Babesiose bij honden

Babesiose staat ook wel bekend onder de namen tekenkoorts en piroplasmose. Het is een ziekte die onder andere voorkomt bij honden. Wanneer de ziekte op tijd ontdekt wordt, kan de hond ervan herstellen. Lees hier meer over de besmetting met Babesiose, de symptomen, het stellen van een diagnose en over behandelmethodes en preventie van Babesiose.

Besmetting met Babesiose

Babesiose wordt veroorzaakt door kleine parasieten die in de rode bloedcellen van de hond bloedarmoede veroorzaken. Er bestaan verschillende Babesiose parasieten. De parasieten komen in het lichaam van de hond terecht door middel van een tekenbeet van de Dermacentor teek en de Riphicephalus teek. De meest voorkomende teek in Nederland is de Ixodes Ricinus teek, deze teek brengt de Babesiose parasieten niet over. Babesiose kwam tot een aantal jaar geleden niet in Nederland voor. Babesiose kwam dan ook alleen maar in Zuid-Europese landen voor. Maar sinds kort is de Dermacentor teek ook in Nederland aangetroffen en daarmee ook de ziekte Babesiose.

De parasiet komt via het speeksel van de teek in het bloed van de hond terecht. De teek moet echter wel minimaal 20 uur aan de hond zijn vastgehecht om de parasiet over te brengen. De eerste symptomen van Babesiose zullen pas na 10 dagen tot drie weken na de infectie verschijnen. Doordat de parasiet zich in de rode bloedcellen van de hond vermeerdert en deze kapotmaakt, krijgt de hond bloedarmoede.

Babesiose is niet gevaarlijk voor mensen.

Symptomen

De volgende symptomen kunnen wijzen op babesiose:
  • bleke of gelige slijmvliezen
  • snelle hartslag en ademhaling
  • lusteloosheid
  • slecht eten
  • koorts
  • donkere urine

Diagnose

Een dierenarts kan door middel van een bloedonderzoek de diagnose stellen of een hond besmet is met een Babesiose parasiet.

Behandeling

De genezing van Babesiose hangt af van hoe ver de ziekte al gevorderd is en de schade die er al berokkend is. Als babesiose op tijd ontdekt wordt, kan het goed genezen worden. De hond krijgt dan een injectie met Imizol om de parasiet te bestrijden. In sommige gevallen is er echter een infuus nodig of een bloedtransfusie.

Preventie

Aangezien de ernst van de ziekte Babesiose is het belangrijk te allen tijde de gezondheid van je hond in de gaten te houden.

Controleer je hond dagelijks op teken

Om Babesiose te voorkomen, moeten de teken bestreden worden. Controleer je hond daarom dagelijks op teken. Als er een teek aanwezig is, verwijder deze dan altijd met een tekenpen.

Beschermende halsband of druppels

Verder kun je, je hond ook beschermen door middel van een halsband, zoals bijvoorbeeld de Scalibor Protectorband, die eveneens beschermt tegen zandvliegen die Leishmaniose kunnen veroorzaken. Behalve de beschermende halsband, kun je ook kiezen voor druppels van onder andere Pulvex of Tickfence.

Inenten tegen Babesiose

Je kunt je hond inenten tegen Babesiose, maar deze inenting kan de besmetting met Babesiose niet voorkomen, wel kan de ernst van de ziekteverschijnselen met deze inenting verminderd worden. Honden kunnen ingeënt worden tegen Babesiose vanaf dat ze vijf maanden oud zijn. Bij een eerste inenting tegen Babesiose, moet na 3 á 4 weken de inenting herhaald worden. Daarna is een herhalingsenting, ongeveer 2 weken voor de vakantie naar risicogebieden, voldoende. Dit geldt alleen als er niet meer dan een jaar tussen de vakantie zit. Bij langer verblijf in risicogebieden wordt een halfjaarlijkse herhalingsinenting aangeraden.
© 2010 - 2024 Faffie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Colorado-tekenkoorts: Virale infectie door besmette houtteekColorado-tekenkoorts: Virale infectie door besmette houtteekBij Colorado-tekenkoorts treedt een virale infectie op door een beet van een besmette houtteek die voornamelijk in de we…
Uw puppy en hond moet u goed inenten in 2020/'21Uw puppy en hond moet u goed inenten in 2020/'21U moet uw puppy en hond in 2020 en 2021 goed laten inenten door de dierenarts. Let op ziektes als de hondenziekte, de be…
Gezondheidsproblemen bij de hond: Vaatziektes door tekenGezondheidsproblemen bij de hond: Vaatziektes door tekenSommige ziektes die je hond kan oplopen ontstaan doordat een teek op je hond terecht gekomen is. Ehrlichiose en babesios…
Hondenziekte: een levensbedreigende ziekte bij de hondHondenziekte: een levensbedreigende ziekte bij de hondJe hond heeft tranende ogen, een loopneus en hoest. Symptomen die in eerste instantie wellicht aan een onschuldige verko…

Demodicose bij hondenDemodicose bij hondenBij honden komen regelmatig parasitaire huidinfecties voor, veroorzaakt door een mijt met de naam Demodex Canis. Deze aa…
Honden in de winter, niet altijd rozengeur en manenschijn!Honden in de winter, niet altijd rozengeur en manenschijn!Winter. Alles ondergesneeuwd, dat is toch waar wij zo luidkeels over zingen en ieder jaar weer van dromen. Let it snow,…
Faffie (113 artikelen)
Laatste update: 06-01-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.