Heeft mijn kat vlooien?

Heeft mijn kat vlooien? De vlooien die het meest voorkomen zijn katten- en hondenvlooien. Het zijn bloedzuigende parasieten die zowel mensen als hun huisdieren bijten. Zowel uw huisdier als uzelf ondervindt hinder van vlooien, dus is het belangrijk te weten hoe de cyclus van de vlo werkt zodat u zichzelf maar ook uw huisdier goed kunt beschermen.

Het leven van een vlo

De meeste vlooien zijn ongeveer 2-3mm lang en rood of bruin van kleur. Vlooien voeden zich met bloed van zoogdieren of vogels. De larven voeden zich met de uitwerpselen van volwassen vlooien, maar ook met organisch materiaal in tapijten of beddengoed.
Vlooien van huisdieren kunnen zich niet in leven houden op de mensenhuid. Ze springen op bij beweging. Dus als u langs een vlo loopt, springt hij op door de beweging/trilling die u veroorzaakt. Dan bijt hij. Een beet kunt u herkennen aan een klein zwart vlekje met een rode rand. Er ontstaat een lichte zwelling die kleiner is dan bij andere insectenbeten. Vaak bijt de vlo een aantal keer rond dezelfde plek. De beet voelt u direct, maar doet geen pijn. Later ontstaat wel jeuk.

Weetjes omtrent de cyclus van de vlo

  • De cyclus van de vlo duurt ongeveer zes weken
  • De vrouwtjesvlo zuigt bloed van uw huisdier
  • Als zij bloed heeft gezogen, legt zij eitjes
  • De eitjes rollen uit de vacht van het dier, bijvoorbeeld ergens op de grond in uw huis!
  • Na een paar dagen komen de larven uit de eitjes en deze verstoppen zich op een donker plekje
  • Na 2-3 weken verpoppen de larven zich en kunnen dan wel 1,5 jaar in leven blijven.
  • Door trillingen van buitenaf, komt de pop uit en is het een volgroeide vlo geworden.
  • 5% van de vlooiencyclus speelt zich af op een huisdier en 95% in de omgeving, bijvoorbeeld achter een plint of in de vloerbedekking.

Bestrijding

Omdat een vlo in haar leven wel 2000 eitjes kan leggen en deze zich allemaal verspreiden, kunnen vlooien zich razendsnel uitbreiden tot een ware vlooienplaag. De vlooien veroorzaken pijnlijke beten bij katten en honden die later erg gaan jeuken. Doordat vlooien eitjes van lintwormen bij zich kunnen dragen, kan een huisdier hier ook mee besmet raken, net als kinderen! Huisdieren kunnen ook allergisch zijn voor de vlooienbeet wat heel veel jeuk en hinder oplevert bij het dier. Het huisdier zal tot bloedens toe blijven krabben. En als laatste is het voor de mens ook zeer onplezierig om vlooien in huis te hebben of zelfs gebeten te worden door een vlo! Daarom is het heel belangrijk om bestrijdingsmiddelen te gebruiken, ook als er nog nooit vlooien zijn geconstateerd. Dan is het goed om het preventief te doen. Alleen een huisdier tegen vlooien behandelen is absoluut niet voldoende. Er dient een middel te worden gebruikt dat:
  • de volwassen vlo kan doden
  • de eieren op het huisdier kan doden
  • de eieren in de omgeving kan doden
  • de larven in de omgeving kan doden

Hoe te voorkomen?

  • Stofzuig regelmatig, vooral op de plaatsen waar de huisdieren liggen en komen, ook achter banken en kasten
  • Behandel uw huisdieren maandelijks preventief en het hele jaar door met een bestrijdingsmiddel tegen vlooien
  • Zorg dat u uw huis goed gezogen achterlaat als u met vakantie gaat en spray uw huis preventief in.
© 2013 - 2024 Madeleine79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vlooien in huis? Zo kan je ze doeltreffend bestrijden?Vlooien in huis? Zo kan je ze doeltreffend bestrijden?Wie dit jaar te kampen heeft met vlooien weet dat de beestjes hardnekkiger zijn dan vroeger. Een gewone behandeling of v…
Mensenvlo en vlooienbeet behandelen en bestrijdenVlooien zijn er in veel verschillende soorten. Zo kenen we de kattenvlo, de hondenvlo, de rattenvlo, de egelvlo en ook d…
Wat is een vlooientheater?Wat is een vlooientheater?Vlooien zijn lastige beestjes, die katten, honden en mensen jeuk bezorgen. Er zijn verschillende manieren om ze te bestr…
Vlooien bij kippen herkennen, behandelen en voorkomenVlooien bij kippen herkennen, behandelen en voorkomenNiet alleen honden en katten hebben last van vlooien, ook kippen kunnen de bewegelijke parasieten bij zich dragen. Vlooi…

Tijgermug – een invasieve exoot en plaagdierTijgermug – een invasieve exoot en plaagdierDe tijgermug is een invasieve exoot in Nederland. Het beestje komt van oorsprong in Azië voor, maar breidt zijn leefgebi…
Vlooien bestrijdingVlooien bestrijdingVlooien, vrijwel iedereen met huisdieren heeft er wel eens mee te maken gehad. Vlooien komen vaak voor in huizen, met na…
Bronnen en referenties
  • Dierenkliniekwilhelminapark.nl
  • Rentokil.nl
Madeleine79 (43 artikelen)
Laatste update: 12-11-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Insecten en ongedierte
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.