De Chinese dwerghamster

Ben je van plan een Chinese dwerghamster aan te schaffen? Lees dan eerst dit artikel, zodat je goed voorbereid bent, en je je Chinese dwerghamster kan geven wat hij nodig heeft!

Algemeen

Zoals de naam al zegt, komt de Chinese dwerghamster uit China. Om precies te zijn het Noorden van China. Ze behoren tot de langstaartdwerghamster. Hierdoor staat hij niet dicht bij de andere hamstersoorten, deze hebben een veel kortere staart.
Chinese dwerghamsters zijn geen pluizige bolletjes, zoals de Russische dwerghamster. Chinese dwerghamsters hebben kortere haren en de vacht is gladder.
Chinese dwerghamsters zijn klein, en heel erg snel. Ze klimmen veel, en rennen zo'n 10 kilometer per dag. Net zoals andere hamstersoorten zijn Chinese dwerghamsters er in verschillende kleuren. De bekendste is naturel, ook wel wildkleur genoemd.
Chinese dwerghamsters worden gemiddeld 4 jaar oud, dit is ouder dan de rest van de hamstersoorten.
Het zijn geen sociale diertjes, ze leven het liefst alleen.

Geslachtsbepaling

Bij de meeste hamstersoorten is het lastig om te zien of je een mannetje of vrouwtje koopt. Maar bij de Chinese dwerghamster is het makkelijk te zien. Dit komt omdat de ballen van het mannetje nogal opvallen. Ook zie je het geslacht aan de afstand tussen de anus en de geslachtsopening. Dit is bij het mannetje groter dan bij het vrouwtje.

Kooi

Omdat Chinese dwerghamster veel rennen, is het belangrijk dat je een grote kooi hebt. In tegenstelling tot Russische dwerghamsters, die met een kleine kooi met verdiepingen tevreden zijn, heeft een Chinese dwerghamster liever een groter oppervlak met veel tunnels, waar hij door kan rennen. Als bodembedekking kun je zaagsel of hennep gebruiken. Er zijn ook andere produkten zoalshout/beukensnippers en anti-geur korrels.

Voer

Zorg dat je als voer goed hamstervoer koopt. Hamstervoer zit vol goede vitamines en mineralen. Geef een hamster geen konijnenvoer, dit is veel te eenzijdig. Caviavoer mag wel, omdat hier vitamine C in zit.
Dierlijk eiwit is ook goed voor een hamster, maar dit ontbreekt in veel hamstervoer.
Daarom kun je je hamster af en toe hondenbrokken geven. Geef ze geen kattenbrokken, dit is te zout!
Groente en fruit vinden de meeste hamsters ook erg lekker. Een paar voorbeelden van wat je kunt geven zijn appel, tomaatjes of wortel.

Lichaamstaal

De Chinese dwerghamster is niet een heel sociaal diertje, en is vaak wat bangig. Wanneer hij in de kooi zit en er gebeurt iets onverwachts, dan zal hij proberen zich te verstoppen. Dan kan het zijn dat hij heel snel in zijn huisje vliegt of dat hij onder het hooi kruipt. Door vaak tegen je hamster te praten, went hij aan je stem en wordt al snel minder bang. Je kunt dan ook voorzichtig met wat lekkers op je hand de kooi in en wachten tot hij het lekkers komt halen.

Veel plezier met de aankoop van je Chinese dwerghamster!
© 2011 - 2024 Missyme001, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe krijg ik mijn dwerghamster tam?Uw kind heeft een dwerghamster gekregen. Er is een kooi gekocht, de benodigheden zijn er dus: knuffelen maar! Helaas bli…
Dwerghamster als huisdierDwerghamster als huisdierIn Nederland zijn er vier soorten dwerghamsters die als huisdier worden gehouden. De Russische dwerghamster, de Campbell…
Soorten dwerghamstersSoorten dwerghamstersDwerghamsters worden onderscheiden in vier soorten. De Russische dwerghamster, de Campbelli dwerghamster, de Chinese dwe…
Campbelli dwerghamster (Phodopus campbelli)Campbelli hamsters kunnen in tegenstelling tot vele andere hamstersoorten wel samen gehouden worden. Het zijn leuke dier…

De vierde week in het leven van een pupDe vierde week in het leven van een pupDe pup van vier weken is zo leuk om te zien en om mee te spelen! Hij staat nu op zijn poten, gaat op onderzoek uit, likt…
Hondenrassen: Puli (Hongaarse herdershond)Hondenrassen: Puli (Hongaarse herdershond)De Puli is een Hongaarse herdershond met een opvallende vacht die bestaat uit lange koorden met vervilt haar. Meestal ko…
Missyme001 (1 artikelen)
Gepubliceerd: 09-06-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.