Artrose bij het paard

Artrose bij het paard Artrose is een aandoening die vooral bij oudere paarden voorkomt, maar er zijn ook uitzonderingen. Een paard met artrose kan wat stijver zijn en moeite hebben met het buigen van de aangetaste gewrichten. De aandoening is niet te genezen, maar met een goed supplement kan het proces afgeremd worden.

Wat is het?

Artrose is een chronische degeneratieve aantasting van het gewrichtskraakbeen. Bij artrose gaat de kwaliteit van het kraakbeen achteruit waardoor er beschadigingen ontstaan. Bij zeer ernstige artrose neemt de kraakbeenlaag af en kan het zelfs gedeeltelijk verdwijnen.

Het paard zal meer moeite hebben het aangetaste gewricht te buigen. Wanneer de artrose zich in de benen bevindt kan het paard stijver gaan lopen en bij ernstige artrose uiteindelijk kreupel worden. Artrose komt voornamelijk voor in de benen en de hals van het paard. Om de aandoening vast te kunnen stellen bij een paard is een röntgenfoto noodzakelijk.

Oorzaken

Artrose kan verschillende oorzaken hebben. Milieufactoren zijn de voornaamste oorzaak van artrose, het is nog niet wetenschappelijk aangetoond dat artrose erfelijk is.
Enkele oorzaken zijn:
  • Ouderdom
  • Overbelasting
  • Zware kneuzing
  • Standafwijkingen van het been
  • Standafwijkingen van de hoeven
  • Verdraaiing van het gewricht
  • Ongelijke of slechte kwaliteit rijbodem

Bij een standafwijking zal het gewricht ongelijk belast worden, wat de artrose kan veroorzaken. Wanneer een gewricht overbelast wordt, acuut of geleidelijk, kan het kraakbeen ook beschadigen. Bij een beschadiging van het kraakbeen door een trauma kan de beschadiging artrose in gang zetten.

Behandeling

Artrose is niet te genezen, maar het proces kan wel afgeremd worden. Door middel van supplementen of injecties kan bijvoorbeeld de aanmaak van synovia (gewrichtsvloeistof) worden gestimuleerd waardoor het gewricht soepeler kan bewegen. Er zijn verschillende stoffen die een belangrijke rol spelen in het afremmen van de artrose en de aanmaak van synovia.

Glucosamine

Glucosamine is een natuurlijk aminosuiker, een belangrijke bouwstof voor bindweefselstructuren in het lichaam. Het is onmisbaar bij de aanmaak van kraakbeen en synovia. Ook werkt glucosamine ontstekingswerend.

Chondroïtine

Chondroïtine is een polysaccharide, ook een belangrijke bouwsteen van kraakbeen. Het remt de afbraak van het kraakbeen bij artrose. De stevigheid van kraakbeen wordt mede bepaald door chondroïtine.

MSM

MSM, Methylsulfonylmethaan, is een organisch gebonden zwavelverbinding. Het vermindert pijn bij artrose, het werk ontstekingsremmend en versterkt het effect van glucosamine.

Hyaluronzuur

Hyaluronzuur is een van de belangrijkste bestanddelen van synovia, het gewrichtsvloeistof. Hyaluronzuur vermindert de pijn en vergroot de beweeglijkheid van het gewricht. Het wordt meestal ingespoten in het gewricht, maar er zijn ook enkele supplementen met hyaluronzuur beschikbaar.

Er zijn talloze supplementen voor artrose beschikbaar. Overleg met uw dierenarts welk supplement het beste geschikt is voor uw paard, of dat injecties een betere optie zijn. Of een combinatie van beide. Pijnstillers, corticosteroïden en NSAIDs (niet steroïdale ontstekingsremmers) kunnen ook bijdragen aan een behandeling van artrose, maar deze zijn niet toegestaan bij wedstrijden en staan op de dopinglijst.
© 2010 - 2024 Revelation, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Supplement glucosamine tegen gewrichtspijn en artroseSupplement glucosamine tegen gewrichtspijn en artrosePijn aan de gewrichten kan vooral optreden in geval van koude temperaturen en vochtigheid. Maar ook als gevolg van ouder…
Glucosamine voor een gezonde huid en soepele gewrichtenGlucosamine voor een gezonde huid en soepele gewrichtenGlucosamine wordt door veel mensen al gebruikt ter verlichting van gewrichtsklachten, wat men vaak niet weet is dat gluc…
Artrose supplementen voor paardenArtrose supplementen voor paardenIs er net ontdekt bij je paard, dat hij of zij artrose heeft? Geen paniek! Met de juiste supplementen is je paard veelal…
Artrose: de symptomen en de behandelingArtrose: de symptomen en de behandelingIedereen heeft wel eens last van pijnlijke knieën, heupen of handen. In de meeste gevallen is de pijn van korte duur en…

Mok bij paard behandelenMok is een veel voorkomende irritatie bij paarden aan de voet. De huid gaat schilferen, irriteren en er kunnen zelfs ont…
Oorzaken acute diarree hond & stinkende scheten en windenOorzaken acute diarree hond & stinkende scheten en windenWat zijn de oorzaken van acute diarree (en stinkende winden) bij een hond? De grootste vreugde van een eigenaar van een…
Revelation (17 artikelen)
Gepubliceerd: 26-11-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.