Een zwembad voor de hond

Een zwembad voor de hond Zwemmen is goed voor de hond, maar het mag niet overal en in de winter is het wel erg koud of de zee is te ver weg. Maar er is een oplossing: “het hondenzwembad”. Zo zijn er enkele hondenzwembaden in Nederland waar je in een verwarmd speciaal voor honden gemaakt zwembad wekelijks terecht kunt. Overbodige luxe? Ik denk het niet, de automatische spieroefeningen die de honden in het water doen zijn voor bepaalde ziekten alleen maar helend. Dit nog los van het feit dat honden nu eenmaal graag zwemmen. Naast de speciale hondenzwembaden zie je ook steeds meer hondenpensions die er een zwembad bij hebben. Echter, deze zijn niet allemaal uitgerust zoals de speciale hondenzwembaden zijn uitgerust. Check dit vooraf goed.

Waar moet je op letten?

  • De eigenaar van het hondenzwembad moet een dierenvriend zijn en niet sec met de exploitatie van het zwembad bezig zijn.
  • Wat voor begeleiding wordt er gegeven
  • Er moeten voldoende waarborgen zijn voor de veiligheid van het dier (zwemband, riem om een dier snel uit het water te kunnen halen, goede trap om in en uit het water te komen)
  • Kan de hond gedroogd worden

Waarom met de hond zwemmen?

Naast het feit dat honden meestal graag zwemmen is de beweging ook goed voor ze. Goed voor de conditie en het gewicht van de hond. Vandaar dat eigenaren van de dikke honden ook wordt aangeraden met hun hond te gaan zwemmen. De spierontwikkeling van de hond weer op te bouwen of zoveel mogelijk op peil houden is voor honden met bijvoorbeeld artrose essentieel. Maar ook bij elleboog- of heupdysplasie. Ook de dierenarts wil nog wel eens direct doorverwijzen voor therapie.

Tips voor de hondeneigenaar

  • Let op bij honden met een grote vacht. De vacht kan na verloop van tijd erg zwaar worden in het water en het achterlijf kan dan omlaag zakken. In dat geval een zwemband om het achterlijf doen.
  • Let goed op dat de hond goed weet hoe hij uit het zwembad moet komen. Mocht de hond in paniek raken en niet meer luisteren, kan hij zelf zijn weg zoeken.
  • Neem de hond niet te nat mee naar huis. Minimaal gedeeltelijk droogblazen is belangrijk.
  • Zorg dat je wat eigen speeltjes voor de hond bij hebt. Het is niet zeker of de hond voldoende reageert op de speeltjes die bij het zwembad zijn.
  • Probeer er een vaste routine van te maken, zeker de hond die om gezondheidsredenen komt.
© 2008 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Artrose bij de hondArtrose bij de hondArtrose klinkt bij de meeste mensen niet helemaal onbekend in de oren. Het komt heel veel voor bij de mens, maar ook bij…
De ouder wordende hondDe ouder wordende hondMet de nodige zorg leven de meeste honden een compleet en gelukkig leven. Helaas lijkt een aanbeden huisdier nooit lang…
Artrose: last van pijnlijke gewrichtenArtrose: last van pijnlijke gewrichtenArtrose of osteoarthristis is een vervelende kwaal die bij ongeveer 10% van de Belgen en Nederlanders wordt vastgesteld.…
Aandoening: ArtroseAandoening: ArtroseArtrose is een aandoening aan het kraakbeen in de gewrichten. Het wordt ook wel slijtage genoemd en komt vooral bij oude…

Dierenweetjes - KattenDierenweetjes - KattenIn dit artikel over kattenweetjes gaan we dieper in op zowel grappige als nuttige wetenswaardigheden over katten. Enkele…
Ziekte bij Honden symptomen en diagnosesZiekte bij Honden symptomen en diagnosesHet lastige voor een honden eigenaar is dat de communicatie met de hond vaak een kwestie van raden is. Dit geldt vooral…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 23-05-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.