Herken de zieke hond

Herken de zieke hond Als een hond zich niet lekker voelt, kan hij dit niet vertellen. Als je je eigen hond goed kent, dan herken je de signalen en weet je dat er wat aan de hand is. Toch is een ernstige aandoening soms erg moeilijk te herkennen en niet elke hond laat dit even goed merken. Het is niet nodig om bij elke kleine verandering actie te ondernemen. Toch zijn er een heleboel dingen waar je op kunt letten bij je hond en kun je bijdragen aan een goede gezondheid.

Gedrag hond verandert

Als eigenaar van je hond ken je hem het beste en herken je het als er wat aan de hand is. Soms zijn de signalen gemakkelijk te herkennen en weet je wat moet doen. Het gebeurt wel eens dat je hond zich een keer niet lekker voelt, maar dat er niet veel aan de hand is. Je hond voelt zich misschien gewoon een dagje niet helemaal lekker. Of misschien laat hij zijn eten een keertje staan, of reageert wat minder enthousiast dan anders wanneer je thuiskomt. Maar het is niet nodig om elke keer dat je hond zich wat anders dan anders gedraagt naar de dierenarts te rennen.

Wanneer ingrijpen?

Soms is het heel duidelijk dat er iets mis is met je hond, en weet je precies welke actie je moet uitvoeren. Het kan handig zijn om jezelf als uitgangspunt te nemen. Wat zou je doen als de symptomen bij jezelf voorkomen, zou je dan naar de dokter gaan? Leeftijd is een van de belangrijkste factoren bij het bepalen van de te volgen lijn. Zo kan een oudere hond die plotseling minder actief is, meer mankeren dan een jonge hond die wat sloom is. Oudere honden hebben minder reserves en kunnen snel ziek worden, terwijl een jonge hond beter tegen een stootje kan. Hoe snel de hond ziek werd, is ook een zwaarwegende factor. Wanneer een hond binnen een paar uur erg ziek wordt, is het probleem duidelijk acuter dan wanneer hij in de loop van weken of maanden een aandoening ontwikkelt. Bij een acuut probleem moet er snel worden ingegrepen.

Herken de symptomen

Tijdens het leven van je hond zul je veel symptomen zien en zul je onderscheid moeten maken tussen de problemen die acute aandacht vereisen, en die waarbij dat niet nodig is. Je hond kan ernstig ziek worden. De waarschuwingssignalen laten dan vaak niet lang op zich wachten. Maar een probleem kan ook in enkele dagen verergeren. Dan is het belangrijk dat je de gewoontes en het gedrag van de hond kent, zodat je kunt ingrijpen voor er sprake is van een noodgeval. Hoe dan ook, ga meteen naar de dierenarts als je hond een van de volgende symptomen vertoont:

Braken

Aanhoudend braken, bloed in het braaksel of kokhalzen. Kokhalzen kan wijzen op een maagtorsie, een zeer snel optredende en levensbedreigende conditie. Een maagtorsie komt vooral voor bij honden van grotere rassen die net hebben gegeten en dan actief zijn. Er moet snel worden ingegrepen door de dierenarts, anders zal de hond overlijden.

Eet- en drinkpatroon

Als er een plotselinge verandering is in het eet- of drinkgedrag van je hond, kan dit wijzen op een aandoening. Zo kan veel drinken en veel plassen wijzen op diabetes. Als de hond in een korte tijd veel gewicht verliest, kan er sprake zijn van hart-, darm- of leverproblemen.

Ontlasting

Als er bloed in de ontlasting of in urine is, kan de hond ernstig ziek zijn. Ook kan er sprake zijn van een (inwendige) verwonding. Als er een aanzienlijke verandering is in de plasfrequentie, kan het duiden op een nierziekte, infectie of vergiftiging.

Afwijkend gedrag

Als de hond verward gedrag vertoont, wankelt of steeds in elkaar zakt, kan het wijzen op hartproblemen, hoge bloeddruk, hersenaandoeningen of stoornissen in de hormonen.

Moeilijke ademhaling

Als de hond moeite heeft met ademhaling, kan het veroorzaakt worden door een voorwerp in de luchtwegen, of door hart- en longproblemen. De ademhaling kost de hond duidelijk moeite, dit is vooral aan de flanken te zien en kan in sommige gevallen hoorbaar zijn.

Coördinatie

Als de hond verzwakt raakt, verlammingsverschijnselen vertoont kan zijn coördinatie verstoord zijn. Er kan sprake zijn van een verwonding, infectie of hartproblemen.

Janken

Als de hond plotseling aanhoudend jankt of piept, betekent dit dat de hond veel pijn heeft en dat er wat ernstigs aan de hand kan zijn. Soms kun je de pijnljke plek achterhalen door hem aan te raken. Wanneer aan de pijnlijke plek komt, zal de hond reageren.

Diarree

Aanhoudende diarree kan wijzen op een infectie, vergiftiging, inwendige verwondingen, kanker of darmaandoeningen. In sommige gevallen is het zeer acuut.

Enge verschijnselen die geen noodgeval zijn

Sommige verschijnselen bij de hond lijken erg, maar valt in werkelijkheid nog wel mee en kunnen thuis behandeld worden of wachten totdat het spreekuur van de dierenarts begint. Er zijn ook symptomen die bij honden heel normaal zijn. Hieronder worden wat voorbeelden genoemd.

Omgekeerd niezen

Dit klinkt als een soort van herhaaldelijk en aanhoudend gesnurk. Het doet vreemd aan, maar is in feite heel normaal.

Sporadisch braken

Het is bij honden vrij normaal om te braken bij oprispingen of door te snel of te veel eten. Bij de meeste honden komt dit wel eens voor.

Gescheurde nagel

Nagels kunnen op veel manieren beschadigd raken. Het kan hevig bloeden, maar het is thuis ook gemakkelijk te behandelen. Als de hond het toelaat kun je de loshangende nagel eraf knippen. Zo niet, laat je het zitten. Druk een paar watten er tegenaan en verbind de poot met een verband of doe er anders een sok omheen. Ga naar de dierenarts zodra het spreekuur begint.

Knieschijf uit de kom

Het uit de kom schieten van de knieschijf komt voornamelijk voor bij kleinere hondenrassen. Het ziet er erger uit dan het is. De hond moet wel naar de dierenarts, maar het is geen noodgeval.

Lintwormsegmenten rond de anus

Deze lijken wat op witte rijstkorreltjes. Misschien schrik je ervan van als je het voor het eerst ziet, maar deze wormen zijn gemakkelijk te behandelen met een middeltje dat bij de dierenarts verkrijgbaar is.

Naar de dierenarts

Als je hond last heeft van ernstige symptomen, moet je direct naar de dierenarts. Het kan het leven van je hond redden. Mocht je twijfelen of er sprake is van een noodgeval, maar het is wel ernstig, ga dan ook zo snel mogelijk naar de dierenarts. Als er sprake is van een ernstige situatie die niet levensbedreigend is, kun je altijd even bellen naar de dierenarts om te informeren wat je het beste kunt doen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over maagtorsie/maagkanteling bij hondenAlles over maagtorsie/maagkanteling bij hondenEen maagtorsie, ook wel maagdilatatie, maagkanteling of maagdraaiing genoemd is een afwijking bij je hond dat levensbedr…
Druiven en rozijnen zijn levensgevaarlijk voor uw hondDruiven en rozijnen zijn levensgevaarlijk voor uw hondDat chocolade giftig is voor uw hond dat weten de meeste mensen wel maar wist u dat druiven en rozijnen ook levensgevaar…
Maagtorsie bij hondenEen maagtorsie wordt naar mate van ernst ook wel maagdraaiing of maagdilatatie genoemd. Als uw hond een maagtorsie heeft…
Hond en chocoladeJe hebt een hond, en hij heeft chocolade gehad. In hoeverre kan dit kwaad? Wanneer moet ik een dierenarts waarschuwen? L…

BSE (gekkekoeienziekte)BSE (gekkekoeienziekte)BSE, Bovine Spongiforme Encephalopathie, wordt ook wel gekkekoeienziekte genoemd. Deze ziekte word door prionen veroorza…
Ziekten en kwaaltjes bij hamstersZiekten en kwaaltjes bij hamstersOud wordt een hamster niet. Hooguit twee, drie jaar. Wie een hamster koopt, weet dus dat het geen ‘grijsaard’ wordt. Maa…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: SLeutloff, Pixabay
  • Boek: Hondenverzorging, ISBN 3-8290-6765-8
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 16-10-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.