Hond en chocolade
Je hebt een hond, en hij heeft chocolade gehad. In hoeverre kan dit kwaad? Wanneer moet ik een dierenarts waarschuwen? Lees hier meer over wat chocolade kan doen met een hond, en wanneer je actie zou moeten nemen.
Hond en chocolade, waarom is chocolade voor een hond niet goed?
In chocolade zit een stof, dit noemen ze theobromine. Theobromine is een stof die mensen goed opnemen in het lichaam. Theobromine zorgt voor de bitterheid in de chocolade, en heeft een positief effect op je stemming. Ook zit er cafeïne in chocolade, wat voor honden ook erg slecht is. Voor honden is dit erg giftig, zij kunnen deze stoffen niet snel genoeg verwerken. Honden kunnen ziek worden en bij een overdosis kan een hond zelfs sterven. Dit is verschillend bij elk type hond en het gewicht van de hond. Pure chocolade bevat het meest van deze stoffen, witte chocolade het minste.
- Als je hond 10 kg weegt, is tussen 454 en 666 gram melk chocolade, en tussen 63 tot 222 gram pure chocolade al giftig.
- Als je hond 20 kg weegt, is tussen 900 en 1333 gram melk chocolade, en tussen 125 en 400 gram pure chocolade al giftig.
- Als je hond 30 kg weegt, is tussen 1363 en 2000 gram melk chocolade, en tussen 188 en 666 gram pure chocolade al giftig.
Symptomen chocolade vergiftiging bij de hond
De eerste symptomen treden ongeveer na 4 tot 5 uur op, dit kunnen zijn:
- Verhoogde hartslag
- Veel plassen
- De hond drinkt veel meer dan normaal
- Diarree
- Braken, of braakneigingen
- Stuiptrekkingen
- De hond loopt rondjes, doet erg onrustig, is bang, veel hijgen
- Coma wat kan doorzetten tot sterfte
Twijfel niet, wacht niet af! Waarschuw de dierenarts. Deze kan je precies vertellen wat je moet doen en waar je op moet letten. Als je ongeveer weet welke chocolade en de hoeveelheid chocolade je hond heeft gegeten, kan de dierenarts je ook vertellen in hoeverre het ernstige gevolgen kan hebben voor je hond. Onthoud:
Hoe donkerder de chocolade, hoe giftiger dit is voor je hond!
Je kan zelf ook proberen je hond te laten braken, door zout op zijn tong te leggen, vooral achter op de tong. Het klinkt misschien gemeen, maar het is van belang dat je hond bij een zekere overdosis de stofjes zo snel mogelijk uit het lichaam braakt! Als je hond korter dan 3 uur geleden de chocolade heeft gegeten, kan de dierenarts je hond een injectie geven zodat hij gaat braken. Als het langer dan 3 uur is geleden dan is er een kans dat je hond word opgenomen bij de dierenarts. Dit alleen als de hond een flinke overdosis heeft ingenomen en er dus een kans is op coma en/of overlijden. De dierenarts zal dan de maag van je hond leeg pompen.
Tips om deze ellende vooral te voorkomen
Zorg ervoor dat je hond nooit bij chocolade kan! Leg chocolade ergens in een kast die de hond niet zelf kan openen, of wat hoger waar de hond niet bij kan. Het is altijd risicovol om chocolade ergens vrij neer te leggen als je een hond hebt, denk hier altijd bij na. Honden zijn nou eenmaal niet slimmer, zien een lekker hapje liggen en eten het gewoon op. Zorg er dus voor dat chocolade altijd goed verborgen ligt.