Kalkpoten bij kippen herkennen en behandelen

Kalkpoten bij kippen herkennen en behandelen Kalkpoten bij kippen worden veroorzaakt door de schurftmijt en is een veel voorkomend verschijnsel bij pluimvee, vooral bij kippen. Het is voor de beesten een vervelende aandoening die bovendien binnen het hok meteen nieuwe slachtoffers zal maken, omdat het zeer besmettelijk is. Kalkpoten zijn gemakkelijk te herkennen aan de verdikte poten van het dier. De aandoening begint met een geelachtig droog laagje vlak boven de tenen bij beide poten. Zonder ingrijpen zal de verdikking over de hele poten plaatsvinden. Kalkpoten zijn goed te behandelen. Je kan het zelf doen in een badje met een ontsmettingsmiddel en wat slaolie. Voor hardnekkige gevallen is een gelei bij de dierenarts verkrijgbaar is.

De oorzaak van kalkpoten bij kippen

Kalkpoten bij kippen worden veroorzaakt door schurftmijt. Deze parasiet maakt gangetjes in de poten van de kip met het gevolg dat de schubben van de tenen en de loopbenen opengaan waardoor deze gaan verdikken. Na de verdikking schilferen ze af, maar de poten zullen zonder hulp van de mens niet genezen. Kalkpoten zijn zeer besmettelijk voor andere kippen in de omgeving.

Hoe herken je kalkpoten

In eerste instantie heb je niet eens zo snel in de gaten, dat het om een kalkpoot gaat. Een gezonde kippenpoot is slank en glad van uiterlijk.

Een geelachtig droog laagje

De eerste verschijnselen van kalkpoten openbaren zich op de poot vlak boven de tenen, waar heel geleidelijk een geelachtig droog laagje ontstaat. Pas na verloop van tijd zie je eigenlijk dat de poot dikker en dikker wordt. Het verschijnsel treedt bij beide poten op.

Het gedrag van de kippen

De kippen vertonen een ander gedrag. Je kan zien dat ze behoorlijk veel last van hun poten hebben, doordat ze onophoudelijk met hun snavel naar de poten pikken.

Verdikte poten

Als je dit constateert is het wel heel duidelijk dat het kalkpoten zijn.

Kalkpoten behandelen

Na het herkennen van dit ongemak kan je overgaan tot de behandeling. Kalkpoten zijn erg besmettelijk, maar gelukkig ook goed te behandelen.

Zelf behandelen

Voor degenen, die dokters- en medicijnkosten willen besparen is er een goede methode
Haal de aangetaste dieren uit het hok om verdere besmetting te voorkomen.
  • Doe wat desinfecteermiddel over de poten van de kip om deze te ontsmetten.
  • Doe de pootjes in een badje met bijvoorbeeld Dettol en/of slaolie
  • Laat de poten 10 minuten weken. in die tijd vult de Dettol de gangetjes van de schurftmijt die zo wordt gedood.
  • De korstjes op de poten zijn nu losgeweekt.
  • Poets de poten nu voorzichtig met een tandenborstel o.i.d.
  • Droog ze goed af
  • Smeer ze daarna dik in met vaseline.
  • Herhaal de procedure totdat de poten weer slank en glad zijn.
  • Schaaf ook de zitstokken af

Behandeling met een gelei van de dierenarts

Voor hardnekkige gevallen is een medicijn van een dierenarts een oplossing. Het is een gelei die zeer effectief is. Met een kwastje moet het op de poten worden aangebracht. Een behandeling die door de kippen als pijnlijk wordt ervaren. Afhankelijk van de verdikking zullen meerdere behandelingen moeten worden toegepast.

Kalkpoten voorkomen

Kalkpoten voorkomen zal misschien niet altijd mogelijk zijn, maar je kan de kans erop wel verkleinen. Goede hygiëne in de ren en in het hok zijn sowieso belangrijk.
Zorg voor een goed droog hok, want schurftmijten houden zich graag op in een vochtige omgeving.
© 2008 - 2024 Henbro, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kalkpoten en kalkpootmijt bij kippen behandelenKalkpoten en kalkpootmijt bij kippen behandelenKalkpoten kunnen voor kippen erg pijnlijk zijn en onbehandelde kalkpoten kunnen zelf leiden tot blijvende schade, zoals…
De symptomen en de behandeling van kippenziektesDe symptomen en de behandeling van kippenziektesKippen kunnen om verschillende redenen ziek worden. Belangrijk is om deze kippenziektes snel te herkennen en adequaat te…
Soorten mijten bij kippen herkennen, behandelen en voorkomenSoorten mijten bij kippen herkennen, behandelen en voorkomenMijten zijn, net als luizen en vlooien, vervelende parasieten die de gezondheid en het welzijn van de kippen kunnen scha…
Snot bij kippen: herkennen en behandelen van de ziekteSnot bij kippen: herkennen en behandelen van de ziekteDe ziekte snot is een ademhalingsziekte bij kippen met diverse ontstekingen. O.a. in de neusholte, de oogholte en de oog…

Dierendag, hoe is het ontstaan?Dierendag, hoe is het ontstaan?In 1930 werd er in Nederland voor het eerst dierendag ‘gevierd.’ Op 4 oktober 1226 overleed Franciscus van Assisi. Deze…
IJslandse paarden: stoere, eigenwijze viervoetersIJslandse paarden: stoere, eigenwijze viervoetersHet IJslands paard is een echt raspaard. Het wordt vaak aangezien als een pony, maar dit is onjuist. Net zoals de Fjord…
Bronnen en referenties
Reactie

Theo Opdam, 23-05-2017
Een Dettol-badje, is dat pure Dettol, of is dat opgelost in water? Reactie infoteur, 29-05-2017
Is afhankelijk van de dikte. Probeer het eerst verdund

Henbro (83 artikelen)
Laatste update: 01-12-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.