekingen met jeuk en een rode huid ontstaan. Aanvullend zal de hond krabben, waardoor een en ander verergert. Wat houdt demodicose oftewel puppyschurft in en waarom is preventief pipetjes gebruiken van belang?
Puppyschurft door demodicose
Standaard mijten aanwezig
Hoe goed de hygiëne van de hond ook is, praktisch altijd heeft de hond enkele mijten op de huid of in de vacht. Het gaat daarbij om dermate kleine aantallen, dat de hond er geen last van heeft. Oftewel het valt niet op. Indien het immuunsysteem minder goed werkt, neemt de kans op een uitbraak toe. Een zieke hond kan dus er sneller overlast van hebben. Waarom heeft een pas geboren puppy verhoogde kans om overlast van mijt te krijgen en hoe wordt het behandeld?
Drachtig versus weerstand
Is een hond zwanger oftewel drachtig, dan neemt de weerstand af. Het zorgt ervoor dat de condities voor de mijt op de huid verbeteren. De kans neemt dus toe, dat er een mijtuitbraak van toepassing is. Omdat een pasgeboren hond een lage weerstand heeft, zal het snel met de mijt worden besmet. De
thymus van de puppy is dan nog onvoldoende ontwikkeld, waardoor het immuunsysteem nog niet sterk genoeg is. Het kan leiden tot een versnelde uitbraak van de parasiet in de puppyvacht.
Symptomen demodicose
Een andere naam voor de infectie is puppyschurft. De hondenhuid jeukt heftig, waarbij ontstekingen korsten kunnen voortbrengen. Daarnaast zal het haar uitvallen, waardoor plaatselijk een schilferige huid zichtbaar is. Meestal valt de
vacht compleet uit, waarbij voornamelijk de poten, bek en snuit worden aangetast. Soms kunnen de infecties dermate heftig zijn, dat de hond compleet rood is gekleurd en er ziek van is. In dat geval zijn huidontstekingen naar binnen geslagen, waarbij de afweer binnendringende bacteriën moet weren.
Behandeling puppyschurft
Meestal kan men aan de symptomen herkennen, dat het om mijtoverlast gaat. Vaak zal de dierenarts een schraapsel van de aangetaste huid nemen, om zo de mijt microscopisch aan te kunnen tonen. Het schraapsel zal de opperhuid met haarzakjes verwijderen, omdat de mijt in die haarzakjes zit. Om de besmetting tegen te gaan, dient de hondenvacht goed te worden uitgewassen. Daarbij wordt een speciale anti-mijt shampoo voorgeschreven. Gaat het om een ras met lange haren, dan zal het tot de huid moeten worden verwijderd. Om de mijt tegen te werken wordt het middel Stronghold (lit.1) toegepast. Het bevat de stof selamectine en is goed tegen
luizen, rondwormen en mijt (lit.2). Het wassen van de huid moet enkele malen worden herhaald. Na een maand zal de huid door de dierenarts opnieuw worden gecontroleerd. In de meeste gevallen zal er een aanzienlijke verbetering zijn opgetreden.
Preventief ingrijpen
Voorkomen is altijd beter dan genezen. Door iedere maand een pipetje selamectine toe te passen bij de drachtige teef of de
puppy kan een uitbraak worden vermeden. De pipetjes worden daarbij meestal in de nek van de hond gedrukt/ gespoten, waarna het even in de huid moet worden gewreven. Daarbij verspreidt het middel via de vette laag en soms de bloedbaan over de huid. Zodoende krijgt de hond voldoende bescherming, ook al is de weerstand tijdelijk veel minder. Let wel dat de hond tijdens het aanbrengen een dag droog moet zijn/ blijven.
Huidklachten tijdens dracht of bij puppy
Heeft u een hond met huidklachten tijdens de dracht of bij de puppy na het werpen ga dan naar de dierenarts. De weerstand van uw huisdier is minder, waardoor een mijtuitbraak of schurft van toepassing kan zijn. Ook het preventief toepassen van pipetjes is van belang om parasitaire huidaandoeningen te vermijden.
Lees verder