Ziekten en kwaaltjes bij goudvissen

Ziekten en kwaaltjes bij goudvissen De goudvis is verwant aan de karper en komt oorspronkelijk uit China en Japan. Het houden van goudvissen is geen dure hobby. Wel hebben deze vissen een goede verzorging nodig. Goudvissen zijn verkrijgbaar in talloze variëteiten. Natuurlijk kunnen ze ziekten oplopen, zoals alle huisdieren. Heel belangrijk is dat u de waterkwaliteit op peil houdt. Veel kwaaltjes worden daarmee voorkomen. Daarnaast is overvoeren een van de belangrijkste oorzaken van sterfte onder goudvissen in aquariums. Geef altijd kwalitatief goed voer in kleine hoeveelheden.

Inhoud


Zet goudvissen in een aquarium of vijver

De goudvis (Carassius auratus auratus) werd ongeveer 4500 jaar geleden als siervis gekweekt. Hij past zich aan de omgeving aan; hoe kouder zijn biotoop, hoe lager zijn metabolisme. De schubben liggen dakpansgewijs op elkaar en de metalliekkleur heeft hij te danken aan guanine, een stof die zich onder de schubben bevindt en het licht weerkaatst. Zoals alle vissen ademt de goudvis door kieuwen. Daarom is de waterkwaliteit zo belangrijk. Zet uw goudvis liever niet in een vissenkom. Hij heeft dan al gauw te weinig ruimte en krijgt onvoldoende zuurstof.

Goudvis / Bron: RubySS, Wikimedia Commons (Publiek domein)Goudvis / Bron: RubySS, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Het juiste aquarium

Schaf liefst een rechthoekig, glazen aquarium aan. In de dierenspeciaalzaken kan men u daarover alle informatie geven. De minimumafmetingen zijn 60 x 30 x 30 centimeter. De goudvis past zich ook qua grootte aan zijn biotoop aan. In een klein aquarium zal hij kleiner blijven dan bijvoorbeeld in een grote vijver.

Kiezellaag
Verfraai het aquarium met een kiezellaag, enkele planten en wat u verder nog leuk vindt. Goudvissen stellen in dat opzicht alles op prijs wat de verveling verdrijft. Sommige soorten kunnen wel 25 jaar worden, maar de meeste houden het veel eerder voor gezien. Met de juiste verzorging kunnen ze echter best bejaard worden.

Waterfilters, tl-buizen en waterplanten

Een lichtbak met tl-buizen warmt het water niet op. Dat is een groot voordeel. Met een glazen plaat op het aquarium voorkomt u bovendien overmatige verdamping. Er zijn allerlei soorten waterfilters voor koudwateraquariums verkrijgbaar. Ze reinigen en brengen meer zuurstof in het water (bubbels). U kunt voor plastic planten kiezen. Echte planten zijn natuurlijk veel leuker. Kies eventueel voor fonteinkruid (Anacharis densa), waterduizendblad (Myriophyllum) of een van de vele varensoorten.

Hoeveel goudvissen?

Goudvissen zijn er te kust en te keur in allerlei variëteiten, van de gewone leeuwenkop tot de waaierstaart, sluierstaart en de oranda. In de natuur leeft de goudvis in scholen. Het is dus beter om meer goudvissen te houden in één aquarium. Er zijn een paar dingen waarop u moet letten als u ‘veel’ vissen houdt. In het algemeen geldt dat één goudvis een biotoop van 60 cm² wateroppervlak nodig heeft. Een aquarium met een wateroppervlak van 2400 cm² mag dus vissen bevatten met een totale lengte van 40 centimeter (wateroppervlak delen door 60). Neem daarbij ook de verwachte groei van de vissen in aanmerking.

Goudvis / Bron: Jaffe, PixabayGoudvis / Bron: Jaffe, Pixabay
Wateroppervlak
Vooral het wateroppervlak is van belang en niet zozeer de diepte van het aquarium. Zorg bovendien voor een goede waterfilter en dat het water zuurstofrijk blijft. De lichtbak mag het water niet opwarmen. Gebruik dus liever tl-buizen. Ververs het water (20-25 procent) in het aquarium op gezette tijden.

Voeding

De gulden regel wat betreft voeren is: geef kleine hoeveelheden. In de dierenspeciaalzaak vindt u allerlei soorten visvoer in de vorm van vlokken of korrels. Er zit alles in wat uw goudvis nodig heeft om gezond te blijven. Laat u in de speciaalzaak goed adviseren. Trakteer de vissen niet op extraatjes, want overvoeren is een van de grootste oorzaken van vissterfte in aquariums.

Elke dag voeren
Voer uw goudvissen enkele keren per dag. Een paar drijvende vlokkenringetjes op het water zijn ruim voldoende, ook al hebt u zo misschien uw twijfels. U voert beslist teveel als de vissen het lekkers niet binnen enkele minuten verorberd hebben. De rest van het voer zakt immers naar de bodem en blijft daar liggen. Het verontreinigt de biotoop van uw goudvissen.

Kenmerken van de gezonde goudvis

Koop goudvissen die gezond zijn. Een gezonde goudvis heeft de volgende kenmerken:
  • Onbeschadigde schubben zonder schimmelvorming.
  • Sterke vinnen die er niet beschadigd uitzien.
  • Snelle kieuwbewegingen.
  • Heldere ogen.
  • Geen onnatuurlijk dikke of dunne romp.
  • Geen ‘happende’ bewegingen aan het wateroppervlak.

De zieke goudvis

Een zieke goudvis wil niet eten, is vermagerd of juist erg dik en hapt letterlijk naar lucht. Ook ontlastingdraden die niet loskomen zijn een veeg teken. Vrijwel altijd speelt de waterkwaliteit een grote rol in het wel en wee van de goudvis. Als daar iets mis mee is, laat de weerstand van de vis al gauw te wensen over. Vaak voorkomende ziekten en kwalen zijn:

Zwemblaasziekte

Elke vis heeft een zwemblaas, waarmee hij zijn drijfvermogen regelt. Bij een infectie van dat orgaan kan hij zijn evenwicht in het water niet meer bewaren. Vaak geneest deze kwaal binnen enkele dagen.

Goudvis / Bron: Luis Miguel Bugallo Sánchez, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Goudvis / Bron: Luis Miguel Bugallo Sánchez, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Witte stippen op de schubben

Deze ziekte wordt veroorzaakt door parasieten. De goudvis heeft er last van en gaat langs allerlei voorwerpen schuren die zich in het aquarium bevinden. Doe malachietgroen in het water. Het helpt goed.

Waterzucht

Oedeem is een ernstig symptoom dat duidt op een tumor of hartprobleem. Er is weinig aan te doen.

Andere wetenswaardigheden over goudvissen

Ook vissen kunnen zich eenzaam voelen. Houd ze dus liefst in een groepje of school. Water neemt bepaalde giftige dampen uit de lucht op. Let dus op als u in huis aan het schilderen bent. Trouwens, goudvissen die langzaam naar de bodem zakken en daar een tijdje vertoeven zijn niet ziek, maar doen een dutje.

Lees verder

© 2013 - 2024 Orion, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Carassius Auratus - GoudvisCarassius Auratus - GoudvisWat je op het plaatje hiernaast ziet, is wel het grootste misverstand dat er bestaat over de goudvis: hij mag absoluut n…
Goudvissen verzorgenGoudvissen verzorgenHet is misschien moeilijk te geloven maar goudvissen kunnen tot 25 jaar of ouder worden wanneer ze een goede verzorging…
SluierstaartgoudvisSluierstaartgoudvissen zijn mooie maar ook kwetsbare vissen. Je hebt ze in allerlei kleuren en er zijn veel verschillend…
De goudvis, populaire koudwatervisDe goudvis, populaire koudwatervisDe Latijnse naam van de goudvis is Carassius auratus en behoort tot de familie van de karperachtigen (Cyprinidae). Het i…

Een worminfectie bij konijnenEen worminfectie bij konijnenKonijnen kunnen al op jonge leeftijd worden besmet met een worminfectie. De besmetting kan in het nest plaats vinden, do…
Heeft mijn paard pijn? Hoe pijn bij paarden te herkennenHeeft mijn paard pijn? Hoe pijn bij paarden te herkennenUit onderzoek is gebleken dat maar liefst 25% van de paarden in meer of mindere mate pijn heeft. Soms is het overduideli…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Endlesswatts, Pixabay
  • www.faunaland.nl
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Goudvis_(dier)
  • 'All about your goldfish' (Bradley Viner)
  • Afbeelding bron 1: RubySS, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: Jaffe, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Luis Miguel Bugallo Sánchez, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Orion (616 artikelen)
Laatste update: 27-12-2022
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.