Schurft bij het paard

Schurft en een veel voorkomende huidaandoening bij paarden. Maar wat is nu eigenlijk de oorzaak van schurft? Wat zijn de symptomen? Hoe moet het behandeld worden? En kan het worden voorkomen? Lees in dit artikel de antwoorden.

Oorzaak

Schurft bij paarden komt vrij vaak voor en vaak krijgen paarden met een slechte weerstand last van schurft. Schurft wordt veroorzaakt door mijten, dus door een parasiet. Een paard kan van drie verschillende soorten mijten last hebben. Dat zijn namelijk Chorioptes, Psoroptes en Sarcoptes. De meest voorkomende mijt is Chorioptes.Dit is een schurftmijt die leeft in de warme en vochtige omgeving van de sokken van vooral friezen en Belgische trekpaarden. Deze vorm komt vooral voor aan de achterbenen en dan vooral op het onderbeen. Daarom wordt deze vorm ook wel beenschurft genoemd. Het bevindt zich eerst in de kootholte en meestal kruipt het daarna, vaak aan de binnenkant van het been omhoog. Schurft zie je vooral vaak in de winter.

Symptomen

De symptomen van schurft zijn: jeuk, het paard gaat vaak staan stampen, bijten en schuren met het been. Vervolgens zie je dat de huid grijs en schilferig wordt. Ook zie je dat de haren afbreken. Het kan zijn dat de lymfebanen door schurft gaan ontsteken. Dan krijgt het paard een Einschuss been, ook wel bekent als olifantsbeen. Het been wordt dan van onderuit dik en dit kan zelfs tot de knie optrekken. Het is dan heel belangrijk dat de veearts meteen langs komt zodat het paard antibiotica krijgt. Bij schurft wat komt door de andere twee ( en wat ook over het hele lichaam kan zitten) soorten zie je eerst doffe en kale plekken op de huid. Op de huid komen blaasjes te zitten en als die barsten komt er etter uit. Wanneer dit opdroogt ontstaan er een soort korsten die heel erg gaan jeuken.

Behandeling

Wanneer je de schurft gaat behandelen is het verstandig om de sokken van het paard weg te scheren. Dit omdat je dan de primaire levensbehoefte weghaalt.
Ook kun je het paard beter behandelen wanneer je de sokken weggehaald hebt. Je kunt de mijten op drie manieren doden. Dit kan met Sebacil, vlooienshampoo voor honden en met ivermectine. Ivermectine is een stof die ook in heel veel wormenkuren zit. Vaak helpt het niet of weinig wanneer je een wormenkuur met ivermectine in de mond geeft. Veel beter werkt het als je een zalfje neemt waar ivermectine inzit. Het is belangrijk deze behandeling na 10 tot 14 dagen te herhalen omdat het anders de eitjes niet dood. De vlooienshampoo lijkt ook te werken maar dit is nooit wetenschappelijk bewezen.


Voorkomen

Om schurft te voorkomen moet je zorgen dat het paard in een goede conditie is en een goede weerstand heeft. Ook kun je een paard die schurft heeft natuurlijk uit de buurt van andere paarden houden zodat je voorkomt dat andere paarden ook met schurft besmet raken.
© 2011 - 2024 Kinie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schurft zeer besmettelijkSchurft zeer besmettelijkWat is schurft, scabiës? Pas op, schurft is vooral zeer besmettelijk en iedereen kan het krijgen, ook dieren. Wat is sch…
Hond huidaandoeningen, hond huiduitslag: schurft bij hondenHond huidaandoeningen, hond huiduitslag: schurft bij hondenSchurft bij honden herkennen en behandelen. Huid- en vachtproblemen bij de hond zijn waarschijnlijk de meest voorkomende…
Rainrot bij paardenRainrot is een vervelende huidaandoening die voorkomt bij paarden met een verminderde weerstand/slechte verzorging die b…
Schurft (scabiës): Besmettelijke huidaandoening door mijtSchurft (scabiës): Besmettelijke huidaandoening door mijtScabiës, beter bekend als schurft, is een zeer besmettelijke huidziekte die veroorzaakt is door een mijt, een soort para…

Manen trekken, knippen of snijden?Houdt u niet van lange manen? Of wilt u uw paard netjes hebben voor een wedstrijd? Dan wilt u ze graag korter maken, maa…
Vrijheidsdressuur: SpagaatDe spagaat is een leuke oefening en bovendien een hele nuttige. Hij is namelijk zeer geschikt om je paard lekker soepel…
Kinie (31 artikelen)
Gepubliceerd: 23-06-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.