Ui is levensgevaarlijk voor je hond

Ui is levensgevaarlijk voor je hond Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord chocolade giftig is voor je hond. Maar wist je ook dat je hond ook vergiftiging op kan lopen door het eten van een ui? Dit betekend dat we op moeten passen wat we onze hond geven, want uien zitten in vele levensmiddelen verstopt.

Waarom zijn uien giftig voor je hond?

Uien worden al eeuwen door de mens gegeten. Hoewel ze veilig zijn voor de mens, is deze groente die behoort tot de Allium familie behoorlijk giftig voor honden. In principe zijn alle leden van de Allium familie giftig voor honden, zoals knoflook en bieslook, maar de ui is in welke vorm dan ook, bijvoorbeeld rauw of gekookt, het meest giftig voor je hond. Dit komt door de grote aanwezigheid van het stofjeThiosulfaat.

Terwijl mensen in staat zijn om dit stofje te verteren, zijn honden dit niet. Dus de Thiosulfaat wordt gemakkelijk geabsorbeerd in de bloedbaan van het dier, waar het de celstructuur van de rode bloedcellen afbreekt, wat resulteert in hemolytische anemie. Dit is een ernstige vorm van bloedarmoede en kan leiden tot schade aan vitale organen, zoals hart en nieren. Een ui is dus echt levensgevaarlijk voor je hond.

Symptomen van ui vergiftiging bij je hond

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is het eten van uien schadelijk voor je hond en kan symptomen ontwikkelen die kunnen variëren van mild tot ernstig. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid die gegeten is, leeftijd, ras en grootte van van de hond. Bij inname van een kleine hoeveelheid ui, zul je misschien nog geen symptomen zien, maar kan de schade aan de rode bloedcellen wel al waar worden genomen met een bloedtest.

In geval van inname van een grote hoeveelheid uien, kunnen de symptomen ernstig zijn. De hond zal gaan braken en diarree krijgen, versuft zijn en zijn eetlust verliezen. De rode bloedcellen raken beschadigd, waardoor de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de organen verslechterd. Dus binnen een paar dagen, zal de hond bleek tandvlees, ademhalings problemen en een verhoogde hartslag krijgen. De urine van de hond kan roodachtig van kleur worden, doordat de beschadigde rode bloedcellen het lichaam verlaten. Bij dergelijke symptomen moet je direct een dierenarts raadplegen.

Behandeling

Een ui vergiftiging kan variëren van mild tot zwaar. De diagnose van deze aandoening kan worden gesteld na een bloedtest. Een vroege diagnose en behandeling is zeer essentieel voor de overlevingskans van de hond. De hond zal een infuus krijgen met ondersteunende zorg. In het geval van ernstige symptomen, kunnen ook bloedtransfusies en zuurstoftherapie nodig zijn.

Lees verder

© 2011 - 2024 Jes1978, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
5 giftige planten besprokenEr zijn veel planten die giftig zijn voor dieren. Hieronder ook de bosanemoon, dotterbloem, stinkende gouwe, hondsdraf e…
Hond en chocoladeJe hebt een hond, en hij heeft chocolade gehad. In hoeverre kan dit kwaad? Wanneer moet ik een dierenarts waarschuwen? L…
Druiven en rozijnen: levensgevaarlijke snacks voor hondenDruiven en rozijnen: levensgevaarlijke snacks voor hondenSinds 1989 worden er bij het Amerikaanse vergiftigingencentrum voor dieren APCC gevallen beschreven van honden die vergi…

Hondenras: Galgo EspañolDe Galgo Español is een hondenras dat behoort tot de windhonden en afkomstig is uit Spanje. Hij dankt zijn naam aan de G…
Mijn hond gaat bevallen! Waar moet ik op letten?Mijn hond gaat bevallen! Waar moet ik op letten?Het is officieel! De dierenarts heeft het bevestigd: je teef is zwanger! Nu volgt er een spannende periode. Eerst de dra…
Jes1978 (53 artikelen)
Gepubliceerd: 24-05-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.