Huidaandoeningen hond

Huidaandoeningen hond De huid van een hond heeft veel te verduren en kan vatbaar zijn voor allerlei aandoeningen. Er kunnen bijvoorbeeld bacteriën, ringworm, schurft of parasieten de huid binnendringen. Dierenartsen krijgen veel honden op bezoek met huidproblemen. Veel voorkomende klachten zijn jeuk, krabben, kale plekken, stinken en parasieten. Meestal moet dit met een middel worden behandeld. Welke huidaandoeningen komen er voor bij honden, hoe kun je dit herkennen en wat kun je hieraan doen?

Aandoeningen huid

De huid zorgt voor een constante lichaamstemperatuur en biedt bescherming tegen allerlei invloeden van buitenaf. Helaas komt het veel voor dat indringers erin slagen om de hondenhuid aan te tasten, waardoor de hond last krijgt van enorme jeuk of irritaties. Als er sprake is van een huidaandoening, moet je er wel wat aan doen. Het vormt niet alleen een gevaar voor de gezondheid van je hond, maar het kan ook de andere gezinsleden of andere huisdieren besmetten. Als je ziet dat je hond veel krabt of kale plekken krijgt is het duidelijk dat hij last heeft van zijn huid. De dierenarts kan bepalen wat er aan de hand is, waardoor de genezing kan worden bespoedigd.

Bacteriële infecties

Bij een huidinfectie is er meestal sprake van de bacterie staphylococcus. Deze bacterie komt normaal gesproken voor op de huid, maar het kan een probleem vormen als het immuunsysteem van de hond niet optimaal functioneert. Het veroorzaakt dan jeuk en pijnlijke plekken die kunnen stinken. De bacterie houdt van een vuile huid en gedijt prima tussen losse huidplooien. Daar kunnen ze zich ongeremd vermenigvuldigen. Bij honden met veel huidplooien moet je extra alert zijn op een huidplooi-infectie.

Huidplooi-infectie

Een voorbeeld van rassen met veel huidplooien zijn de Chinese shar-pei, bulldogs en mopshonden. Deze honden zijn extra vatbaar voor huidinfecties, omdat er in de huidplooien een ideaal klimaat heerst voor bacteriën. Het is er warm en vochtig. Oorspronkelijk is huid niet bedoeld om in zulke flappen te hangen. Zorg daarom ervoor dat je de plooien goed afdroogt. Elke keer als je hond nat is, moet je de huid afdrogen, vooral tussen de plooien. Ook kunnen huidplooien gaan schuren en irritaties veroorzaken. Dan kun je een poeder gebruiken (verkrijgbaar in de dierenwinkel) om het schuren te beperken.

Ringworm

Een bekende schimmelinfectie is de ringworm. De hond krijgt het meestal door katten, knaagdieren of vochtige aarde. Deze infectie is overdraagbaar op de mens, wat zich uit in ronde cirkeltjes op de huid. Vandaar de naam van deze aandoening. Via de dierenarts is er een behandeling verkrijgbaar dat zes tot acht weken duurt. Knip het haar om de geïnfecteerde plekken weg, omdat de schimmel op haar groeit. Bovendien kun je de medicatie beter aanbrengen op een kaalgeknipte plek. Bij de dierenwinkel zijn ook middelen tegen ringworm verkrijgbaar, maar het is beter om te overleggen met je dierenarts welke behandeling het beste is. Verder moet je het huis goed schoonmaken omdat de schimmel wel een jaar lang in leven kan blijven op een hondenhaartje in het tapijt. Was wekelijks alle textiel waarmee je hond in aanraking komt.

Denk om de katten

Een bepaalde vorm van ringworm wordt verspreid door katten. Als je katten nergens last van lijken te hebben, maar je hond heeft ringworm, dan moet je de katten ook behandelen. De kans is zeer groot dat de kat de drager is van deze aandoening. Behandel alle katten en honden tegelijk. Laat je informeren door de dierenarts over de soort behandeling, wat goed is voor honden is niet altijd veilig voor katten.

Parasieten

Veel voorkomende parasieten bij honden zijn vlooien en huidmijt. De huidmijt is een grote oorzaak van schurft. Er zijn 3 typen mijt te onderscheiden die haarzakjesschurft, schurft en roos kunnen veroorzaken. Schurft is besmettelijk voor mensen. De meest voorkomende mijten zijn: demodexmijt, sarcoptesmijt en de cheyletiellamijt.

Demodexmijt

Deze mijt veroorzaakt haarzakjesschurft. Hij leeft in de haarzakjes en geeft normaal gesproken weinig klachten. Door warm en vocht weer, kunnen deze mijten ineens enorm vermenigvuldigen. Hierdoor ontstaan er rode ontstoken plekken op de kop en voorpoten. Als een oudere hond dit type schurft krijgt, betekent dit dat zijn weerstand laag is en de mijten daarom de kans hebben gekregen zich te vermenigvuldigen. Behandeling is met een medicijn, dat verkrijgbaar is bij de dierenarts. Bij een gezonde pup verdwijnt deze mijt meestal vanzelf. Als de pup geen last heeft van irritaties, jeuk en haaruitval, kun je het eerst nog even aankijken. Als het na een maand niet over is, ga dan alsnog naar de dierenarts. Wil je meer weten over de demodex, klik dan hier.

Sarcoptesmijt

Deze mijt is vooral aanwezig op de ellebogen en oren. Het jeukt ontzettend en de hond kan niet stoppen met krabben. Het kan hem zelfs uit zijn slaap houden. Omdat het erg besmettelijk is voor een mens, moet je elke keer als je de hond hebt aangeraakt je handen wassen. Er is een middel nodig van de dierenarts om dit te bestrijden.

Cheyletiellamijt

Dit type mijt veroorzaakt overvloedige roos en vermenigvuldigt zich zo snel dat het soms lijkt alsof huidschilfers van je hond zich over zijn lichaam bewegen. De hond heeft er meestal niet veel last van en een gewone antivlooienshampoo kan de mijt bestrijden. Was je hond hier drie tot zes weken wekelijks mee.

Vlooien

De beet van een vlo kan een hond behoorlijk wat overlast bezorgen. Het kan pijnlijk zijn en soms zie je de hond zelfs opspringen als hij gebeten wordt. De vlo spuit een beetje speeksel in de huid om te zorgen dat het bloed niet stolt. Dit kan jeuk en irritatie geven, waardoor de hond gaat bijten en krabben. Sommige honden zijn allergisch voor het speeksel van de vlo, en kunnen de huid tot bloedens toe open krabben. Vlooien zijn te bestrijden met een middel dat verkrijgbaar is in de dierenwinkel, maar ook bij de dierenarts.

Help je hond

Je kunt je hond helpen om de jeuk te verzachten door hem wekelijks een koel bad te geven met havermeelshampoo. Doe dit gedurende vier tot zes weken. Verder kun je de hond een babypakje of T-shirt aantrekken zodat zijn nagels de huid niet kunnen openkrabben. Zorg voor een schoon huis en stofzuig regelmatig.
© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hond huidaandoeningen, hond huiduitslag: schurft bij hondenHond huidaandoeningen, hond huiduitslag: schurft bij hondenSchurft bij honden herkennen en behandelen. Huid- en vachtproblemen bij de hond zijn waarschijnlijk de meest voorkomende…
Hoe de hond in bad te doen?Hoe de hond in bad te doen?Af toe de hond in bad doen helpt om hem gezond en schoon te houden. Baden helpt als afweermiddel tegen vlooien en beperk…
Aandoeningen hond: jeuk en krabbenAandoeningen hond: jeuk en krabbenElke hond krabt zich wel eens, maar wanneer hij steeds maar aan het krabben is heeft hij duidelijk last van jeuk. De oor…
Overmatig krabben, bijten en likken bij hondenOvermatig krabben, bijten en likken bij hondenHonden krabben van nature veel. Overmatig krabben, likken of bijten van de huid wijst echter op een onderliggende oorzaa…

Aandoeningen hond: verbrandingAandoeningen hond: verbrandingNet zoals mensen kunnen honden ook verbranden als ze teveel worden blootgesteld aan de zon. Op de plaatsen waar er weini…
Hondenziekten: prostaatproblemenHondenziekten: prostaatproblemenEen reu heeft zijn prostaatklier nodig voor de voortplanting. Vooral bij oudere honden kunnen er geleidelijk prostaatkla…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay
  • Boek: Hondenverzorging, ISBN 3-8290-6765-8
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 19-11-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.