Vlooien bij kippen herkennen, behandelen en voorkomen
Niet alleen honden en katten hebben last van vlooien, ook kippen kunnen de bewegelijke parasieten bij zich dragen. Vlooien op kippen komen vaak voor tijdens warme zomerdagen en zijn van een ander soort dan de vlooien die katten en honden kwellen. Hoewel vlooien bij kippen minder vaak voorkomen dan luizen of mijten, kunnen de parasieten flink wat jeuk en irritatie opleveren. Doordat vlooien kunnen springen kunnen ze ook op mensen terechtkomen waar ze kunnen zorgen voor jeukende bultjes. Gelukkig zijn vlooien goed te herkennen, behandelen en voorkomen.
Vlooien
Kippenvlooien zijn kleine bruine insecten met zes sterke springpoten. Vlooien zijn in tegenstelling tot luizen en mijten erg bewegelijk. Dit is dan ook de belangrijkste eigenschap waarmee je vlooien kan onderscheiden van mijten en luizen. Vlooien kunnen een ware plaag worden voor je kippen. Ze veroorzaken veel jeuk, irritatie en overlast en kunnen de kippen verzakken. Bij een heuse plaag kunnen de vlooien ook op mensen of dieren springen en zorgen voor jeuk en irritatie. Een kippenvlo heeft echter de voorkeur voor een kip en ze hebben dan ook een gastheerkip nodig om te overleven. Ook zijn kippenvlooien van een andere soort dan de honden- of kattenvlo.
Herkennen van vlooien bij kippen
De vlooien op kippen zijn voor mensen met het blote oog te zien. Omdat een vlo na het bijten weer van de kip afspringt, zijn de vlooien meestal niet op de kippen te vinden, maar in de omgeving van de kippen. Wel kunnen er eitjes van vlooien tussen de veren van de kippen gevonden worden. De vlooien zelf zijn vaak in het hok terug te vinden. Ook daar kun je eitjes of larve van de vlooien terug vinden. Deze witte wormachtige larve kunnen geen bloed zuigen en leven vaak van de uitwerpselen van de kippen. Maar een vlooienplaag is vaak ook te merken aan het gedrag van de kippen. Symptomen bij kippen door vlooien kunnen zijn:
- Kippen zijn onrustig en hebben stress.
- Kippen kunnen agressiever zijn of zich anders gedragen.
- De kippen leggen geen of minder eieren.
- Er zitten schilfers tussen de veren.
- De kippen pikken met de snavel tussen de veren.
- De kippen hebben kale plekken en last van veeruitval
Invloed van vlooien op de gezondheid
Vlooien hebben een slechte invloed op de gezondheid van de kip. De jeuk en irritatie kunnen zorgen voor stress, wat weer kan leiden tot een verminderde leg en agressief gedrag. Daarbij kan het pikken door de jeuk zorgen voor wondjes en infecties. In het ergste geval kunnen de kippen door herhaaldelijk bloedverlies last krijgen van bloedarmoede. Kippen worden hierdoor duf en bleek. Het is dus verstandig om vlooien te allen tijde bij kippen te behandelen. Kippenvlooien kunnen mensen ook bijten, waardoor er kleine, rode, jeukende bultjes kunnen ontstaan. Kippenvlooien zijn echter ongevaarlijk voor mensen en een vlooienbult hoeft dan ook niet behandeld te worden.
Behandelen
Vlooien zijn te behandelen met vlooienbestrijdingsmiddelen die te koop zijn in dierenwinkels en speciaalzaken. De middelen bevatten meestal de actieve stof pyrethrine, maar ook andere stoffen zijn mogelijk. Niet alle antivlooienmiddelen zijn echter geschikt voor kippen als je de eieren nog wil eten. Sommige stoffen komen namelijk in de eieren terecht en kunnen schadelijk zijn voor de mens. Zo zijn middelen met fipronil af te raden te gebruiken bij kippen waarvan je de eieren of het vlees nog wil eten. Veel antivlooienmiddelen zijn echter ook onschadelijk voor de kip en de mens. Koop daarom bij voorkeur een middel dat ook echt geschikt is voor kippen of pluimvee.
Hoe te behandelen
Voor de behandeling tegen vlooien kun je het beste een spray gebruiken waarmee je de kippen inspuit. Vlooien zitten vaak op warme plekken onder de vleugels en bij de anus. Spuit deze plekken dus extra goed in. Daarnaast moet het hok en de omgeving van de kip gereinigd en behandeld worden. Verwijder alle bodembedekking, etensresten, uitwerpselen en eventueel andere losse spullen in het hok. Reinig alles met verdunde chloor en spuit daarna alles af met water. Laat het hok goed drogen en behandel het hok daarna nog eens met een vlooienbestrijdingsmiddel. Herhaal dit een week later nog eens, omdat er mogelijk nog eitjes uit kunnen komen.
Voorkomen
Vlooien kun je het beste zoveel mogelijk voorkomen, omdat als een vlooienplaag eenmaal is begonnen, het lastig is om deze weg te krijgen. Het voorkomen van vlooien kan je doen door kippen in de zomer preventief te behandelen met een vlooienbestrijdingsmiddel. Daarnaast zijn er een aantal andere methodes om vlooien bij kippen te voorkomen.
Stofbad
Het nemen van een stofbad werkt bij kippen tegen luizen, mijten en vlooien. Door het scherpe zand gaan de vlooien namelijk dood. Vooral een stofbad van witzand, lavameel en diatomeeënaarde, eventueel aangevuld met vlooienbestrijdingsmiddel, kan preventief werken tegen vlooien.
Tabakstelen, varens en boerenwormkruid
Tabakstelen, varens en boerenwormkruid zijn planten die vlooien, luizen en mijten kunnen verjagen omdat de parasieten hier simpelweg niet van houden. Het kan daarom helpen om de gedroogde planten te mengen met de bodembedekker in het hok. Ook kan je ervoor kiezen deze planten in het kippenhok te planten.
Hygiëne
Als het kippenhok goed schoon en vrij van etensresten is, is de kans op vlooien ook kleiner. Vlooien worden namelijk vaak opgelopen door ongedierte dat op de kippenmest of restafval afkomt. Daarnaast kunnen de larve van de vlooien zich lastig voeden als er geen kippenmest ligt. Het is natuurlijk bijna onmogelijk om het hok kippenmest- en etensrestvrij te houden, maar regelmatig schoonmaken kan zeker helpen.
Lees verder