Ziekten en kwaaltjes bij hamsters

Inhoud
- Wat is een hamster?
- Bijtgraag
- Soorten hamsters
- Hamsterkooi
- Verzorging van de hamster
- Het juiste voer
- De gezonde hamster
- De zieke hamster
- Obstipatie
- Diarree
- Oormijten
- Abcessen
- Luchtweginfectie
- Vergiftiging
- Ontstoken oogjes
- Wetenswaardigheden over de hamster
Wat is een hamster?
Hamsters (Cricetinae) zijn zoogdieren en horen bij de familie van de knaagdieren. Ze zijn inheems in de woestenijen van Azië en Europa. ’s Nachts kunnen ze wel twintig kilometer afleggen, waarbij ze voer in de wangzakken opslaan en het naar hun ondergrondse holen brengen. Hamsters zijn nachtdieren. Overdag slapen ze dus veel. De goudhamster (Syrische hamster) is populair als huisdier en makkelijk tam te krijgen.
Bijtgraag
Toch blijven hamsters nerveuze beestjes. Ze moet al op jonge leeftijd gewend raken aan menselijk contact. De hamster is nieuwsgierig, alert en gaat graag op ontdekkingstocht. Laat hem niet schrikken en stoot hem niet per ongeluk aan, want hij bijt snel. Aai de hamster als hij uit zijn schuilplaats komt om te eten en pak hem daarna pas op. Na lang oefenen reageert hij ook op geluidjes. De hamster weet dan dat u een lekker hapje voor hem hebt. Toch blijft het altijd oppassen. Uiteindelijk gaat de hamster ook op uw handpalm zitten en laat hij tot op zekere hoogte met zich doen.Socialisatie
Bijtgedrag hoort echter niet. Er is iets mis met een hamster die voortdurend iedereen belaagt. De socialisatie is dan verkeerd gegaan of de omgang gaat niet zoals het moet. De Russische dwerghamster staat erom bekend dat hij het meest sociaal is... ook bij het baasje.
Soorten hamsters
Er zijn allerlei soorten hamsters die als huisdier geschikt zijn. Van de Syrische hamster (goudhamster) tot de Chinese dwerghamster, die sterk doet denken aan een uit de kluiten gewassen muis, zoals alle dwerghamsters. Ze communiceren met behulp van ultrasone piepgeluidjes. Naast de roborovski-hamster, die steeds populairder wordt en de kleinste is van alle dwergsoorten, zijn de meest bekende hamstersoorten:Syrische hamster (goudhamster)
Met stip het populairst en in veel tinten verkrijgbaar, zelfs in mozaïekpatroon. De oorspronkelijke Syrische hamster heeft echter een goudkleur.
Russische dwerghamster
Een zeer kleine dwergsoort met een donkere streep die van de ogen tot aan de staart loopt. U kunt ze het beste als paartje aanschaffen (mannetjes of vrouwtjes); in de vrije natuur leven ze immers in groepjes. Een temperamentvol, razendsnel hamstertje dat echter best sociaal is.
Chinese dwerghamster
Deze hamster is kleiner dan de goudhamster met een staartje van ongeveer één centimeter lang. Hij heeft een donkere rugstreep en is eveneens makkelijk hanteerbaar. De roborovski-hamster komt uit Noord-China en heeft wat langere poten en grotere oren.
Hamsterkooi
Laat u adviseren in de dierenwinkel welke kooi het meest geschikt is voor welke hamster, vooral als u dwerghamsters koopt. Deze soorten houden namelijk niet echt van kooiverdiepingen. Zorg in elk geval voor variatie, want in een kale kooi gaat de hamster zich snel vervelen. Hamsters zijn dol op hoekjes, gaten, buizen en compartimentjes. Ze voelen zich dan al gauw thuis. Een looprad hoort er natuurlijk bij. Daar rennen ze zich helemaal suf in. Dwerghamstertjes zijn niet graag alleen. Kies voor twee mannetjes of vrouwtjes. Syrische hamsters zijn daarentegen solitair en stellen geen prijs op gezelschap.
Verzorging van de hamster
Koop strooisel – zoals houtkrullen – dat geschikt is voor hamsters, in verband met onverteerbare vezels waardoor ze buikklachten kunnen krijgen. Zet de kooi nooit pal in de zon, ook niet binnen. Verder moeten ze een plekje hebben waar ze hun voedsel kunnen verbergen. Ze hamsteren immers graag.Zindelijk
De meeste hamsters zijn van nature zindelijk, wat wil zeggen dat ze hun behoefte op één plek doen, doorgaans in een hoekje van de kooi. Ook in gevangenschap houden ze zichzelf schoon.
Het juiste voer
Naast een waterflesje hoort de hamster een voerbakje te krijgen met droogvoer, doorgaans zaden en noten. Vraag advies over het juiste mengsel. Verder genieten ze van schijfjes komkommer, appelpartjes, klaver, paardenbloem, maar ze vinden geroosterd volkorenbrood ook heel lekker. Geef ze echter niet meer dan 10 tot 20 gram vers voer per dag.Tanden
Voedingsupplementen, zoals extra vitaminen en mineralen, zitten meestal al in het droogvoer verwerkt. Hamsters hebben doorgroeiende snijtanden die slijten tijdens het eten. Scheefgroei komt voor. De tanden moeten dan regelmatig worden geknipt, zoals bij konijntjes. De hamster scherpt zijn nagels door op de bodem van zijn kooi te krabben, alsof hij er een gat in wil graven.
De gezonde hamster
Let bij de aanschaf van een Syrische hamster of dwerghamster op de volgende kenmerken. U weet dan dat u een gezonde hamster koopt.- Schone neus, geen afscheiding.
- Geen hijgende ademhaling.
- Ronde lichaamsbouw zonder zwellingen of bulten.
- Glanzende, schone vacht.
- Heldere ogen zonder afscheiding.
De zieke hamster
Een hamster kan allerlei kwalen en ziekten oplopen. In de regel is het echter zo dat een goedverzorgde hamster zelden ziek wordt en zijn hele (relatief korte) leven gezond blijft. Als u met de hamster naar de dierenarts gaat, stop hem dan in een plastic doos met veel strooisel. Liever geen kartonnen doos, want daar zou hij onderweg wel eens een gat in kunnen knagen. Veel voorkomende kwaaltjes en ziekten zijn:Obstipatie
Vooral jonge hamsters hebben daar nogal eens mee te kampen. Het kwaaltje verdwijnt zodra ze geen moedermelk meer drinken. Oudere hamsters krijgen soms last van obstipatie als ze verkeerd strooisel krijgen en ervan eten, zoals watten en katoenpluis. Geef de hamster dan extra fruit en groenten.Diarree
Een darminfectie is meestal de boosdoener. De hamster zit dan apathisch in een hoekje en wil niet meer eten. Ga naar de dierenarts zodat de hamster snel behandeld wordt.Oormijten
Dit zijn parasieten die zich in het oorkanaal ophouden. Ze veroorzaken een korsterige huid. Ook krabt de hamster zich vaak. De dierenarts geeft een injectie die de mijten doodt. Oormijten zijn trouwens niet besmettelijk. De follikelmijt beschadigt de haarzakjes en veroorzaakt kaalheid.Abcessen
Meestal onderhuids. Ze ontstaan nogal eens door vechtpartijtjes onder de hamsters. Een abces in de bek is vrijwel altijd het gevolg van tandproblemen. De behandeling bestaat uit antibiotica en spoelen met zoutwater.