Hond en chocolade

Je hebt een hond, en hij heeft chocolade gehad. In hoeverre kan dit kwaad? Wanneer moet ik een dierenarts waarschuwen? Lees hier meer over wat chocolade kan doen met een hond, en wanneer je actie zou moeten nemen.

Hond en chocolade, waarom is chocolade voor een hond niet goed?

In chocolade zit een stof, dit noemen ze theobromine. Theobromine is een stof die mensen goed opnemen in het lichaam. Theobromine zorgt voor de bitterheid in de chocolade, en heeft een positief effect op je stemming. Ook zit er cafeïne in chocolade, wat voor honden ook erg slecht is. Voor honden is dit erg giftig, zij kunnen deze stoffen niet snel genoeg verwerken. Honden kunnen ziek worden en bij een overdosis kan een hond zelfs sterven. Dit is verschillend bij elk type hond en het gewicht van de hond. Pure chocolade bevat het meest van deze stoffen, witte chocolade het minste.
 • Als je hond 10 kg weegt, is tussen 454 en 666 gram melk chocolade, en tussen 63 tot 222 gram pure chocolade al giftig.
 • Als je hond 20 kg weegt, is tussen 900 en 1333 gram melk chocolade, en tussen 125 en 400 gram pure chocolade al giftig.
 • Als je hond 30 kg weegt, is tussen 1363 en 2000 gram melk chocolade, en tussen 188 en 666 gram pure chocolade al giftig.

Symptomen chocolade vergiftiging bij de hond

De eerste symptomen treden ongeveer na 4 tot 5 uur op, dit kunnen zijn:
 • Verhoogde hartslag
 • Veel plassen
 • De hond drinkt veel meer dan normaal
 • Diarree
 • Braken, of braakneigingen
 • Stuiptrekkingen
 • De hond loopt rondjes, doet erg onrustig, is bang, veel hijgen
 • Coma wat kan doorzetten tot sterfte

Twijfel niet, wacht niet af! Waarschuw de dierenarts. Deze kan je precies vertellen wat je moet doen en waar je op moet letten. Als je ongeveer weet welke chocolade en de hoeveelheid chocolade je hond heeft gegeten, kan de dierenarts je ook vertellen in hoeverre het ernstige gevolgen kan hebben voor je hond. Onthoud: Hoe donkerder de chocolade, hoe giftiger dit is voor je hond!

Je kan zelf ook proberen je hond te laten braken, door zout op zijn tong te leggen, vooral achter op de tong. Het klinkt misschien gemeen, maar het is van belang dat je hond bij een zekere overdosis de stofjes zo snel mogelijk uit het lichaam braakt! Als je hond korter dan 3 uur geleden de chocolade heeft gegeten, kan de dierenarts je hond een injectie geven zodat hij gaat braken. Als het langer dan 3 uur is geleden dan is er een kans dat je hond word opgenomen bij de dierenarts. Dit alleen als de hond een flinke overdosis heeft ingenomen en er dus een kans is op coma en/of overlijden. De dierenarts zal dan de maag van je hond leeg pompen.

Tips om deze ellende vooral te voorkomen

Zorg ervoor dat je hond nooit bij chocolade kan! Leg chocolade ergens in een kast die de hond niet zelf kan openen, of wat hoger waar de hond niet bij kan. Het is altijd risicovol om chocolade ergens vrij neer te leggen als je een hond hebt, denk hier altijd bij na. Honden zijn nou eenmaal niet slimmer, zien een lekker hapje liggen en eten het gewoon op. Zorg er dus voor dat chocolade altijd goed verborgen ligt.
© 2014 - 2024 Stacey, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Chocolade dodelijk voor hond!Chocolade dodelijk voor hond!Dat chocolade heerlijk is en er veel mensen dol op zijn is algemeen bekend. Maar wist je dat chocolade zeer gevaarlijk i…
Ui is levensgevaarlijk voor je hondUi is levensgevaarlijk voor je hondWaarschijnlijk heb je wel eens gehoord chocolade giftig is voor je hond. Maar wist je ook dat je hond ook vergiftiging o…
Help! Mijn hond heeft chocolade gegeten - Tips & tricksHelp! Mijn hond heeft chocolade gegeten - Tips & tricksHet kan natuurlijk gebeuren dat je hond per ongeluk chocolade gegeten heeft. Er liggen bijvoorbeeld chocolade paaseitjes…
Druiven en rozijnen zijn levensgevaarlijk voor uw hondDruiven en rozijnen zijn levensgevaarlijk voor uw hondDat chocolade giftig is voor uw hond dat weten de meeste mensen wel maar wist u dat druiven en rozijnen ook levensgevaar…

Kattenrassen: Oosterse korthaarKattenrassen: Oosterse korthaarDe Oosterse korthaar is in de jaren vijftig van de vorige eeuw ontstaan doordat Engelse fokkers besloten om een Siamese…
Wat voer ik mijn cavia en wat ik laat mijn cavia eten?Wat voer ik mijn cavia en wat ik laat mijn cavia eten?Een cavia eet voornamelijk vegetarisch. Deze diersoort eet vooral plantendelen. Het beste is om een cavia afwisselend ve…
Bronnen en referenties
 • http://www.doggo.nl/artikelen/honden-voeding/chocolade-is-giftig-voor-honden.php
Stacey (42 artikelen)
Laatste update: 17-03-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.