Ziekten en kwaaltjes bij hamsters

Ziekten en kwaaltjes bij hamsters Oud wordt een hamster niet. Hooguit twee, drie jaar. Wie een hamster koopt, weet dus dat het geen ‘grijsaard’ wordt. Maar het zijn lieve huisdiertjes als ze al op jonge leeftijd gewend zijn om opgepakt te worden. Anders kunnen ze zich asociaal gedragen en flink bijten. Het zijn actieve huisdiertjes. Van nature houden ze zichzelf goed schoon. De goudhamster (Syrische hamster) is makkelijk tam te krijgen en het populairst. Goede voeding en een goede verzorging zijn de beste methoden om de hamster te beschermen tegen ziekten en kwaaltjes.

Inhoud


Wat is een hamster?

Hamsters (Cricetinae) zijn zoogdieren en horen bij de familie van de knaagdieren. Ze zijn inheems in de woestenijen van Azië en Europa. ’s Nachts kunnen ze wel twintig kilometer afleggen, waarbij ze voer in de wangzakken opslaan en het naar hun ondergrondse holen brengen. Hamsters zijn nachtdieren. Overdag slapen ze dus veel. De goudhamster (Syrische hamster) is populair als huisdier en makkelijk tam te krijgen.

Hamster / Bron: Keith Pomakis, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)Hamster / Bron: Keith Pomakis, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)

Bijtgraag

Toch blijven hamsters nerveuze beestjes. Ze moet al op jonge leeftijd gewend raken aan menselijk contact. De hamster is nieuwsgierig, alert en gaat graag op ontdekkingstocht. Laat hem niet schrikken en stoot hem niet per ongeluk aan, want hij bijt snel. Aai de hamster als hij uit zijn schuilplaats komt om te eten en pak hem daarna pas op. Na lang oefenen reageert hij ook op geluidjes. De hamster weet dan dat u een lekker hapje voor hem hebt. Toch blijft het altijd oppassen. Uiteindelijk gaat de hamster ook op uw handpalm zitten en laat hij tot op zekere hoogte met zich doen.

Socialisatie
Bijtgedrag hoort echter niet. Er is iets mis met een hamster die voortdurend iedereen belaagt. De socialisatie is dan verkeerd gegaan of de omgang gaat niet zoals het moet. De Russische dwerghamster staat erom bekend dat hij het meest sociaal is... ook bij het baasje.

Soorten hamsters

Er zijn allerlei soorten hamsters die als huisdier geschikt zijn. Van de Syrische hamster (goudhamster) tot de Chinese dwerghamster, die sterk doet denken aan een uit de kluiten gewassen muis, zoals alle dwerghamsters. Ze communiceren met behulp van ultrasone piepgeluidjes. Naast de roborovski-hamster, die steeds populairder wordt en de kleinste is van alle dwergsoorten, zijn de meest bekende hamstersoorten:

Syrische hamster (goudhamster)
Met stip het populairst en in veel tinten verkrijgbaar, zelfs in mozaïekpatroon. De oorspronkelijke Syrische hamster heeft echter een goudkleur.

Russische dwerghamster
Een zeer kleine dwergsoort met een donkere streep die van de ogen tot aan de staart loopt. U kunt ze het beste als paartje aanschaffen (mannetjes of vrouwtjes); in de vrije natuur leven ze immers in groepjes. Een temperamentvol, razendsnel hamstertje dat echter best sociaal is.

Chinese dwerghamster
Deze hamster is kleiner dan de goudhamster met een staartje van ongeveer één centimeter lang. Hij heeft een donkere rugstreep en is eveneens makkelijk hanteerbaar. De roborovski-hamster komt uit Noord-China en heeft wat langere poten en grotere oren.

Hamsterkooi

Laat u adviseren in de dierenwinkel welke kooi het meest geschikt is voor welke hamster, vooral als u dwerghamsters koopt. Deze soorten houden namelijk niet echt van kooiverdiepingen. Zorg in elk geval voor variatie, want in een kale kooi gaat de hamster zich snel vervelen. Hamsters zijn dol op hoekjes, gaten, buizen en compartimentjes. Ze voelen zich dan al gauw thuis. Een looprad hoort er natuurlijk bij. Daar rennen ze zich helemaal suf in. Dwerghamstertjes zijn niet graag alleen. Kies voor twee mannetjes of vrouwtjes. Syrische hamsters zijn daarentegen solitair en stellen geen prijs op gezelschap.

Hamster / Bron: Shutterbug75, PixabayHamster / Bron: Shutterbug75, Pixabay

Verzorging van de hamster

Koop strooisel – zoals houtkrullen – dat geschikt is voor hamsters, in verband met onverteerbare vezels waardoor ze buikklachten kunnen krijgen. Zet de kooi nooit pal in de zon, ook niet binnen. Verder moeten ze een plekje hebben waar ze hun voedsel kunnen verbergen. Ze hamsteren immers graag.

Zindelijk
De meeste hamsters zijn van nature zindelijk, wat wil zeggen dat ze hun behoefte op één plek doen, doorgaans in een hoekje van de kooi. Ook in gevangenschap houden ze zichzelf schoon.

Het juiste voer

Naast een waterflesje hoort de hamster een voerbakje te krijgen met droogvoer, doorgaans zaden en noten. Vraag advies over het juiste mengsel. Verder genieten ze van schijfjes komkommer, appelpartjes, klaver, paardenbloem, maar ze vinden geroosterd volkorenbrood ook heel lekker. Geef ze echter niet meer dan 10 tot 20 gram vers voer per dag.

Tanden
Voedingsupplementen, zoals extra vitaminen en mineralen, zitten meestal al in het droogvoer verwerkt. Hamsters hebben doorgroeiende snijtanden die slijten tijdens het eten. Scheefgroei komt voor. De tanden moeten dan regelmatig worden geknipt, zoals bij konijntjes. De hamster scherpt zijn nagels door op de bodem van zijn kooi te krabben, alsof hij er een gat in wil graven.

De gezonde hamster

Let bij de aanschaf van een Syrische hamster of dwerghamster op de volgende kenmerken. U weet dan dat u een gezonde hamster koopt.
 • Schone neus, geen afscheiding.
 • Geen hijgende ademhaling.
 • Ronde lichaamsbouw zonder zwellingen of bulten.
 • Glanzende, schone vacht.
 • Heldere ogen zonder afscheiding.

De zieke hamster

Een hamster kan allerlei kwalen en ziekten oplopen. In de regel is het echter zo dat een goedverzorgde hamster zelden ziek wordt en zijn hele (relatief korte) leven gezond blijft. Als u met de hamster naar de dierenarts gaat, stop hem dan in een plastic doos met veel strooisel. Liever geen kartonnen doos, want daar zou hij onderweg wel eens een gat in kunnen knagen. Veel voorkomende kwaaltjes en ziekten zijn:

Obstipatie

Vooral jonge hamsters hebben daar nogal eens mee te kampen. Het kwaaltje verdwijnt zodra ze geen moedermelk meer drinken. Oudere hamsters krijgen soms last van obstipatie als ze verkeerd strooisel krijgen en ervan eten, zoals watten en katoenpluis. Geef de hamster dan extra fruit en groenten.

Diarree

Een darminfectie is meestal de boosdoener. De hamster zit dan apathisch in een hoekje en wil niet meer eten. Ga naar de dierenarts zodat de hamster snel behandeld wordt.

Oormijten

Dit zijn parasieten die zich in het oorkanaal ophouden. Ze veroorzaken een korsterige huid. Ook krabt de hamster zich vaak. De dierenarts geeft een injectie die de mijten doodt. Oormijten zijn trouwens niet besmettelijk. De follikelmijt beschadigt de haarzakjes en veroorzaakt kaalheid.

Abcessen

Meestal onderhuids. Ze ontstaan nogal eens door vechtpartijtjes onder de hamsters. Een abces in de bek is vrijwel altijd het gevolg van tandproblemen. De behandeling bestaat uit antibiotica en spoelen met zoutwater.

Hamster / Bron: Tux, Wikimedia Commons (Publiek domein)Hamster / Bron: Tux, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Luchtweginfectie

Komt vaak voor. De hamster zit dan in de tocht of in een vochtige ruimte. Oudere dieren worden dikwijls verkouden door een verminderde weerstand.

Vergiftiging

Doordat hamsters zich de hele dag poetsen, kunnen ze wel eens een vergiftiging oplopen. Let dus op met verfstoffen en sprays.

Ontstoken oogjes

De symptomen zijn verkleving van de oogleden en afscheiding van pus. Meestal als gevolg van een verkoudheid. Eventueel de oogjes uitspoelen met lauwwarm, gekookt water. Als dat niet helpt, geeft de dierenarts een oogzalfje (antibiotica).

Wetenswaardigheden over de hamster

Ook hamsters houden een winterslaap. In de vrije natuur komen ze ’s avond als het schemert tevoorschijn. Ze smullen van wortels en andere groenten... en zelfs van een stukje hardgekookt ei. De draagtijd van hamsters is het kortst van alle zoogdieren – ruim twee weken. Hamsters zijn niet veeleisend. Als u een dagje of wat langer op stap gaat, kan hij makkelijk thuisblijven of ergens logeren, als hij maar genoeg te eten en te drinken krijgt en zijn kooi schoon wordt gehouden.

Lees verder

© 2013 - 2024 Orion, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Chinese dwerghamsterBen je van plan een Chinese dwerghamster aan te schaffen? Lees dan eerst dit artikel, zodat je goed voorbereid bent, en…
Welk loopwiel/rad is het beste voor mijn hamster?Meestal zit er in de hamsterkooi al een loopwiel, maar wat vaak het probleem is, is dat deze loopwielen vaak véél te kle…
Hamster en de verzorging ervanJe hebt verschillende soorten hamsters. Bv een goudhamster, dwerghamster en ga zo maar door. Maar wat voor verzorging he…
Een Syrische hamster als huisdierDe Syrische hamster is de populairste hamstersoort in Nederland. Maar wat is dit nu eigenlijk voor beestje en hoe kun je…

Herken de zieke hondHerken de zieke hondAls een hond zich niet lekker voelt, kan hij dit niet vertellen. Als je je eigen hond goed kent, dan herken je de signal…
Een worminfectie bij konijnenEen worminfectie bij konijnenKonijnen kunnen al op jonge leeftijd worden besmet met een worminfectie. De besmetting kan in het nest plaats vinden, do…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Meditations, Pixabay
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Hamsters
 • 'All about your hamster', Bradley Viner, Ringpress Books, U.K.
 • Afbeelding bron 1: Keith Pomakis, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
 • Afbeelding bron 2: Shutterbug75, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Tux, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Orion (616 artikelen)
Laatste update: 29-12-2022
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.